1. Мојата Алфа е 2003та година, ама со поновите се е исто од делови страна освен моторите, тие се JTDm, кои се понови нормално, имаш избор на 8 вентилски мотор со 120 коњски сили и страшниот 16 вентилски со 150 коњски сили, и таа е РАКЕТА. За разликите во моторот не верувам дека се големи, ама не сум многу запознаен точно кои разлики ги има, тоа може да прогуглаш или некој од другите членови да ти одговори. И нормално, шминката од надвор е различна, поубави се поновите

.
2. Климата ме служи одлично, во лето лади дури и премногу и тешко ми е да си најдам идеална температура, или е преладно или жешко, а за греење секогаш ја користам, посебно посебниот мод за греење на шофершајбната и верувај го одмрзнува/одмаглува за 1-2 минути.
3. За паркирањето ти кажаа погоре, нема никаква врска големината, туку вртењето на воланот е мало и од крај до крај, да речеме од најлево до најдесно колцата вртат мноогу малце, ти треба стадион за полукружно да свртиш, што значи за во тесни места или паралелно паркирање треба пазење, а исто така приморан си да ги користиш надворешните ретровизори затоа што задното стакло е премногу мало и видливоста е минимална (зборувам за со 3 врати, со 5 би требало да е малце подобро).
4. Исто така ти одговорија, 90% од нив немаат никогаш возено Алфа, којзнае дали и се возеле во неа некогаш, јас ти кажав од лично искуство како стојат цените, а и тоа е бар лесно, проданици на секој чекор, прашај за цени за Голф 4ка да речеме и 147ка, и ќе видиш дека или нема да има разлика, или за Алфата ќе бидат дури и поевтини. Поскапи се деловите за предницата, нормално, затоа што има посложена предница, но, субјективно гледано, неспоредлива е и вожњата и стабилноста со Голфот.
5. Зависи од годината, моторот, и нормално, колку е зачувано возилото. За половно возило неможеш да прашаш дали вреди, затоа што некоја не вреди ни 500 евра, а некоја може да вреди и 5000 (да речеме 2007-2008ма година, најфул опрема, 1.9 јтдм 16в, да си СИГУРЕН дека нема враќани километри, навремени сервиси, добри гуми, одлично подвозје, можда и регистрирана). За таква јас би дал 5000 евра уште денес. Ама таа ни во Италија не е 1000-2000 евра, а до овде да ја донесеш може да премини и 6000 евра според мене.