Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.602
Поени од реакции
9.238
Znaci li toa znaci deka bog postoi i e sepristuen i vo Canis Major,Andromeda....etc...?[DOUBLEPOST=1412260659][/DOUBLEPOST]Исус никогаш не постоел!

Исус од Назарет е измислен лик кого го створиле христијаните за потребите на своите служби, а "Распнувањето" е всушност само метафора, тврди еден историски стручњак.
Историскиот истражувач Мајкл Паулкович (Michael Paulkovich) тврди дека Исус од Назарет е само една митска личност која всушност никогаш не ни постоела реално, пишува Daily Mail.

Контроверзното откритие следи после фактот дека овој историчар никогаш не наишол на споменувања на името Исус во дела на 126 писатели кои живееле во исто време кога живеел и самиот Исус.

Овој истражувач тврди дека се работи за измислен лик кого всушност го створиле самите христијани како би имале некаква култна фигура за своите служби и обичаи.

Тој потенцира дека не постојат апсолутно никакви докази за постоењето на Божјиот син во историските текстови, што е чудно со оглед на неговите светски чуда и наводната светска слава.

- Исус од Назарет не е ништо повеќе од урбана (или пустинска) легенда која веројатно е создадена од неколку залудени рабини кои можеби и некогаш постоеле во историјата, истакнува историчарот.

Исус единствено се спомнува во книгата на римскиот историчар Јосиф Флавио, но Полкович тврди дека тие податоци се внесени подоцна од други уредници.

Меѓу останатите докази кои ги изнесе е и самата Библија, каде дури и Свети Павле не го спомeнува Исус како вистинска личност. Свети Павле не бил свесен ниту за постоењето на Богородица, ниту за чудата на Исус, апостолите, животните случки како и судењето, додека за распнувањето сметал дека е метафора.

- Милиони луѓе слушнале и прочитале за распнувањето на Исус, проследено со магија и метеоролошки услови кои не се опишани од ниту еден историчар. Едноставно, суеверните селани ги додавале таквите информации во децениите кои следеле, додава Полкович во резултатите од своето истражување.

http://www.dailymail.co.uk/sciencet...historical-texts-says-mythical-character.html
Ajде размисли зошто се дига толкава прашина околу Исус. Ако според тие што докажуваат дека не постоел, и понатаму нека си мислат дека не постоел. Што има да докажуваат? И како Мојсеј постоел, Мухамед постоел, Али постоел, Симон Маг постоел, Ариј постоел, Ориген постоел, Буда постоел, само Исус Христос не постоел, пази мајката!

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Ajде размисли зошто се дига толкава прашина околу Исус. Ако според тие што докажуваат дека не постоел, и понатаму нека си мислат дека не постоел. Што има да докажуваат? И како Мојсеј постоел, Мухамед постоел, Али постоел, Симон Маг постоел, Ариј постоел, Ориген постоел, Буда постоел, само Исус Христос не постоел, пази мајката!
Aha...Ami od kade ti znaes deka postoel....Covekot sto go pisal texot e istoricar ...Ti istoricar li si?
Kako ti toa si siguren deka Isus postel....Go vide,praese muabet so nego...Imas kopija od Birth Certificate od nego...kako?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.602
Поени од реакции
9.238
Aha...Ami od kade ti znaes deka postoel....Covekot sto go pisal texot e istoricar ...Ti istoricar li si?
Kako ti toa si siguren deka Isus postel....Go vide,praese muabet so nego...Imas kopija od Birth Certificate od nego...kako?
Тој историчар вели:

Меѓу останатите докази кои ги изнесе е и самата Библија, каде дури и Свети Павле не го спомeнува Исус како вистинска личност. Свети Павле не бил свесен ниту за постоењето на Богородица, ниту за чудата на Исус, апостолите, животните случки како и судењето, додека за распнувањето сметал дека е метафора.

Ете за каков историчар се работи. Дали тој воопшто и слушнал за Посланијата на Светиот Апостол Павле, а камоли пак да ги читал, зашто ако ги читал и самиот ќе се увери колку пати е споменуван Исус Христос.

Прво Послание до Коринтјаните:

23. ние, пак, Го проповедаме Христа распнатиот, Кој е за Јудејците соблазан, а за Елините +безумство;

1. И јас, браќа, доаѓајќи при вас, дојдов да ви го соопштам Божјото сведоштво не со возвишена проповед или мудрост,
2. бидејќи не сметав дека е добро меѓу вас да знам нешто друго освен за Исуса Христа, и тоа – Распнатиот.

7. туку ја проповедаме Божјата премудрост, тајна сокриена, која Бог ја предодредил уште пред вековите за наша слава,
8. која никој од господарите на овој свет не ја познал; зашто, ако ја беа познале, тогаш немаше да Го распнат Господа на славата.

Дали ова сметаш дека е метафора? И за твоја информација, Павле го споменува Исус во своите посланија стотици пати и тоа секогаш како вистинска Личност.

Отвори Нов Завет и увери се самиот, не дозволувај некои белосветски маргиналци да те влечат за нос.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Значи ако нешто ти е нелогично, мора по секоја цена да имаш објаснување, во спротивно тоа е инфантилно?! o_O
Пак не си разбрал, не трагично да неможеш нешто да објасниш, но ако за истото тоа нешто некој друг што си го објаснил веќе да го нарекуваш нелогично е тогаш е инфантилно.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.602
Поени од реакции
9.238
Еве што вели Павле за Исус Христос во Првото Послание до Тимотеј:

12. Му благодарам на Христа Исуса, нашиот Господ, Кој ми даде сили, со што ме призна за верен и ми определи служба,
13. мене, кој порано бев хулител, гонител и мачител; но ме помилува, бидејќи тоа го вршев, без да знам, во неверие.
14. Но со верата и љубовта во Христа Исуса се преумножи благодатта на нашиот Господ.
15. Верни се и достојни за секакво примање зборовите, дека Христос Исус дојде во светот да ги спаси грешниците, меѓу кои сум прв јас.
16. Па затоа бев помилуван, за да ја покаже Исус Христос прво на мене сета долготрпеливост, како пример на оние, кои што ќе поверуваат во Него за живот вечен.

5. Зашто еден е Бог, и еден е Посредникот помеѓу Бога и луѓето – Човекот Христос Исус,

13. Ти заповедам пред Бога, Кој сè оживотворува, и пред Исуса Христа, Кој ја посведочи добрата исповед пред Понтиј Пилат,
14. да ја запазиш заповедта чиста и беспрекорна дури до доаѓањето на нашиот Господ Исус Христос,

Второто Послание до Тимотеј

8. Помни Го Господа Исуса Христа од родот Давидов, Кој воскресна од мртвите, онака како што ви проповедав,

1. И така, те заколнувам пред Бога и нашиот Господ Исус Христос, Кој ќе им суди на живите и мртвите, кога ќе дојде Он и Неговото царство:
2. проповедај го словото, настојувај во погодно време и во невреме, изобличувај, забранувај, советувај со голема долготрпеливост и поука.
3. Оти ќе дојде време, кога луѓето нема да го слушаат здравото учење, но водени по своите похоти, ќе си изберат учители да им го залажат слухот;
4. тие ќе го одвратат слухот свој од вистината и ќе се обрнат кон бајки.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Рече дека не сме можеле да споредуваме летечки розев слон со Христијанството, па еве една очигледна паралела.
Да не викаш дека си коректен после.
Паралела можеш да правиши меѓу комарец и магарец, ама колку е реалната сличност, е сосема друго прашање.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Тој историчар вели:

Ете за каков историчар се работи. Дали тој воопшто и слушнал за Посланијата на Светиот Апостол Павле, а камоли пак да ги читал, зашто ако ги читал и самиот ќе се увери колку пати е споменуван Исус Христос.

Прво Послание до Коринтјаните:

23. ние, пак, Го проповедаме Христа распнатиот, Кој е за Јудејците соблазан, а за Елините +безумство;

1. И јас, браќа, доаѓајќи при вас, дојдов да ви го соопштам Божјото сведоштво не со возвишена проповед или мудрост,
2. бидејќи не сметав дека е добро меѓу вас да знам нешто друго освен за Исуса Христа, и тоа – Распнатиот.

7. туку ја проповедаме Божјата премудрост, тајна сокриена, која Бог ја предодредил уште пред вековите за наша слава,
8. која никој од господарите на овој свет не ја познал; зашто, ако ја беа познале, тогаш немаше да Го распнат Господа на славата.

Дали ова сметаш дека е метафора? И за твоја информација, Павле го споменува Исус во своите посланија стотици пати и тоа секогаш како вистинска Личност.

Отвори Нов Завет и увери се самиот, не дозволувај некои белосветски маргиналци да те влечат за нос.
Pisana kniga na koja ti slepo i veruvas za mene ne e dokaz! Imame dve pisani statii\knigi so pretpostavki od koj ti se drzna da go kritikuvas avtorot na ednata (istoricarort) i duri i licno da me opomenuvas deka me vlecele za nos. I posle nekolku posta na glas ke placete kaj moderator! Ali neme veze.... Prasanjeto e kako ti si siguren deka Isus postoel? Go vide ,imas slika video,Birth Certificate kako?
PS:Bez citati od vasata duhovna kniga (posto za mene e SF bajka)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, зошто нејневеројатно? Нели бог го има секаде? Па сходно на тоа и во вселената
Подобјасни го изразот „...бог го има секаде...„.
А велам „најневеројатно, затоа што тоа е барање на места на кои може да се најдат разно-разни нешта, но не и бараните.[DOUBLEPOST=1412265759][/DOUBLEPOST]
А ти кај го бараш твојот Бог? На небото!? Во црквата, како божји дом, или внатре во себе? Или пак можеби насекаде околу тебе? :)
Бог Е:
- на Небесата,
- во Црквата и
- во верните, преку Причеста, молитвата и созерцанието.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.602
Поени од реакции
9.238
Pisana kniga na koja ti slepo i veruvas za mene ne e dokaz! Imame dve pisani statii\knigi so pretpostavki od koj ti se drzna da go kritikuvas avtorot na ednata (istoricarort) i duri i licno da me opomenuvas deka me vlecele za nos. I posle nekolku posta na glas ke placete kaj moderator! Ali neme veze.... Prasanjeto e kako ti si siguren deka Isus postoel? Go vide ,imas slika video,Birth Certificate kako?
Еве јас ти нудам да ти платам авионски билет до Ријад или Техеран нему или тебе, а може и на двајцата, па викнете таму на плоштад дека Мухамед не постои. И раскажете ми како ќе си поминете кога ќе се вратите (доколку се врaтите).

Дали некој докажува дека Зевс не постои, дека Один не постои, дека Перун не постои. Не докажува. А знаеш ли зошто? Зашто нема никаква потреба да докажува. Кој мотив го има тој историчар да докажува дека Исус не постоел? Зошто не докажува дека другите не постоеле, почнувајќи од Буда. Мојсеј, Авраам, египетските фараони, римските императори, Заратустра, Мухамед и останатите?

Како на тој твој историчар не му текна да напаѓа било која друга религија и нивните пророци и богови, како што се Јудаизмот, Исламот, Сикизмот, Мормонизмот, Будизмот, гностичките учења, неопаганските учења и останатите верски убедувања, туку се нафрли БАШ на Христијанството и Исус Христос?

А и ова што викаш без цитати од вашата Света книга. Доколку за тој квазиисторичар е бајка, врз која основа тврди дека Павле не го споменува Исус и случките од Неговиот живот, Распнувањето и Воскреснувањето, како и останатите апостоли, кога секој што барем ЕДНАШ ги прочитал Павловите посланија ќе види дека не е така и дека тој самоповикан историчар ЛАЖЕ. И каков кредибилитет тој квазиисторичар може да има кога изнесува вакви произволни тврдења?

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Еве ја ти нудам да ти платам авионски билет до Ријад или Техеран нему или тебе, а може и на двајцата, па викнете таму на плоштад дека Мухамед не постои. И раскажете ми како ќе си поминете кога ќе се вратите (доколку се врaтите).
Ne te razbiram...Ne veruvam vo bogovi jas...Zosto bi debatiral pa duri i vo Rijad? Fala na ponudata nema potreba.
Дали некој докажува дека Зевс не постои, дека Один не постои, дека Перун не постои. Не докажува. А знаеш ли зошто? Зашто нема никаква потреба да докажува. Кој мотив го има тој историчар да докажува дека Исус не постоел? Зошто не докажува дека другите не постоеле, почнувајќи од Буда. Мојсеј, Авраам, египетските фараони, римските императори, Заратустра, Мухамед и останатите?
Vidi veruvanje se dokazuva na tie sto ne veruvaat. Buda i spomenatite ne bile klasificirani kako bogovi.
Како на тој твој историчар не му текна да напаѓа било која друга религија и нивните пророци и богови, како што се Јудаизмот, Исламот, Сикизмот, Мормонизмот, Будизмот, гностичките учења
Zosto napad?...Ako ti reces deka ne veruvas vo Letecki Rozev Ednorog kako bog znaci li toa deka me napagas? Nemajki argumenti\dokazi okarakterizuvate se kako napad! Ajde dokazate deka e napad!

PS:Jas ne veruvam deka Real Madrid ke osvoi titula godinava...Dali e ovoa napad na site sto navivaat za Real?[DOUBLEPOST=1412266660][/DOUBLEPOST]
...а Солун е наш...
И Трст е наш, го заборавив.
Dosta be Off topcar nizaeden! :D

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.602
Поени од реакции
9.238
Ne te razbiram...Ne veruvam vo bogovi jas...Zosto bi debatiral pa duri i vo Rijad? Fala na ponudata nema potreba.

Vidi veruvanje se dokazuva na tie sto ne veruvaat. Buda i spomenatite ne bile klasificirani kako bogovi.
Што мислиш зошто во масонските кругови се споменуваат и Озирис, и Адонис и Бах и Митра, Абадон, Трите Грации, Изида, Шива, Вал, Пан, па дури и Алах (!), само е забрането да се спомене Исус Христос.

http://dzematpg.do.am/_ld/0/71_Skrivene_tajne_.pdf

Што мислиш зошто? Добро размисли и види зошто не се споменува Исус Христос во масонските ритуали. Дали ја знаеш причината за тоа? И дали знаеш кому и зошто му одговара да се прошири верувањето низ светот дека Исус бил измислен лик и дека треба да Го отфрлиме и да Го заборавиме.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Што мислиш зошто во масонските кругови се споменуваат и Озирис, и Адонис и Бах и Митра, Абадон, Трите Грации, Изида, Шива, Вал, Пан, па дури и Алах (!), само е забрането да се спомене Исус Христос.

http://dzematpg.do.am/_ld/0/71_Skrivene_tajne_.pdf

Што мислиш зошто? Добро размисли и види зошто не се споменува Исус Христос во масонските ритуали. Дали ја знаеш причината за тоа? И дали знаеш кому и зошто му одговара да се прошири верувањето низ светот дека Исус бил измислен лик и дека треба да Го отфрлиме и да Го заборавиме.
Poleka ...Kaj otide ti...Ne me interesiraat mene mansonite i nivnite rituali.
Jas te prasav drugo.
Prasanjeto e kako ti si siguren deka Isus postoel? Go vide ,imas slika video,Birth Certificate kako?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Poleka ...Kaj otide ti...Ne me interesiraat mene mansonite i nivnite rituali.
Jas te prasav drugo.
А ти Субезро,Александар Македонски,Наполеон,Леонардо да Винчи,Цезар,Љутон,Анштајн,Аристотел.. кого виде од овие па што веруваш дека постојат,учиш за нив,полагаш тестови/лекции и др ?

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А ти Субезро,Александар Македонски,Наполеон,Леонардо да Винчи,Цезар,Љутон,Анштајн,Аристотел.. кого виде од овие па што учиш за нив во школо и веруваш дека постоеле ?
@SuBZerO не верува дека навистина постоеле. тој знае дека постоеле.
Ни самиот не знае како знае, но битно е дека знае, за разлика од некои други, кои прво веруваат па после знаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom