Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Југославија у 70та, у сржта од годините на Тито имала БДП по човек од 700 долари.
Италија пример имала 2.000.
Холандија имала 2.700.
Норвешка имала 3.200.
Шведска 4.400.
Британија 5.000.
Швајцарија 3.600.
Дури и Шпанија имала 1.170.
Португалија била исто појака од нас.
Монако имало 12.000.
Луксембург и Лихтенштајн по 4.200.
Ирска 1.146.
Исланд 2.500.
Е Унгарија била полоша од вашата Југославија.
Грција била со 1.400.
Германија со 2.600.

Да не ги редам.

Некако меѓу последните ми се гледа мене у Европа оти била, а не 4та светска сила.
Ако нели јас лажам, бројките не лажат.
Дека оделе на одмори, оделе. Ама има и семејства шо одат на одмори па цела година јадат кромид и леб.
Има и такви шо неколку години живеат ко богови, па после цел живот е кромид и леб. Југославија била држава како тоа некое си семејство шо со години јадело скари, па на крај само кромидот. Сега се годините на кромидот.

Ама не си ти крив. У Бугарија гаќи немале на газот, им ги ебеле жените за безпари, и они уште го бараат Тошковото време.
Така е и со Југославија.

Така ќе биде и со некои шупаци шо ќе го бараат времето на Коље.
Абе ти знаеш што значи 8 милиони активна и резервна војска да извадиш во војна ? :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Како ќе знаеш дете си,во ваше време нема Општонародна одбрана..

Абе ти знаеш што значи 8 милиони активна и резервна војска да извадиш во војна ? :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Како ќе знаеш дете си,во ваше време нема Општонародна одбрана..
Сега изгуби на економски план, па сакаш да си ги мериме оти имала војска?
Браос бе. Имала војска. Држава со 8 милиони војска мене не ми е симбол за држава, повеќе ми е милитантна нација со испрани мозоци на кои секогаш им е пушката на рамо, у случај да не се појави некој шо не мисли како нив и да го стрелаат. Класично сценарио у секое едноумие, јасно ми е. :D

Сега изгуби на економски план, па сакаш да си ги мериме оти имала војска?
Браос бе. Имала војска. Држава со 8 милиони војска мене не ми е симбол за држава, повеќе ми е милитантна нација со испрани мозоци на кои секогаш им е пушката на рамо, у случај да не се појави некој шо не мисли како нив и да го стрелаат. Класично сценарио у секое едноумие, јасно ми е. :D
Ете сега ти е поубаво во сиромаштија,те моча кој што ќе стигне,терористи и цигани ти се власт и закон,педери,курви и лезбејки цветаат на сите страни..
Не изгубив јас туку ти тропаш глупости,јас ти кажувам дека во тоа време секој имаше пари и тоа многу.. со една плата тогаш се купуваше сешто,сега со твојата плата неможеш ЕВН да ја подмириш..
Не збори глупости аман..

Ете сега ти е поубаво во сиромаштија,те моча кој што ќе стигне,терористи и цигани ти се власт и закон,педери,курви и лезбејки цветаат на сите страни..
Не изгубив јас туку ти тропаш глупости,јас ти кажувам дека во тоа време секој имаше пари и тоа многу.. со една плата тогаш се купуваше сешто,сега со твојата плата неможеш ЕВН да ја подмириш..
Не збори глупости аман..
Почна со навредите, а? Исто уште едно од сценаријата на секој кој ќе го изгуби овој муабет. Те разбирам. :D

Ама шо може да очекуваш од некој кој е хомофоб и расист. Тоа е тоа ваше комунистичко едноумие. :D

Баш ме интересира, ве учеа ли оти некој може да испушти инсекти у Југославија од кои ќе се отруете сите? Некој агент на капиталистичките држави, нели? Пошто познато ми е. :pos:

Почна со навредите, а? Исто уште едно од сценаријата на секој кој ќе го изгуби овој муабет. Те разбирам. :D

Ама шо може да очекуваш од некој кој е хомофоб и расист. Тоа е тоа ваше комунистичко едноумие. :D

Баш ме интересира, ве учеа ли оти некој може да испушти инсекти у Југославија од кои ќе се отруете сите? Некој агент на капиталистичките држави, нели? Пошто познато ми е. :pos:
Не многу лај,туку дај ми ја реченицата што тебе те навреди..

Toa e ona sho se gleda. Toa sho ne se gleda se krediti 10 pati pogolemi od tie na eks ju drzhavite zaedno sega. Da, parite imaat prirodna inflacija. U 60tite godini 35 dolari vredele kako 500 dolari denes.
Drugo sho ne se gleda e totalitarnost i ubistva na nevini chovechinja.
Sho ne se gleda ili barem ne go razbira dobar del od naselenieto e 2.000 posto inflacija.

Zamisli si koe zlo e administracijata sega. E istoto bile site mi ti 'fabriki' u Jugoslavija.

Denes ne ja biva, oti ja imame istata socijalna drzhava kako u Juga.
Nekoj, da ja hejta nashava politika, a da i se divi na Juga, zboruva za nepoznavanje na rabotite, na funkcioniranjeto na socijalizmot i nashiov 'kapitalizam'.
Ако некој случајно не знае..ова (твојот пост) се вика дефиниција за “тресење зелени“, да не кажам некој потежок збор. Пред распадот долгот на Југославија беше околу 20 милијарди долари, тоа е јавен податок, дилеми нема. Моментално збирниот, вкупниот долг на сите поранешни Ју републики иако дел од нив го кријат и прикриваат на разноразни начини изнесува околу 125 милијарди US$. Kаква сакаш ревалоризација (усогласување) на вредноста на доларот тогаш и сега прави...нема спас..сега сме на грубо околу 6-6,5 пати позадолжени од тогаш.

Ако некој случајно не знае..ова (твојот пост) се вика дефиниција за “тресење зелени“, да не кажам некој потежок збор. Пред распадот долгот на Југославија беше околу 20 милијарди долари, тоа е јавен податок, дилеми нема. Моментално збирниот, вкупниот долг на сите поранешни Ју републики иако дел од нив го кријат и прикриваат на разноразни начини изнесува околу 125 милијарди US$. Kаква сакаш ревалоризација (усогласување) на вредноста на доларот тогаш и сега прави...нема спас..сега сме на грубо околу 6-6,5 пати позадолжени од тогаш.
:pos:
Имаш ли слушнато за инфлација? :D

Екс ју државите должат денешни 125 милијарди.
Југославија должела тогашни 20 милијарди.

1 долар од 1990та вреди колку 5 долари денес.

Тоа се некои 100 милијарди долари денешни би бил тогашниот долг на Југославија.
А пошто тој долг имал тенденција да расте, пошто растел тогаш на големо барем последните 20 години, така да ... напрај си ја математика.

И ако Југославија должела малце, оти ја девалвирала валутата безброј пати?

Некако некој друг ги тресе зелените. :D

И вие не треба да споредувате Југославија и Германија. Споредете ги Југославија, Бугарија и Албанија тогаш и сега па ќе видите кога се живеело подобро.

1 долар од 1990та вреди колку 5 долари денес.

Тоа се некои 100 милијарди долари денешни би бил тогашниот долг на Југославија.
А пошто тој долг имал тенденција да расте, пошто растел тогаш на големо барем последните 20 години, така да ... напрај си ја математика.

И ако Југославија должела малце, оти ја девалвирала валутата безброј пати?

Некако некој друг ги тресе зелените. :D
Ова ти се вика “логика а-ла Рефко и Чомбе бацају бомбе“ дај извор на податокот дека доларот во 90 вреди колку 5 долари денес и веднаш го повлекувам зборот...а јас ќе ти дадам релевантни извори за тоа колку бил долгот во 90 година а колку е денес на сите бивши републики.

Јас имам слушнато за инфлација и кажи ми колкава била платата во 1988 па помножи ја со 5 и да видиме кај сме сега а кај сме биле

И вие не треба да споредувате Југославија и Германија. Споредете ги Југославија, Бугарија и Албанија тогаш и сега па ќе видите кога се живеело подобро.
Е, абе ај да ја споредуваме Југославија со Либерија оти да не. :D[DOUBLEPOST=1411406224][/DOUBLEPOST]
Ова ти се вика “логика а-ла Рефко и Чомбе бацају бомбе“ дај извор на податокот дека доларот во 90 вреди колку 5 долари денес и веднаш го повлекувам зборот...а јас ќе ти дадам релевантни извори за тоа колку бил долгот во 90 година а колку е денес на сите бивши републики.
http://www.usinflationcalculator.com/

Еве ти. :D

Знам оти бил 20 милијарди. Ама тие 20 милијарди не ги споредувај со денешните 125 милијарди.
Туку тие 20 милијарди колку шо би вределе денес спореди ги со 125те милијарди. А за тоа ти треба инфлацијата да ја вметнеш у равенката.[DOUBLEPOST=1411406276][/DOUBLEPOST]
Јас имам слушнато за инфлација и кажи ми колкава била платата во 1988 па помножи ја со 5 и да видиме кај сме сега а кај сме биле
И да го помножиме со 5 БДПто по човек, идеме до некои 4.000 долари. Пак помалце од 40.000те шо ги имаат сите модерни држави денес. Дури 10 пати помалце. :D

А и не треба многу да се убедуваме..доволно е да направиш споредба на нешто што лесно се споредува..колку литри зејтин можело да се купи са плата на возач на ЈСП во 1985 а колку денес, колку литри бензин или нафта можел да купи на пример капетан во ЈНА а колку ист таков капетан во АРМ...и да не набројувам понатаму. Твојата логика изгледа иста како фалбите на Грујо ги покачивме пензиите незнам колку проценти а со таквите покачени пензии можеш да купиш помалку единици производ денес отколку со непокачените пензии во 2006 година.. така да другарче...твоето буре не држи вода.[DOUBLEPOST=1411406689][/DOUBLEPOST]http://www.usinflationcalculator.com/

Знам оти бил 20 милијарди. Ама тие 20 милијарди не ги споредувај со денешните 125 милијарди.
Туку тие 20 милијарди колку шо би вределе денес спореди ги со 125те милијарди. А за тоа ти треба инфлацијата да ја вметнеш у равенката.[DOUBLEPOST=1411406276][/DOUBLEPOST]
И да го помножиме со 5 БДПто по човек, идеме до некои 4.000 долари. Пак помалце од 40.000те шо ги имаат сите модерни држави денес. Дури 10 пати помалце. :D[/quote]
Е па тој твој калкулатор вели дека 1 (еден) долар во 1990 вреди колку и 1,82 денес...односно кумулативна камата од 82%, каде го најде тоа 5 пати односно 500%
не не, не држи вода тоа буре[DOUBLEPOST=1411406742][/DOUBLEPOST]Е па тој твој калкулатор вели дека 1 (еден) долар во 1990 вреди колку и 1,82 денес...односно кумулативна камата од 82%, каде го најде тоа 5 пати односно 500%
не не, не држи вода тоа буре

Последно уредено:
@UpaDown
Стварно не те разбирам. Еве сега има пазарна економија, демократски систем со гласање, капитализам(каков таков капитализам е), конкуренција, можеш со цел свет да се наптреваруваш. Што ти фали па сеа да се буниш? Треба супер да ти е.

Инаку држава со 20 милиони народ и државиче со 2 милиони е срамота да се споредуваат. Требало малку да реформирааат, да издржат некоја година и денес ќе било супер. Ама не им успеало, како што впрочем ништо не успева на овој Балкан и имаме едно големо ништо.

Е, абе ај да ја споредуваме Југославија со Либерија оти да не. :D[DOUBLEPOST=1411406224][/DOUBLEPOST]
http://www.usinflationcalculator.com/

И да го помножиме со 5 БДПто по човек, идеме до некои 4.000 долари. Пак помалце од 40.000те шо ги имаат сите модерни држави денес. Дури 10 пати помалце. :D
То обично се врзува за цената на златото, на пример во 1984 унца злато чинеше 300 долари, денес една унца чини 1200 долари, ако во 1984 ти требаа 10.500 долари за кило злато, денес ти требаат 42.000 долари, ако во 1984 година БДП на Југославија била (изразена во злато) 10,10 унци злато по жител, денес во Македонија - 30 години подоцна, бдп (изразена во злато) е 9 унци, или пад од 1,1 унца или по денешна цена имаме помал бдп од оној во СФРЈ во 1984 за 1320 долари

Да ја споредуваш државата Македонија со државата Југославија...едноставно не иде. Тоа беше држава, ова денес ти е вукојебина..немој при очи да се правите слепи. Исто како да го споредуваш Ирак од времето на “диктаторот“ Садам Хусеин со денешен Ирак. Па на врмето Ирак беше држава по сите нишани..со стабилна економија, транспортен систем, организиран и ефикасен здравствен систем, образование (дечињата секое утро фатени за раче одеа на училиште), контролирана армија, култура, стотици и стотици музеи...и да не набројувам понатаму. Што е денес Ирак гледате и самите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom