Прашање за Христијанството III

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Неговото прашање е со намера да извлече "аргумент" чија основа ќе биде слободната волја, но веќе рековме дека таа нема улога во носењето одлуки, бидејќи слободна волја може да постои и без опциите што совршениот и безгрешен бог би ги елиминирал.
Збориш за некој твој бог - диктатор?!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Неговото прашање е со намера да извлече "аргумент" чија основа ќе биде слободната волја, но веќе рековме дека таа нема улога во носењето одлуки, бидејќи слободна волја може да постои и без опциите што совршениот и безгрешен бог би ги елиминирал.
Ne. Toa ti go velis.

Ne vidov deka imase soglasnost okolu ova.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Збориш за некој твој бог - диктатор?!
Бог што се гнаси од нешта кои самиот ги создал или допуштил, е демијург - лажен Бог.
Дали и колку тој се совпаѓа со вашите сваќања, останува на вас да одлучите. Ако ви е полесно да живеете во заблуда, живејте.[DOUBLEPOST=1410464622][/DOUBLEPOST]
Ne. Toa ti go velis.

Ne vidov deka imase soglasnost okolu ova.
Противаргументи се секогаш добредојдени, јас невидов ниеден. Ти?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Противаргументи се секогаш добредојдени, јас невидов ниеден. Ти?
Onaka, kako sto ti gi postavuvas tezite, protivargument nema.

No, ti velat deka tezite ne ti cinat.

Toa doveduva do zaklucok deka zboruvate za sosema disjunktni raboti vtemeleni na vzaemno neprifateni tezi, a i dvete strani imate iluzija deka ste vo pravo.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Toa doveduva do zaklucok deka zboruvate za sosema disjunktni raboti vtemeleni na vzaemno neprifateni tezi, a i dvete strani imate iluzija deka ste vo pravo.
Ако некој тврди дека одредена теза нечини, треба да го образложи тој став. Контратеза од типот - не е вистина, затоа што не ми се допаѓа, не е противаргумент.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Одлучувам јас!
Алелуја! :cuc: “Се роди мечката“!
Одлучувам јас, но мојата одлука се заснова врз особините и карактеристиките кои Бог како сезнајно битие ги знаело! Што значи, слободната волја која се обидуваш да ја поставиш како адут, нема врска со ова суштинско прашање!
Во тоа е Совршенството(болд), Бог создава бог...

Бидејќи безгрешниот и семоќен Бог можел едноставно да ги елиминира особините и карактеристиките што би воделе до "непотребни" одлуки и исходи. Јас пак би имал можност да носам одлуки, но негативните особини кои би влијаеле на истите би ги немало.
Знаеш, @GhostLeader е во право кога вели дека си интересен и забавен.
Ми се свиѓа шо сакаш христијанскиот Бог да го направиш супер.;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако некој тврди дека одредена теза нечини, треба да го образложи тој став. Контратеза од типот - не е вистина, затоа што не ми се допаѓа, не е противаргумент.
Ja prefrlas topkata na drugata strana.

Napisi ja tvojata teza. Daj definici po koi se vodis za istata, i soglasno tie definicii za odredeni poimi vo tezata izvedi zaklucok deka tvojata teza drzi voda.

Sekako definiciite treba da bidat prifateni od dvete strani.

samo vo ovoj slucaj ke bides vo pravo.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ja prefrlas topkata na drugata strana.

Napisi ja tvojata teza. Daj definici po koi se vodis za istata, i soglasno tie definicii za odredeni poimi vo tezata izvedi zaklucok deka tvojata teza drzi voda.

Sekako definiciite treba da bidat prifateni od dvete strani.

samo vo ovoj slucaj ke bides vo pravo.
Ама јас не тврдам дека знам што сакал Бог, од што се гнасел и на што се радувал! Која теза да ја напишам? Значи моето прашање се однесува на веќе поставена теза - Бог се гнаси од "тоа и тоа", а го сака или се радува "на тоа и тоа". Тезата си постои, и не е од мене! Јас прашувам ако се потекнува од него а тој е безгрешен, тогаш од кого е тоа што е грешно?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
СЛОБОДНАТА ВОЛЈА НА ЧОВЕКОТ,исто како радоста и омразата,љубовта и тагата,среќата и несреќата.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018

Во случајов ја изложувам христијанската, православна, црквена догма, учење.(сепак темата е “христијански прашања“ никој насила не е донесен да се “малтретира“ со христијанство)
Битен е односот човек-Бог.
Дали е илузија зависи од човекот како ја доживува, разбира, пристапува...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Алелуја! :cuc: “Се роди мечката“!

Во тоа е Совршенството(болд), Бог создава бог...
Јас не зборувам за создавањето, туку за осудата, за ставот дека Бог може да перцепира нешто како гнасно и покрај тоа што се доаѓа од него и се тврди дека тој е безгрешен.

СЛОБОДНАТА ВОЛЈА НА ЧОВЕКОТ,исто како радоста и омразата,љубовта и тагата,среќата и несреќата.
Пишав за слободната волја предходно. Таа е можност да одбереш од опциите што постојат. Можеш да имаш слободна волја да одбереш само три опции, можеш да имаш слободна волја да одбереш и милион опции. Ако Бог кој е креатор на се и е безгрешен, сметал дека нешто не треба да постои, можел таа опција да ја елиминира и да не постои како можност. Слободната волја не е аргумент за конкретниов дијалог во врска со перцепцијата за погрешно - исправно од една страна и тврдењето за безгрешност и креација на се од друга.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Јас не зборувам за создавањето, туку за осудата, за ставот дека Бог може да перцепира нешто како гнасно и покрај тоа што се доаѓа од него и се тврди дека тој е безгрешен.
Тоа се создадени во главата на човекот не Бог,не го создал авионот Бог туку човекот и се што е НЕЖИВА природа(освен камењата и слично).

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
I sto so ova? Koja e porakata od ova?

Da go cekame sam da ni se otkrie???
Господ Бог избира. Затоа и се вика дека само избраните ќе бидат спасени. Гопсод Бог знае се, гледа во човечките срца, во нивните умови и мисли, и тој знае кој да го избере.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во случајов ја изложувам христијанската, православна, црквена догма, учење.(сепак темата е “христијански прашања“ никој насила не е донесен да се “малтретира“ со христијанство)
Битен е односот човек-Бог.
Дали е илузија зависи од човекот како ја доживува, разбира, пристапува...
Мене лично не ми е проблем твоето објаснување, и разбирам што сакаш да кажеш.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ама јас не тврдам дека знам што сакал Бог, од што се гнасел и на што се радувал! Која теза да ја напишам? Значи моето прашање се однесува на веќе поставена теза - Бог се гнаси од "тоа и тоа", а го сака или се радува "на тоа и тоа". Тезата си постои, и не е од мене!
Добро бре, веќе ти одговорив за ова.
Ја разбираш ли христијанската премиса за Божја педагогија на апостатичниот човек во историјата? (доста со детски инает)
Јас прашувам ако се потекнува од него а тој е безгрешен, тогаш од кого е тоа што е грешно?
Одлучувам јас!,
(@spiros -метод:D)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom