Прашања на кои сакате одговор, а никогаш не сте го добиле !

• Креатор на темата Креатор на темата Keepitreal
  • Време на започнување Време на започнување
Zosto kamikazite nosele kacigi?

Sent from my iPhone using Tapatalk

За да стигнат неповредени до локацијата каде што треба да се самоубијат. Ако умрат пред да дојдат до мисијата, џабе умреле. :D

Зошто секогаш после ејакулација за неполни 10тина минути ме тера на мочање, иако претходно сум немал абер за тоа.. :)

Dali Vlado Janevski ima edna pesna so ne mu e plagijat,istovo i za Vrcak vazi?

Sent from my iPhone using Tapatalk

И прашања од општа култура кои гои барам одговорот
На пример.Ако од мајка ми и татко ми позајмам по 50 ден. да си купам нешто што вреди 97 ден.,и ќе ми врати 3 денари кусур,од тие 3 денари на мајка ми и татко ми ќе им вратам по 1 ден. и ќе им должам по 49 и 1 ден. ќе задржам за себе.49+49+1=99.Каде е денарот.Ова како деца не можевме да го решиме,а богами и денес не можам вака со задача на ваков начин!

Знам дека каснам и ваљда до сега некој го одговорил ова, али баш пошто на другар му го одговарав прашањево, сакав и тука да пишам за да се разјасни.

За да се сфати што се дешава во „загаткава“, многу е подобро во табела да ги разгледате работите (тоа само ако и после сите обиди да ви се разјасни, некако не ви е јасно). Еве ви табела како хелп:

Zagatka.PNG

Значи, за да се излезе од забуни, треба да сфатите дека поентата на табелата е Должам1 и Должам2 секогаш да се еднакви на Имам и Давам. Односно: Должам1+Должам2=Имам+Давам

Тоа е задоволено во сите ситуации, вклучувајќи ја и последната: 49+49=1+97=98

„Загатката“ е во тоа што ги меша парите што се должат со парите кои ги имам моментално, или тие што сум му ги дал на продавачот. Тие се две различни категории. Истата фора можам да ја направам и со Ситуација4. Можам јас да кажам: им должам по 50 денари на моите, значи 100, плус моите 3 денари, тоа се 103 денари. Од каде плус 3 денари? Уште поапсурдно, може да се направи во ситуација2: им должам по 50 денари, значи 100, плус моите 100, значи 200. Од каде плус сто денари? Тоа е целата филозофија. Значи, единственото нешто што е валидно е: им должам по 49 денари, значи 98, јас имам 1 денар, значи 97 и 97 се кај продавачот, значи нула. И се добива идентитет. Односно, математичка исправност.

Единствената ствар заради којашто ова изгледа како загатка е што 99 е многу близок број до 100 и делува како да има некоја мала математичка неисправност, а всушност има грешка во постапката. Истото не може да се направи со 50+50+100=200 во ситуација2 зошто така методолошката грешка ќе биде евидентна и нема да делува целата приказна како некоја си „загатка“.

Уште ова, како додаток:
Ако сакаме тој „денар плус“ што останува да го префрлиме кај парите што ги должиме(49+49), битниот момент е што тој денар треба да има знак минус (сите што знаат основна математика го знаат тоа правило). Односно, ако било:
50+50 = 3 + 97 (Должам1+Должам2=Имам+Давам), можам да го разложам како:
50 + 50 = 2 + 1 + 97(Должам1+Должам2 = 2/3*Имам +1/3*Имам + Давам), зошто нели сакам да им вратам по еден денар на моите, па од таму:
50 + 50 - 2 = 1 + 97 (Должам1 +Должам2 - 2/3*Имам = 1/3*Имам +Давам), што дава:
50 - 1 + 50 - 1 = 1+97(Должам - 1/3*Имам + Должам2 - 1/3*Имам = 1/3*Имам + Давам), овдека се групирани на две зошто сакам на секој од моите родители по еден денар да им вратам, или откога ќе им вратам, ќе биде:
49 + 49 = 1 +97(Должам1' + Должам2' = 1/3*Имам + Давам), или откога ќе го префлрам:
49 + 49 - 1 = 97 (Должам1'+Должам2' - 1/3*Имам = Давам), што е идентитет, т.е. 97=97, а уствари грешната поставеност е токму тука. Во 'загатката' вика: „49+49+1 = 99. Кај е денарот?". Е, па не фали денар, туку лошо е поставена равенката.

Ваљда е сега јасно,
поздрав :)

Последно уредено:
Стварно ли ги зимале сите автомобили со бугарски табли?
Несмеат веќе да се возат со БГ табли или?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom