kooperativa
Г-ин Пола Милениум
- Член од
- 2 октомври 2012
- Мислења
- 7.633
- Поени од реакции
- 8.601
Си биле двајца атеисти и се согласувале со самите себе.
Едниот од нив се вика SuBZero...
A?...Ш‘о велиш за вицов?

Си биле двајца атеисти и се согласувале со самите себе.
A?...Ш‘о велиш за вицов?
http://www.bigorski.org.mk/index.php?content_type=vesti_od_pravoslavieto&action=details&record_id=88511 причини да бидеш атеист
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.
2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.
3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.
4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...
5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.
6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.
7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.
8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.
9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог).
10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.
11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее
Svrti nula ne te slusam!Си биле двајца атеисти и се согласувале со самите себе.
A?...Ш‘о велиш за вицов?
Youtube ? Seriously ?
Типична "god of the gaps" фалична логика со користење на "аrgument from ignorance".... Едната иста реторика со милениуми се повторува. Границите на науката се користат како "доказ" за својата агенда, а откако тие граници ќе се поместат, се поместува и "доказот" на теистите.
како доказ за твојот јасно дефиниран бог, е смешно .
Ја‘ не‘ам проблеми со слухот: одлично те слушам...Svrti nula ne te slusam!
Се изнафилозофира,изнафилозофира а нигде не видов што е поентата на ова.. го викаа ли Икона на Атеизмот ? го викаа,призна ли сам дека постои Бог? призна,напиша ли книги за тоа ? напиша..Типична "god of the gaps" фалична логика со користење на "аrgument from ignorance".... Едната иста реторика со милениуми се повторува. Границите на науката се користат како "доказ" за својата агенда, а откако тие граници ќе се поместат, се поместува и "доказот" на теистите.
Btw богот на типов е ептен различен од твојот бог... Всушност неговите размислувања не се ништо ново и се слични со размислувањата на Анјштајн и Спиноза на пример... За нив, личниот бог кој те гледа и суди е страшно смешен и детски концепт... Наспроти тоа, они си креираат непозната променлива X за да ги пополнат дупките на нашето знаење. Така да користењето на ваквиот нивни "бог" како доказ за твојот јасно дефиниран бог, е смешно и не ти иде во прилог.
Он го чуваше бог у подрум и потоа му текна да го пушти "еве го бе бог, постои"?Се изнафилозофира,изнафилозофира а нигде не видов што е поентата на ова.. го викаа ли Икона на Атеизмот ? го викаа,призна ли сам дека постои Бог? призна,напиша ли книги за тоа ? напиша..
Во неговиот.Он го чуваше бог у подрум и потоа му текна да го пушти "еве го бе бог, постои"?
Многу јако прашање, во чиј ум настанале информациите за живите организми...
А во чиј ум настанале информациите за бог?
Ако ова е комплицирана филозофија за тебе и не ја гледаш поентата, нема логика за понатамошна дискусија.Се изнафилозофира,изнафилозофира а нигде не видов што е поентата на ова.. го викаа ли Икона на Атеизмот ? го викаа,призна ли сам дека постои Бог? призна,напиша ли книги за тоа ? напиша..
Комплицирана филозофија од типот ГРАНИЦИТЕ НА НАУКАТА СЕ КОРИСТАТ КАКО ДОКАЗ И ТОА ГО ПОМЕСТУВА ДОКАЗОТ НА ТЕИСТИТЕ ти е како да кажеш,човекот станува од спиење,се мие,иде на работа па спие.. ..
Сам се создал значи, а.Во неговиот.
ДОАЃА ОД ВЕЧНОСТА пишува Библијата.Сам се создал значи, а.
Си ебал матер, народски кажано.
Abe u biblijata go pisiva i ovoa....ДОАЃА ОД ВЕЧНОСТА пишува Библијата.
Колку вие атеистите имате лоша перцепција за животот тоа е нешто неверојатно.Тоа што го цитираш,важи за тешки болести,ТЕШКИ БОЛЕСТИ КОИ ЧОВЕКОТ И МЕДИЦИНАТА НЕМОЖЕ ДА ГИ ИЗЛЕЧАТ.Abe u biblijata go pisiva i ovoa....
Is anyone among you sick? Let him call for the elders of the church, and let them pray over him, anointing him with oil in the name of the Lord.
Ama tebe ko te boli glavata ne go vikas @MIKI1 nego lapas kafetin....
Drugar nie imam realna percepcija i ne se plasime od nea....Vie imate imaginrna .Golema razlika e taaa.Колку вие атеистите имате лоша перцепција за животот тоа е нешто неверојатно.Тоа што го цитираш,важи за тешки болести,ТЕШКИ БОЛЕСТИ КОИ ЧОВЕКОТ И МЕДИЦИНАТА НЕМОЖЕ ДА ГИ ИЗЛЕЧАТ.
За некој да го измисли кофеинот,морал тој истиот да биде програмиран така за да може да го измисли,затоа што кофеинот не паднал од небо.Патем земи истражувај,земи неко монах и човек кој живее во град,и види едниот колку конзумира кофеин а види другиот,види колку е едниот болен колку често другиот..
Има слчучај во едно село до Охрид пред икона на Св.Богородица свештеник кој искажувал молитва за слеп човек(кој бил до него) прогледал.Секако ова е лага и не е можно,ама затоа ако имаш храброст ќе истражуваш и ќе дознаеш.Во спротивно Е ЛАГА.
П.С кој слеп прогледал од медицина..
Затоа што мојата/нашата е реална а вашата имагинарна не го разбирате Бог.Пример ? еве ти одма еклатантен пример,јас ти наведов пример за човек слеп кој прогледал во црква во село до Охрид(не ми текнува на името од селото) ти ми викаш ДАЈ ПРИМЕР.Гледаш.. јас физички и реално(писмено) ти наведов пример ти не го примети,а замисли да приметиш чудо на Бог.Попрво јас претседател на Камбоџа ќе станем..Drugar nie imam realna percepcija i ne se plasime od nea....Vie imate imaginrna .Golema razlika e taaa.
Teskite bolesite medicinata se trudi da gi izleci....Ima milion primeri od minatot kade sto se mislelo deka nekoi bolesti se neizlecivi a denes se. Navedi barem eden dokazan primer kade nekoj tesko bolen bil izlecen od verba ili molitva ne od rekla kazala muabeti!