Прашање за Христијанството III

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.417
Поени од реакции
9.044
Како прво,Сатаната не може да заборава,нема тој амнезија.Тој не се умислил,фактички тоа ти е исто како играње шах,двајца играат ствараат стратегија,развиваат потези,и со самото тоа битката е до конечната победа.Па како резултат на тоа,не постојат добри и лоши потези,тие се дел од играта.
Во право си. Не заборавил, туку посоодветно би било дека направил превид, кој како создадено битие не можел да го насети.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Е како де? Како Бог го створи доброто, а како злото? То‘ ме занимат...[DOUBLEPOST=1414415069][/DOUBLEPOST]
Веројатно со сулфурна киселина....
Вака велит библината

16. И му заповеда Господ Бог на човекот и рече: „Од секое дрво во градината можеш да јадеш,
17. освен од дрвото за познавење на доброто и на злото; од него не јади; зашто во оној ден кога ќе вкусиш од него, ќе умреш.”

Чоекот немаше поим како да познае добро и зло. Добро и зло постоеа како категории, создадени беа, али човекот не можеше да знае што е добро а што е зло. И кога змијата ги натера да каснат од јаболкото - тие не знаеа дали прават добро или зло и кога прекршуваа наредба на бог - тие не знаеа дали е тоа добро или зло. Да знаеше Адам дека почитување на божјата наредба е ДОБРО а прекршување е ЗЛО тој веќе ќе го имаше познавањето на доброто и злото, така да Бог е нефер оти казнува човек и сите негови потомци и народи за нешто што ниту знаел ниту познавал ниту бил свесен дека не треба да го направи. Бог е тој шо направи пропуст и со такво казнување всушност сакаше да ја заташка аферата... Знаеш Мики дека ова е зрело за нова тема, ПОЗНАВАЊЕ НА ДОБРОТО И ЗЛОТО и неговите последици до денешен ден.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Чоекот немаше поим како да познае добро и зло.
Ова го кажуваш со неверојатна сигурност, небаре самиот си бил со Адама и Ева, која ја оплескаа работата.
Намерно не кажуваш што Адам и Ева имаа пред да згрешат.

Но, згреши и лукавиот, иако е духовно супериорен во однос на смртниот човек. Дали и лукавиот не знаеше што е добро а што зло, кога реши да се одвои од Животодавецот?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ова го кажуваш со неверојатна сигурност, небаре самиот си бил со Адама и Ева, која ја оплескаа работата.
Намерно не кажуваш што Адам и Ева имаа пред да згрешат.

Но, згреши и лукавиот, иако е духовно супериорен во однос на смртниот човек. Дали и лукавиот не знаеше што е добро а што зло, кога реши да се одвои од Животодавецот?
Mики, можи госпо знаеше шо е добро и зло можи ангелите знаеа, можи змејовите и еднорозите знаеа... но Адам и Ева не го познаваа доброто и злото.
16. И му заповеда Господ Бог на човекот и рече: „Од секое дрво во градината можеш да јадеш,
17. освен од дрвото за познавење на доброто и на злото; од него не јади; зашто во оној ден кога ќе вкусиш од него, ќе умреш.”
Дури од ко каснаа од плодот почнаа да разликуваат добро од зло, што е добро а што зло, пред тоа немаа поим. Можеби Адам се какаше кај шо ќе стигне и јадеше од какушките, можи маструбираше среде еденската градина, можи со камен маваше по рајските птици.... тој не препознаваше добро од зло, дали да го послуша Госпо е добро ? од кај да знае, дали ако касне од плодот на дрвото е зло?? Од кај да знае, дали умирањето е добро или зло?? од кај да знае? за Адама (и Ева) поим добро и зло беше непознат. А бог ги казна оти направија зло, направија нешто шо ни самите не знаеа шо е. И ради то, Мики и ти си казнет денес и ќе бидат казнети и твоите деца и внуци и правнуци, оти твојот предок направил нешто кое и сам не знаел шо е.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Оhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh my God !!! :facepalm::ROFLMAO::facepalm::ROFLMAO::facepalm::ROFLMAO::eek::eek::facepalm::facepalm::eek::eek::eek:

О паднат ангел знаеш што збориш!?!?!?!?!!?! ти имаш појма,концепција,сфаќање дека ЧОВЕКОТ Е ТЕЛЕСНО БИТИЕ А АНГЕЛОТ Е ДУХОВНО БИТИЕ ???????????

луѓето немаат врска со ангелите.. да, избркани се од рајот,се знае зошто,ама тоа нема врска со ангели разбираш МАКЕДОНСКИ ???

Ај сега не филозофирај со Ватикан и попови... доста глупости изснатреска со ова ангеливе па и за ова да те слушам.. читам.. aман..!

