Ветеринарно катче

• Креатор на темата Креатор на темата Скулгрл
  • Време на започнување Време на започнување
Zdravo na site, imam zlaten retriver skoro 1god star vekje 2 dena ochite mu se crveni isto kako so mozhe da se javi i kaj nas kaj lugjeto. Dali ima nekoj od site vas iskustvo so vakvo neshto da spodeli iskustvo da kazhe barem so da pravam dali da go nosam prav na veterinar ili ? Fala Vi odnapred

Zdravo na site, imam zlaten retriver skoro 1god star vekje 2 dena ochite mu se crveni isto kako so mozhe da se javi i kaj nas kaj lugjeto. Dali ima nekoj od site vas iskustvo so vakvo neshto da spodeli iskustvo da kazhe barem so da pravam dali da go nosam prav na veterinar ili ? Fala Vi odnapred

Моментално не е ништо сериозно можеш да чекаш да ослепе па да почнеш со лекарите. Да прашаше што да направиш како превентива до понеделник кога ќе можеш да го однесеш на ветеринар да те разберам ама ти прашуваш дали воопшто има потреба да го однесеш на ветеринар.
Па добро бе луѓе дали кај мене е проблемот што дури и да не им е ништо на моите миленици ги носам на ветеринар на редовна рутинска проверка на најмногу на 2 месеци или вие си играте (извинете на изразов) курташак со животните. Ако зимаш миленик го зимаш и се грижиш за него, а не колку да кажеш имам миленик. Не ти викам да му даваш најскапа храна, не ти викам да го носиш во систина да ти се лечи едноставно треба да претрчаш до ветеринарот кај кој го носиш кучето и да го прегледаат. Најчесто такви едноставни прегледи се и бесплатни. Ако ти наплаќаат за преглед тогаш смени го ветеринарот. Досега со сигурност можам да тврдам дека кај Др.Диме (Ветеринарен Центар) во капиштец барем за таков преглед не наплаќаат. Денис во Пет-Вет (аеродром) најчесто не наплаќа ама некогаш знае да наплати. Тој преглед сигурно ќе ти биде најмногу 300 денари, а ако чекаш да се влоши (недај боже, или пак ако е некоја инфекција) сигурно ќе платиш повеќе.

Моето маче (два месеци старо) пред 2 саати скокнало од тераса од околу 8 - 10 метри висина, нема некоја надворешна повреда, но не ја движи и не гази на задната десна нога па мислам дека му е скршена. Му дадов аналгин инекција по препорака на ветеринар, но не знам што понатаму за да му помине ноџето, па ако може да ми помогнете да ми кажете дали да му ја врзам ногата, дали може да не му заздрави целосно и дали сте имале слично искуство? Ве молам помогнете ми бидејќи не сум во можност да го однесам на ветеринар.

Сама да врзуваш нога така од ѓутуре ни во никој случај.Подобро оди на ренген однеси го мачето па консултирај се со некој ветеринар,одколку сама да чепкаш. :)
Ренгенот не е многу скап некаде од 300-600ден во автокоманда,а имаш и кај Денис,мада јас не би одел таму но твое си е,а тој ренген ќе заврши голема работа.
Поздрав и со среќа :)

Фала за советот. Не го врзав ноџето, еве сега стана од спиење мачето, подобро изгледа, се движи, гази на ноџето но сепак со ограничени движења. На изглед нема ништо на ногата, ниту оток ниту искривена да е, но цело време свиткана ја држи. Му ги прегледав зглобчињата подвижни му се и не беше агресивно при допир. Можеби подобро му е, може од аналгинот вака живна, не знам ќе видам утре што ќе правам, касно е и онака сега.

Фала за советот. Не го врзав ноџето, еве сега стана од спиење мачето, подобро изгледа, се движи, гази на ноџето но сепак со ограничени движења. На изглед нема ништо на ногата, ниту оток ниту искривена да е, но цело време свиткана ја држи. Му ги прегледав зглобчињата подвижни му се и не беше агресивно при допир. Можеби подобро му е, може од аналгинот вака живна, не знам ќе видам утре што ќе правам, касно е и онака сега.
Не е да видиш што да правиш однеси го на ветеринар нека го прегледаат, дури и да им кажеш немам пари ќе разберат за прегледот само. Подобро да ти кажат они одколку да го оставиш така

Испратено преку македонски пошти

Имам 4 мали мачиња и на сите им се затвори едното око од дрљки (не знам како се вика литературно), ваљда е некоја инфекција, им ги чистам со влажна марамица, но што е дијагнозата, што да земам од аптека?

Здраво на сите, нова сум на форумов а и гледам дека има доста страни за вртење да не пребарувам би ве замолила ако може некој да ми даде совет. Имам бело (најверојатно албино) глуво машко маче старо 4 месеци. се лечиме и двајцата од гливична инфекција веќе еден месец. мислам дека е успешно, затоашто не се шири. Проблем имам СТРАШЕН со болвите. Во рок од два месеца, му ставив три ампули безуспешно. Во моментов буквално го бањам во неопитроид, кој нормално има краткотрајно дејство. трета опција ми е каивче за болви, но некако после трите ампули не сум оптимистична. Дали на македонскиов пазар има некое средтво со кое би можела да се одтарасам од болвиве, или ако имате да ми препорачате некој вид ремчиња за болви. Благодарам

Здраво на сите, нова сум на форумов а и гледам дека има доста страни за вртење да не пребарувам би ве замолила ако може некој да ми даде совет. Имам бело (најверојатно албино) глуво машко маче старо 4 месеци. се лечиме и двајцата од гливична инфекција веќе еден месец. мислам дека е успешно, затоашто не се шири. Проблем имам СТРАШЕН со болвите. Во рок од два месеца, му ставив три ампули безуспешно. Во моментов буквално го бањам во неопитроид, кој нормално има краткотрајно дејство. трета опција ми е каивче за болви, но некако после трите ампули не сум оптимистична. Дали на македонскиов пазар има некое средтво со кое би можела да се одтарасам од болвиве, или ако имате да ми препорачате некој вид ремчиња за болви. Благодарам
Има сретство се вика неостроман. Се раствара во вода и се бања мачето со него, па после 30-40 мин го бањаш со шампонче. Внимавај зашто е штетно и за него ако лижне од растворот.

Да ти препорачам ампула/каивче за маче неможам некој поискусен за тоа јас за куче можам. Пример ампули на моево куче не помагаа, а со каивче имаме супер ефект.

Има сретство се вика неостроман. Се раствара во вода и се бања мачето со него, па после 30-40 мин го бањаш со шампонче. Внимавај зашто е штетно и за него ако лижне од растворот.

Да ти препорачам ампула/каивче за маче неможам некој поискусен за тоа јас за куче можам. Пример ампули на моево куче не помагаа, а со каивче имаме супер ефект.

Ти шета мачето низ двор (ако си во куќа)? Да не ги има негде на куп па шетајќи да оди натаму постојано, па проблемот со болвите перзистира. Пробај со некое средство од некој земјоделска аптека да испраскаш низ двор (цвеќиња, жбунови, кората на дрвата, шупа ако имаш некоја)

А ако си во стан и мачето постојано има болви, ондак имаш сериозен проблем. Значи ги има негде по дома, каучи, душеци...

И шо ампули му стави? Марка, производител, дали правилно ги ставаш ампулите?

Ти шета мачето низ двор (ако си во куќа)? Да не ги има негде на куп па шетајќи да оди натаму постојано, па проблемот со болвите перзистира. Пробај со некое средство од некој земјоделска аптека да испраскаш низ двор (цвеќиња, жбунови, кората на дрвата, шупа ако имаш некоја)

А ако си во стан и мачето постојано има болви, ондак имаш сериозен проблем. Значи ги има негде по дома, каучи, душеци...

И шо ампули му стави? Марка, производител, дали правилно ги ставаш ампулите?
....живеам на спрат од куќа и немам допир со двор, што значи го имам СЕРИОЗНИОТ проблем, ќе пробам и со пркање по дома, фала за советот.
Во врска со ампулите, навистина не знам, Налетовски ми ги даде специјално за мачиња. ќе пробам со каивче и со неостроманот сто го препорача wiksa. Во секој случај ви благодарам

Здраво.Имам куче мало незнам што раса е мал раст е.Има проблеми многу повраќа , му дадов еднаш виршли да јаде и ги поврати и пак ги јади :/ Во стомакот како собрано е , а градите испапнати незнам шо му е арно беше кога го дојсоја сега само лежи да јади не сака,вчера и пена од устата вадеше сабајлево и крв видов.Некој совет ??

Здраво.Имам куче мало незнам што раса е мал раст е.Има проблеми многу повраќа , му дадов еднаш виршли да јаде и ги поврати и пак ги јади :/ Во стомакот како собрано е , а градите испапнати незнам шо му е арно беше кога го дојсоја сега само лежи да јади не сака,вчера и пена од устата вадеше сабајлево и крв видов.Некој совет ??
ВЕТЕРИНАР

@Bokica-sk kako go lecis od glivicnata infekcija? so sampon? i sto tocno pravis so neopitroidot? kolku cesto go banjas? Ampulata sto ti ja kazuva wiksa e NEOSTOMOSAN ama nema mnogu da ti pomogne. Toa e kontakten insekticid koj gi ubiva vozrasnite bolvi na maceto na lice mesto - i tolku. Ne e dobar za dolgorocno resenie na problemot. Najdobro resenie za bolvite, koe go ima vo Makedonija e FRONTLINE COMBO zelena ampula,go ima i za macki. Gi ubiva vozrasnite no i sprecuva da se razmnozuvaat, a deluva i na larvite i jajcata. Prosta matematika za bolvite - vozrasnite bolvi se samo 5% od vkupnata populacija koja ja ima maceto i doma. Bolvata vednas stom ke dojde na maceto pocnuva da se hrani a za 24 casa pocnuva da nese jajca - 50-80 sekoj den. Tie pagjaat nasekade i vo dovolno temni i vlazni uslovi se razvivaat do larvi i vozrasni. Od jajce do larva za okolu desetina dena, od larva do vozrasna isto tolku, no vo forma na larva moze da hiberniraat i so meseci. Zatoa bolvite se golem i dolgotraen problem. Ampulite deluvaat taka sto se raspredeluvaat vo potkozniot masen sloj za 24-48 casa i stom polvata dojde na meceto, ja ubivaat. Bolvite obicnose krijat pod vlaknata, taka da ako po nekolku dena odkoga ke stavis ampula vidis golem broj bolvi ispadnati na povrsinata na krznoto - ampulata deluva i tie pocnuvaat da umiraat. Koga ja stavas ampulata maceto mora da e cisto i suvo, a ne treba da se banja premnogu cesto so samponi za da ne ja izmies i ampulata. Znaci ke pobaras FRONTLINE COMBO,so zelena ampula, ne obicniot frontline koj odi vo plavi ampuli i ke stavas po edna SEKOJ MESEC, najmalku 6 meseci.Doma, ke frlis se sto ne moze da se ispere na 90 stepeni kaj sto maceto spie, seta i sl, sekoj den ke mines so pravosmukacka, site podovi, namestajot i pod nego, za da soperes pogolem del od jajcata i larvite sto ispopagjale za da nemaat sansa da se razvijat a na 10 dena ke prskas doma za da gi ubies tie sto eventualno se razvile. Samo taka ke mozes da go resis problemot so bolvite. Ako imas poveke zivotni site treba da se tretiraat so ampula vo isto vreme. Distributerite na Royal Canin se uvoznici i na Frontline, taka da odi vo dukjanot vo Ramstor na RC i vidi ako mozes da zemes direktno od niv poevtino.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom