Прашање за Христијанството III

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Aј не лај :) јас те прашав културно кажи кого прозва ако не бев тоа јас ти овде нервен слом доживеа..
Не знам за каква фрустрација збориш,за твоја несреќа,во цело Тетово,личноста која најмногу ја почитувам не е Македонец туку Албанец,да бидам поконкретен Албанка.
Тоа со болдот е најважното што го имаш напишано до сега.Бог е злобен,затоа што не дал друго нешто од тебе да се очекува,не си ти крив он е.. и да знаеш дека е.. :(
Абе, бог е крив за се', он е садиста, он е робовладетел, он е некој кој сака да си игра курот со другите. Ова според библијата/куранот/тората. Нема логика која ќе го извади од гомната во кои е.
Но со логика не се надарени верниците, .... за жал. Така да ти терај си го магарето, и остај да си дискутираме со верниците коои барем знаат нешто од книжулињата. Пошто ти појма немаш.
П.С. Мора да ја почитуваш, бричена и е, па затоа.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Абе, бог е крив за се', он е садиста,
И јас ти зборам тоа,садиста,те програмирал само за лаење и подбивање,какво зло! тоа е поголемо зло и од она Луцифер што го правел.. колку е значи..

П.С Ако немаш друго нешто да кажеш во врска со темата,барем не лај,пушти не нас верниците да ве образуваме и притоа заобиколи ме.Ти постирав 2 видеа и текст на тоа Причини за да бидеш атеист и ајде гледај филмови,биди паметен.Ќе ти треба.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Литургија се врши како благодарност кон Бог затоа што Библијата вели дека во добри(мирнодобски) времиња треба да го славиме и да му пееме на Бог а во тешки да го бараме и молиме.
Дали човек секогаш сака да слуша пеење?Некогаш сака да слуша и предавања,онака како на факултет,односно проповед,верска поука,а тоа го нема во православието.Го имаат протестантите,муслиманите,католиците.И најдоброто е тоа кога не се одвива во храмовите-црквите,туку во некои места кои ќе ствараат некоја друга атмосфера,бидејќи ова кога ќе влеземе во црква исто како да се наоѓаме во Византија.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Добро, да речеме ова е она што ќе го каже свештеникот, што е општоприфатено во црковниот живот.

Јас целев на нешто друго. На работи кои се однесуваат на нешто друго. Тие што се загубени во виорот на времето и желбата да бидат скриени.

Ајде вака да прашам дали можеме да кажеме дека литургијата како процес, е еден вид групна молитва?
На твоето прашање,да може да кажеме,зошто според моите познавања на Канонските закони,литургија неможе да се изведе од еден сам човек,ако е сам тогаш тоа е молење,литургија е процес во кои се опфатени хорско пеење(ако црквата има хор,повеќето имаат),служба на свештенството,принесување анафора,ако е празник некој поголем(големите празници во православието се напишани со црвени букви на православните календари) тогаш се објаснува значењето и случувањата за тој празник/светец.

Инаку кажи слободно кои се тие загубени работи,можеби има некои што стварно се.Ова е форум,целта е да размениме знаења и мислења :)[DOUBLEPOST=1410367662][/DOUBLEPOST]
Дали човек секогаш сака да слуша пеење?Некогаш сака да слуша и предавања,онака како на факултет,односно проповед,верска поука,а тоа го нема во православието.Го имаат протестантите,муслиманите,католиците.И најдоброто е тоа кога не се одвива во храмовите-црквите,туку во некои места кои ќе ствараат некоја друга атмосфера,бидејќи ова кога ќе влеземе во црква исто како да се наоѓаме во Византија.
Баш во православието го има,напишав погоре што содржи литургијата,не сум присуствувал на литургии во Католичка црква ама 90% сум сигурен дека и таму е слично .Православието дефакто го проширирал Византија како држава а не Израел.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
:)[DOUBLEPOST=1410367662][/DOUBLEPOST]
Баш во православието го има,напишав погоре што содржи литургијата,не сум присуствувал на литургии во Католичка црква ама 90% сум сигурен дека и таму е слично .Православието дефакто го проширирал Византија како држава а не Израел.
Не,ти воопшто не си ме сватил.Католиците имаат миса тоа е исто со литургијата во православието.Додека во другите денови вршат верска поука.Истото е и во исламот,оџата врши служба во џамијата,а исто така има и проповедник човек кој што може да допре до сите,и сите кои го слушаат да научат нешто.Јас знам што е литургија,црковно пеење,не пее само хорот,и попот пее на неразбирлив глас како гавран,си ги вршат ритуалите и луѓето кога ќе си дојдат дома поима немаат за што се зборувало.Затоа скоро сите мирјани како што ги нарекувате,и кои редовно одат на литургии,поима немаат за Библијата,ниту прават разлика кој светец што бил.Луцидно е св.Вартоломеј да незнаат дека тој бил жив човек,а не нешто друго.Има милион примери.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Не,ти воопшто не си ме сватил.Католиците имаат миса тоа е исто со литургијата во православието.Додека во другите денови вршат верска поука.Истото е и во исламот,оџата врши служба во џамијата,а исто така има и проповедник човек кој што може да допре до сите,и сите кои го слушаат да научат нешто.Јас знам што е литургија,црковно пеење,не пее само хорот,и попот пее на неразбирлив глас како гавран,си ги вршат ритуалите и луѓето кога ќе си дојдат дома поима немаат за што се зборувало.Затоа скоро сите мирјани како што ги нарекувате,и кои редовно одат на литургии,поима немаат за Библијата,ниту прават разлика кој светец што бил.Луцидно е св.Вартоломеј да незнаат дека тој бил жив човек,а не нешто друго.Има милион примери.
Литургијата во Католицизмот се вика Миса,јас не реков дека не знам,туку дека е СЛИЧНО одржувањето и таму.Пример во Католичка црква имаш клупи како во школо за седење,и додека се врши мисата они седат,стануваат на одредени зборови и кога треба,а Православна црква има од околу како сточиња прилепени за ѕид и на нив СЕДАТ САМО болните и изнемоштени(стари) лица,додека според Канонските закони,верниците треба да стојат,едните од лево,женските,а од десно машките.А тоа сега со верниците.. јас веќе напишав за тоа,во мојот град Христијанстовото е искривено за 360 степени,да слушаш како зборат за Христијанството,ќе мислиш овие комуницираат со Бог како по телефон.Пример ќе ти кажам,не ми текнува кој празник беше,мојот татко е починат,и една госпоѓа во години(постари години) ми вика треба да однесеш на гроб леб(мислам дека леб и вода ми рече) затоа што до 12 вечер ги пуштаат мртвите потоа ГИ ЗАТВОРААТ ВРАТИТЕ,и оние што нема да влезат до 12 и да јадат,ем надвор ќе останеле ем гладни(не знам каде надвор,на што мислеше).Библијата јасно вели дека кога човекот умира престанува да постои,физички се распаѓа а духовната компонента,духот или душата како што се нарекува се враќа кај Бог,кај Творецот и ќе биде вратена на Судниот ден/Воскресението на мртвите.

Ете тоа се вика РЕИЛИГИОЗНА НЕПИСМЕНОСТ.Такви има безброј примери ама овој што го кажав е еден од полудите што ги имам слушнато..

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
@MIKI1 @Изгрев .........и другите докажани верници, дали ќе одговорите на прашањето?
Цел- духовен раст,спасение.
Два вида- Василева(според Василиј велики- 10 пати во годината) и Златоустова(според св. Јован Златоуст останатиот дел од годината).
Песнопеение- во зависност дали во храмот има хор, доколку има се во синхронизираност со извршувачот(свештеник, владика..) Хорот пее најчесто херувимски песни, псалми,молитви и го дополнува свештеникот. Кога се чита евангелие(само оној што ја врши литургијата) хорот молчи, нема надополнување. Право на пеење(дел од хорот)како и читање на одредени молитви(чтец) има секој верник- не е неопходен чин.
Литургијата е неразделен дел од друга света тајна- Причастието, за да има причастие треба да биде отслужена литургија.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Цел- духовен раст,спасение.
Два вида- Василева(според Василиј велики- 10 пати во годината) и Златоустова(според св. Јован Златоуст останатиот дел од годината).
Песнопеение- во зависност дали во храмот има хор, доколку има се во синхронизираност со извршувачот(свештеник, владика..) Хорот пее најчесто херувимски песни, псалми,молитви и го дополнува свештеникот. Кога се чита евангелие(само оној што ја врши литургијата) хорот молчи, нема надополнување. Право на пеење(дел од хорот)како и читање на одредени молитви(чтец) има секој верник- не е неопходен чин.
Литургијата е неразделен дел од друга света тајна- Причастието, за да има причастие треба да биде отслужена литургија.
ОК, супер е ова за почеток
Сега, која е разликата во Васил и Златоуст?
Потоа, извршувачот, еден или може повеќе? Ко на свадба на пример што прават и до 5-ца.
Зошто е потребно тоа надополнување? Која е улогата на извршувачот, а која на хорот?
Кога за прв пат се појавила литургијата?
Кој ја вовел?
Колку свети тајни има?
Дали во библијата е опишана литургијата?
Дали има исповед и дали е истото запишано во библијата?
Ако НЕ, тогаш како се има појавено?
Претерав со прашањава, ..... но нека стојат како патоказ, па да почнеме со првите 3 е сосема доволно

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Мене ме интересира зашто свештените лица не работат како секој човек. Од што зимаат тие плата? Од каде толку пари на црквата?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
На твоето прашање,да може да кажеме,зошто според моите познавања на Канонските закони,литургија неможе да се изведе од еден сам човек,ако е сам тогаш тоа е молење,литургија е процес во кои се опфатени хорско пеење(ако црквата има хор,повеќето имаат),служба на свештенството,принесување анафора,ако е празник некој поголем(големите празници во православието се напишани со црвени букви на православните календари) тогаш се објаснува значењето и случувањата за тој празник/светец.

Инаку кажи слободно кои се тие загубени работи,можеби има некои што стварно се.Ова е форум,целта е да размениме знаења и мислења :).
Ок. Ти ми објаснуваш како тече процесот на литургија.

Дали според тебе човекот поседува енергија, која може да влијае врз неговите психо-физички карактеристики?

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Koj e ovoj be,od nasite li e?Inaku nasive za se gi biva,dur imam cueno deka pop se zapisal na kurs za paraglajderstvo ,edrilicarstvo.Sakal da oseti kako im e na angelite dodeka letale.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ок. Ти ми објаснуваш како тече процесот на литургија.

Дали според тебе човекот поседува енергија, која може да влијае врз неговите психо-физички карактеристики?
На пример кои психо-физички карактеристики ? и на кој начин да влијае ?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Znaci vaka,postavuvam konkretno prasanje;Kolku e razumno vo soba na trigodisno dete da stavime pistol,a pri toa i da mu receme,sine ako go zemes pistolot i ako go ispukas,ke se otepas i ke umres,zatoa podobro ne go pipaj voopsto.
Бог го создаде човекот да стане бог.
Човекот ја одби можноста, но се покаја и Бог му даде нова шанса која всушност е “историјата по падот“ во која сите ние одлучуваме за “понудата“ да станеме богови.
E ova ti e ona so drvoto za poznavanje na dobroto i losoto,ako Bog bil dobar roditel,nemalo ni da go posadi,ako nemal nekoja druga cel osven da ispituva verba na nekoi koi bile stotuku stvoreni.
Ако веќе прашуваш, не треси зелени предвреме, освен ако сакаш таква слика за себе.[DOUBLEPOST=1410382066][/DOUBLEPOST]
Мики, дали имало цркви во Исусово време?
:facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom