Со припитомувањето и доместификацијата човекот си наметна обврска и си наметна одговорност. Така да сопственикот е тој што треба да одлучува. Споредбите со Хитлер стварно не ти држат вода. А ако веќе не ти се допаѓа тој начин на решавање на проблемот, посвои ги 200 кучиња и сите ќе бидат среќни и задоволни.
Не прочитав зошто си точно против стерилизацијата и што превземаш за да се намали бројот на скитниците. Господ и такви работи не се аргумент, барем не во овој потфорум.
За тебе не се аргумент, за мене се, и да, споредбите со Хитлер и тоа како само држат вода.
Па јас лично ја имам таа среќа да живеам во населба каде што, фала му на Бога, има повеќе хумани луѓе отколку нехумани, па кога ќе се појават кучиња или мачки бездомници, соседите им оставаат храна, а имаме и по некои ветеринари низ населба кои ги згрижуваат и им наоѓаат дом и заштита.
Мала помош - населбата не е во централното градско подрачје.
Сум бил сведок на секакви идиотизми, но и на секакви акти на хуманост.
Пред некоја година мачка шеташе низ зграда со месеци, но некој без памет ја отрул, односно се обиде да ја отруе, за среќа навреме ја открија и ветеринарите ја спасија.
Во друг случај мачка која штотуку се омачи дремеше со малите мачиња низ зграда месец дена, а подоцна им најдоа семејство кое ги посвои.
Кога сме кај кучињата, нив ретко ги има низ населба, а и тие кои ги има се згрижени од локалното население, вклучувајќи ме и мене.
Единствен случај на игнорантност кон потребите на животните на кој сум бил сведок во населбата, беше зимата 2001/2002 кога едно куче беше оставено на милост и немилост на студот, а баш таа зима беше екстремно студена, ако добро помнам и зимскиот распуст беше продолжен поради студот. Последен пат кога го видов тоа куче, лежеше безживотно врз мразот во трговски центар полн со продавници и со стопанственици кои очигледно се пример за нехумани луѓе.
Но ситуацијата значително е подобрена изминативе 10 и повеќе години, па фала му на Бога, бројот на хумани луѓе е поголем од бројот на нехумани, па затоа бројот на животни бездомници оставени сами на милост и немилост на околностите значително е намален.
Од тука лично мислам дека животните имаат право на живот и да се размножуваат, а луѓето секогаш се добредојдени да бидат хумани и несебични, па да помислат малку и на потребите на другите, а не само на своите потреби.