Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    761
Дали ти воопшто читаш?

By the time I left the site, they had discovered eight decomposed bodies and they were still searching for more.

Значи некој бил на лице место. Видео имаш со изјави на очевидци.

Ти си човече, something else... o_O

Не пријателе, нема заблуди.
Ти тврдеше дека јас сум ве правел малоумни кога излегле извештаите за логорите во Краматорск.
Јас ти побарав да ми најдеш извештај од ОБСЕ(официјална објективна страна) а не некоја си манилупативна медиумска куќа како ВИСЕ њуз или Хуманватч со седиште во Њујорк. Така беше нели?

Е сега, јасно е дека нема никаков извештај од страна на ОБСЕ.
Ти тврдиш дека нема извештај од мисијата на ОБСЕ поради тоа што била киднапирана екипата на ОБСЕ. Да, екипата била држена во заложништво но и пуштена на 28 јуни.

Додека пак телата во Краматорск се пронајдени дури месец дена подоцна. На 24 јули.
Логичкото прашање, територијата била под контрола на Украинската армија.
Екипите на ОБСЕ зошто не направиле извештај?
Слободни се, плус територијата била сигурна. Логика? Нема.

За возврат ми даваш видеа од Висе Њуз за кои веќе дискутиравме пред 3 месеци.

Да имаше извештај од ОБСЕ немаше да има компликации.

Очигледно не си достоен на зборот. Рече не пишуваш повеќе на темава, па ме цитираше а не го прифати мојот предлог, па уште пишуваш "Ти си човече, something else"...
Мислам си ја препиша дијагнозата сам за себе.

Извор? Руски така, тотална шпекулација...

Руската медиумска хајка дојде до таму да украинската Влада и претседател се нарекуваат секаде Хунта.

Тие (дез)информации се почеток за оправдување на анексијата на Крим и окупација на Украина.
Од кога тоа естонските министри се руски извор?

Унгарија го запре транспортот на гас за Украина, останаа уште Полска и Словачка како единствени алтернативи на рускиот гас.

Во меѓувреме, Блумберг вели дека Порошенко води магично шоу со неговите планови за зближување на Украина со ЕУ, во очајнички обид да ја игнорира победата на Владимир Путин во пресрет на парламентарните избори кои треба да се одржат на 26 октомври 2014.

http://www.bbc.com/news/business-29374151

Hungary suspends gas supplies to Ukraine

26 September 2014

Hungary's gas pipeline operator, FGSZ, says it has suspended delivery of gas to neighbouring Ukraine "indefinitely".

...

http://www.bloombergview.com/articles/2014-09-26/ukraine-can-t-hide-putin-s-victory

Ukraine Can't Hide Putin's Victory

Sept 26, 2014 12:48 PM EDT

By Leonid Bershidsky

Ukrainian President Petro Poroshenko is running a magic show. By pretending his country has a chance of joining the European Union or NATO, he is hoping to obscure Kiev's, and Europe's, gradual capitulation to Russian President Vladimir Putin.

...

Не пријателе, нема заблуди.
Ти тврдеше дека јас сум ве правел малоумни кога излегле извештаите за логорите во Краматорск.
Јас ти побарав да ми најдеш извештај од ОБСЕ(официјална објективна страна) а не некоја си манилупативна медиумска куќа како ВИСЕ њуз или Хуманватч со седиште во Њујорк. Така беше нели?

Е сега, јасно е дека нема никаков извештај од страна на ОБСЕ.
Ти тврдиш дека нема извештај од мисијата на ОБСЕ поради тоа што била киднапирана екипата на ОБСЕ. Да, екипата била држена во заложништво но и пуштена на 28 јуни.

Додека пак телата во Краматорск се пронајдени дури месец дена подоцна. На 24 јули.
Логичкото прашање, територијата била под контрола на Украинската армија.
Екипите на ОБСЕ зошто не направиле извештај?
Слободни се, плус територијата била сигурна. Логика? Нема.

За возврат ми даваш видеа од Висе Њуз за кои веќе дискутиравме пред 3 месеци.

Да имаше извештај од ОБСЕ немаше да има компликации.

Очигледно не си достоен на зборот. Рече не пишуваш повеќе на темава, па ме цитираше а не го прифати мојот предлог, па уште пишуваш "Ти си човече, something else"...
Мислам си ја препиша дијагнозата сам за себе.

ОК, нема гробница во Славјанск. Не ти е веродостојно. Тоа черепите на видеото се холограми, очевидците се роботи, HRW се сатанисти. Нема проблем, терај.

Него што правиме со овие извештаи од ОБСЕ?

4. Concluding that the Russian Federation has, since February 2014, violated every one of
the ten Helsinki principles in its relations with Ukraine, some in a clear, gross and thus
far uncorrected manner, and is in violation with the commitments it undertook in the
Budapest Memorandum, as well as other international obligations,

6. Expressing concern that the Russian Federation continues to violate its international​
commitments in order to make similarly illegitimate claims in the eastern part of Ukraine,
as it has done, and threatens to continue to do, in regard to other participating States,

10. Condemns the clear, gross and uncorrected violation of the Helsinki principles by the​
Russian Federation with respect to Ukraine, including the particularly egregious violation
of that country’s sovereignty and territorial integrity;

11. Condemns the occupation of the territory of Ukraine;

12. Considers these actions, which include military aggression as well as various forms of​
coercion designed to subordinate the rights inherent in Ukraine’s sovereignty to the
Russian Federation’s own interests, to have been unprovoked, and to be based on
completely unfounded premises and pretexts;

15. Views the 16 March 2014 referendum in Crimea as an illegitimate and illegal act, the
results of which have no validity whatsoever;

16. Calls upon all participating States to refuse to recognize the forced annexation of Crimea​
by the Russian Federation;

17. Also calls upon all participating States further to support and adhere to mutually agreed​
and fully justified international responses to this crisis;

18. Deplores the armed intervention by forces under the control of the Russian Federation in​
Ukraine, and the human rights violations that they continue to cause;

19. Calls on the Russian Federation to end its intervention in Ukraine and to bring itself into​
compliance with the Helsinki principles in its relations with Ukraine and with all other
participating States;

ОК, нема гробница во Славјанск. Не ти е веродостојно. Тоа черепите на видеото се холограми, очевидците се роботи, HRW се сатанисти. Нема проблем, терај.

Него што правиме со овие извештаи од ОБСЕ?

4. Concluding that the Russian Federation has, since February 2014, violated every one of
the ten Helsinki principles in its relations with Ukraine, some in a clear, gross and thus
far uncorrected manner, and is in violation with the commitments it undertook in the
Budapest Memorandum, as well as other international obligations,

6. Expressing concern that the Russian Federation continues to violate its international​
commitments in order to make similarly illegitimate claims in the eastern part of Ukraine,
as it has done, and threatens to continue to do, in regard to other participating States,

10. Condemns the clear, gross and uncorrected violation of the Helsinki principles by the​
Russian Federation with respect to Ukraine, including the particularly egregious violation
of that country’s sovereignty and territorial integrity;

11. Condemns the occupation of the territory of Ukraine;

12. Considers these actions, which include military aggression as well as various forms of​
coercion designed to subordinate the rights inherent in Ukraine’s sovereignty to the
Russian Federation’s own interests, to have been unprovoked, and to be based on
completely unfounded premises and pretexts;

15. Views the 16 March 2014 referendum in Crimea as an illegitimate and illegal act, the
results of which have no validity whatsoever;

16. Calls upon all participating States to refuse to recognize the forced annexation of Crimea​
by the Russian Federation;

17. Also calls upon all participating States further to support and adhere to mutually agreed​
and fully justified international responses to this crisis;

18. Deplores the armed intervention by forces under the control of the Russian Federation in​
Ukraine, and the human rights violations that they continue to cause;

19. Calls on the Russian Federation to end its intervention in Ukraine and to bring itself into​
compliance with the Helsinki principles in its relations with Ukraine and with all other
participating States;

Види не ја исклучувам можноста да се навистина тоа што го тврдат видеата.
Но бидејќи шансите за пропаганда се големи, очекував извештај од ОБСЕ а не од Висе Њуз.Тоа и беше целата галама со тебе.

А за овој извештај ќе играме на картата за западно лицемерство.
Кога на Србија му се случи Косово немаше вакви извештаи за нив. Нели?

Или да го цитирам Николиќ којшто говореше денеска во ООН.

Nikolić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao članice UN i jednaku primenu međunarodnog prava za sve.

"Ponovo vas podsećam da su neke države Srbiji uskratile to pravo priznajući i promovišući nezavisnost dela teritorije Srbije-Kosova i Metohije", ukazao je predsednik Srbije.

Последно уредено:
Види не ја исклучувам можноста да се навистина тоа што го тврдат видеата.

Е па тоа е тоа што се очекува од некои од вас овде, другар.

Да сфатите дека војна ко војна, злодела се вршат од двете страни, а не да ни претставувате битка меѓу лошите нацистички орди и руските елфови на чело со Владимир Гандалф.

Да сфатите дека војна ко војна, злодела се вршат од двете страни, а не да ни претставувате битка меѓу лошите нацистички орди и руските елфови на чело со Владимир Гандалф.

А ти па каква непристрасност демонстираше на темава на форумов... :facepalm:

Војна како војна.
Но барем ние обичните луѓе треба да се потрудиме да бидеме објективни нели?
Да бевме политичари ајде, ќе разберев ама вака.
Али јбг нема објективни суштества така да џабе го дрвиме.
Мене ми е кристално јасно зошто си ги симпатизираш Американците, искрено јас немам ништо против нивната култура и народот американски.
Но да не се трудеа да ја лапнат Украина немаше ништо од срањево да се случи.

Колку пати само ќе треба да потенцирам дека Русија цело време настојува за преговори.
И самиот знаеш,од Фебруари па наваму.
Лавров секој прес му е за мирно решение,секоја втора изјава му е мир.

Никој не победи во целава збрка. Русија пак најмалце, делумно можеби тоа што во целава ситуација се здоби со намоќност во Црното Море со Крим и што доби некоја позиција со ситуацијава во Донбас и примирјево кое го издејствуваа.
Но тоа не е победа. Украина нема да биде во Царинска Унија со Русија, Белорусија и Казахстан плус поранешните земји од советскиот блок, како што беше првичната идеа нешто налик на ЕУ. Нема да има соработка со економскиот и воениндустриските гранки на Украина, како што претходно беше договорено со Јанукович. За возврат Русија доби соседна земја која е на праг на економска катастрофа, инфраструктурно разрушена, непредвидлива земја од која има бран на бегалци и која создава притисок врз надворешната политика на Русија креирајќи криза меѓу Русија и Западот.
Зборувајќи за последново Русија загуби многу на економски план околу бизнис можностите со Западот, санкциите и тн.

Најкорекно ќе биде да се спомне земјата која најмалце загуби, бидејќи никој не е победник.
Земјата која загуби најмаце е Америка.
Една од лошите работи е тоа што економската состојба на Украина е во слободен пад и целосна зависна од Западот. Реалистички највеќе зависи од ЕУ, бидејќи САД може да ги одржуваат облигациите кон Украина економски и воената помош на минимално ниво но можат и да им дадат клоца а при тоа да немаат никаков контраефект.

И кога ќе се сумира се ова, прашањето гласи:
Кој добива најмногу од цела оваа ситуација,а кој загуби највеќе?

Колку некој да го прави Путин силен, други па колку и да го сатанизираат.
Типот не планираше да игра вака, туку беше приморан.

Ама лицемерието е доблест на глобалнава политика.
Јас и ти до бесконечност може да полемизираме, шансите да смениме нешто се еднакви на 0.

БТВ не е Владимир Гандалф. За поголемиот дел тој е Саурон.

Добро е напредуваме на темава.

Не сме директно инволвирани, така да не ни треба пристрасност, ни треба едно објективно размислување.

http://osce.einnews.com/article/225616264/5XNZHoW5CyCDQPAj

Незнам дали е ОК линков, мене ми изгледа дека е во ред.[DOUBLEPOST=1411756596][/DOUBLEPOST]
Човеков се демантира сам себеси. Прво вика дека дошол логистички да помага и кога видел бегалци се пријавил како доброволец, а после вика дека, само што стигнал у Киев отишол на обука 4 недели кај што го обучувале врхунски странски стручњаци и право на фронт.
ЛАГА
И ?
Што сега ? Од кај знаеш што кажал он и што мислел,а што некој новинар пренел или како е напишано ? Новинарот напишал дека бил во Киев,а кој ти гарантира дека не видел избеглици во Киев ? Или пак најреално, типче што сакало да војува малце да си ја нашминка приказната тоа не значи дека се е лага.
Можеби, но да не заборавиме дека хунтата подржуваше нацисти, кои низ Киев маршираа гласно и јасно скандирајќи смрт за Московлиите.
Зарем треба пак да се постирааат сликите од нацисти и од другата страна ?

А потоа и запалија 40 луѓе во Одеса, кои не ни учествуваа во протестите туку се најдоа на работа во таа зграда. Со експлицитни снимки како беа начекувани и дотепувани кога рипаа од запалената зграда.
Да,ама на снимките се гледа и дека запалените пред тоа пукаат со пиштоли кон доле. Не е дека се некои невинашчиња.Ич не ги жалам таквите ни малку,ако си спремен некаде да протестира и да бараш припојување кон друга држава и да бараш странска интервенција треба да бидеш спремен и да погинеш за тоа. Истото важи и за другата страна или за на пример Чеченците по шумите што ќе ги скинат Русите да речеме.Или украински неонацист масакриран во источна Украина.

Така да секој Украински извор после тоа го земам со резерва. А и со право, пошто речиси без исклучок се наоѓаат во лага, како последниот пример со загинатите Руски војници, чии податоци всушност се земаат од разни места, како на пример од фудбалери :)
Нема руски војници на Крим, украинците прават конц логори, нема активни руски војници загинати во Украина (иако дебилите од другата страна веројатно ради пумпање на бројки додаваат све и свашта)......
Али добро.....сепак се од руски извори е чиста вистина и имаат неверојатен кредибилитет. :свиркам:[DOUBLEPOST=1411811260][/DOUBLEPOST]
Од кога тоа естонските министри се руски извор?
Естонскиот министер пренесувал информација што он ја слушнал од некого дека имале слични излезни рани и Беркут и демонстрантите.....не е дека е некој несобролив доказ.

Последно уредено:
Естонскиот министер пренесувал информација што он ја слушнал од некого дека имале слични излезни рани и Беркут и демонстрантите.....не е дека е некој несобролив доказ.
Не дека постои несоборлив доказ за вас.

И ?

Зарем треба пак да се постирааат сликите од нацисти и од другата страна ?
не можна никаква споредба меѓу едните и другите. Украинските нацисти се моментално на власт, нивната идеа беше да се убијат москолите имаш премногу видеа уште на почетокот како тоа го скандираат, а срањето со донбас уште не беше почнато. Имаше укинување на руски јазик како службен јазик, а тимошенко самата вли да се убијат сите руси. Прави сектор и слобода почнаа да им праќа тепачи во секое село каде живееа руси. Тоа е едната страна што е управувана од нацисти, а другата страна има нацисти што се регуларни војници или пак збирштина од деца во С.Петерзбург што немаат никаква поврзаност со Украина.
Да,ама на снимките се гледа и дека запалените пред тоа пукаат со пиштоли кон доле. Не е дека се некои невинашчиња.Ич не ги жалам таквите ни малку,ако си спремен некаде да протестира и да бараш припојување кон друга држава и да бараш странска интервенција треба да бидеш спремен и да погинеш за тоа. Истото важи и за другата страна или за на пример Чеченците што ќе ги скинат Русите.
Сета среќе што Шкотите беа запалени живи, исто и Каталонците, Баскијците, Ирците, или пак да не одиме далеку Албанците во Косово или пак Албанците во Македонија.
Одеса е најголемото злодело што се случило во Европа во последниве 40 години. Украина тоа скапо го плаќа сега и ќе го плаќа бидејќи во моментов тие се ничија земја.

Украина ќе зема заем да и плати на Русија за заостанатиот долг за гас, со цел Русија да им пушти гас зимово.
Зимо иди, сега правилата на игра се менуваат. Сега Европа и Украина ќе играат според тоа како Русија им свири.
Ураина си ја враќа повластената цена, ама треба да ги повлегат војниците се до Славјанск.
http://www.nytimes.com/2014/09/27/world/europe/russia-ukraine-gazprom-deal.html?_r=0

не можна никаква споредба меѓу едните и другите. Украинските нацисти се моментално на власт, нивната идеа беше да се убијат москолите имаш премногу видеа уште на почетокот како тоа го скандираат, а срањето со донбас уште не беше почнато. Имаше укинување на руски јазик како службен јазик, а тимошенко самата вли да се убијат сите руси. Прави сектор и слобода почнаа да им праќа тепачи во секое село каде живееа руси. Тоа е едната страна што е управувана од нацисти, а другата страна има нацисти што се регуларни војници или пак збирштина од деца во С.Петерзбург што немаат никаква поврзаност со Украина.
Ама не го укинаа јазикот така ?
Тимошенко не е ниту премиер,ниту претседател.
Баш ме интересира каде тоа десниот сектор праќал тепачи во секое село. Изгледа имаат милиони тепачи на нивна страна,па да праќаат да тепаат по сите села луѓе што зборат руски.Хау јес но. (п.с Обично во Украина во селата се збори повеќе украински,а по градовите руски).Во самиот Киев и меѓу најжестоките Мајданци се збори руски.

Сета среќе што Шкотите беа запалени живи, исто и Каталонците, Баскијците, Ирците, или пак да не одиме далеку Албанците во Косово или пак Албанците во Македонија.
Одеса е најголемото злодело што се случило во Европа во последниве 40 години. Украина тоа скапо го плаќа сега и ќе го плаќа бидејќи во моментов тие се ничија земја.
Па не е дека Ирците не се баш нешто галени во Британија,ниту Албанците на Косово беа многу галени и пазени.Кај нас за тетовски универзитет и за албанското знаме во 90тите изгинаа неколку души тепани од полиција.Не гледам некој нив да ги жали премногу.
Стварно не знам од каде е Одеса најголемото злодело во Европа во последните 40 години,навистина не знам.Покрај толку други случувања Одеса е пичкин дим.

Извонредно значајна колумна на Мирка Велиновска.

Врската со оваа тема е што Претседателот на Република Македонија дозволил негговата држава да влезе во воен сојуз со САД против измислен непријател. А САД може да нареди да се гонат тие непријатели и на почвата на она што беше државата Украина.

Цитативе се за да Ве поттикнат да го прочитате целиот напис.
Добро утро, почитувани. Денеска, кога го пишувам текстов, е 25 септември 2014 година. И денеска, по многу векови, човештвото го живее првото деноноќие во амбиент на тотална анархија. Официјално влеговме во новата мрачна доба.
Вчера и формално се сруши светската институционална конструкција. Паднаа и Обединетите нации. И дозволете ми да ве известам дека и формалноправно веќе нема светски поредок, нема меѓународно право, нема ништо, ама баш ништо од она што сте го знаеле или во кое сте верувале, сте мислеле дека ви дава сигурност или нешто слично.
Конкретниот Обама, пред главешините на 50 држави, поканети од него, ја соопшти агендата на хаосот во три точки, која и го внесе светот во анархија. Објави повеќегодишна војна против невидлив непријател, кого ќе се произведува во 3Д, според потребите на САД, и ќе биде редовен претекст за сите идни војни, фингерајки и војнички што ќе се водат на сите четири страни на светов.
Во улога на корисен идиот а за „стабилизација на регионов“, го отворивме патот за долгогодишен судир на исламот и христијанството што го најави Обама. Војувањето ќе го менаџира Америка, а на терен ќе гинат Македонци и Албанци.
Сега, да ви ги соопштам двете лоши вести. 1. Албанците, кои со ароганција на слуги-муфљузи го веат американското знаме, ќе станат обична ловина на пасионирани ловци. Нема ништо од сонот за сеалбанска држава во природните граници.

Изворник: http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=926141052164&id=13&prilog=0&setIzdanie=23283

Извор? Руски така, тотална шпекулација...
Руската медиумска хајка дојде до таму да украинската Влада и претседател се нарекуваат секаде Хунта.
Тие (дез)информации се почеток за оправдување на анексијата на Крим и окупација на Украина.

Од истиот извештај на ОБСЕ:

10. Also expressing concern at the growing threats of terrorism and a radicalization of public opinion in connection with the
upsurge of ultra-nationalist and neo-Nazi movements and their involvement in the removal of lawful authorities
in the participating States of the OSCE,

15. Recommends that the OSCE participating States should consider the possibility of taking additional measures to intensify OSCE efforts to combat the threats of terrorism and radicalization of public opinion in connection with the return of foreign terrorist combatants to their homes from areas of armed conflict as well as the upsurge of ultra-nationalist and neo-Nazi movements;

19. Calls on the OSCE participating States to devote the next such conference to the issue of combating the threats of terrorism and a radicalization of public opinion in connection with the upsurge of ultra-nationalist and neo-Nazi movements.

Доколку го земаме извештајот на ОБСЕ како валиден, тогаш треба во целост да го примениме.
Единствената забелешка во осудувањето на Русија е избегнувањето да се именува и другата страна, затоа што поприлично е јасно кој ги поддржува новите власти во Киев во чии редови се ултра-националистичките и нео-Нацистичките движења и јавните повикувања во украинскиот Парламент за “чистење на Украина од руско-јазичните припадници“, забраната за рускиот јазик, медиумите на руски јазик.

Е сега, доколку во црвениот болд ОБСЕ повикува на интензивирање на борбата против заканите од радикализацијата на јавното мислење предизвикани од подемот на ултра-националистичките и нео-Нацистичките движења оди во директна корист на Русија и нивната интервенција во Крим.

Дека извештаите на ОБСЕ се повеќе наклонети и секогаш биле на страна на западните сили, никогаш не било ставено под прашање, се разбира периодично истапување со неутрални ставови, но никогаш со осуда за западните интервенции и без никакви консеквенции.

Ако те интересира како се носат Резолуциите на ОБСЕ можеш да изгуглаш, па можеби ќе ти стане јасно дека тие ги носат истите страни кои се заплеткани во конфликтот и чии ставови се наметнувани преку разни притисоци за изгласување на резолуциите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom