Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Каде сум јас, е тајна. :)
Целта исто така е тајна. Поточно не е директно презентирана. А бидејќи симболите вие си ги толкувате како ви чини, доволно добро е скриена.
А кој обично чува тајни?
Мене времето ме научило дека најчесто таквиот е усран :)

А кој обично чува тајни?
Мене времето ме научило дека најчесто таквиот е усран :)
Пробај твојата Вистина кажи ја на некој како МИКИ или спирос. Ете, никој не ги чува Тајните што ти "ги знаеш", зошто не им ги кажеш?

Пробај твојата Вистина кажи ја на некој како МИКИ или спирос. Ете, никој не ги чува Тајните што ти "ги знаеш", зошто не им ги кажеш?
Прво не станува збор за тајни, и како такви не ги нарекувам. Ако нешто некогаш сум сакал да направам на форумов било да се тригерува одредена состојба која би ги разоткрила тие вистини(јас вистини ги викам, а не тајни)....дали мислиме на истатите работи?
Ако не, што бара некој да дискутира...посебно на форум ако не сака ништо да каже, демек не откривал тајни.
Не ми текнува на ништо друго, освен регрутирање на нови членови....тако звано иницирање, нели?

Откако ќе изгрее Сонцето, фенерот се враќа назад во креденецот.
Сонцето всушност никогаш не заоѓа. ;)
Зависи од перцепцијата.

You know how deeply we have always been impressed with the ideas of Sun-rise and Sun-set, and how our ancient brethren, seeing the Sun disappear at night and rise again in the morning, based all their religious ideas in this one conception of a Dying and Re-arisen God. This is the central idea of the religion of the Old Aeon but we have left it behind us because although it seemed to be based on Nature (and Nature's symbols are always true), yet we have outgrown this idea which is only apparently true in Nature. Since this great Ritual of Sacrifice and Death was conceived and perpetuated, we, through the observation of our men of science, have come to know that it is not the Sun which rises and sets, but the earth on which we live which revolves so that its shadow cuts us off from the sunlight during what we call night. The Sun does not die, as the ancients thought; It is always shining, always radiating Light and Life. Stop for a moment and get a clear conception of this Sun, how He is shining in the early morning, shining at mid-day, shining in the evening, and shining in the night. Have you got this idea clearly in your minds? You have stepped out of the Old -Eon into the New. - STEPPING OUT OF THE OLD ÆON INTO THE NEW By Frater Achad

Имаш уште време за да го поправиш наученото со подобро. Ова твое глаголање смрди. Премногу зборуваш за другите и се обидуваш да ги навредиш со вакви простачки фрази.

Навистина има време, искуството ќе те направи подобар.

Ниту јас не ги нарекувам тајни, ами вистини. :) Но што ќе ти се тебе моите вистини? :)

П.С. Пак истото бладање!
Не може да се регрутираат луѓе за да се иницираат некаде! Не бидете наивни.
Зборувано е за тоа, кој знае колку пати.

Прво не станува збор за тајни, и како такви не ги нарекувам. Ако нешто некогаш сум сакал да направам на форумов било да се тригерува одредена состојба која би ги разоткрила тие вистини(јас вистини ги викам, а не тајни)....дали мислиме на истатите работи?
Ако не, што бара некој да дискутира...посебно на форум ако не сака ништо да каже, демек не откривал тајни.
Не ми текнува на ништо друго, освен регрутирање на нови членови....тако звано иницирање, нели?
Дали ќе ги викаш Тајни или Вистини, воопшто не е битно, работа на семантика. Суштината е таа, ние ги викаме Тајни.
Што се однесува до твојот заклучок, ти зошто си на форумов? Зошто дискутираш? Дали тогаш значи дека и ти си на форумов да регрутираш. Или можеби не?
Иницирање членови на јавен форум?! Ај важи.

Сонцето всушност никогаш не заоѓа. ;)
Зависи од перцепцијата.

You know how deeply we have always been impressed with the ideas of Sun-rise and Sun-set, and how our ancient brethren, seeing the Sun disappear at night and rise again in the morning, based all their religious ideas in this one conception of a Dying and Re-arisen God.

Не ја разбираш симболиката на реченицата која е повеќеслојна зависно од твоето Разбирање. Симболите за Сонцето и фенерот се дадени за да ги мешате, а нивното вистинско значење ќе го дознаете со читање, истражување, поврзување и така пополека ќе ги склопувате коцките во мозаикот додека не ја добиете конечната слика:).

Само не се нервирај. Веќе утврдивме дека е приказна.Од човек измислена.За одредена цел.Индоктринација.

Нинџа Едит

Малку појќе за враните.
Како што реков можеш да го именуваш според твоите сваќања, кои очигледно се ограничени во резултат на стереотипи. Една ситуација во која што лав му служи на човек, е фантастика и измишљотина, друга ситуација каде се вели дека враните се умни е сосема во ред. Но првата е фантастика и измишљотина зошто изворот е религија а тоа во модернотото време само затуцани и прости веруваат, а втората изворот е наука, модерно и ин. Окови на стереотипите.Да целта е точно индоктринација, но на другата страна е.[DOUBLEPOST=1415392847][/DOUBLEPOST]
Треба да си тотално луд да негираш дека тие животни имаат разум! Има снимки, очигледно е, не е нешто што се базира на жими мајка. Земи погледај ги видеата и негирај ако можеш дека имаат когнитивна моќ да мислат, планираат, користат алатки и да решаваат проблеми.
Чавката може да е разумна гуштерот не. Каква дискриминација врз гуштерите.[DOUBLEPOST=1415392938][/DOUBLEPOST]
Ај не ти одговара за чавките, ами шо правиме со мајмуните кои се способни за апстрактно размислување и се самосвесни? И тие ли се монтирани?
Ами шо правиме со лавојте, и тие ли се монтирани?[DOUBLEPOST=1415393119][/DOUBLEPOST]
Гледам не разбра и се насмеа.
Да ти објаснам, за да не ти е напразно смеењето: помудри во однос на христијаните на ова тема, што не дебатираат за сенешто губејќи се во зборовите кои секако не се ниту прочитани како што треба од другите, ниту пак е потрошено малку време за да се разберат истите..

Затоа темата е чиста слика на задскриена омраза.

А и исламот нуди подобар езотериски систем од христијанскиот.
Ако не ми веруваш, оди истражувај и можеби ќе согледаш.
Штом поклоник на рогатиот вели дека христијаните нечинат, тогаш лесно е да се воочи кои му се трн во око, море каков трн кол во око ви се христијаните.

Последно уредено:
И ти ми кажа што разбирам и што да правам во врска со твојата симболика за сонцето.
Не ми требаат старо-еонски концепти за заоѓања на сонца. Ти дадов цитат и линк како јас гледам на тој симбол.
Далеку сум од тој твој симболизам. Јас фенерот не го испуштам од рака - никогаш! :) Кај мене е трска тој фенер :D

Тоа не значи дека не разбирам, ами не ми е практична таа магиска формула денес.

Штом поклоник на рогатиот вели дека христијаните нечинат, тогаш лесно е да се воочи кои му се трн во око, море каков трн кол во око ви се христијаните.

Не сум поклоник на никакви христијански симболи. Ниту на распнатиот ниту на рогатиот. Такви сказни на идните деца свои да раскажуваш, не мене.
Нечини вашата старо-еонска вера со нејзините симболи за воскреснување, смрт, грев и се останато кое го проповедате со векови... изминаа тие учења.

А како човек, ти вредиш многу. Дел си од Човештвото! :)

Чавката може да е разумна гуштерот не. Каква дискриминација врз гуштерите.
Гавраните се снимени и јасно се гледа дека имаат моќ да мислат, планираат, да прават алатки и да решаваат комплексни проблеми. Значи за се ова има доказ кој е очигледен и може да се види. За разлика од ова, досега сеуште не сум видел снимка од православен гуштер како потврдува дека верува баш во православниот концепт за Бог.
Обидот да се направи паралела помеѓу првиот случај, што е факт, со тешкава дебилност од друга страна зборува сам за себе и за тоа од какви луѓе доаѓа.

Последно уредено:
И ти ми кажа што разбирам и што да правам во врска со твојата симболика за сонцето.
Не ми требаат старо-еонски концепти за заоѓања на сонца. Ти дадов цитат и линк како јас гледам на тој симбол.

Гледам дека постојано се противиш на старо-еонските концепти, a го величаш ново-еонскиот. Дали да го сфатам тоа како argumentum аd novitatem, односно тврдење дека колку нешто е поново, толку е и подобро?

Гледам дека постојано се противиш на старо-еонските концепти, a го величаш ново-еонскиот. Дали да го сфатам тоа како argumentum аd novitatem, односно тврдење дека колку нешто е поново, толку е и подобро?
Доказот е успех и успехот е доказ во случајов, а не нови или стари концепти.

Воопшто не треба така да се сфати Законот на Телема и новиот еон.
Јас не се противам на стариот еон. Тој е минато. Јас само давам свои видувања во однос на сегашното време.

Ваљда сака да каже дека во случајов новоеонското е подобро од староеонското, а не дека ако нешто е ново под дифолт е боље од старото, колку што го разбрав.

Имаш уште време за да го поправиш наученото со подобро. Ова твое глаголање смрди. Премногу зборуваш за другите и се обидуваш да ги навредиш со вакви простачки фрази.

Навистина има време, искуството ќе те направи подобар.

Ниту јас не ги нарекувам тајни, ами вистини. :) Но што ќе ти се тебе моите вистини? :)

П.С. Пак истото бладање!
Не може да се регрутираат луѓе за да се иницираат некаде! Не бидете наивни.
Зборувано е за тоа, кој знае колку пати.
Па добро бе, штом не чуваш тајни немаш потреба да се замараш.....не си од тие што смрдат :)
Штом станува збор за вистини тогаш ок, нема сила на универзумов што ќе ти наштети, a ниту ти ќе си наштетиш што е најбитно хахахххх.

Пак тогаш се враќаме на тоа зошто не откриеш некоја од тие вистини. Демек завет си дал да ќутиш.....прашај, ако има кого да прашаш, зошто да бидеш нем.
Мене не ми требаат твоите вистини, арно ама ти овде рекламираш одредена доктрина...ти текнуе?
Во тој случај ќе мора да се соочиш со прашања, на кои до сега не даде никаков одговор.[DOUBLEPOST=1415433377][/DOUBLEPOST]
Дали ќе ги викаш Тајни или Вистини, воопшто не е битно, работа на семантика. Суштината е таа, ние ги викаме Тајни.
Што се однесува до твојот заклучок, ти зошто си на форумов? Зошто дискутираш? Дали тогаш значи дека и ти си на форумов да регрутираш. Или можеби не?
Иницирање членови на јавен форум?! Ај важи.
А каде би ги собрал тие членови?
Не се мафтам по ни една организација јас....ако приметуваш не сакам ни да се именувам како ваков или таков, а камо ли да следам некакви туѓи патишта.
Прашањето го поставив како логичен заклучок.
Имате организација, доаѓате на форум и се зборува што се зборува во однос на тоа....ок, нема проблем. Арно ама на било кое прашање се врти као киша око крагуевца.....не оди тоа така.[DOUBLEPOST=1415433512][/DOUBLEPOST]
Доказот е успех и успехот е доказ во случајов, а не нови или стари концепти.
А кој во што успеал?
И што е тоа успех?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom