Анархија

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Единствени анархисти што им се восхитувам ! Плус Велешани :)

А да не го подзаборавиме и Гоце Делчев кој изјавил : "Јас сум по душа анархист, по дело револуционер, по убедување социјалдемократ.“[DOUBLEPOST=1398853353][/DOUBLEPOST]
Еј фала богу оваа си отиде од форумот, нема кој веќе да замара со диети . :pos:
Многу е дискутабилно тоа колку солунските атентатори биле анархисти. Пошто едно е ти како се доживуваш, друго е што си. Хаости - да, анархисти - не баш. Иако нели двата поими се толку долго мешани и злоупотребуван е терминот анархија. Пошто да бомбардираш брод само за да покажеш моќ над некого, баш и не е нешто за восхит. Да, било време на револуција, ама има многу подобри начини како да се крене револуционерната свест него ли со бомбардирање на брод кој бил нечиј. Тоа е исто како да ти дојдам дома и да ти ја запалам куќата у име на слободата.

Робин Худ бил анархист, иако и него говедата социјалисти и комунисти го злоупотребуваат.

MamaLover

Admiral
Член од
2 март 2013
Мислења
296
Поени од реакции
304
Многу е дискутабилно тоа колку солунските атентатори биле анархисти. Пошто едно е ти како се доживуваш, друго е што си. Хаости - да, анархисти - не баш. Иако нели двата поими се толку долго мешани и злоупотребуван е терминот анархија. Пошто да бомбардираш брод само за да покажеш моќ над некого, баш и не е нешто за восхит. Да, било време на револуција, ама има многу подобри начини како да се крене револуционерната свест него ли со бомбардирање на брод кој бил нечиј. Тоа е исто како да ти дојдам дома и да ти ја запалам куќата у име на слободата.

Робин Худ бил анархист, иако и него говедата социјалисти и комунисти го злоупотребуваат.

Грешиш Робин Худ бил хуманитарец:icon_mrgr:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Никад немало поголема анархија нит ќе има од раното христијанство,пред христијаните да станат робови на црквата и нејзините квази-толкувања.http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_anarchism
Има, кога сме биле ловци-собирачи.
А побуни против Рим има и тоа константно, векови пред христијанството.

Член од
18 ноември 2014
Мислења
5
Поени од реакции
12
АНАРХИЈА НЕ Е ХАОС, АНАРХИЈА Е РЕД БЕЗ КОНТРОЛА!
Анархија е збор. Тој збор е составен од два дела и тоа: ан - што значи негација и архија - што значи владеење. Во превод значи безвластие или поопшто земено значи без авторитети.

Оние кои не се добро запознаени со поимот анархија, го сметаат за хаос, односно безредие, а всушност анархија значи општество во кое ќе нема власт, но ќе има највисок ред. Анархистите не сметаат дека тој ред може да се воспостави преку власт. Тие сметаат дека може да се создаде преку бездржавен социјализам (анархизам), односно преку доброволно организирање и самоуправување на луѓето, без било какви општествени хиерархии, бидејќи токму хиерархиите во општеството ја носат со себе нееднаквоста, а со тоа и неправдата. Значи анархисти се луѓе кои се залагаат за општество каде ќе нема власт, ќе нема држава, ќе нема авторитет, ќе нема класи, но ќе има доброволно договарање и организирање меѓу народот, бидејќи само така човекот може да суштествува како слободен и да прави тоа што му е по волја, но имајќи на ум дека слободата на еден човек завршува онаму, каде што започнува слобдата на друг човек.

„Слободата без социјализам е привилегија, неправда; социјализам без слобода е ропство и бруталност. “

Темава ја започнувам со цел да видам дали има имам истомисленици и малку да ја раширам идеологијата.

Клошар.

Еднаш бев 4NHK0.
Член од
6 јуни 2014
Мислења
965
Поени од реакции
850
Има тема ,,Анархизмот денес''. Инаку да, фак ју ај уонт ду уат ју тел ми, ен ај уонт тел ју уат ту ду идр.

W

wicked_1

Гостин
Кој ќе се нафати доброволно да извршува државнички/функционални работи и да организира јавен ред без да има бенефиции? Неколку хипици со гитара и со неколку џоинти? Анархијата е состојба, не е систем на управување.

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Значи анархисти се луѓе кои се залагаат за општество каде ќе нема власт, ќе нема држава, ќе нема авторитет, ќе нема класи, но ќе има доброволно договарање и организирање меѓу народот,бидејќи само така човекот може да суштествува како слободен и да прави тоа што му е по волја, но имајќи на ум дека слободата на еден човек завршува онаму, каде што започнува слобдата на друг човек.
[/quote]

Се надевам дека не смета ако на оваа тема пишам мое мислење околу анархијата односно,зошто некои делови од тоа гледање на светот не ги поддржувам. Мое мислење е дека кога тогаш во таков свет без власт,природно е да дојде момент кога некој ќе проба да застане на чело на сите и да ја земе моќта во своите раце.Ова е и доста природно.Во секои социјални животни(овде конкретно зборам за цицачите) речиси секогаш има лидер/и.Едноставно некои членови на таа глутница не се компетентни да носат одлуки ниту пак придонесуваат за истата таа глутница.Анархијата според мене е само период на транзиција.Речиси секогаш(барем колку што сум јас запознаен) од анархистички "систем" веднаш се префрлил во друг.[/quote][/quote]

Клошар.

Еднаш бев 4NHK0.
Член од
6 јуни 2014
Мислења
965
Поени од реакции
850
Кој ќе се нафати доброволно да извршува државнички/функционални работи и да организира јавен ред без да има бенефиција? Неколку хипици со гитара и со неколку џоинти? Анархијата е состојба, не е систем на управување.
Анархијата е сајнс фикшн и воопшто не е некаков систем, таа е се, освен систем. А сајнс фикшн е бидејќи никогаш ја немала и нема да ја има. А за хипици и џоинти не пишувај, тоа ти е сосем друга работа. И јас сакам анархија и апсолутна демократија и никогаш во животот не сум земал никаква дрога, немам ниту голтнато дим од цигара, така да нема потреба повеќе да се дискутира за тоа.
П.С. ,,Кој ќе се нафати доброволно да извршува државнички/функционални работи и да организира јавен ред''. Кога сите би биле анархисти (пак ќе напишам сајнс фикшн) нема да има потреба од извршување на државнички работи, башка тоа на анархистите би им одговарало да не постојат граници, да не постојат држави... Барем од моја гледна точка.[DOUBLEPOST=1416343066][/DOUBLEPOST]Јас мислам ДА, а дали вие мислите дека анархизмот и атеизмот се во тесна врска?

Член од
18 ноември 2014
Мислења
5
Поени од реакции
12
Се надевам дека не смета ако на оваа тема пишам мое мислење околу анархијата односно,зошто некои делови од тоа гледање на светот не ги поддржувам. Мое мислење е дека кога тогаш во таков свет без власт,природно е да дојде момент кога некој ќе проба да застане на чело на сите и да ја земе моќта во своите раце.Ова е и доста природно.Во секои социјални животни(овде конкретно зборам за цицачите) речиси секогаш има лидер/и.Едноставно некои членови на таа глутница не се компетентни да носат одлуки ниту пак придонесуваат за истата таа глутница.Анархијата според мене е само период на транзиција.Речиси секогаш(барем колку што сум јас запознаен) од анархистички "систем" веднаш се префрлил во друг.[/quote][/quote][/quote]

Добро мислење но еден и да сака да ја превземе власта другите доколку се разумни ќе се обединат против заедничкиот непријател и ќе ја вратат рамнотежата.[DOUBLEPOST=1416343490][/DOUBLEPOST]
Анархијата е сајнс фикшн и воопшто не е некаков систем, таа е се, освен систем. А сајнс фикшн е бидејќи никогаш ја немала и нема да ја има. А за хипици и џоинти не пишувај, тоа ти е сосем друга работа. И јас сакам анархија и апсолутна демократија и никогаш во животот не сум земал никаква дрога, немам ниту голтнато дим од цигара, така да нема потреба повеќе да се дискутира за тоа.
П.С. ,,Кој ќе се нафати доброволно да извршува државнички/функционални работи и да организира јавен ред''. Кога сите би биле анархисти (пак ќе напишам сајнс фикшн) нема да има потреба од извршување на државнички работи, башка тоа на анархистите би им одговарало да не постојат граници, да не постојат држави... Барем од моја гледна точка.[DOUBLEPOST=1416343066][/DOUBLEPOST]Јас мислам ДА, а дали вие мислите дека анархизмот и атеизмот се во тесна врска?
Во потполност се сложувам дека анархизмот и атеизмот се во тесна врска иако мислам дека верата има позитивно влијание на луѓето,им дава надеж.

Клошар.

Еднаш бев 4NHK0.
Член од
6 јуни 2014
Мислења
965
Поени од реакции
850
Се надевам дека не смета ако на оваа тема пишам мое мислење околу анархијата односно,зошто некои делови од тоа гледање на светот не ги поддржувам. Мое мислење е дека кога тогаш во таков свет без власт,природно е да дојде момент кога некој ќе проба да застане на чело на сите и да ја земе моќта во своите раце.Ова е и доста природно.Во секои социјални животни(овде конкретно зборам за цицачите) речиси секогаш има лидер/и.Едноставно некои членови на таа глутница не се компетентни да носат одлуки ниту пак придонесуваат за истата таа глутница.Анархијата според мене е само период на транзиција.Речиси секогаш(барем колку што сум јас запознаен) од анархистички "систем" веднаш се префрлил во друг.
[/quote][/quote]

Добро мислење но еден и да сака да ја превземе власта другите доколку се разумни ќе се обединат против заедничкиот непријател и ќе ја вратат рамнотежата.[DOUBLEPOST=1416343490][/DOUBLEPOST]

Во потполност се сложувам дека анархизмот и атеизмот се во тесна врска иако мислам дека верата има позитивно влијание на луѓето,им дава надеж.[/quote]
Надежта е многу лоша работа, да не рачам најлоша. Го исцрпува човек оставајќи го на цедило се додека не го натера да се предеде. Го уништува полека и сигурно. Религијата е исто така заникаде, лее страв и не тера да правиме нешто што не сакаме, виновна е за 90% од војните во историјата на човештвото и за човечката плиткост.

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Добро мислење но еден и да сака да ја превземе власта другите доколку се разумни ќе се обединат против заедничкиот непријател и ќе ја вратат рамнотежата.
Епа од истата таа причина другар јас сум скептик.Како да бидеме сигурни дека тие другите ќе бидат разумни?Претпоставувам дека си анархист,и верувам дека повеќе знаеш околу ова движење од мене,но работите кои мене не ми се јасни како ќе успее Анархијата да ги победи, се од некој моја логика.Се сложувам со анархистите дека се додека има власт ќе има луѓе кои ќе ја злоупотребуваат,но луѓето се такви без разлика дали има власт или не.Секоја шанса која ќе им биде дадена (некои) луѓе се спремни да газат по луѓе за да ја преминат реката,без разлика на управувањето.Јас затоа не сакам тоталитарни режими,монархии итн.Сакам лимитирана власт,во која избраниот од народот ќе може да биде сменет во секој даден момент ако на народот тој не му одговара,односно колку и да има моќ никогаш нема да смее да биде над законот(Република).Секако и овде може да има проблеми од типот народот да е манипулиран за време на изборите,или човекот на власт користејќи ја полицијата и војската да воведе диктатура.Така да до негде,се се сведува на некоја свест..

Последно уредено:
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Епа од истата таа причина другар јас сум скептик.Како да бидеме сигурни дека тие другите ќе бидат разумни?Претпоставувам дека си анархист,и верувам дека повеќе знаеш околу ова движење од мене,но работите кои мене не ми се јасни како ќе успее Анархијата да ги победи, се од некој моја логика.Се сложувам со анархистите дека се додека има власт ќе има луѓе кои ќе ја злоупотребуваат,но луѓето се такви без разлика дали има власт или не.Секоја шанса која ќе им биде дадена (некои) луѓе се спремни да газат по луѓе за да ја преминат реката,без разлика на управувањето.Јас затоа не сакам тоталитарни режими,монархии итн.Сакам лимитирана власт,во која избраниот од народот ќе може да биде сменет во секој даден момент ако на народот тој не му одговара,односно колку и да има моќ никогаш нема да смее да биде над законот(Република).Секако и овде може да има проблеми од типот народот да е манипулиран за време на изборите,или човекот на власт користејќи ја полицијата и војската да воведе диктатура.Така да до негде,се се сведува на некоја свест..
Аха , не си за секс , само онака лесен флерт ? Епа таа состојба не ке те држи долго безбеден , кога тогаш ке те стави некој во ќош ! Или тоа или ке се избориш за место во владеачкото крдо , па тогаш и похардкор постапки нема да ти бидат чужди !

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Аха , не си за секс , само онака лесен флерт ? Епа таа состојба не ке те држи долго безбеден , кога тогаш ке те стави некој во ќош ! Или тоа или ке се избориш за место во владеачкото крдо , па тогаш и похардкор постапки нема да ти бидат чужди !
Епа еве јас прашувам.Дали ти сметаш дека Анархијата ќе ги преброди овие проблеми?Мислиш дека таа солидарност и волонтерство ќе трае многу,пред некој паметен да се најде и да рече кој ве ебе сите и да проба да ја земе судбината на другите во свои раце?

Член од
12 април 2010
Мислења
10.059
Поени од реакции
15.028
Кој ќе се нафати доброволно да извршува државнички/функционални работи и да организира јавен ред без да има бенефиции? Неколку хипици со гитара и со неколку џоинти? Анархијата е состојба, не е систем на управување.
Значи под анархисти подразбираш наркомани. Браво. Те лажеле.
Ако секој си ја гледа работата, тоа е дел од анархијата. Анархијата е хоризонтална демократија. Сите се еднакви. Денес живееме во демократија, но вертикална. Имаш шефови, министри, премиери, претседатели. За анархистите нема граници. Ако ја погледнеш планетата од вселената, нема да видиш граници.

Kajgana Shop

На врв Bottom