Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Погрешно прашање....
Оваа реплика многу ми се допаѓа, особено кога се користи во одбрамбена сврха.
Ќе мора да ја користиме почесто оваа бескрајно умна мисла.
Јас, еве ветувам, чесен титов пионерски збор, дека ќе го користам ова колку што е можно почесто.
Да не ја заборавам и “безумната радозналост“.

Така и го снема Господ и настанал атеизмот. Според старите индијски легенди и веди, прегорела ѕвезда, та Бог решил да ја смени и го вшмукала. Тоа е и симболот во кинеското јин/јанг, јангот е црната дупка, а тоа белото внатре е Бог вшмукан во истата.
Прашањето за информацијата и нејзиното потекло од страна на неколку членови е суштествено тука бидејќи освен Библијата и другите свети книги, немаме информации за постоењето на Бог бидејќи после тој несреќен настан, сите информации за него исчезнаа.
не може бе така, сигурно е госпот некаде наоколу во огромната ввасељена, може се крие да не плати казна зошто звончето на точакот му произведува нерамномерен звук. еве и доказ:

Доказ од редот, законитостите и финалностите во светот

1. Номолошки доказ

Светот е хармониски уредена целина во која сите работи стојат во меѓусебен однос кои се утврдени со закони. Таа законитост, па според тоа и редот и хармонијата во светот, нужно претпоставуваат некој разум. Бидејќи природните закони немаат карактеристики на внатрешна суштествена нужност, бидејќи можат да бидат и поинакви, за да бидат објаснети тие бараат некој надкосмички Логос, надкосмичка интелигенција, која воедно е и семоќна Волја - а тоа е Бог.

ако немаше госпот ќе имаше протести, нереди, арнаути ќе палеа автобуси, исламисти ќе обезглавуваа луѓе, а деца ќе умираа од глад. ништо од тоа го нема, бидејќи госпот е љубоф, и ни прави ред и хармонијии, особено сега кога Благица Павловска му се посветила на бог.
абе не знаеш ти колку е голема васељената!

не може бе така, сигурно е госпот некаде наоколу во огромната ввасељена, може се крие да не плати казна зошто звончето на точакот му произведува нерамномерен звук. еве и доказ:

ако немаше госпот ќе имаше протести, нереди, арнаути ќе палеа автобуси, исламисти ќе обезглавуваа луѓе, а деца ќе умираа од глад. ништо од тоа го нема, бидејќи госпот е љубоф, и ни прави ред и хармонијии, особено сега кога Благица Павловска му се посветила на бог.
Грешка! Нерамномерноста на звукот Божји е објаснета преку Доплер. Тоа е илузија создадена за смртниците да мислат дека точакот на Бог отскокнува од хармонијата на универзумот и од едната вистинска боженствена нота кога тој само се оддалечува од нас грешните. Како што знаеш, универзумот станува се похармоничен и евентуално ентропијата ќе стигне до 0 и тогаш ќе дојде Божјото Царство. Бидејќи судниот ден се ближи, хаосот во светот не залажува дека хармонијата се губи и безличието доаѓа, но тоа се алатки на Лукавиот, зарем не гледаш дека на планините кадешто е поладно, постои хармонија и мир на духот и духовните честички? Ти си заспан и атеизмот те заслепува. Муслиманите обезглавуваат еретици како тебе, науката постои во Исламот уште пред вие поперистите да се појавите.
Ако мислиш дека те лажам, прашај го @Изгрев за ДНК кодот, ќе ти покаже зошто Господ постои. Вие атеистите не знаете како настанал животот и првиот ДНК код, така што нема друго објаснување освен дека Бог го создал.
Вие имате само едни обични теории, не знаете.
Разбуди се!

Грешка! Нерамномерноста на звукот Божји е објаснета преку Доплер. Тоа е илузија создадена за смртниците да мислат дека точакот на Бог отскокнува од хармонијата на универзумот и од едната вистинска боженствена нота кога тој само се оддалечува од нас грешните. Како што знаеш, универзумот станува се похармоничен и евентуално ентропијата ќе стигне до 0 и тогаш ќе дојде Божјото Царство. Бидејќи судниот ден се ближи, хаосот во светот не залажува дека хармонијата се губи и безличието доаѓа, но тоа се алатки на лукавиот, зарем не гледаш дека на планините кадешто е поладно, постои хармонија и мир на духот и духовните честички? Ти си заспан и атеизмот те заслепува. Муслиманите обезглавуваат еретици како тебе, науката постои во Исламот уште пред вие поперистите да се појавите.
Ако мислиш дека те лажам, прашај го @Изгрев за ДНК кодот, ќе ти покаже зошто Господ не постои. Вие атеистите не знаете како настанал животот и првиот ДНК код, така што нема друго објаснување освен дека Бог го создал.
Вие имате само едни обични теории, не знаете.
Разбуди се!
Еве кај те ставив, во 4 сабајле си ме насмеал :pos:

Што мислиш, зошто постои злото? Доколку немаше зло и сѐ на овој свет ти беше таман, секогаш најаден, наспиен, здрав, без да мора да 'рмбаш, секакви убавици околу тебе, пари, коли и патувања, секакво изобилие во храна и пиење, без болести, страдања и неправди во светот сигурно ќе си го прашаше к*рот воопшто и да размислуваш за Господ и за другиот свет. А и зошто би размислувал, кога овде за тебе би бил Рајот? Би го нашол сето свое задоволство на овој свет и овој свет потполно би те задоволил. Прашањето за Бог нема воопшто ни да ти паѓа на памет, а камоли пак да размислуваш и да дискутираш по форуми.

Што мислиш, зошто постои злото? Доколку немаше зло и сѐ на овој свет ти беше таман, секогаш најаден, наспиен, здрав, без да мора да 'рмбаш, секакви убавици околу тебе, пари, коли и патувања, секакво изобилие во храна и пиење, без болести, страдања и неправди во светот сигурно ќе си го прашаше к*рот воопшто и да размислуваш за Господ и за другиот свет. А и зошто би размислувал, кога овде за тебе би бил Рајот? Би го нашол сето свое задоволство на овој свет и овој свет потполно би те задоволил. Прашањето за Бог нема воопшто ни да ти паѓа на памет, а камоли пак да размислуваш и да дискутираш по форуми.
Ако злото има цел и улога, не е непотребно и без него неможе да се спознае тоа што е добро....тогаш како може да биде зло?
Од ова произлегува, дека злото како такво може да биде единствено нецелосна - несовршена перцепција. Светоглед што не успеал да ја види смислата и улогата на тоа што го доживува како зло. Човекот знаеме дека одговара во овој опис, но не и ентитет кој е совршен, сезнаен и семоќен. Што значи, ако некој тврди дека било што е зло, тогаш не е Бог, не е Апсолутот, бидејќи посочил нешто како непотребно - штетно, зло.

Ако злото има цел и улога, не е непотребно и без него неможе да се спознае тоа што е добро....тогаш како може да биде зло?
Од ова произлегува, дека злото како такво може да биде единствено нецелосна - несовршена перцепција. Светоглед што не успеал да ја види смислата и улогата на тоа што го доживува како зло. Човекот знаеме дека одговара во овој опис, но не и ентитет кој е совршен, сезнаен и семоќен. Што значи, ако некој тврди дека било што е зло, тогаш не е Бог, не е Апсолутот, бидејќи посочил нешто како непотребно - штетно, зло.

Зло е во поглед на нашата перцепција, што не значи дека е непотребно. Инаку, во Исаија 45:6-7 пишува

Ja sam Gospod i nema drugoga, koji pravim svetlost i stvaram mrak,cinim dobro i stvaram zlo. Ja,Gospod cinim sve to.

нема друг освен Мене: Јас сум Господ, и нема друг.
Јас ја создавам светлината и ја правам темнината, правам мир и причинувам неволји. Јас, Господ го вршам сето тоа.

Зло е во поглед на нашата перцепција, што не значи дека е непотребно. Инаку, во Исаија 45:6-7 пишува

Ja sam Gospod i nema drugoga, koji pravim svetlost i stvaram mrak,cinim dobro i stvaram zlo. Ja,Gospod cinim sve to.

Јас ја создавам светлината и ја правам темнината, правам мир и причинувам неволји. Јас, Господ го вршам сето тоа.
Значи се согласуваме дека злото е производ на перцепција која е неспособна да ја согледа целата слика?

ти бе многу речит си бил! последен пат имавме чест ваков речит ентитет да не удостои со торбешки мудрости.
него како се на маќедонском каже "stvaram zlo."?

не знаеш ти колку е вселената голема!

ти бе многу речит си бил! последен пат имавме чест ваков речит ентитет да не удостои со торбешки мудрости.
него како се на маќедонском каже "stvaram zlo."?

не знаеш ти колку е вселената голема!

Ox, кутар ти, не е битно како се кажува нa маќедонски, руски, кинески или на свахили, туку битно е како е во оригиналот.

На оригиналот е:

וּבוֹרֵא רָע

http://www.morfix.co.il/en/וּבוֹרֵא
http://www.morfix.co.il/en/רָ֑ע

Ибн Араби рекол: "A Muslim is a person who has dedicated his worship exclusively to God...Islam means making one's religion and faith God's alone."
Затоа ги прашувам Муслиманите, дали и јас можам да се наречам Муслиман, иако не ги следам сите упатства на Исламот т.е. дали сите оние кои веруваат, односно го обожуваат единиот Бог и никој друг можете да ги наречете Муслимани? Јас како нескафе 3 во 1, ги следам, односно би сакал да ги следам Јудаизмот, Христијанството и Исламот :D

Ибн Араби рекол: "A Muslim is a person who has dedicated his worship exclusively to God...Islam means making one's religion and faith God's alone."
Затоа ги прашувам Муслиманите, дали и јас можам да се наречам Муслиман, иако не ги следам сите упатства на Исламот т.е. дали сите оние кои веруваат, односно го обожуваат единиот Бог и никој друг можете да ги наречете Муслимани? Јас како нескафе 3 во 1, ги следам, односно би сакал да ги следам Јудаизмот, Христијанството и Исламот :D
Све ќе беше супер, религиите да беа унифицирани на тоа прашање пошто нели логиката налага на тоа дека Бог е еден. За жал правилниците у светите книги се различни и секоја од нив го промовира својот правилник како вистинскиот.
Ако одлучиш да го сакаш Бог и да веруваш во Него, да бидеш добар човек, да не штетиш и да си го тераш својот пат, ретко кој од фанатициве ќе ти каже дека тоа е супер. Не.
Ти мора да го прифатиш Исус /да ја каменуваш жена ти/да го исечеш/да идеш у синагога, ако не ги направиш тие работи, нема рај. Ама ако го прифатиш Исус како Бог, а не како пророк и го одбиеш Мухамед, пак ќе го јадеш. Нема излез, што и да направиш, според други си осуден на пропаст. :D
Пошто такво огромно и величествено битие како Тој, се замара со такви ситници и тривијални срања.
Ox, кутар ти, не е битно како се кажува нa маќедонски, руски, кинески или на свахили, туку битно е како е во оригиналот.

На оригиналот е:

וּבוֹרֵא רָע

http://www.morfix.co.il/en/וּבוֹרֵא
http://www.morfix.co.il/en/רָ֑ע
Ја утна поентата.:X3:

Јас како нескафе 3 во 1, ги следам, односно би сакал да ги следам Јудаизмот, Христијанството и Исламот :D

И не само тие, туку можеш да ги следиш и Кришна, Заратустра и Буда.
Не веруваш?

Сето тоа го имаш во Баха'и :pos:

_wsb_360x194_fortschr450px+copy.jpg

И не само тие, туку можеш да ги следиш и Кришна, Заратустра и Буда.
Не веруваш?

Сето тоа го имаш во Баха'и :pos:

_wsb_360x194_fortschr450px+copy.jpg
Ја ги имав книгите за Баха'y'ллах и со неговите проповеди порано.
Интересни се ако ги немаш читано. :X3:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom