Будизам

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Не, работата беше што ти почна да мешаш секти во муабетот. А сакал ти или не, христијанството итекако одговара во описот за тоа што е секта. Борба на егото е што од петни жили се обидуваш тоа да го негираш.[DOUBLEPOST=1396209211][/DOUBLEPOST]
Ако ова за криењето ми го префрлаш мене, т.е на Редот во кој сум член, тогаш ништо не си разбрал за што се работи. Многу пати е нагласено дека тие тајни не се како во секојдневието, тие се неизговорливи, со други зборови, потребно е да се достигнат и да се осознаат! Не е можно никој друг да ти ги соопшти! Мудроста не е податок или информација, туку состојба која треба да се постигне. Така било одсекогаш, така ќе биде засекогаш, и тоа нема врска со никакво лицемерие ниту со кукавичлук. Јас немам проблем да кажам кој сум доколку тоа е потребно, не се кријам од никого и од ништо!
Не се работи за “неизговорливост“.
Член си на ред во кој го започнуваш својот пат/избор со “завет дека ќе молчиш“.
Не говорам за доживувањето(кое е впрочем доста субјективно и неуниверзално).
Говорам за тајните,за изборот и како до мудроста.
Таинствени информации или пак симболи кои се употребуваат како средство за патот до целта(ова се учи,за ова треба знаење а информациите не се баш на секого достапни).
Дури и на форумов на неколку пати имам забележано,избегнуваш одговори кога се работи за некоја “Тајна“.
Немам баш време,но навистина ме интересираат некои прашања.
Ако не ти е тешкотија и ако не сте толку “таинствени“ се надевам ќе ги откриеш јавно.
Се сложуваш?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не се работи за “неизговорливост“.
Член си на ред во кој го започнуваш својот пат/избор со “завет дека ќе молчиш“.
Не говорам за доживувањето(кое е впрочем доста субјективно и неуниверзално).
Говорам за тајните,за изборот и како до мудроста.
Таинствени информации или пак симболи кои се употребуваат како средство за патот до целта(ова се учи,за ова треба знаење а информациите не се баш на секого достапни).
Дури и на форумов на неколку пати имам забележано,избегнуваш одговори кога се работи за некоја “Тајна“.
Немам баш време,но навистина ме интересираат некои прашања.
Ако не ти е тешкотија и ако не сте толку “таинствени“ се надевам ќе ги откриеш јавно.
Се сложуваш?
Зошто таинственост? Па има повеќе од доволно причини за таинственоста.
-На пример дадениот збор кој треба да го отслика карактерот и да биде репер за тоа колку доверлива е една личност која утре треба да ја нарекувам брат или сестра. Не е за џабе муабетот - колку ти вреди зборот, толку вредиш и ти.
-Потоа тука ти се разните фанатици кои се спремни да уништат и убијат било кого доколку решат дека тоа е закана за нив или нивната религија, нација, партија, идеологија. Што се случи со темпларите, ти текнува?
-Исто така, зошто мојот идентитет да биде на дисплеј на јавноста? Мојот приватен живот е мое право, а тоа Редот го почитува и ги заштитува податоците за идентитетот на своите членови. Дали државната администрација е "трето" затоа што личните податоци на граѓаните ги чува во тајност? Дали банките се "трето" кога за кредитната картичка ти даваат пин (шивра, тајна)? Дали твојот мобилен оператор е "трето" затоа што за твојот кориснички број ти доделува пин (шифра, тајна)?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Мене не ми менува многу вашата “игра зад завеса“.
Сепак светот се роди онаков каков што го посакувавте и оди во насока со која сте прилично задоволни.Стравот дека “сенките“ ќе оживеат/ќе се свестат е секако опасност.
Човекот се крие или крие она што е опасност по другите или пак сака да мислат дека е опасност по нив.
Штета што луѓето се овци но ,како и да е....

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Не, работата беше што ти почна да мешаш секти во муабетот. А сакал ти или не, христијанството итекако одговара во описот за тоа што е секта. Борба на егото е што од петни жили се обидуваш тоа да го негираш.
Во дефинициите за Реигија Христијанството секогаш се споменува токму како такво. Јас навистина незнам како негираш нешто кое е толку познато. Или тераш безвеза инает или навистнина не си ја прочитал сеуште дефиницијата за религија.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во дефинициите за Реигија Христијанството секогаш се споменува токму како такво. Јас навистина незнам како негираш нешто кое е толку познато. Или тераш безвеза инает или навистнина не си ја прочитал сеуште дефиницијата за религија.
Во дефинициите за тоа што е религија, нема ништо кое е во контрадикција со дефиницијата за секта. Не е инает, провери самиот.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Во дефинициите за тоа што е религија, нема ништо кое е во контрадикција со дефиницијата за секта. Не е инает, провери самиот.
Секта е учење, верување.....кое што се оделува(сепарира) од Матрицата(Религијата). Различни се двете дефиниции. Христијанството денес е религија.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Секта е учење, верување.....кое што се оделува(сепарира) од Матрицата(Религијата). Различни се двете дефиниции. Христијанството денес е религија.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Секта е учење, верување.....кое што се оделува(сепарира) од Матрицата(Религијата). ...

(y)

*Светиот Дух и *Светата Мудрост (Логос) на Совршено *Светиот БОГ е Матрицата над матриците и Религијата на религиите,
додека секој кој што е слеп и глув за Неа, се одделува (сектира) себеси од абсолутно Најважното!

Радосната Вест е дека баш Таа вечно Света Мудрост - Која што е пред секое учење, секоја религија, секоја култура, секоја нација, секоја традиција, секоја планета, секоја ѕвезда, секој ангел, ... - преку Тој вечно Светол Дух, Совршено Светиот БОГ за спасение на сите Ја отелотвори во Исус Христос, во Кого е и полнотата на Совршениот Будизам!.....(y)

„Разбудисе ти што спиеш, воскресни од мртвите, и Христос ќе те осветли!”

(Ефес 5:14)

.

Последно уредено:

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.983
Поени од реакции
12.619
Член од
30 април 2014
Мислења
16
Поени од реакции
11
ne sum budist no tekstot i knigata se interesni 580552_10200152382211856_1461372963_n.jpg [DOUBLEPOST=1398855174][/DOUBLEPOST]Многу свети зборови ќе прочитате. Многу од нив и ќе ги раскажувате. Што добро тие ќе ви направат ако не делувате врз основа на нив? Буда
celta ne e da se nametne nekoja religija,naprotiv celta e da se zapoznaeme so nesta koj mozebi ke ni pomognat vo naseto sekojdnevie so cel da nadmineme odredeni zivotni teskotii.od taa pricina go prifakam budizmot kako nauka za umot te buda znaci da se bide celosno probuden so cel da se nadminat zivotnite teskotii.dodeka zborot budist znaci insajder-nekoj koj ja bara vistinata vo sebe.budizmot e nenametliv I uci samo koga se drugite zainteresirani za nego.obicno pogolem del od lugeto se zainteresirani za nego onoj moment koga zapoznuvaat da se budat zaprasuvajki KOJ SUM JAS,KOJA E CELTA NA OVOJ ZIVOT,ILI PAK koga premnogu stradaat , imaat griza na sovest gresejki na drugite I okolinata I baraat nacin da integriraat odredena filozofija so cel da gi nadminat tie stradanja…kako sto I buda veli samo ako se vklopuva vo vasiot razum I iskustvo I ako e za dobro I korist na site zivi bitija samo vo toj slucaj prifatete go negovoto ucenje…buda veli deka negovoto ucenje treba da se koristi kako splav za da se prejde rekata,samo budala bi go nosel se uste splavot na grb koga ke stigne na drugata strana na osloboduvanjeto..buda e seznaecki no ne e semoken kako bogovote vo drugite religii.da bese semoken toj ke gi ostranese stradanjata na site bitija sto e negova glavna motivacija…
Buda uci na cetririte vistini..stradanjeto I kako da se stavi kraj na stradanjeto..zivotot koj ziveeme pretstavua stradanje bidejki porano ili podocna ke se sluci bolesta stradanjeto I smrtta I ke ni go odzemat se ona za sto sme se drzele za vreme na zivotot.so drugi zborovi saka da kaze deka materijalnite nesta koj se nepostojani a za koi nie se drzime tolku silno ,eden den ke isceznat I smrtta ke go odzeme seto ona za sto sme se drzele…DALAI LAMA TOA GO OBJASNUVA NA SLEDNIOT NACIN,,STOTICI GLUPI MUVI SE SOBIRAAT OKOLU PARCE GNILO MESO MISLEJKI DEKA E VKUSNA GOZBA.NA IST NACIN STOTICI ZIVI NERAZUMNI BITIJA JA BARAAT SVOJATA SREKA TRAGAJKI PO MATERIJALNI BOGATSTVA,BARAJKI NIKOGAS NEMA DA JA PRONAJDAT….potoa pricini za straDAnjeto kako vtora vistina//vrzanosta ,lutinata,gnevot I besot se najgolemite otrovi I pricini za naseto stradanje….tie se usloveni od neznaenjeto nase, a zad seto toa stoi nasata zelba…sekade kade ima zelba ima I stradanje,onie nesta koi obicnite luge gi smetaat za dobri ,buda gi smeta za stradanje.

Да претпоставиме дека одредена личност е премногу возбудена заради освојувањето на лотаријата. Тој верува дека освојувањето на лотаријата ќе го намали неговото страдање. Се разбира тоа помага одредено време, но сепак вистинското страдање останува. Добив на лотарија но сепак страдањето сеуште е присутно.Но нашите проблеми се многу подлабоки и нема да може да ги решиме со нешта кои се осудени на пропаст. Од таа причина дури и така наречените пријатни нешта се сметаат за страдање според будизмот. Но да разјасниме некои нешта. Буда не мисли и не вели дека задоволството е лошо ( тоа е добро ), меѓутоа тој вели дека некои видови на задоволства не доведуваат до понатамошни страдања ( што е лошо ).

Зошто (најчесто) Задоволство и болката претставуваат страдање?

Размислете за добро познатиот експеримент, често демонстриран кај децата, но не целосно објаснет. Ставете ја едната рака во сад со ладна вода, а другата рака ставете ја во сад со топла вода и причекајте додека се навикнете на чувствата. Потоа ставете ги двете раце во сад со вода кој е на собна температура. Ќе приметите дека едната рака ја чувствува нормалната вода како ладна и непријатна, додека другата рака ја чувствува истата вода како топла и непријатна, во исто време.

Според будизмот, страдањето често е резултат на промените. И задоволството и болката од истата вода зависат од нашата перцепција за раката која предходно била во топла вода или од раката која што предходно била во ладната вода. Промените се чувствуваат и во двете раце. Пријатните како и непријатните, болни чувства се предизвикани од промените.

Овој експеримент покажува како болката и задоволството зависат од ист механизам, како се менуваат нашите размислувања на промените, односно како ние реагираме на тие промени. Во таа смисла и задоволството и пријатното чувство се форми на страдање. Иако бараме задоволство и го добивме со одредени промени, на крајот ќе добиеме непријатно чувство и страдање. После прекрасниот ден исполнет со среќа, во наредните денови кои следат ќе се појави досада, па дури и непријатно чувство. Оттаму логично е дека и задоволството и болката се форми на страдање ( или претставуваат дел од циклусот на страдање). Будизмот ја прифаќа среќата во животот, но смета дека е непостојана, и како што минува времето се се распаѓа и си заминува.
[DOUBLEPOST=1398855282][/DOUBLEPOST]нека мојот ум се ослободи од желби...
Умот нека ми се ослободи од врзување и од ропство и во све да го гледа доброто,нека ја следам вродената мудрост посматрајќи ги причините и последиците...доброто и злото се причини, задоволството и болката се ефекти...[DOUBLEPOST=1398858937][/DOUBLEPOST]Исус и Буда-паралелни изреки

Исус – Прави им го на другите тоа, што сакаш тие да ти го направат тебе.

Буда - Гледајте на другите како на себеси.

Исус - Ако некој те удри по образот, заврти му го и другиот.

Буда - Ако некој сака да ве удри со рака, стап или нож, се што треба да направите е да ја напуштите желбата за одмазда и да не изговарате зло.

Исус - Ви велам, ако не направиш за некого најмалку што можеш, не си направил ништо за мене.

Буда - Ако не си наклонет кон другите, кој ќе ти биде наклонет тебе?

Исус - Врати го мечот на место, затоа што секој оној кој ќе подигне меч, истиот ќе загине од него.

Буда - Не одземајте животи. Воздржете се од одземање на животи на било кои живи суштества.

Исус - Одете и научете ги сите народи, крстејќи се во името на отецот, синот и светиот дух, и научете ги да го почитуваат сето она што ви го заповедав.

Буда - Научете ја дармата која е прекрасна на почетокот, на средината и на крајот. На тој начин ќе бидете во потполност исполнети и чисти.

Последно уредено:
Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Ако некој ви кажува што и Исус и Будда зборувале за едни нешта значи тој не се разбира ни во христианство ни во будизам. Можда некој изреки се слични ама поентата на христианството драстично се разликува од будизмот.

Инаку има ли на форум некој што сериозно се интересира за Будизам? Дали постојат кај нас некој центри за проучување на будизам?

Член од
26 март 2014
Мислења
17
Поени од реакции
3
Каде може да се најде книгата?? И дали има центри за прочување на будизам во Македонија?

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.304
Поени од реакции
5.909
Budizmot e spored mene najdobra religija od pricina sto kazuvaat dosta mnogu raboti vistiniti sto site religii gi krijat i edna od najubavite raboti e toa sto vo budizmot paralelno se odviva i ucenjata na religijata i duhovnosta. Fascinantno e toa sto rabotat na sebe znaci meditacii, mantri, filozofija... Dodeka kaj ostanative religii ima samo nekolku moralni principi i nisto poveke. Stavot sto mene najveke mi se dopagja e deka site sme edno i deka se e edno ali toa e tesko i retko prifateno taka da od podelbava na stvoritelot od covecki aspekt... Budizmot i Zenot se vrv.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Ајде атеисти да ве проверам...

Што вели Буда за Бог?
Постои, непостои?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Мене не ми се допаѓа идејата дека се е страдање... како и идејата дека желбата е причина за страдање...
Но тоа е будизмот и сите философии околу тоа како чоевкот да „се умртви“.
Интересна книга изгледа ова :)

Kajgana Shop

На врв Bottom