Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Ако ти си дупло постар од мене а гарантирам со живот дека не си бидејќи читам како се изразуваш,тоа само ќе ја направи твојата брука поголема.. верувај ми,остани ти во младоста,повеќе ќе бидеш сфатен.Барем од нас што се осудуваме да збориме за Христијанството.Друго,СЛУЧАЈНО јас и уште неколку овде да не ги набројувам,сме тие што нон-стоп даваме одговори,објаснувања,објаснувања на постови и цитати а не ти.. да беше така,ти ќе се дрзнеше да влагаш во конфронтации со нас а не ние,ете како што е почитуваното Исписимус кое иако нема познавања,го почитувам што влага во конфронтација.Аха,викаш не тестираш/проверуваш колку знаеме па затоа прашуваш такви глупи прашања.Епа друже мој,гледано реално,ти толку не тестираш,што си ги заебал и Русите и Американците... верувај ми,може вода да ти носат.

Во другото не навлагам,твоето пишување е совршена лична карта за твоите години.. дефинитивно.[DOUBLEPOST=1415125623][/DOUBLEPOST]
Хахахахахахахаха... чекај чекај,ти мене сакаш да ме омаловажиш со тоа што користиш личности кои му служеле на истиот Елохим на кој ти му се клањаш ??????????????????????????????????????????????????? :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek: абе дај не се срами.. од брука во брука идеш... не гледаш??????:facepalm::facepalm::facepalm:
Гледам и ти ги криеш годините како мене да не се обрукаш(Кога не знаеш да одговориш на едноставно прашање,а се обрука кога кажа дека Бог е човек-ама е дух,и сето тоа го сврте во кавга за да ја скриеш твојата глупост).Е па пријателе,едно нешто треба да сватиш,тие му служеле на Елохим ,треба и ти да му служиш Нему,а не ним да им се поклонуваш на нивните портрети,да им палиш свеќа.Јас зошто велам,вие со прекршувањето на Божјиот закон,само си навлекувате Божји гнев кога го спомнувате Него,велејќи дека тоа го правите за да му служите Нему.Еднаш свати,дали 3 милијарди или колку ти знам,вие сте само отпад,апсурд и иронија на Израилот.Не е важно знаењето за да се фалиш со него како што правиш ти,туку дали го применуваш во животот и дали си на вистинската страна.

Последно уредено:
Гледам и ти ги криеш годините како мене да не се обрукаш.Е па пријателе,едно нешто треба да сватиш,тие му служеле на Елохим ,треба и ти да му служиш Нему,а не ним да им се поклонуваш на нивните портрети,да им палиш свеќа.Јас зошто велам,вие со прекршувањето на Божјиот закон,само си навлекувате Божји гнев кога го спомнувате Него,велејќи дека тоа го правите за да му служите Нему.Еднаш свати,дали 3 милијарди или колку ти знам,вие сте само отпад,апсурд и иронија на Израилот.Не е важно знаењето за да се фалиш со него како што правиш ти,туку дали го применуваш во животот и дали си на вистинската страна.
Јас не сум ги кажал моите години затоа што сум спомнал други детали кои кажуваат колку имам.И остави ги нив.Палиме свеќа бидејќи ги почитуваме,како што одиме на гроб кај мртвите за одредени празници да им оддадеме почит.Затоа што и Св.Петка и Св.Богородица се физички мртви,според твојата теорија,значи почитта за мртвите треба да ја убиеме а сликите/спомените за нив да ги уништиме тоа сакаш да кажеш? да,уште една генијалност од тебе.Среќа голема е за нас тие три милијарди што не прашуваме за мислење некој како тебе туку го правиме она што е ПРАВОславно,замисли според твоите генијалности да се водевме ? сега во Скопје место Соборна црква ќе имаше споменик на Амон Ра повисок од Александар Македонски.. или Зевс можеби.

Јас не сум ги кажал моите години затоа што сум спомнал други детали кои кажуваат колку имам.И остави ги нив.Палиме свеќа бидејќи ги почитуваме,како што одиме на гроб кај мртвите за одредени празници да им оддадеме почит.Затоа што и Св.Петка и Св.Богородица се физички мртви,според твојата теорија,значи почитта за мртвите треба да ја убиеме а сликите/спомените за нив да ги уништиме тоа сакаш да кажеш? да,уште една генијалност од тебе.Среќа голема е за нас тие три милијарди што не прашуваме за мислење некој како тебе туку го правиме она што е ПРАВОславно,замисли според твоите генијалности да се водевме ? сега во Скопје место Соборна црква ќе имаше споменик на Амон Ра повисок од Александар Македонски.. или Зевс можеби.
Не навлегувам во вашето верување,бидејќи многумина станаа свесни за грешките и непочитувањето на Божјиот закон,и тоа ме радува,што излегуваат од тој систем.Друго би му подигнале и споменик на Амон Ра и на Зевс кога веќе сме му подигнале на Александар Велики.Јас не гледам некаква разлика помеѓу нив.Па богот на Александар бил Зевс,а кога отишол во Египет се прогласил и за Бог и син на Ра,која е разликата и која е убавината тука?Па вие ни најмалку не сте го напуштиле старото паганско верување на Александар,туку вешто сте му дале христијанска форма.Сите обичаи се исти,сите богови само со нови имиња,прикажани како маченици и светци.

Е па пријателе,едно нешто треба да сватиш,тие му служеле на Елохим ,треба и ти да му служиш Нему,а не ним да им се поклонуваш на нивните портрети,да им палиш свеќа.

E, арно што ни кажа. Дали ти разликуваш латрија и проскинеза? Дали си слушнал за жената по име Арета која не сакала да се поклони на моштите на св. Анастасиј Персијанецот и што се случило со неа? Дали си слушнал за чудото во Едеса кое произлегло од Неракотворениот Образ на Спасителот?

Ајде, кога веќе нè проверуваш дали знаеме, просветли не со своето знаење.

Не навлегувам во вашето верување,бидејќи многумина станаа свесни за грешките и непочитувањето на Божјиот закон,и тоа ме радува,што излегуваат од тој систем.Друго би му подигнале и споменик на Амон Ра и на Зевс кога веќе сме му подигнале на Александар Велики.Јас не гледам некаква разлика помеѓу нив.Па богот на Александар бил Зевс,а кога отишол во Египет се прогласил и за Бог и син на Ра,која е разликата и која е убавината тука?Па вие ни најмалку не сте го напуштиле старото паганско верување на Александар,туку вешто сте му дале христијанска форма.Сите обичаи се исти,сите богови само со нови имиња,прикажани како маченици и светци.
Сериозно те прашувам,имаш ти докторат по теологија ? гледам ти,многу паметен нешто,ти денеска овде откри такви вистинити што јас прв пат во живот ги гледам,а кога ќе размислам подобро,го менуваат Христијанството од корен.. сигурно имаш едно 1,2 докторати по теологија чим ти знаеш дека ние Православните би му подигнале на Амон Ра споменик,ама еве државата е крива,не ни дава според урбанистичките планови да му изградиме... јас спомнав само за должина на споменикот на Александар,ти овде ми направи хипотеза.... зошто да те прашам не знаеш ни ти самиот.Голем генијалец си,нема што,кажи ми жити се,ЗОШТО ТРЕБА ЈА ДА ВИДАМ НЕКОЈА УБАВИНА ВО ТОА ШТО АЛЕКСАНДАР ВЕРУВАЛ ВО ЗЕВС А ВО ЕГИПЕТ СЕ ПРОГЛАСИЛ ЗА БОГ И СИН НА РА ? еве ова прашање ќе ти докаже дека самиот немаш појма цело време ни што збориш ни што сакаш да кажеш.... ете баш ќе чекам да ми дадеш одговор на ова прашање.
Ти чим сакаш да го смениш Православието,зашто полемизираш од страна само,без да сакаш да влезеш во конфронтација со нас ? се некако... ,,па знаеш треба Православието ова она,пагански обичаи,да се смени''.. што не се изјасниш машки,да не предизвикаш на дебата мене и другите Православни овде ?

E, арно што ни кажа. Дали ти разликуваш латрија и проскинеза? Дали си слушнал за жената по име Арета која не сакала да се поклони на моштите на св. Анастасиј Персијанецот и што се случило со неа? Дали си слушнал за чудото во Едеса кое произлегло од Неракотворениот Образ на Спасителот?

Ајде, кога веќе нè проверуваш дали знаеме, просветли не со своето знаење.
Митови и легенди,исто како модерните чуда на појавување на ликови на Богородица на исечено дрво,на јајце или што знам што уште не.Јавување на светци на сон за да се направи храм,откривање на гробот на Марко Крале,или на некој француски цар.

Митови и легенди,исто како модерните чуда на појавување на ликови на Богородица на исечено дрво,на јајце или што знам што уште не.Јавување на светци на сон за да се направи храм,откривање на гробот на Марко Крале,или на некој француски цар.
Мит е разделбата на Црвеното Море ? еве ова е дело на Елохим,мит е ?

Чекај пак добро дали ја разбрав твојата генијалност,ти неверуваш дека светители може да се јават на сон,а веруваш дека човекот може физички да се врати од мртвите како што Исус направил со Лазар и после тоа и самиот Исус воскреснал? односно веруваш дека Бог може да раздели цело море на два дела а не веруваш во покажување светители на дрво,јајце,сон ?

Генијално.

Последно уредено:
Сериозно те прашувам,имаш ти докторат по теологија ? гледам ти,многу паметен нешто,ти денеска овде откри такви вистинити што јас прв пат во живот ги гледам,а кога ќе размислам подобро,го менуваат Христијанството од корен.. сигурно имаш едно 1,2 докторати по теологија чим ти знаеш дека ние Православните би му подигнале на Амон Ра споменик,ама еве државата е крива,не ни дава според урбанистичките планови да му изградиме... јас спомнав само за должина на споменикот на Александар,ти овде ми направи хипотеза.... зошто да те прашам не знаеш ни ти самиот.Голем генијалец си,нема што,кажи ми жити се,ЗОШТО ТРЕБА ЈА ДА ВИДАМ НЕКОЈА УБАВИНА ВО ТОА ШТО АЛЕКСАНДАР ВЕРУВАЛ ВО ЗЕВС А ВО ЕГИПЕТ СЕ ПРОГЛАСИЛ ЗА БОГ И СИН НА РА ? еве ова прашање ќе ти докаже дека самиот немаш појма цело време ни што збориш ни што сакаш да кажеш.... ете баш ќе чекам да ми дадеш одговор на ова прашање.
Ти чим сакаш да го смениш Православието,зашто полемизираш од страна само,без да сакаш да влезеш во конфронтација со нас ? се некако... ,,па знаеш треба Православието ова она,пагански обичаи,да се смени''.. што не се изјасниш машки,да не предизвикаш на дебата мене и другите Православни овде ?
Гледам дека моето пишување тебе ти ствара хистерија,а тоа ме радува,бидејќи тоа доведува до степен на сомнеж,кога ќе се запрашаш дали твојата вера има библиска потпора.А мене докторати или такви срања не ми требаат бидејќи доволна ми е слободата што ми ја дава секуларната држава за да го искажам својот став и мислење.А јас како поединец ниту имам сила,ниту моќ да го укинам православието,ниту да го сменам,тоа го прават секојдневно протестантите во секој град во оваа држава.А за болдирново,кога веќе одобрувате споменик на Александар тогаш не би биле против ниту за споменици на боговите Олимпски,ниту за Архимед,ниту за било што.[DOUBLEPOST=1415129295][/DOUBLEPOST]
Мит е разделбата на Црвеното Море ? еве ова е дело на Елохим,мит е ?

Чекај пак добро дали ја разбрав твојата генијалност,ти неверуваш дека светители може да се јават на сон,а веруваш дека човекот може физички да се врати од мртвите како што Исус направил со Лазар и после тоа и самиот Исус воскреснал? односно веруваш дека Бог може да радели цело море на два дела а не веруваш во покажување светители на дрво,јајце,сон ?

Генијално.
Помеша баби и жаби,ама тоа вешто го правиш за да створиш неред.Јас верувам во пишаниот збор во Библијата,тоа има длабоко значење.А не верувам во самопрогласени поединци како прилепчанкава која и зборувала Богородица,има милион примери,кој направил водичка,кој бае на икони.Па и вашиот Синод не ги одобрува нив,а ми викаш дека тоа е можно.

Последно уредено:
Гледам дека моето пишување тебе ти ствара хистерија,а тоа ме радува,бидејќи тоа доведува до степен на сомнеж,кога ќе се запрашаш дали твојата вера има библиска потпора.А мене докторати или такви срања не ми требаат бидејќи доволна ми е слободата што ми ја дава секуларната држава за да го искажам својот став и мислење.А јас како поединец ниту имам сила,ниту моќ да го укинам православието,ниту да го сменам,тоа го прават секојдневно протестантите во секој град во оваа држава.А за болдирново,кога веќе одобрувате споменик на Александар тогаш не би биле против ниту за споменици на боговите Олимпски,ниту за Архимед,ниту за било што.[DOUBLEPOST=1415129295][/DOUBLEPOST]
Помеша баби и жаби,ама тоа вешто го правиш за да створиш неред.Јас верувам во пишаниот збор во Библијата,тоа има длабоко значење.А не верувам во самопрогласени поединци како прилепчанкава која и зборувала Богородица,има милион примери,кој направил водичка,кој бае на икони.Па и вашиот Синод не ги одобрува нив,а ми викаш дека тоа е можно.

Мене твоето глупирање и неписменост ми ствара длабоко искушение како некој може да прашува и пушува толку големи небулози за нешто без ниедна цел.Ете тоа е она што да идеш на Факултет по Теологија и да кажеш ова, кај нив ќе створиш хистерија што ќе те исфрлат на глава надвор.Па макар да ги казни Бог следната секунда.Елохим пардон.Јас не те прашав да ми даваш урбанистички совети,не биди и ти кукавица како зеро и да ми даваш други одговори,моето прашање беше врзано со убавината што ти ја спомна,а не совет да ми дадеш по урбанизам.Прочитај убаво што е во болдот.

Ако ти стварно веруваш во Елохим,тогаш искрено ХРИСТИЈАНСКИ те молам аман немој да збориш веќе од аспект на религија.Не самиот што се брукаш,туку ја брукаш личноста на тој во кој веруваш.Го срамиш затоа што да бев јас атеист или било каков друг анти-христијанин како Исписимус и другите,ќе ти речев ,,Тоа ли е вашиот Бог кој разделува море,воскреснува мртви а не е способен да се јави на разни начини кај луѓето,он и неговите светци''.Не срамиш разбираш ? тоа што ти ја докажа генијалноста твоја е едно,ама тоа што не срамиш,нас,тие што веруваме во Богот кој Евреите го викаат Елохим,стварно не е културно.Создаваш лоша слика.

Мене твоето глупирање и неписменост ми ствара длабоко искушение како некој може да прашува и пушува толку големи небулози за нешто без ниедна цел.Ете тоа е она што да идеш на Факултет по Теологија и да кажеш ова, кај нив ќе створиш хистерија што ќе те исфрлат на глава надвор.Па макар да ги казни Бог следната секунда.Елохим пардон.Јас не те прашав да ми даваш урбанистички совети,не биди и ти кукавица како зеро и да ми даваш други одговори,моето прашање беше врзано со убавината што ти ја спомна,а не совет да ми дадеш по урбанизам.Прочитај убаво што е во болдот.

Ако ти стварно веруваш во Елохим,тогаш искрено ХРИСТИЈАНСКИ те молам аман немој да збориш веќе од аспект на религија.Не самиот што се брукаш,туку ја брукаш личноста на тој во кој веруваш.Го срамиш затоа што да бев јас атеист или било каков друг анти-христијанин како Исписимус и другите,ќе ти речев ,,Тоа ли е вашиот Бог кој разделува море,воскреснува мртви а не е способен да се јави на разни начини кај луѓето,он и неговите светци''.Не срамиш разбираш ? тоа што ти ја докажа генијалноста твоја е едно,ама тоа што не срамиш,нас,тие што веруваме во Богот кој Евреите го викаат Елохим,стварно не е културно.Создаваш лоша слика.
Абе три чисти немаш,а тука делиш правда.Мое право е јас кај да пишувам,и ти ни најмалку немаш право да судиш јас како и во што верувам.Оди прави што сакаш,оставај пари на икони,целувај дрва,но ни најмалку не смееш да велиш дека само православните имаат екслкузивно право на Библијата и на верата во Единиот Бог.Сега е 21 век,и секој има достап до било која литература,јас ќе читам што сакам,а ти немаш право да ми се мешаш.Јас може сум антиправославен,антихрист,тое мое основно граѓанско право.

Сега е 21 век,и секој има достап до било која литература,јас ќе читам што сакам,а ти немаш право да ми се мешаш.Јас може сум антиправославен,антихрист,тое мое основно граѓанско право.

Toa e една работа, а сосема друга работа е ако некаде си слушнал некој протестант кој вели: "Oстави ги православните, тие немаат поим, се поклонуваат на кипови и на икони" и си го зел неговиот збор здраво за готово и мислиш дека ти ја кажал вистината.

Murugan напиша:
А јас како поединец ниту имам сила,ниту моќ да го укинам православието,ниту да го сменам,тоа го прават секојдневно протестантите во секој град во оваа држава

Дали си се запрашал самиот зошто има икони во православните цркви? Или мислиш ете некому му текнало од каприц да стави икони, потоа и на другите им се допаднало истото, па почнало и тие да го имитираат првиот? Дали си се запрашал дали почитувањето на иконите е втемелено на нешто и на што? Што му претходело на тоа? Поради што се внесени иконите во православните цркви? Дали имало некаква основа за тоа, некој повод или причина? И ако имало, кои биле тие? Дали си се запрашал што претставуваат иконите? Дали си се запрашал дали протестантите имаат основа за таквите тврдења? Дали си се запрашал дали правилно го толкуваат Светото Писмо? Очигледно не;)?

Кога веќе читаш секаква литература, истражи ја и оваа проблематика. Немој да се доведуваш во ситуација каде некој протестант ќе ти рече:"Православните се идолопоклоници, бакнуваат икони" и ти безрезервно да му поверуваш на ваква произволна лага и клевета и да му допуштиш да те влече за нос. Така, целиот самоуверен, доаѓаш тука и ни држиш предавања за Православието, мислејќи си дека ние овде немаме поим за нашата вера.

Последно уредено:
Toa e една работа, а сосема друга работа е ако некаде си слушнал некој протестант кој вели: "Oстави ги православните, тие немаат поим, се поклонуваат на кипови и на икони" и си го зел неговиот збор здраво за готово и мислиш дека ти ја кажал вистината.

Дали си се запрашал самиот зошто има икони во православните цркви? Или мислиш ете некому му текнало од каприц да стави икони, потоа и на другите им се допаднало истото, па почнало и тие да го имитираат првиот? Дали си се запрашал дали почитувањето на иконите е втемелено на нешто и на што? Што му претходело на тоа? Поради што се внесени иконите во православните цркви? Дали си се запрашал што претставуваат тие? Дали си се запрашал дали протестантите имаат основа за таквите тврдења?

Кога веќе читаш секаква литература, дали си ја истражувал оваа проблематика? Или за тебе доволно е што некој протестант ќе рече:"Православните се идолопоклоници, бакнуваат икони" и ти безрезервно да му поверуваш на ваква произволна лага и клевета и да му допуштиш да те влече за нос? Така, целиот самоуверен, доаѓаш тука и ни држиш предавања за Православието, мислејќи си дека ние овде немаме поим за нашата вера.
Кога веќе почна со прашања,тогаш и моите одговори ќе ги изнесам преку прашања.Дали тој што е прикажан на иконите(рандом некој светец),точно така изгледал како што е нацртан?Ако иконата помага,тогаш од каде доаѓа нејзината моќ?Во Библијата пишува,дека секој праведник што се упокојува оди кај Бог,и неможе да донесува свои правила и заповеди кон живите,без одобрение на Бог,тоа го неможат и ангелите.Додека овие таканаречени светци,се поголеми и од ангелите,и од Бога,заповедаат да се изгради нивен храм,да се освети света водичка,доколку таа особа не го стори тоа,тие и се закануваат со болест,смрт нејзе и на нејзиното семејство.Не треба филозофија тука,ако за нивниот живот на земјата биле маченици,страдалници сега како прогласени светци од црквата да се однесуваат како терористи.

Кога веќе почна со прашања,тогаш и моите одговори ќе ги изнесам преку прашања.Дали тој што е прикажан на иконите(рандом некој светец),точно така изгледал како што е нацртан?Ако иконата помага,тогаш од каде доаѓа нејзината моќ?Во Библијата пишува,дека секој праведник што се упокојува оди кај Бог,и неможе да донесува свои правила и заповеди кон живите,без одобрение на Бог,тоа го неможат и ангелите.

Точно, не можат без одобрение на Бог, но можат со одобрение на Бог.

Дали си го прочитал и следново во Библијата?

Колосјаните 1:15 и Кој е образ на невидливиот Бог, првороден пред секоја твар;
ΠΡΟΣ ΚΟΛΟΣΣΑΕΙΣ 1:15 ὅς ἐστιν εἰκὼν τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀοράτου, πρωτότοκος πάσης κτίσεως,

Koлосјаните 3:10 и се облековте во новиот, кој се обновува во познанието, според образот на својот Создател,
ΠΡΟΣ ΚΟΛΟΣΣΑΕΙΣ 3:10 καὶ ἐνδυσάμενοι τὸν νέον τὸν ἀνακαινούμενον εἰς ἐπίγνωσιν κατ’ εἰκόνα τοῦ κτίσαντος αὐτόν,

Murugan напиша:
Додека овие таканаречени светци,се поголеми и од ангелите,и од Бога,заповедаат да се изгради нивен храм,да се освети света водичка,доколку таа особа не го стори тоа,тие и се закануваат со болест,смрт нејзе и на нејзиното семејство.Не треба филозофија тука,ако за нивниот живот на земјата биле маченици,страдалници сега како прогласени светци од црквата да се однесуваат како терористи.

Сатаната и паднатите ангели не само што можат да се престорат во ликот на светителите, туку можат да се претстават и во ликот на Исус Христос, за да ги заведат луѓето.

U Otačniku čitamo da je:"Neki starac, prebivajući u keliji i podvizavajući se za svoje spasenje, viđao đavole na javi i koreo ih. A đavo, videći da ga je ovaj starac mnogo puta prekoreo, pokazao mu se, govoreći: "Ja sam Hristos", a starac, videći ga, skrenuo je pogled. Reče mu đavo: "Zašto žmuriš? Gledaj i vidi me, jer ja sam Hristos". Odgovorio mu je starac: "Ja ne mogu videti Hrista u ovome svetu". To čuvši đavo, postao je nevidljiv".

Isto u Otačniku piše da su đavoli rekli nekom starcu: "Hoćeš li da vidiš Hrista?", na šta je starac odgovorio: " Anatema na vas i na one o kojima govorite, jer ja verujem svome Hristu, koji je rekao: Ako vam ko reče: Evo, ovde je Hristos ili onde, ne verujte (up. sa Mt 24,23), i đavoli su postali nevidljivi". (Otačnik, gl. 8)

Đavoli se pretvaraju u lik Hrista i Bogomajke, da bi obmanuli ljude; a da se satana pretvara u anđela svetlosti, to nam je rekao Sv. i božanski apostol Pavle: I nikakvo čudo; jer se sam satana pretvara u anđela Svetlosti (2. Kor 11,14).

I božanski otac Jovan Lestvičnik, pokazujući da se đavoli pretvaraju u lik svetlih anđela i u lik slave svetitelja, veli: "Đavoli se često pretvaraju u anđele svetlosti i u lik mučenika i pokazuju nam se u snu kao da su došli k nama, a kada se probudimo, ispunjavamo se radošću i vaznošenjem. Ovo neka ti bude znak da si obmanut. Jer pravi anđeli nam pokazuju strašne muke, sud i razlučenje od tela, a nakon što se probudimo, ispunjavamo se strahom i ožalošćenošću (zbog posmrtne sudbine nepokajane duše, nap.izd)!

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/Kleopa/Lat_kleopa06.htm

Последно уредено:
Точно, не можат без одобрение на Бог, но можат со одобрение на Бог.

Дали си го прочитал и следново во Библијата?

Колосјаните 1:15 и Кој е образ на невидливиот Бог, првороден пред секоја твар;
ΠΡΟΣ ΚΟΛΟΣΣΑΕΙΣ 1:15 ὅς ἐστιν εἰκὼν τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀοράτου, πρωτότοκος πάσης κτίσεως,
Koлосјаните 3:10 и се облековте во новиот, кој се обновува во познанието, според образот на својот Создател,
ΠΡΟΣ ΚΟΛΟΣΣΑΕΙΣ 3:10 καὶ ἐνδυσάμενοι τὸν νέον τὸν ἀνακαινούμενον εἰς ἐπίγνωσιν κατ’ εἰκόνα τοῦ κτίσαντος αὐτόν,

Сатаната и паднатите ангели не само што можат да се престорат во ликот на светителите, туку можат да се претстават и во ликот на Исус Христос, за да ги заведат луѓето.

U Otačniku čitamo da je:"Neki starac, prebivajući u keliji i podvizavajući se za svoje spasenje, viđao đavole na javi i koreo ih. A đavo, videći da ga je ovaj starac mnogo puta prekoreo, pokazao mu se, govoreći: "Ja sam Hristos", a starac, videći ga, skrenuo je pogled. Reče mu đavo: "Zašto žmuriš? Gledaj i vidi me, jer ja sam Hristos". Odgovorio mu je starac: "Ja ne mogu videti Hrista u ovome svetu". To čuvši đavo, postao je nevidljiv".

Isto u Otačniku piše da su đavoli rekli nekom starcu: "Hoćeš li da vidiš Hrista?", na šta je starac odgovorio: " Anatema na vas i na one o kojima govorite, jer ja verujem svome Hristu, koji je rekao: Ako vam ko reče: Evo, ovde je Hristos ili onde, ne verujte (up. sa Mt 24,23), i đavoli su postali nevidljivi". (Otačnik, gl. 8)

Đavoli se pretvaraju u lik Hrista i Bogomajke, da bi obmanuli ljude; a da se satana pretvara u anđela svetlosti, to nam je rekao Sv. i božanski apostol Pavle: I nikakvo čudo; jer se sam satana pretvara u anđela Svetlosti (2. Kor 11,14).

I božanski otac Jovan Lestvičnik, pokazujući da se đavoli pretvaraju u lik svetlih anđela i u lik slave svetitelja, veli: "Đavoli se često pretvaraju u anđele svetlosti i u lik mučenika i pokazuju nam se u snu kao da su došli k nama, a kada se probudimo, ispunjavamo se radošću i vaznošenjem. Ovo neka ti bude znak da si obmanut. Jer pravi anđeli nam pokazuju strašne muke, sud i razlučenje od tela, a nakon što se probudimo, ispunjavamo se strahom i ožalošćenošću (zbog posmrtne sudbine nepokajane duše, nap.izd)!

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/Kleopa/Lat_kleopa06.htm
Види вака,во ред е тоа што си го напишал,го сватив.Но постои едно друго прашање,ако Бог помага,зошто нему не му се помоли директно личноста,по чему божествена икона?И друго,што станува со останатиот број на христијани на запад,кои му се молат на Бог,веруваат дека им помага,и немаат потреба од такви икони?Сега да резимираме,не постојат повеќе или две вистини,ако Бог сака христијаните да му се молат преку икони,тогаш зошто тоа не важи за сите.Ним кој им одговара на молитвите,бидејќи не користат ниту икони,ниту свеќи,ниту зејтини,ниту темјани?

...
Сатаната и паднатите ангели не само што можат да се престорат во ликот на светителите, туку можат да се претстават и во ликот на Исус Христос, за да ги заведат луѓето....
Од кај би знаел ти што е во ред тогаш?
Од кај си сигурен дека Исус воопшто и постоел, може бил илузија....на глупи луѓе од тоа време им се причинило нешто :)
Mислам, ова е и основно филозофско прашање....не можеш да бидеш сигурен во ништо, oд тука и сомнежот дека уствари целава оваа реалност што ја доживуваме е као на матрикс филмот....ти текнуе?
David Icke вика дека има некоја заебанција со месечината...можно ли е да се паднатите ангели? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom