Феминизам!

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Милитантниот феминизам и не е така лош. Јас, на пример, радо би учествувала во група која им ги сече пенисите на мажи кои ја третираат жената како предмет. Така по на југ да фанеме...
I posle islecenite penisi ke gi cuvas obeseni na zid kako trofei?:cautious:

Pro Femmina

Профеминче
Член од
7 мај 2014
Мислења
116
Поени од реакции
133
Многу ми се допаѓа темава . Ја читав пред да се регистрирам на форумот . Морам да дадам поголем придонес на оваа тема, бидејќи досега ја несвесно ја занемарував.На оваа тема за феминизам, посебно ќе дадам нагласок на феминокомунизмот. Феминокомунизам или феминистички комунизам е подвид на феминизмот (токму затоа овој пост не го пишувам во темата за комунизам) што има за цел да ги прикаже материјалната основа за угнетувањето на жените, врските меѓу начините на производство и статусот на жените и да ги примени теориите за жените и класите во семејството. Само синтеза на марксизмот и на феминизмот може да ги еманципира жените. Оваа подидеологија на феминизмот посекако има основа од марксизмот и влијание од Комунистичкиот Манифест на Карл Маркс. Во 1884 Енгелес го објавил делото за потеклото на фамилијата , приватната сопственост и државата. Според Енгелс смената од феудализам во приватна сопственост на земја имало голема влијание врз статусот на жената, нејзината слобода и сексуалност. Поединците кои не поседуваат земја се во ситуација која Енгелс ја споредува со ропството, физичкото и сексуалното. - тие мора да работат за земјопоседниците со цел да може да живеат во системот на приватна сопственост.

Енгелс тврди дека подреденоста на жената не е резултат не нејзините биолошките предиспозиции, туку на опшествените односи и напорите на мажите за контрола на женскиот труд и сексуалност што во патријахалното опшество на приватна сопственост постепено станале институционализини. Низ перспективата на феминокомунизмот се анализираат инструментите за женското угнетување како моралот, "фиксација на женската невиност", потикнување на казни за женското неверство и опшествени барања за подреденост на жената кон мажот. Овие инструменти за женска опресија феминокомунизмот ги гледа во ексклузивната контрола на приватната сопственост на растечката патријахална и машка робовладетелска класа и во желбата тие да се осигураат дека нивното наследство ќе се пренесе само на нивните сопствени деца. Бидејќи само овие инструменти им гарантираат на мажите од владеачката класа пристап и контрола на женската сексуалност и репродукција . Како таква половата опресија е тесно поврзана со класната опресија и врската помеѓу мажите и жените е слична со врската помеѓу пролетерите и буржоазијата. Во овој контекст женската опресија е во функција на класната опресија. Се шири и опшествено продлабочува (исто како расизмот) затоа што им служи на интересите на капиталот и владеачката класа. Ги дели мажите наспрема жените привилигирајќи ја машката работничка класа со цел да обезбеди подршка за себе. Она што е многу битно, слично во атеофеминизмот е дека носителките на овој правец се нарекуваат феминокомунистки и се залагаат жените следбенички на оваа идеологија чесно да се нарекуваат (како што заслужуваат) во женски род - комунистки.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Зошто се мешате во комунизам, еманципации, сечење курови (се пее на нив) кога веќе има преубави и модерни кујни.

Зошто не си седите во природната средина (natural habitat)?

Најголем успех на феминистките е што избегале од кујната (технички не е успех бидејќи некој педер вратата намерно ја оставил отворена; се знае дека им се сојузници), а втор успех им е тоа што покажуваат цицки против Путин (нека има повеќе вакви успеси; на пример цицки за Бранко итн).

Трет најголем успех (уствари компромис) е тоа што сега има интернет во кујната, па може слободно да филозофираат додека им загорува ручекот.

Последно уредено:
Член од
21 јануари 2014
Мислења
210
Поени од реакции
444
Oва муживе коа ќе прочитаат сечење курови божем нивните ги пресекле бе. Одма тролање.

Ами нели размислувате дека некој заслужил така слатко да пати? :X3:

• Ми се допаѓа
Reactions: DL5
Член од
17 март 2014
Мислења
600
Поени од реакции
1.662
Oва муживе коа ќе прочитаат сечење курови божем нивните ги пресекле бе. Одма тролање.

Ами нели размислувате дека некој заслужил така слатко да пати? :X3:
ШО ГО ЕБАМ -ЌЕ ГО СЕЧАМ !:cuc:
Еве чоекот од Радовиш ги заеба феминистките шо сакат гердан од курОВЕ да носат :cool:
SUCK IT NOW BITCHЕS
пРеДуПрЕдУвАњЕ :
3та категорија : 16+

Член од
21 јануари 2014
Мислења
210
Поени од реакции
444
Оу мај гад. Психопат.
Нема да може смајлито --> :drk: да го користи веќе.

:pos:

Член од
29 јуни 2014
Мислења
200
Поени од реакции
97
Многу ми се допаѓа темава . Ја читав пред да се регистрирам на форумот . Морам да дадам поголем придонес на оваа тема, бидејќи досега ја несвесно ја занемарував.На оваа тема за феминизам, посебно ќе дадам нагласок на феминокомунизмот. Феминокомунизам или феминистички комунизам е подвид на феминизмот (токму затоа овој пост не го пишувам во темата за комунизам) што има за цел да ги прикаже материјалната основа за угнетувањето на жените, врските меѓу начините на производство и статусот на жените и да ги примени теориите за жените и класите во семејството. Само синтеза на марксизмот и на феминизмот може да ги еманципира жените. Оваа подидеологија на феминизмот посекако има основа од марксизмот и влијание од Комунистичкиот Манифест на Карл Маркс. Во 1884 Енгелес го објавил делото за потеклото на фамилијата , приватната сопственост и државата. Според Енгелс смената од феудализам во приватна сопственост на земја имало голема влијание врз статусот на жената, нејзината слобода и сексуалност. Поединците кои не поседуваат земја се во ситуација која Енгелс ја споредува со ропството, физичкото и сексуалното. - тие мора да работат за земјопоседниците со цел да може да живеат во системот на приватна сопственост.

Енгелс тврди дека подреденоста на жената не е резултат не нејзините биолошките предиспозиции, туку на опшествените односи и напорите на мажите за контрола на женскиот труд и сексуалност што во патријахалното опшество на приватна сопственост постепено станале институционализини. Низ перспективата на феминокомунизмот се анализираат инструментите за женското угнетување како моралот, "фиксација на женската невиност", потикнување на казни за женското неверство и опшествени барања за подреденост на жената кон мажот. Овие инструменти за женска опресија феминокомунизмот ги гледа во ексклузивната контрола на приватната сопственост на растечката патријахална и машка робовладетелска класа и во желбата тие да се осигураат дека нивното наследство ќе се пренесе само на нивните сопствени деца. Бидејќи само овие инструменти им гарантираат на мажите од владеачката класа пристап и контрола на женската сексуалност и репродукција . Како таква половата опресија е тесно поврзана со класната опресија и врската помеѓу мажите и жените е слична со врската помеѓу пролетерите и буржоазијата. Во овој контекст женската опресија е во функција на класната опресија. Се шири и опшествено продлабочува (исто како расизмот) затоа што им служи на интересите на капиталот и владеачката класа. Ги дели мажите наспрема жените привилигирајќи ја машката работничка класа со цел да обезбеди подршка за себе. Она што е многу битно, слично во атеофеминизмот е дека носителките на овој правец се нарекуваат феминокомунистки и се залагаат жените следбенички на оваа идеологија чесно да се нарекуваат (како што заслужуваат) во женски род - комунистки.
не сум го слушнала тој термин, мислев дека се викаше социјалистички? Сеедно, изгледа анализите се исти. Всушност голем дел од моите феминистички ставови се социјалистички, но тоа е затоа што голем дел од радикалните феминистки се анти-капиталисти поради причините што ти ги наведе. И извини што те смешав за оние либералните “феминистки“, но нив ги има најмногу и сметав дека тој е единствениот “феминизам“ кој достигна до овде. Знаеш ли нешто за Здруженска и нивните ставови?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.032
Никад не разбрав зошто жените имаат потреба да се викаат феминистки ако сакаат да им се слушне зборот.
Па ниеден маж нема да оспори женски став ако е издржан и промислен. Малце ми е контрадикторно здружување на жени гласноговорнички. Ви треба морална подршка, дополнителна сила? Со тоа самите се дисриминирате.

Pro Femmina

Профеминче
Член од
7 мај 2014
Мислења
116
Поени од реакции
133
не сум го слушнала тој термин, мислев дека се викаше социјалистички? Сеедно, изгледа анализите се исти. Всушност голем дел од моите феминистички ставови се социјалистички, но тоа е затоа што голем дел од радикалните феминистки се анти-капиталисти поради причините што ти ги наведе. И извини што те смешав за оние либералните “феминистки“, но нив ги има најмногу и сметав дека тој е единствениот “феминизам“ кој достигна до овде. Знаеш ли нешто за Здруженска и нивните ставови?
Нема проблем сестро. Јас го знам како феминокомунизам или комунофеминизам , поретко во феминистичката литература што ја имам читано сум го сретнувала како социјалистички феминизам или социо - феминизан. Има и социјален феминизам ама тоа е друг поттип на феминизмот. Така, јас сум повеќе феминокомунистка и атеофеминистка. Се разбира дека знам за Здруженска, на кратко и членував . Другарка моја е една од основачките , иначе за тие што незнаат Здруженска е организација за јакнење и развој на женското движење во Македонија, компетентно во поглед на човековите права на жените и прашањата за родовата еднаквост, во согласност со глобалните залагања и потреби на овој план. Основна определба на организацијата е да ги јакне знаењата, вештините и способностите за идентификување и одговор на специфични потреби на Македонија во поглед на родовата еднаквост. Има една анегдота што често ја кажувам за Здруженска. Како што напишав погоре моја другарка е една од основачките така што добро ми се познати почетоците на организацијата. Уште пред да се формира се разговараше како да се именува организацијата, повеќето беа договорени да се вика женско здружение. Ама јас веднаш ги опоменав дека здружение не е во женски род , не може име во среден род кое што не е женско да се користи како име за женска организација и ги советував повеќе да бидат родово освестени за имињата на организациите. Па така од женско и здружение направивме кованица во женски род Здруженска.

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.422
Поени од реакции
87.035
Врв на сите глупости :cuc:

Уште пред да се формира се разговараше како да се именува организацијата, повеќето беа договорени да се вика женско здружение.Ама јас веднаш ги опоменав дека здружение не е во женски род. Не може име во среден род кое што не е женско да се користи како име за женска организација и ги советував повеќе да бидат родово освестени за имињата на организациите. Па така од женско и здружение направивме кованица во женски род Здруженска

Kajgana Shop

На врв Bottom