Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Моментот кога го читам владе кај шо траска зељени и некои што се упорни да му објаснат некои работи. Па тек-тук валво ќе се избаци со неговите стандардни бисери на латиница начкрапани и 2-3 дена покасно темава е побогата за 20-тина страници. :D

pop-corn-eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3-254.gif

Остај ти тоа. Има коњи за парада и коњи за работа.

Можеш и едните и другите да ги храниш, да ги поиш и да ги миеш.

Ете ти пример за чесен и достоинствен начин на заработување.

Не си прочитал по другите теми, имам доста пишано што треба да се направи за да се спречи ова иселување. Еве ти го сижето
1. Пола државна администрација под итно на завод за вработување, на останатата половина намалување на платите за 30%.
2. Парите што ќе останат од горниве да се преусмерат во големи инфраструктурни проекти како ХЕЦ Чебрен, автопатишта, железница, соларна енергија, гасификација на државата
3. Стопирање на вртоглавото државно задолжување кај домашни и странски субјекти
4. Разнебитување на монополите, ЕВН, БЕГ, МЕПСО, Окта и остало
5. Стопирање на машината за перење СК2014, рестото пари преусмерување кон внатрешноста на Мкд, пред се Источна Мкд
6. Реформа на здравството со воведување на повеќе пактети на осигурување во зависност од уплатата
7. Реформа во образованието со укинување на проектот диплома за секое дете, субвенционирање на сите средни стручно-занаетчиски средношколци
8. Специјални програми за инвестиции од дијаспорците, особено во малите рурални места
9. Укинување на рамниот данок, скалесто оданочување според годишните приходи
10. Специјални даночни олеснувања за бизнис ангели кои ќе инвестираат во стартапи од млади и надежни луѓе
Види и покрај сите несогласувања те ценам како форумски лик( лично не се знаеме) од кој може доста да се научи и факт е дека имаш поголеми познавања во економија од мене и од многу други тука.
Да не ја тупиме многу јас само ке речам како лаик дека економските мерки ти се супер, но јас лично сметам дека проблемот не е во какви мерки ке се донесат туку во менталитетот на населението кое е учено на други вредности и на друг начин на живот. Тоа е мислам јас главниот проблем и тука треба да се водат главните битки ако сакаме било која економска мерка да има резултат. Џабе ние ке имплементираме економски решенија и мерки кога тие што треба да ги реализираат во дело, зборам за од најнискиот ешалон на службеници па нагоре тоа не им значи ништо. Исто и оние за кои тие мерки се наменети имаат ист менталитет и став. Мислам ме сфаќаш што сакам да кажам. Друго е маката, на погрешна порта лаеме. Прво треба некои други работи да се средат па дури после да мислиме за некој сериозен економски напредок или реформи. Се дототгаш џабе е се.

Последно уредено:
. Па треба да се сменат уште еден куп работи, за на крај да испадни ( моја забелешка ) од толку работи што по твое треба да се сменат дека треба народот да се смени комплет.
Каде сакате поубаво од ова да ви објасни човекот, незнам јас!!!

Моментот кога го читам владе кај шо траска зељени и некои што се упорни да му објаснат некои работи. Па тек-тук валво ќе се избаци со неговите стандардни бисери на латиница начкрапани и 2-3 дена покасно темава е побогата за 20-тина страници. :D

pop-corn-eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3-254.gif
Трескал нетрескал мене за тоа ме плаќаат, ти што изговор имаш што кисниш на форум?

Што да се очекува од економијаа на една земја во која столб на системот се пензионери и преваранти. Кој не е од овие две категории се нашол на погрешно место и живее во погрешно време.

Исклучоци кои не се од овие категории има и само го потврдуваат правилпто.

Најголемата грешка којаа се направи после независноста е што не се најде стратег од политичар за да види како може да се направат фундаментите за подобра иднина.

Да се изградеше автопат од Скопје до Битола преку Велес и Прилеп со крак до Штип Макеедонија сега кје беше друга...пред се без рамковен договор.

Најмакедонската оска се запостави за разлика од Гостивар и Тетово каде со автопатот се створија услови за концентрација на население...имаме села таму сега со по 10000 луѓе а во Прилепскиот дел селата празни.

За здравството или адмимистрацијата нема што да се троши енергија...се крпат дупки од инстант политичари или хохштаплери.

Во многу случаи дупкоте се крпат само преку медиумите кои се дел од багабонтскиот параспур систем

Кога македонците дозволија Скопје 2014 да има приоритет пред све друго, тури му пепел. Секој пат кога доаѓам во Македонија, све по труло и труло ми изгледа, не оди на поарно работата па колку и да мкд владе и Хорхе се трудат.

Покрај пензионерите и преварантите како столбови на системот не смее да се занемари и фундаментот кој базира на заплашување, медиска манипулација и кодошење, и тоа не е етаблирано со денешниве на власт.

Овие фактори не носат до еден закличок...Македонија од осамостојувањето па до денес со придонес на сите гарнитури влезе во ќорсокак и излез со денешнава клиентела од власт и опозиција нема.

Гледано во иднината...си оди Македонија неповратно...како жабата која се грее во вода и кје изгори ама нема да скокне да се спаси.

Кога македонците дозволија Скопје 2014 да има приоритет пред све друго, тури му пепел. Секој пат кога доаѓам во Македонија, све по труло и труло ми изгледа, не оди на поарно работата па колку и да мкд владе и Хорхе се трудат.
Ела врати се и поправија ако ја сакаш толку државата.
Жртвовај се малце пичакму матер, не таму си се оптегнал во тоа Англија.

Ела врати се и поправија ако ја сакаш толку државата.
Жртвовај се малце пичакму матер, не таму си се оптегнал во тоа Англија.

Доста е жртвовање од моја страна, сега само уживање. :D
Шала на страна владе, искрено не ми изгледа работата дека оди на поарно.Повеќето другари ми се или веќе иселени или расмислуваат за иселување.
Другите едвај сврзуваат крај со крај, ни самите незнаат како.

Доста е жртвовање од моја страна, сега само уживање. :D
Шала на страна владе, искрено не ми изгледа работата дека оди на поарно.Повеќето другари ми се или веќе иселени или расмислуваат за иселување.
Другите едвај сврзуваат крај со крај, ни самите незнаат како.
Не е ни така лошо како што се прикажува. Додуша за кој како. За некој е добро, за некој супер, за некој исто , за некој полошо.
И спротивно на што многумина тука мислат, мислам глупо е да се споредува стандардот тука и западна европа. Ама и таму за кој како нели?Кој као ке си ја нареди што би рекле. Ете таму си. Сите убаво живеат? На сите им е погодено. Сите се доктори, инжинери, професори?
Сиромаштијата искоренета е, нема ниска класа, сите се средна и висока?

Не е ни така лошо како што се прикажува. Додуша за кој како. За некој е добро, за некој супер, за некој исто , за некој полошо.
И спротивно на што многумина тука мислат, мислам глупо е да се споредува стандардот тука и западна европа. Ама и таму за кој како нели?Кој као ке си ја нареди што би рекле. Ете таму си. Сите убаво живеат? На сите им е погодено. Сите се доктори, инжинери, професори?
Сиромаштијата искоренета е, нема ниска класа, сите се средна и висока?
Поарно, куцај рандом на тастатурата нешто подобро ќе испадне отколку зелените што ги маваш

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Поарно, куцај рандом на тастатурата нешто подобро ќе испадне отколку зелените што ги маваш
Тоа ти се вика слобода на изразувањето. Шо сакам можам да пишам. Демократија бе.
И веќе кога си решил да читаш јас што имам пишувано, а немораш, не е задолжително, со кој дел конкретно не се согласуваш. Ајде да прочитаме нешто зрело и црвено и од тебе, не дека досега имаш напишано нешто такво некаде, ама ај нека ти биди.
Имам јас време за сите, таква ми е работата. Државна:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom