Сталкерот
Резидентен космонаут
- Член од
- 5 јуни 2012
- Мислења
- 5.762
- Поени од реакции
- 7.594
Јок, гуштери.David Icke вика дека има некоја заебанција со месечината...можно ли е да се паднатите ангели?![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јок, гуштери.David Icke вика дека има некоја заебанција со месечината...можно ли е да се паднатите ангели?![]()
Извини,дали ти тоа мене ми цитираш мој пост каде од тебе барам одговор на прашање а ти после во овој другиов пост сега ми викаш дека си ми одговорил !?!?!?!?!?!?
Недостиг на аргументи ? ПА ДАЈ ЧОВЕЧЕ ДА ЈА ВИДИМЕ ТАА ФАНТОМСКА РЕЧЕНИЦА ВЕЌЕ ЕДНАШ ЗАСЕКОГАШ... или ти сега сакаш со мутење вода да го испереш фактот и лагата дека таа реченица ти сам ја измисли и дека Црквата никогаш и никаде не го рекла/констатирала истото ??
Исти qrЈок, гуштери.![]()
Во ред, сепак благодарам за одговорот.Не знаеме, не е можно да се утврди која била единката која права развила разум, ниту кога, ниту како.
Прашањето беше за разум, со подразбирање кај човекот од проста причина што дефинициите и разбирањата за разум се токму за човекот.Неколку видови мајмуни се способни за апстрактно размислување. Некои се самосвесни. Враните се способни да утврдат причинско-последичната поврзаност. По дефиниција тоа се карактеристиките кои го опишуваат поимот разум.Ако сакаш да ставам некоја студија. Разумот не е екслузивна категорија само за човекот и свесни сме за тоа веќе подолго време.
Не само гавранот и гуштерот е попаметен од некои луѓе.Еве и за тебе една случка од житието на старецот Паисиј.
Знам, сум видел неколку гуштери што редовно у недела идат на литургија.Не само гавранот и гуштерот е попаметен од некои луѓе.Еве и за тебе една случка од житието на старецот Паисиј.
Еднаш еден универзитетски професор го посетил старецот и му рекол:
- Оче, тешко ми е да поверувам дека има Бог. Знаеш дека јас сум образован човек, живеам на Запад и сè што кажуваш и правиш можам да објаснам логички. Се разбира, можеби постои некоја сила, но она што ти велиш за Христос и за таинственото, не можам да го прифатам.
Старецот го слушна и накратко му рекол:
- Ти си поглупав од гуштер.
Тој се навредил од зборовите на старецот и почнал да се противи. Но старецот настојувал:
- Ти кажувам вистината. Ти си поглупав од гуштер, и ќе ти го докажам.
Блиску до ќелијата на старецот живеел еден гуштер, и тој го повикал. Животинчето се стрчало кон него и старецот го прашал да каже има ли Бог. Гуштерот се подигнал на задните ножиња и ја наведнал главата, давајќи со тоа движење на потврден одговор. Научникот се збунил и почнал да плаче. А старецот му рекол:
- Сега виде ли дека си поглупав од гуштер? Гуштерот знае дека има Бог, а ти, кој имаш разум, не разбираш дека Бог постои.
Професорот си тргнал од ќелијата на старецот потресен.
Е не на рогатиот ќе му се клањаат.Знам, сум видел неколку гуштери што редовно у недела идат на литургија.
Плитки се за плитките.Ако беше обратил внимание на крајот може ќе извлечеше поука. Секому според мера, ептен те надценив.@Изгрев Фини се овие приказни, ама некако плитки се. Јас сум љубител на делата на Исак Асимов и Харлан Елисон.Бар во задниве неколку месеци.Топло ти ги препорачувам нивните кратки приказни.
Бар старецов требало да го праша гуштерот како се вика Бог,дали е Алах,дали Христос,дали Буда бар така ќе знаевме сите и немаше да лутаме ние да го бараме Него,ќе знаевме од гуштерот во Кого да веруваме.Овака само ,знаеме дека има Бог,а не знаеме Кој е Тој.Не само гавранот и гуштерот е попаметен од некои луѓе.Еве и за тебе една случка од житието на старецот Паисиј.
Еднаш еден универзитетски професор го посетил старецот и му рекол:
- Оче, тешко ми е да поверувам дека има Бог. Знаеш дека јас сум образован човек, живеам на Запад и сè што кажуваш и правиш можам да објаснам логички. Се разбира, можеби постои некоја сила, но она што ти велиш за Христос и за таинственото, не можам да го прифатам.
Старецот го слушна и накратко му рекол:
- Ти си поглупав од гуштер.
Тој се навредил од зборовите на старецот и почнал да се противи. Но старецот настојувал:
- Ти кажувам вистината. Ти си поглупав од гуштер, и ќе ти го докажам.
Блиску до ќелијата на старецот живеел еден гуштер, и тој го повикал. Животинчето се стрчало кон него и старецот го прашал да каже има ли Бог. Гуштерот се подигнал на задните ножиња и ја наведнал главата, давајќи со тоа движење на потврден одговор. Научникот се збунил и почнал да плаче. А старецот му рекол:
- Сега виде ли дека си поглупав од гуштер? Гуштерот знае дека има Бог, а ти, кој имаш разум, не разбираш дека Бог постои.
Професорот си тргнал од ќелијата на старецот потресен.
Еве и ти ја виде шансата да тролаш.Бар старецов требало да го праша гуштерот како се вика Бог,дали е Алах,дали Христос,дали Буда бар така ќе знаевме сите и немаше да лутаме ние да го бараме Него,ќе знаевме од гуштерот во Кого да веруваме.Овака само ,знаеме дека има Бог,а не знаеме Кој е Тој.
Плитки се за плитките.Ако беше обратил внимание на крајот може ќе извлечеше поука. Секому според мера, ептен те надценив.
Од ова јасно се гледа дека преподобниот Герасим силно Му угодил на Бога, на Кого од младоста до староста Му служеше со целото свое срце, и премина кај Него во вечниот живот, каде што заедно со светиите, Го слави Отецот и Синот и Светиот Дух, во вечните векови. Амин.
Секако ,ако се земе за факт дека и со влечугите односно гуштерите сме многу далечни роднини,тоа мене а не би требало и тебе да те вреѓа.Еве и ти ја виде шансата да тролаш.
Навистина некои луѓе се поглупави од гуштер.
Сериозно....ти приказнава ја земаш здраво за готово? Стварно мислиш дека гуштерите веруваат во православниот концепт за Бог и дека научникот почнал да плаче од мака затоа што гуштерот верувал во Бог?!Е не на рогатиот ќе му се клањаат.