Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Погрешно.
Муслиманите почнуваат да тврдат дека во куранот постоело објаснување за Биг Бенг, дури одкако науката ја зема оваа теорија како најверојатна за настанокот на универзумот. Никаде предходно неможе да се најде вакво тврдење Ако во куранот бил одговорот за него, зошто чекавте 1400 години Едвин Хабл да го открие во 1929-та година? Зошто не ја просветливте науката предходно?
За месечината.....незнам што е тоа што предходно не се знаело, а куранот му го открил на светот? Исто и за природата.
За солената и слатката вода што не се мешале, Аристотел 1000 години пред Мухамед го објаснил тој процес...се ова е милион пати дискутирано и побиено, и пак ќе се најде некој да се залета.
pocituvan jas ne zborev za nie i vie..
tuku toa sto pisuva na kuranot sto nevozmo da e pisano od covecka raka.... a toa so vodite ne e poentata nesto hemiski ili fizika... toa deka se naoga na svetot i deka nekoj ja sosdadel...za otpecatocite na lugeto... toa so bremnosta i dr i dr... toa ne e napisano od covecka raka nitupak sama od prirodata ne e ima nesto nad prirodaata... poz..

tuku toa sto pisuva na kuranot sto nevozmo da e pisano od covecka raka.... a toa so vodite ne e poentata nesto hemiski ili fizika... toa deka se naoga na svetot i deka nekoj ja sosdadel...za otpecatocite na lugeto... toa so bremnosta i dr i dr... toa ne e napisano od covecka raka nitupak sama od prirodata ne e ima nesto nad prirodaata... poz..

Дај бе не д'дкај на форум. Имаш доволно време да го напишеш што добро ќе го осмислиш.

Инаку се фино тоа што викаш дека го има во Куранот, ама постојат записи за истите работи кои се милиенуми постари од самиот Куран. Тоа што некој смета дека Куранот е книга во која има некакви "научни вистини" или дека крие некои мистерии,тајни за природата кои се уникатни ,кои за прв пат се појавуваат во книгата, може само да наиде на подсмев. Затоа ти пишав да ја прелисташ темана погоре колку да видиш до каде е дојдена работата.

@RogerBacon Може ќе треба да преместиш некои мислења.:rolleyes:

Ама и човече има нешто што се вика КРЕДИБИЛИТЕТ.Ете ти тоа и тие како тебе не го разбирате... јас разбирам прашање,ама не разбирам полемики кои се извадени од незнаење и непознавање на одредена тематика.НЕМАШ КРЕДИБИЛИТЕТ ДА ЗБОРУВАШ ТИ КАКОВ Е И ШТО Е БОГ... како што јас не се замрам со Телеми и слични тракатанци така и ти со него не треба да се замараш...

Ако ние со познавањата сме никој и ништо (?), кажи ми ти која алка си во опшеството кога немаш основни познавања од Христијанство и претешко ти е да го разбереш тоа СЕМОЌЕН ?[DOUBLEPOST=1415118664][/DOUBLEPOST]

Извини,дали ти тоа мене ми цитираш мој пост каде од тебе барам одговор на прашање а ти после во овој другиов пост сега ми викаш дека си ми одговорил !?!?!?!?!?!? o_Oo_Oo_Oo_Oo_Oo_Oo_Oo_Oo_O

Недостиг на аргументи ? ПА ДАЈ ЧОВЕЧЕ ДА ЈА ВИДИМЕ ТАА ФАНТОМСКА РЕЧЕНИЦА ВЕЌЕ ЕДНАШ ЗАСЕКОГАШ... или ти сега сакаш со мутење вода да го испереш фактот и лагата дека таа реченица ти сам ја измисли и дека Црквата никогаш и никаде не го рекла/констатирала истото ??
Кој си ти да судиш кој има право да зборува за Бог,а кој не.Па ти правиш ли некаква разлика,дека христијанството не е ниту основно,ниту неопходно за човековото битисување.Вие си замислувате некаков континуитет од Адам и Ева исто со муслиманите,но вие сте накалемени,само Израилот го има тоа екслузивно право да се нарекува со името Божјо.Може ли некои кои го погазуваат Божјиот закон да се повикуваат на Богот кој го поставил тој закон.

Кој си ти да судиш кој има право да зборува за Бог,а кој не.Па ти правиш ли некаква разлика,дека христијанството не е ниту основно,ниту неопходно за човековото битисување.Вие си замислувате некаков континуитет од Адам и Ева исто со муслиманите,но вие сте накалемени,само Израилот го има тоа екслузивно право да се нарекува со името Божјо.Може ли некои кои го погазуваат Божјиот закон да се повикуваат на Богот кој го поставил тој закон.
Не сум јас никој,ама не треба да бидеш НЕКОЈ за да знаеш што е К Р Е Д И Б И Л И Т Е Т.Тоа твоето е НЕКУЛТУРА,збориш за нешто што појма од животот немаш,знаеш за Христијанството благодарение на нас овде што пишуваме за него,поставуваш најможното глупо прашање КАКО ЗБОРЕЛЕ НОРМАЛНО КАКО ЧОВЕК СО ЧОВЕК КОГА ЧОВЕКОТ ГО ГЛЕДАШ А БОГ НЕ.. епа да ја заменеше твојата религиозна неписменост со писменост ќе знаеше дека Бог е ДУХОВНО битие а второ нема ништо чудно во водењето дијалог тогаш со него,дури и да има,фактот дека тој е СЕМОЌЕН тоа го занемарува.

Што извини не е важно Христијанството ? сакаш да кажеш овие 3 милијарди Христијани во светов они не се прашуваат за ништо така ? тоа сакаш да кажеш? а кој се прашува,вие атеистите ??????????????? ај не треси глупости те молам,остај што религијата ти неоткриена сфера па ни социологијата не ти е нешто позната...

Сето ова што го набороја, е детално демантирано и побиено на тема насловена како: "Научни чуда во куранот".

Вие си замислувате некаков континуитет од Адам и Ева исто со муслиманите,но вие сте накалемени,само Израилот го има тоа екслузивно право да се нарекува со името Божјо

Знаеш ли кој е тој Израилот денеска?

Нема да добиеш конкретен одговор на прашањево. Не постои начин да си најде првата единка која "развила разум" ниту патот(начинот) на кој истиот се појавил.

Она што денес можеме да го видиме е дека разумот не е ексклузивна карактеристика на човекот. Шимпанзата се способни за апстрактно размислување,враните можат да ја спознаат причинско-последичната поврзаност, дури има мравки кои користат камчиња за да ги затворат влезовите од ривалските колонии за да можат работниците да собираат храна без конкуренција.
Прашањето е за разум кај човекот, бидејќи е јасно дека само човекот поседува разум а не животните. Тоа што шимпанзото може да отвори кутија кај што има банана, вранта семка, гнуто да наоѓа пасишта.....не е разум. Ако тоа го нарекуваш разум тогаш сваќањето за разум треба да се промени, патем нема човекот да е хомо сапиес, односно главната отличителна црта меѓу човекот и животните ќе исчезне.А разликата мислам дека е очигледна.

Прашањето е за разум кај човекот, бидејќи е јасно дека само човекот поседува разум а не животните. Тоа што шимпанзото може да отвори кутија кај што има банана, вранта семка, гнуто да наоѓа пасишта.....не е разум. Ако тоа го нарекуваш разум тогаш сваќањето за разум треба да се промени, патем нема човекот да е хомо сапиес, односно главната отличителна црта меѓу човекот и животните ќе исчезне.А разликата мислам дека е очигледна.
[DOUBLEPOST=1415123469][/DOUBLEPOST]Да не ја изоставам и фокава: Link

Последно уредено:
Не сум јас никој,ама не треба да бидеш НЕКОЈ за да знаеш што е К Р Е Д И Б И Л И Т Е Т.Тоа твоето е НЕКУЛТУРА,збориш за нешто што појма од животот немаш,знаеш за Христијанството благодарение на нас овде што пишуваме за него,поставуваш најможното глупо прашање КАКО ЗБОРЕЛЕ НОРМАЛНО КАКО ЧОВЕК СО ЧОВЕК КОГА ЧОВЕКОТ ГО ГЛЕДАШ А БОГ НЕ.. епа да ја заменеше твојата религиозна неписменост со писменост ќе знаеше дека Бог е ДУХОВНО битие а второ нема ништо чудно во водењето дијалог тогаш со него,дури и да има,фактот дека тој е СЕМОЌЕН тоа го занемарува.

Што извини не е важно Христијанството ? сакаш да кажеш овие 3 милијарди Христијани во светов они не се прашуваат за ништо така ? тоа сакаш да кажеш? а кој се прашува,вие атеистите ??????????????? ај не треси глупости те молам,остај што религијата ти неоткриена сфера па ни социологијата не ти е нешто позната...
Зборуваш глупости,човек и Бог збореле како човек со човек.Паѓаш на ниско ниво придавајќи му на Бог човечки особини.Што Тој да не се смеел ,да не кажувал вицеви.И друго,јас добро го знам и исламот,и христијанството,јас кога учев за Божјата природа ти уште пиеше млеко.Јас чувај Боже да сум учел од тебе или од некој разуздан поп.Знам многу работи,ама сум го избрал едино Јахве Елохим и само нему му се поклонувам,а не на некои икони направени од дрво и нацртани од луѓе полни со грешни страсти.Жив е Израилот,ама тој не е во МПЦ,ниту пак во Ватикан,ниту во Медина.

Зборуваш глупости,човек и Бог збореле како човек со човек.Паѓаш на ниско ниво придавајќи му на Бог човечки особини.Што Тој да не се смеел ,да не кажувал вицеви.И друго,јас добро го знам и исламот,и христијанството,јас кога учев за Божјата природа ти уште пиеше млеко.Јас чувај Боже да сум учел од тебе или од некој разуздан поп.Знам многу работи,ама сум го избрал едино Јахве Елохим и само нему му се поклонувам,а не на некои икони направени од дрво и нацртани од луѓе полни со грешни страсти.Жив е Израилот,ама тој не е во МПЦ,ниту пак во Ватикан,ниту во Медина.
Абе не се бламирај бе,ти дете 18 годишно ќе ми кажуваш мене за Бог а немаш општо познавање на истиот.

Гледај да ти објасним само вашата неписменост какви ај да не се изразам.. ве прави,МУ СЕ КЛАЊАШ НА ЕЛОХИМ,НЕ ГИ ФЕРМАШ НИ МПЦ НИ ВАТИКАН,А НАС ОВДЕ НЕ ПРАШУВАШ НА КОЕ НИВО СЕ ВОДЕЛ РАЗГОВОРОТ ТОГАШ МЕЃУ БОГ И ЛУЃЕТО.................

ем не знаеш основно како разговарал со луѓето тој на кој му се клањаш, ем ги отфрлаш двате најголеми фракции(МПЦ како преставник на Православието и Ватикан на Католицизмот),ем се бламираш дека имап некое познавање за Хриситијанството а овде треба ФБИ да ги вкнеме да видат дали ти си напишал некогаш некоја констатација за Христијанството твоја лично а притоа да не е НАША....

Муруган муруган.......................... не се бламирај! ни исиписимус ни сузберо немаат некои познавања од Христијанство ама барем не тврдат дека имаат,ти ем немаш и со ништо не докажа дека имаш ем не знаеш и прашуваш А ВИКАШ ДЕКА ЗНАЕШ... пошто го фаворизираш исламот многу,тоа ти е како да речеш јас сум оџа а не знам намаз што е...

дај ти се молам..

Си читал ама забораваш, еве ти дел од стариот завет да се потсетиш.

1. Мојсеј го пасеше стадото на Јатора, тестот свој, свештеникот Мадијамски. Терајќи го стадото така преку пустиња, дојде до планината Божја Хорив,
2. И му се јави Ангел Господеов во огнен пламен во капина. И виде тој, а тоа капината гори со оган, а не изгорува.
3. И Мојсеј рече: “Да појдам да го видам ова чудо, зашто капината не изгорува.”
4. А кога виде Господ дека тој доаѓа да види, извика Господ од капината и рече: “Мојсеј, Мојсеј!” А тој одговори: “Еве ме, Господи!”
5. И Он рече: “Не приоѓај ваму. Собуј ги обувките твои од нозете, зашто ова место, на кое стоиш, е света земја.”
6. И му рече: “Јас сум Бог на таткото твој, Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковов.”
А Мојсеј го сврти лицето свое, зашто се плашеше да погледа во Бога.
Втора книга Мојсеева (Исход)

Неколку видови мајмуни се способни за апстрактно размислување. Некои се самосвесни. Враните се способни да утврдат причинско-последичната поврзаност. По дефиниција тоа се карактеристиките кои го опишуваат поимот разум.Ако сакаш да ставам некоја студија. Разумот не е екслузивна категорија само за човекот и свесни сме за тоа веќе подолго време.

Инаку ако те интересира конкретно само за човекот, одговорот ќе биде сличен. Не знаеме, не е можно да се утврди која била единката која права развила разум, ниту кога, ниту како. Не знаеме дали "светнала сијаличката" она одеднаш или станува збор за долгорочен, континуиран процес кој зависи од околината. Можеби станува збор за колективна појава. Не е можно да се прецизира точниот момент.

Исто како што не може да се каже кој бил првиот homo sapiens.

Абе не се бламирај бе,ти дете 18 годишно ќе ми кажуваш мене за Бог а немаш општо познавање на истиот.

Гледај да ти објасним само вашата неписменост какви ај да не се изразам.. ве прави,МУ СЕ КЛАЊАШ НА ЕЛОХИМ,НЕ ГИ ФЕРМАШ НИ МПЦ НИ ВАТИКАН,А НАС ОВДЕ НЕ ПРАШУВАШ НА КОЕ НИВО СЕ ВОДЕЛ РАЗГОВОРОТ ТОГАШ МЕЃУ БОГ И ЛУЃЕТО.................

ем не знаеш основно како разговарал со луѓето тој на кој му се клањаш, ем ги отфрлаш двате најголеми фракции(МПЦ како преставник на Православието и Ватикан на Католицизмот),ем се бламираш дека имап некое познавање за Хриситијанството а овде треба ФБИ да ги вкнеме да видат дали ти си напишал некогаш некоја констатација за Христијанството твоја лично а притоа да не е НАША....

Муруган муруган.......................... не се бламирај! ни исиписимус ни сузберо немаат некои познавања од Христијанство ама барем не тврдат дека имаат,ти ем немаш и со ништо не докажа дека имаш ем не знаеш и прашуваш А ВИКАШ ДЕКА ЗНАЕШ... пошто го фаворизираш исламот многу,тоа ти е како да речеш јас сум оџа а не знам намаз што е...

дај ти се молам..
Како прво јас дупло постар од тебе,а ти со тоа што ми даваш 18 години јас го гледам како комплимент.Фала ти.Друга работа,ако некој го чита твоето резонирање,нешто друго би заклучил,дека освен од свеќа,и бакни рака на попот друго ништо не си чул.Јас кога те читам тебе,можам да те споредам само со некој партиски младинец,кој дури и би се степал,ако биде навредена неговата партија.Јас го поставив прашањето не за да научам нешто од вас,туку да го проверам вашето знаење(незнаење).Мојот корен е длабоко во Кабалата,и немам ништо заедничко ниту со оџи,ниту со попови,ама моето фаворизирање на исламот е од друг аспект.Кај нив лицемерието е минорно,а тоа додека кај вас православните е звезда водилка.[DOUBLEPOST=1415125173][/DOUBLEPOST]
Сега ќе рече го знаел ова,затоа го постави најглупото можно прашање а воедно се обрука дека му се клања на Елохим.. :facepalm:
Види сега почна и мисли да читаш.Ова да не ти го откри Богородица,или света Петка.

Како прво јас дупло постар од тебе,а ти со тоа што ми даваш 18 години јас го гледам како комплимент.Фала ти.Друга работа,ако некој го чита твоето резонирање,нешто друго би заклучил,дека освен од свеќа,и бакни рака на попот друго ништо не си чул.Јас кога те читам тебе,можам да те споредам само со некој партиски младинец,кој дури и би се степал,ако биде навредена неговата партија.Јас го поставив прашањето не за да научам нешто од вас,туку да го проверам вашето знаење(незнаење).Мојот корен е длабоко во Кабалата,и немам ништо заедничко ниту со оџи,ниту со попови,ама моето фаворизирање на исламот е од друг аспект.Кај нив лицемерието е минорно,а тоа додека кај вас православните е звезда водилка.

Ако ти си дупло постар од мене а гарантирам со живот дека не си бидејќи читам како се изразуваш,тоа само ќе ја направи твојата брука поголема.. верувај ми,остани ти во младоста,повеќе ќе бидеш сфатен.Барем од нас што се осудуваме да збориме за Христијанството.Друго,СЛУЧАЈНО јас и уште неколку овде да не ги набројувам,сме тие што нон-стоп даваме одговори,објаснувања,објаснувања на постови и цитати а не ти.. да беше така,ти ќе се дрзнеше да влагаш во конфронтации со нас а не ние,ете како што е почитуваното Исписимус кое иако нема познавања,го почитувам што влага во конфронтација.Аха,викаш не тестираш/проверуваш колку знаеме па затоа прашуваш такви глупи прашања.Епа друже мој,гледано реално,ти толку не тестираш,што си ги заебал и Русите и Американците... верувај ми,може вода да ти носат.

Во другото не навлагам,твоето пишување е совршена лична карта за твоите години.. дефинитивно.[DOUBLEPOST=1415125623][/DOUBLEPOST]
Како прво јас дупло постар од тебе,а ти со тоа што ми даваш 18 години јас го гледам како комплимент.Фала ти.Друга работа,ако некој го чита твоето резонирање,нешто друго би заклучил,дека освен од свеќа,и бакни рака на попот друго ништо не си чул.Јас кога те читам тебе,можам да те споредам само со некој партиски младинец,кој дури и би се степал,ако биде навредена неговата партија.Јас го поставив прашањето не за да научам нешто од вас,туку да го проверам вашето знаење(незнаење).Мојот корен е длабоко во Кабалата,и немам ништо заедничко ниту со оџи,ниту со попови,ама моето фаворизирање на исламот е од друг аспект.Кај нив лицемерието е минорно,а тоа додека кај вас православните е звезда водилка.[DOUBLEPOST=1415125173][/DOUBLEPOST]
Види сега почна и мисли да читаш.Ова да не ти го откри Богородица,или света Петка.
Хахахахахахахаха... чекај чекај,ти мене сакаш да ме омаловажиш со тоа што користиш личности кои му служеле на истиот Елохим на кој ти му се клањаш ??????????????????????????????????????????????????? :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek: абе дај не се срами.. од брука во брука идеш... не гледаш??????:facepalm::facepalm::facepalm:

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom