Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Него како може цената на нафтата да падне толку многу дури и во 2008 не беше толку кога имаше рецесија, кој толку произведува нафта шо ја руши побарувачката?

Изгледа ИСИС копа многу нафта од Ирак и Сирија па цената на светските берзи постојано паѓа.

Или цената досега беше нереално висока, и сега се враќа у нормала.

Како и да е кај нас нема многу да падне, така мислам,
а причините можеби се намалената економска активност на Европа (ЕУ), а некаде прочитав дека САД за првпат по многу години почнале да извезуваат нафта.

Голема смена во реториката на Русија или можеби прво директно изјаснување на темава, но со ваквиот умерен став дефинитивно ги брише аргументите за наводното непријателство кон ЕУ.

Русија нема ништо против тоа нејзините сојузници да воспоставуваат потесни врски со Европа, единственото на што инсистира е нејзините сојузници добро да ги разгледаат можните ризици врз руската економија“, изјавил рускиот претседател Владимир Путин на самитот во Минск, пренесува Раша тудеј.

Ние никогаш не сме биле против поблиски односи со Европската Унија, и ние самите сакаме да ѝ се приближиме“, кажал Путин.

„Во секој случај, пред следната земја да реши да се придружи на друга трговска асоцијација, мора да ни даде доволно време и отворено да разговараме за тоа како да се избегнат ризиците по руската економија“, изјавил Путин на самитот во Минск.

Шефовите на Русија, Белорусија, Киргистан, Казахстан и Таџикистан денес ја почнуваат средбата со која формално ќе се укине Евроазиската економска заедница, создадена во 1990 година. Таа ќе прерасне во Евроазиска економска унија, најголемиот заеднички пазар на просторот на поранешниот Советски Сојуз, а ќе стане активна во јануари 2015 година.

http://www.mkd.mk/svet/vesti/putin-...huvanjeto-na-bivshosovetskite-republiki-do-eu

Јас колку што пратам, реториката на Путин за време на кризата во Украина, никад не била антиевропска. Можеби критики биле упатени кон властите, но не кон државите.

Дури можам да кажам дека Путин има највеќе политички приврзаници во западна Европа од било кој Руски владетел низ историјата.

Голема смена во реториката на Русија или можеби прво директно изјаснување на темава, но со ваквиот умерен став дефинитивно ги брише аргументите за наводното непријателство кон ЕУ.

Русија нема ништо против тоа нејзините сојузници да воспоставуваат потесни врски со Европа, единственото на што инсистира е нејзините сојузници добро да ги разгледаат можните ризици врз руската економија“, изјавил рускиот претседател Владимир Путин на самитот во Минск, пренесува Раша тудеј.

Ние никогаш не сме биле против поблиски односи со Европската Унија, и ние самите сакаме да ѝ се приближиме“, кажал Путин.

„Во секој случај, пред следната земја да реши да се придружи на друга трговска асоцијација, мора да ни даде доволно време и отворено да разговараме за тоа како да се избегнат ризиците по руската економија“, изјавил Путин на самитот во Минск.

Лоши вести. Ако не скокне цената на нафтата за брзо време, ќе биде тешко да се забележи раст на економијата и рубљата. Добро е што русиве имаат солидни резерви на долари, па интервенираат секојдневно за да ја држат во живот.

Руската рубља на најниско ниво во последните десет години.

Russia Spends $1.5 Billion in One Day as Ruble Defense Quickens

Последно уредено:
Лоши вести. Ако не скокне цената на нафтата за брзо време, ќе биде тешко да се забележи раст на економијата и рубљата. Добро е што русиве имаат солидни резерви на долари, па интервенираат секојдневно за да ја држат во живот.
Руската рубља на најниско ниво во последните десет години.

Russia Spends $1.5 Billion in One Day as Ruble Defense Quickens
Па реално не е во добра состојба руската економија моментално, но не и во неизлезна. Нема да има позначаен раст до 2017, ама нема да има ни цела европа богами. Цените на нафтата само ќе се средат наскоро, на никој не му одговара ниска цена, ова е само краткорочен шок. Санциите исто си го направија своето, ама се зголемува кредитирањето од Кинеските банки.

Инфлацијата е висока, и у ситуација кога европа е во стагнација тоа нема да предизвика дополнителен пораст на инфацијата во Русија. Девалвацијата има и позитивни но и негативни страни кои се балансираат. Сепак девалвацијата ја балансира до негде ниската цена на нафтата за да не се празни буџетот многу.

Добрата работа е што руската економија стои на здрави нозе и не е многу задолжена. Но ете 3 години нема да има јак раст, нема добра инвестициона клима моментално и цената на капиталот ќе порасни поради санкциите, и нема да се зголемат срествата у буџетот за субвенции и такви работи што се нужни да има висок раст секоја година.

Можам да се кладам дека Путин нема да ги намали проектираните трошоци за армијата.

Хаха, како да падот на цената на нафтата оди во корист на бил кој, од државите кои произведуваат (и извезуваат) нафта. :)
Всушност ова е дел од планот на САД и нивните сојузници Саудиска Арабија, да направат притисок врз Русија (и Иран).

Отварач за очи:
Saudi Arabia to pressure Russia, Iran with price of oil

Saudi Arabia will force the price of oil down, in an effort to put political pressure on Iran and Russia, according to the President of Saudi Arabia Oil Policies and Strategic Expectations Center.

Saudi Arabia plans to sell oil cheap for political reasons, one analyst says.

To pressure Iran to limit its nuclear program, and to change Russia's position on Syria, Riyadh will sell oil below the average spot price at $50 to $60 per barrel in the Asian markets and North America, says Rashid Abanmy, President of the Riyadh-based Saudi Arabia Oil Policies and Strategic Expectations Center. The marked decrease in the price of oil in the last three months, to $92 from $115 per barrel, was caused by Saudi Arabia, according to Abanmy.

With oil demand declining, the ostensible reason for the price drop is to attract new clients, Abanmy said, but the real reason is political. Saudi Arabia wants to get Iran to limit its nuclear energy expansion, and to make Russia change its position of support for the Assad Regime in Syria. Both countries depend heavily on petroleum exports for revenue, and a lower oil price means less money coming in, Abanmy pointed out. The Gulf states will be less affected by the price drop, he added.

The Organization of the Petroleum Exporting Countries, which is the technical arbiter of the price of oil for Saudi Arabia and the 11 other countries that make up the group, won't be able to affect Saudi Arabia's decision, Abanmy maintained.

The organization's decisions are only recommendations and are not binding for the member oil producing countries, he explained.

Патем ако некој навистина го интересира што се случува (а зошто иначе би го прател форумов, и темава), ги препорачувам следниве текстови:
http://www.zerohedge.com/news/2014-10-10/oil-weapon-new-way-wage-war
http://www.zerohedge.com/news/2014-...-part-secret-deal-between-us-and-saudi-arabia
(напишано од писмени луѓе и милион пати подобро за информирање, наместо да се слушаат агитации од разноразни НВО-иски врапци, и други агенти)

^^Се јави и дечкото со езотерично интернет знаење. Ви посакува добредојде во клубот на просветлените, о неизмиени маси.

На посериозна нота, @Vanlok зошто дозволуваш бугарот од ZeroHedge да ти ја полни главата со глупости.
Знаеше дека е бугар?
Бугар е, работел на Вол Стрит, бил успешен, го фатиле со некакви малверзации и му ја укинале брокерската дозвола и сега типот напизден, ќе го турка Вол Стрит. Балканска работа.

Со години предвидува крах на доларот, крах на економија и има народ што му верува.
Во меѓувреме си прави и парички на таквите како тебе. Како?
Видиш, во Америка има бизниси што се gold-selling schemes. (Goldline на пример)
Ме мрзи да објаснувам за тебе, ако некој го интересира како работат, ќе објаснам.

Па реално не е во добра состојба руската економија моментално, но не и во неизлезна. Нема да има позначаен раст до 2017, ама нема да има ни цела европа богами. Цените на нафтата само ќе се средат наскоро, на никој не му одговара ниска цена, ова е само краткорочен шок. Санциите исто си го направија своето, ама се зголемува кредитирањето од Кинеските банки.

Инфлацијата е висока, и у ситуација кога европа е во стагнација тоа нема да предизвика дополнителен пораст на инфацијата во Русија. Девалвацијата има и позитивни но и негативни страни кои се балансираат. Сепак девалвацијата ја балансира до негде ниската цена на нафтата за да не се празни буџетот многу.

Добрата работа е што руската економија стои на здрави нозе и не е многу задолжена. Но ете 3 години нема да има јак раст, нема добра инвестициона клима моментално и цената на капиталот ќе порасни поради санкциите, и нема да се зголемат срествата у буџетот за субвенции и такви работи што се нужни да има висок раст секоја година.

Можам да се кладам дека Путин нема да ги намали проектираните трошоци за армијата.

Се согласувам скоро со цел пост, освен можеби за цената за нафтата, што можеби е неповратна.
Од повеќе фактори - се поголемата енергетска независност на САД и враќањето на доларот на старите патеки после кризата од 2008 г. Нафтата и доларот скоро секогаш се движат обратно-пропорционално.

Како и да е, скратено ситуацијата би се опишала - дојде зимата за Путин, но тој си спремал зимница. Прашањето е само дали ќе е доволно.

Хахаха... :LOL:

Tyler Durden е псевдоним под кој пишуваат група новинари, не е еден човек, и кога би бил пак не гледам никакво значение дали е Бугар, Амер, Рус, Марсовец и некој од Алфа Кентаури...

...тоа што е важно е квалитетот на текстовите. Точно е што е напишано за цената на нафтата, која Саудиска Арабија ја бутка надолу (по налог на САД). Точноста секој може да ја провери, ако сака. Постојат податоци која од ОПЕК земјите која цена формира за нафтата.

Што се однесува на златото, ако некој спие со долари/евра под перница... секако е подобро да спие со злато под истата перница.
А ако ЗХ зема некој процент од тие што ќе купат злато кликајќи преку нивниот сајт... ЕПА ДОБРОУТРО, цел интернет така функционира. :cautious:
На гигантите од сајтови како гугл нема раклами и гугл не прави пари од кликови на тие реклами, а?

Така да, со извинување на сите за дигресијата и офтопикот... да се вратам назад: наспроти се што платениците како врабец ви кажуваат, линковите од зирохеџ погоре сеуште водат кон одлични текстови за цената на нафтата и како истата се користи како оружје против Русија (па и Иран).

На крајот од краиштата, прочитајте и оценете сами. (y)

Хахаха...не.:coffee:

Да објаснеше како "Саудиска Арабија ја бутка надолу цената на нафтата (по налог на САД)" немаше да биде на одмет.

Еве ја продукцијата на СА во последниве 10 години. Како што можеш да забележиш, продукцијата им е во надолна линија од септември 2013, а уште еден пад забележува во околу мај 2014 т.е од почетокот на судирите во источна Украина. Помала продукција би требало да значи повисока цена.

Saudi-Arabia.png

БТЊ http://rationalwiki.org/wiki/Zero_Hedge

Рашоналвики... :rolleyes:

Иначе, за цената на нафтата зборуваме (и за тоа како Саудиска Арабија ја бутка надолу). Продукцијата на нафта, на Саудиска Арабија е нешто сосема друго, а ти си знаеш што можеш да си направиш со тие шпекулациите од видот на: „Помала продукција би требало да значи повисока цена„.

Провери ги фактите, и дискутирај со факти. Ако можеш.
(ако не ти иде против агендата, поточно) :coffee:

Vanlok ме интересира у Contagion на кој му веруваше на тој шо тераше конспираси теории или на WHO и вакцината, некако како да не веруваш у несреќа и сплет на околности, се е испланирано од виша сила според тебе.

@Vanlok другар, мислам дека ако продолжам да ти објаснувам ќе влезам во некоја зајачка дупка како Алиса во земјата на чудата и ќе треба да се вратиме до ЗПО од основно.

Прочитај, те молам, за основните закони на понуда и побарувачка и можеби ќе ти стане јасно зошто помала продукција придонесува за поголема цена. Ако сакаа саудијците да ја намалат цената, масивно ќе ја зголемеа продукцијата како што направија во 1985 г.

А иначе вчера го прегледав Contagion, сезонски сега со еболава, денес планирам да го гледам 28 Days Later.
Типчето баш ме потсети на Ванлок, со разлика што тој беше итар и правеше пари на берза од тоа, слично како бугарот од Zero Hedge.

Немам јас другари у НВО...
Иначе нема потреба да објаснуваш основи на пазарна економија. Дај податоци... дај факти, кажи која е цената по која Саудиска Арабија ја продава нафтата во последно време.

Каква ти е агендата, штом никогаш не се соочуваш со фактите?
Пошто (се разбира) ти нема да ги покажеш ништо конкретно, еве нешто од мене... но не за тебе -ти не си достоен за дискусија и никогаш не прифаќаш факти ни кога ти се удираат од главата, но ете за другите што не читаат овде на темава.

http://online.wsj.com/articles/oil-price-slump-strains-budgets-of-some-opec-members-1412952367
http://www.aa.com.tr/en/economy/402343--saudi-arabia-to-pressure-russia-iran-with-price-of-oil
Saudi Arabia plans to sell oil cheap for political reasons, one analyst says.

To pressure Iran to limit its nuclear program, and to change Russia's position on Syria, Riyadh will sell oil below the average spot price at $50 to $60 per barrel in the Asian markets and North America, says Rashid Abanmy, President of the Riyadh-based Saudi Arabia Oil Policies and Strategic Expectations Center. The marked decrease in the price of oil in the last three months, to $92 from $115 per barrel, was caused by Saudi Arabia, according to Abanmy.

With oil demand declining, the ostensible reason for the price drop is to attract new clients, Abanmy said, but the real reason is political. Saudi Arabia wants to get Iran to limit its nuclear energy expansion, and to make Russia change its position of support for the Assad Regime in Syria. Both countries depend heavily on petroleum exports for revenue, and a lower oil price means less money coming in, Abanmy pointed out. The Gulf states will be less affected by the price drop, he added.

The Organization of the Petroleum Exporting Countries, which is the technical arbiter of the price of oil for Saudi Arabia and the 11 other countries that make up the group, won't be able to affect Saudi Arabia's decision, Abanmy maintained.

П.С. Се надевам WSJ и Anadolu Agency не се пак некои Бугари, мхм? :rolleyes:[DOUBLEPOST=1413153283][/DOUBLEPOST]
Vanlok ме интересира у Contagion на кој му веруваше на тој шо тераше конспираси теории или на WHO и вакцината, некако како да не веруваш у несреќа и сплет на околности, се е испланирано од виша сила според тебе.

Не е се испланирано, но скоро се Е испланирано.
И не од виша сила, барем не онаква „виша„ сила на каква ти мислеше.

Иначе, во Contagion немаше никој со кој би можев да се идентификувам. А на организации како СЗО (WHO) не им верувам по дифолт.
BTW во филмот конспираси теориите излегоа вистина, а?

На страна евтините глупости од жолта штампа, ама не си ни свесен колку „конспираси теории„ излегло дека се жива вистина. Ама не се замарај чим не сакаш, и кркај си Сојлент Грин... ;)[DOUBLEPOST=1413154790][/DOUBLEPOST]Последна вест, изгледа дека Саудиска Арабија сепак нема намера да работи со загуба. Ниската цена на нафтата останува, но купувачите мора да се обврзат на купување големи количини.
Практично идат на продавање поголема количина, и со тоа да испаднат на свое. Дампинг политика, ќе биде интересно колку ќе издржат вака и какви реакции ќе предизвика ова.

http://online.wsj.com/articles/saudis-make-aggressive-oil-push-in-europe-1413108958
Saudis Make Aggressive Oil Push in Europe

By
Benoît Faucon,
Sarah Kent and
Summer Said
connect
Oct. 12, 2014 6:16 a.m. ET
Days after slashing prices in Asia, Saudi Arabia is now making an aggressive push in the European oil market, traders say.

The kingdom is taking the unusual step of asking buyers to commit to maximum shipments if they want to get its crude.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom