Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако се земаа за апсолутна вистина немаше да бидат теории туку ќе беа факти.Ако теориите на Фројд се земат за апсолутна вистина, значи дека лезбејките имаат Едипов комплекс а (машки) гејеви Електрин комплекс? Или поради ова современата психијатрија не ги поддржува во целост тие теории?
У науката теорија не значи тоа шо значи у секојдневен живот.Ако се земаа за апсолутна вистина немаше да бидат теории туку ќе беа факти.
Не ти ја разбирам поентата.У науката теорија не значи тоа шо значи у секојдневен живот.![]()
Научната теорија е еден вид објаснување, заклучок добиен од еден куп други испитувања, тестови и опсервации. Од сите тие тестови и експерименти, на крај се добиени факти. Фактички, научната теорија е збир од факти.Не ти ја разбирам поентата.
Поентата ми е дека теориите се факти. Не се здраворазумско размислување на некој човек на кој му текнало. Се релевантни, емпириски и можат да се обзервираат и им се докажува валидноста. Теорија на еволуција не е смешка, теорија на релативноста исто итн.Не ти ја разбирам поентата.
Научната теорија е еден вид објаснување, заклучок добиен од еден куп други испитувања, тестови и опсервации. Од сите тие тестови и експерименти, на крај се добиени факти. Фактички, научната теорија е збир од факти.
А теорија во секојдневието значи обично верување и претпоставка.
Поентата ми е дека теориите се факти. Не се здраворазумско размислување на некој човек на кој му текнало. Се релевантни, емпириски и можат да се обзервираат и им се докажува валидноста. Теорија на еволуција не е смешка, теорија на релативноста исто итн.
Додека здраворазумскиот термин за теорија што го користиме во секојдневието е баш она, седнуваш на камен мислиш нешто и си као: еј, ова мора да е така. А у реалност не е, барем додека не се обзервира и докаже дали е така.
Океј, Магде, јас сум на нешто слично, и теориите на личноста се прилично докажливи. Проблемот е дека некои од теориите и школите даваат резултати кај едни луѓе, другите даваат кај други луѓе, но тоа само ја покажува мултифакторноста на личноста.Фала ви на двајцата што ми ја објаснивте разликата.
Прилично сум запознаена со темата со оглед на тоа дека имав неколку предмети на факултет за ова.
Како и да е.
Теориите на Фројд се само тоа. Теории.
Како и сите теории на личност во психологијата, без разлика дали станува збор за Фројд, Јунг, Берн, Маслов, Адлер, Скинер, Ватсон... кој и да е психолох/психијатар кој се занимава(л) со 'личноста' на луѓето.
Никој не докажал дека она што тој го збори е вистина па да може да е применето и сите луѓе да го сметаат за вистина.
Не може некој да докаже апсолутна вистина во психологијата, како што некој од областа на математиката може да докаже дека 2+2 се 4, ко прост пример.
Особено Фројд не се занимавал со докажување. Токму напротив.
Да не го заборавиме фактот дека најблискиот следбеник на Фројд - Јунг, не се согласувал со теоријата на Фројд дека првите 6 години од животот на човекот го дефинираат човекот и каков ќе биде подоцна и не се согласувал со Фројд дека се се врти околу сексот.
Исто така, постојат многу теории и терапевтски правци по кои одредени психолози и терапевти се одлучуваат да одат.
Јас изучував трансакциона, која е заснована на теориите на Фројд.
Да не ме разберете погрешно, Фројд бил закон човек и со некои од теориите му се согласувам, можам да ги видам во секојдневен живот и се прилично применливи на општата популација, ама тоа не го менува фактот дека тоа што он го зборел е само теорија.
Океј, Магде, јас сум на нешто слично, и теориите на личноста се прилично докажливи. Проблемот е дека некои од теориите и школите даваат резултати кај едни луѓе, другите даваат кај други луѓе, но тоа само ја покажува мултифакторноста на личноста.