О не ми глуми лудило,може да ми ја дадеш реченицата каде што го пишува тоа ? јас неможам да ја најдам,биди љубезен и дај ми ја..
Види јас сум свесен дека лагата ке заврти два пати околу земјата пред вистината да има шанса.
Али пишувањето со големи букви не ти ја прави лагата у која тонеш повистинита :cool:.

Викаш Ангелот е духовно битие и во тоа се согласуваме а паднатиот ангел какво битие е духовно или телесно???

И што толку болна точка ти се поповите и Ватикан???

Ја постирав на два пати. Еднаш и му одговрив на друг форумџија од каде е податокот.
Не планирам пак.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Види јас сум свесен дека лагата ке заврти два пати околу земјата пред вистината да има шанса.
Али пишувањето со големи букви не ти ја прави лагата у која тонеш повистинита :cool:.

Викаш Ангелот е духовно битие и во тоа се согласуваме а паднатиот ангел какво битие е духовно или телесно???

И што толку болна точка ти се поповите и Ватикан???

Ја постирав на два пати. Еднаш и му одговрив на друг форумџија од каде е податокот.
Не планирам пак.
Која лага бе ? иди имаш црква,имаш Библија види.. како може да те лажем а те упатувам на релеватни извори ? и ти почна како овој исписимус тоа ''лага'' да го користиш како прикривање на сопствената неукост ?

Паднатиот ангел е духовно битие и по ниеден основ неможе да биде телесно.. ако е телесно ќе се гледа,тоа би требало да си учел физика..

Напротив,за Ватикан имам многу стадии читано па и книги.Не ми се болна точка,ама чим веруваш во дека ангелот е исто што и човек......... можем да замислим за Ватикан што ќе кажеш.. така да,да ме поштедиш те замолив не друго.

Јас таква реченица не најдов,поентата на текстот е дека јогата и медитацијата како источни техники немаат врска со Православието и општо Христијанството.НЕ Е НОРМАЛЕН тој што ќе напише дека се што доаѓа од Истокот е дело на рогатиот,па таман да биде и Вартоломеј лично.Ако е така,значи ајде ние од Западот да трнеме во војна со Истокот затоа што се сатанисти а ? всушност Кина го има најголемиот процент на атеисти во светот..

Толку од твојата теза за рогато и источно..

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дали воспостување лична релација со Бог, е доволен доказ за егзистенција на Бог?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Која лага бе ? иди имаш црква,имаш Библија види.. како може да те лажем а те упатувам на релеватни извори ? и ти почна како овој исписимус тоа ''лага'' да го користиш како прикривање на сопствената неукост ?

Паднатиот ангел е духовно битие и по ниеден основ неможе да биде телесно.. ако е телесно ќе се гледа,тоа би требало да си учел физика..

Напротив,за Ватикан имам многу стадии читано па и книги.Не ми се болна точка,ама чим веруваш во дека ангелот е исто што и човек......... можем да замислим за Ватикан што ќе кажеш.. така да,да ме поштедиш те замолив не друго.

Јас таква реченица не најдов,поентата на текстот е дека јогата и медитацијата како источни техники немаат врска со Православието и општо Христијанството.НЕ Е НОРМАЛЕН тој што ќе напише дека се што доаѓа од Истокот е дело на рогатиот,па таман да биде и Вартоломеј лично.Ако е така,значи ајде ние од Западот да трнеме во војна со Истокот затоа што се сатанисти а ? всушност Кина го има најголемиот процент на атеисти во светот..

Толку од твојата теза за рогато и источно..
Значи за тебе МПЦ и Скопската Епархија не се релевантни извори???
Мене ми изгледа дека ти треба да отидеш у црква.
И у кој момент ја спомнав Библијата и дали пишува таму несто за медитацијата и јогата???
Гледаш како лажеш и си ги извртуваш работите.
И дека се алатки на окултизмот а окултизмот од каде потекнува???
Викаш дека паднатиот Ангел е духовно битие.
Епа чедо божје ај те молам објасни како духовни битија се убиваат со поплава.

ПС. Морам да се согласам со делот НЕ Е НОРМАЛЕН али тоа не е предмет на дискусијава.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Значи за тебе МПЦ и Скопската Епархија не се релевантни извори???
Мене ми изгледа дека ти треба да отидеш у црква.
И у кој момент ја спомнав Библијата и дали пишува таму несто за медитацијата и јогата???
Гледаш како лажеш и си ги извртуваш работите.
И дека се алатки на окултизмот а окултизмот од каде потекнува???
Викаш дека паднатиот Ангел е духовно битие.
Епа чедо божје ај те молам објасни како духовни битија се убиваат со поплава.

ПС. Морам да се согласам со делот НЕ Е НОРМАЛЕН али тоа не е предмет на дискусијава.
Што збориш бе ?????????

Како тоа бе духовни битија убиени со поплава ????????????????????????????????????????????? :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:......

Ајде бе дај више да видам кај пишува дека СЕ ШТО ДОАЃА ОД ИСТОКОТ Е ДЕЛО НА РОГАТИОТ и дај ми да видам ШТО ЈАС ЛАЖАМ,ајде више треба цела недела те молам ????????????? ајде не лај више и докажи што лажам... бетер од овој исписимус си... други клеветите а вас и запирката што ќе ја искористите во постот ви е лажна...

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Што збориш бе ?????????

Како тоа бе духовни битија убиени со поплава ????????????????????????????????????????????? :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:......

Ајде бе дај више да видам кај пишува дека СЕ ШТО ДОАЃА ОД ИСТОКОТ Е ДЕЛО НА РОГАТИОТ и дај ми да видам ШТО ЈАС ЛАЖАМ,ајде више треба цела недела те молам ????????????? ајде не лај више и докажи што лажам... бетер од овој исписимус си... други клеветите а вас и запирката што ќе ја искористите во постот ви е лажна...
Во медитацијата не ѝ се обраќа човек на некоја посебна личност, со која го поврзува љубовта, туку се обраќа на себеси, верувајќи дека самиот во својата суштина е Бог. Секако, тоа е демонска заблуда и прелест.

Дедо Ное и поплавата. Да ја ичисти Земјата од лугето, Неферимите и паднатите Ангели кои општеле со лугето :D

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Во медитацијата не ѝ се обраќа човек на некоја посебна личност, со која го поврзува љубовта, туку се обраќа на себеси, верувајќи дека самиот во својата суштина е Бог. Секако, тоа е демонска заблуда и прелест.

Дедо Ное и поплавата. Да ја ичисти Земјата од лугето, Неферимите и паднатите Ангели кои општеле со лугето :D
И само затоа што медитацијата потекнува од Истокот,од Азија,целиот Исток и се што доаѓа од него е дело на Сатаната а ?

Ти дечко знаеш на која страна се градат црквите т.е на која страна се свртени ? :facepalm::facepalm::facepalm:

Каква врска има религија со географски области т.е земјини хемисфери ? :facepalm::facepalm::facepalm:

Аман не треси глупости више.. аман!

И чекам само да видим што лажем затоа што ти докажав дека реченицата СЕ ШТО ДОАЃА ОД ИСТОКОТ Е ДЕЛО НА РОГАТИОТ постои само во твојот мозок,Христијанството нема таква доктрина нити став,и затоа ти си тој овде што ретардирано лаже а се дрзнува други да клевети!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дали воспостување лична релација со Бог, е доволен доказ за егзистенција на Бог?
Да, доволен е и неизбежен за Богобарателите.
Поточно, не постои друг начин, освен личносниот, преку молитвата, преку исполнувањето на волјата Божја и преку Светите Тајни.
Спасението и Судот Божји врз човекот, секогаш се лични/личносни, не колективни.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ТОчно ли е ова?

Ова е повеќе од хистерично отколку точно...[DOUBLEPOST=1414444059][/DOUBLEPOST]
Mики, можи госпо знаеше шо е добро и зло можи ангелите знаеа, можи змејовите и еднорозите знаеа... но Адам и Ева не го познаваа доброто и злото.
Како бе, не го познаваа, кога самиот го цитираш спротивното:[DOUBLEPOST=1414444123][/DOUBLEPOST]
...од каде е очигледно дека Бог ги предупредил, а тие веќе имале советодавно сознание и за доброто и за злото.[DOUBLEPOST=1414444205][/DOUBLEPOST]
Дури од ко каснаа од плодот почнаа да разликуваат добро од зло, што е добро а што зло, пред тоа немаа поим. .
Погледни ги двата стихови, од кои е очигледно, дури и очебијно подвојувањето на доброто од злото.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Погледни ги двата стихови, од кои е очигледно, дури и очебијно подвојувањето на доброто од злото.
Дури од ко каснале од плодот на дрвото тие сознале што е добро а што зло
Нели голи шетале па ич не им беше гајле но ко каснале сознале дека тоа не е добро се усрамиле се скриле.
Без да знат што е добро а што зло, без да имаат претстава дека постои категорија добро - зло тие не биле виновни за своите постапки. Пошто не можеле да одберат, не знаеле што е добро а што не.
Така да и овде Бог претерал со реакција, требаше да седне и размисли, да му текне дека ни Адам ни Ева не можеле да знат дека змијата ги наговара на зло и дека непочитување на божја наредба е зло. Но за да го знат тоа - требаше да го спознаат тоа да ги спознат доброто и злото па после со слободна воља да си одберат.
И денес судскиот систем има посебен однос кон престапници кои не знаеле што прават. Денешните судови се во таа смисла над судот на Бог, пошто водат сметка дали некој бил свесен, знаел дека прави нешто лошо. И сега ние ден денес сме казнети оти Бог се изнервирал и збеснал за постапка на некој кој не ни знаел што прави.
Ич не ме бендисва таквото понашање

Kajgana Shop

На врв Bottom