Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
I treba da ima restrikcija vo odredeni situacii i slucai
„Застани цврсто во Рамнотежата на силите, во средиштето на Крстот на Елементите, Крстот од чие средиште е излезен творечкиот Збор во раѓањето на зората на Универзумот.“ - Liber Librae

Исто погледни го есејот кој што зборува за Иницијацијата, Ограничуавњето и Законот на Телема! [линк]

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
=
Не е истиот крст. Има разлика. И од круг до круг има разлика, не пак од крст до крст. :)
Постои пак и еден со ружа во средината... тој е пак сосема различен од тој што ти го знаеш...

Или пак прочитај го есејот... не бесцелно ти давам линкови. Да читаш. Да се образуваш. Да научиш нешто. Да знаеш како да го насочиш умот да критикува правилно и што да критикува. ;)

На темата:

Поединецот нема знаење, волја и практично искуство како да живее со различните луѓе околу него! Човекот е научен да го сака она што му е блиско, познато и што го разбира, а да гради одбранбен ѕид кон се што му е туѓо, различно од неговите идеи за „правилно“ етички или морално, што води нормално кон силување на правата на поединецот во извршувањена неговата волја. Многу е лесно на таков ум да се дејствува однадвор и да се натера да изгради уште поголем ѕид во однос на различните од него! - Либер Оз, Мои коментари

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Среди цитатот...

Тебе ти требаат книги да те образуваат, не лица. Јас не сум лик и не те образувам, те поучувам како да се образуваш во врска со Телемата бидејќи си тотално неук во врска со Законот на Телема. Заклучокот ми е од твоите „размисли“ тука од по 2-3 збора кои немаат ништо со темата...
Јас сакам критицизам, затоа те поучувам :)

Ако им е исто потеклото, ќе треба да ми кажеш кое е тоа потекло. Јас стојам на ставот дека сосема е различен крстот на христијаните и крстот со ружа :)

Ајде да смениме малку, бидејќи не сакам неукост и таинствено зло кое тлее кај човекот.

Кажи ми што мислиш за Законот на Телема?
Кои цитати од Liber AL би ги извадил за да покажеш како го разбираш Законот во пракса?
Со кои други дополнителни текстови би го поистоветил твоето разбирање на Законот?
Како би дејствувал ти во согласност на Законот, а да не стоиш како будала на патот на другите? :)

Член од
4 јули 2014
Мислења
289
Поени од реакции
74
Среди цитатот...

Тебе ти требаат книги да те образуваат, не лица. Јас не сум лик и не те образувам, те поучувам како да се образуваш во врска со Телемата бидејќи си тотално неук во врска со Законот на Телема. Заклучокот ми е од твоите „размисли“ тука од по 2-3 збора кои немаат ништо со темата...
Јас сакам критицизам, затоа те поучувам :)

Ако им е исто потеклото, ќе треба да ми кажеш кое е тоа потекло. Јас стојам на ставот дека сосема е различен крстот на христијаните и крстот со ружа :)

Ајде да смениме малку, бидејќи не сакам неукост и таинствено зло кое тлее кај човекот.

Кажи ми што мислиш за Законот на Телема?
Кои цитати од Liber AL би ги извадил за да покажеш како го разбираш Законот во пракса?
Со кои други дополнителни текстови би го поистоветил твоето разбирање на Законот?
Како би дејствувал ти во согласност на Законот, а да не стоиш како будала на патот на другите? :)

Zakonot na telema e moderna verzija od staro vavilonskite zakoni :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Zakonot na telema e moderna verzija od staro vavilonskite zakoni :)
За вакви муабети во иднина приватни пораки. Законот на Телема е ... и било кој исказ без факти не вреди да се коментира со таков соговорник. Да знаеше малку подобро, ќе знаеше дека Телемата е непрекинат Закон на едно многу потајно учење! Вавилонци бре :)

На темата:
Тука може да го прочитате Гностичкото кредо на EGC, кое што е извадок од Гностичката Миса или Liber XV!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Kakvo tajno kakvi gluposti ti so koj fakti zboris be napisani u vasi vrsti na knigi hahahaha :)
Повели сподели тоа што ти го знаеш, не тролај. За кои наши книги зборуваш? Ништо не те разбирам што зборуваш вака со 2-3 збора. Собери си мислите и напиши некој пасус, аман :)
Ти велам тајно е, ако ти мислиш дека знаеш нешто повеќе, сподели. Тролање не е во мода веќе. Телемата нема ништо со вавилонските ритуали. Новиот Еон е сосема друг концепт и на работа и на разбирање! Дали ме читаш? Ок, разбравм дека си против Телемата и против мене, тоа ти е веќе проблем, знаеш - но почни да објаснуваш зошто си против чистата волја и против слободата на индивидуата како Ѕвезда :)
Или немаш капацитет за такво размислување? Задоен си со староеонски философии против кои и самиот се бунтуваш, како што гледам.
Туку...

На темата:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Бидејќи сите ние сме деца кои бараат искуство и знаење во овој Еон, да се знае:

Секое дете е апсолутно.
Не осмелувајте се да му создавате предрасуди или да го ограничувате!
Дајте му на семето фер игра да проникне!
Во зрелоста неговиот ум ќе го усоврши својот вистински плод, кој е самоодреден и самоизбран!
Се осмелуваш ли да ја свиткаш таа нежност кон твоите каприци и теории?
Кој те преколнува да ги проценуваш Чудата скриени од твоите очи?
Наметник, глупав! Дали твоите претпоставки гарантираат чудесна мудрост?
Оставете го да ги сретне и измери работите, да ги одмери своите сили, да ја премине безбедно бездната –
Земјата пее: “Ако знаеш и сакаш, ти можеш!“

- За едукација на децата - Извадок од „Препород на Магиката“, А.Кроули

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Бидејќи сите ние сме деца кои бараат искуство и знаење во овој Еон, да се знае:

Секое дете е апсолутно.
Не осмелувајте се да му создавате предрасуди или да го ограничувате!
Дајте му на семето фер игра да проникне!
Во зрелоста неговиот ум ќе го усоврши својот вистински плод, кој е самоодреден и самоизбран!
Се осмелуваш ли да ја свиткаш таа нежност кон твоите каприци и теории?
Кој те преколнува да ги проценуваш Чудата скриени од твоите очи?
Наметник, глупав! Дали твоите претпоставки гарантираат чудесна мудрост?
Оставете го да ги сретне и измери работите, да ги одмери своите сили, да ја премине безбедно бездната –
Земјата пее: “Ако знаеш и сакаш, ти можеш!“

- За едукација на децата - Извадок од „Препород на Магиката“, А.Кроули
Абе вие сте за стап, не за едукација на деца... (лично мислење на авторот)[DOUBLEPOST=1410302927][/DOUBLEPOST]
Ме интересира,бидејќи од други извори прочитав за Алистер Кроули и за неговите дела и пишани дела.Дали во неговата литература за Телемата има практична магија и ритуали?
Да, а тоа за шпиунажа во неговите дела ќе го бараш во историскиот дел, а не во делот за научна фантастика и детски приказни...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Абе вие сте за стап, не за едукација на деца... (лично мислење на авторот)
Внимавај кому му се закануваш, христијанину... Не постои празен збор, не пак мисла! Ти тоа го знаеш нели...
Оди, имаш создадено подобри непријатели од мене - муслиманите!
Што се заморуваш со нас кога не можеш ништо во врска со тоа? Време е за Еонот на Детето!
Децата мора да ги направиме бестрашни! Како ќе го менуваат светот кон подобро? Со молитви? Тоа води кон смрт и војни! Од незнаење! Проверено!

Ние едуцираме, истражуваме, се сомневаме, уриваме догми изградени врз стравот од смртта!
Боли, времето на умирачките богови - заврши. Сега дојде време на искуство и знаење! Што да правиш?

Земи си го тој стап што сакаш да го кренеш врз други и удри ја мртвата мешина која ти го затрула умот и која ти дава за право да ги судиш сите кои не ги разбираш!
Јазк :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Среди цитатот.
Твоето мислење е празно ако не дадеш мислење и зошто така мислиш и од каде си го добил тоа мислење.
Рече Законот на Телема кој што е даден во Книгата на Законот е оној на некои си вавилонци.
Повели, сподели и направи паралели, можеби е и така како што зборуваш, но не даваш никакво објаснување за твоите размисли.
Нон стоп ќе го цитирам Законот. Треба да се помирите со тоа!
Постојано ќе ве упатувам на „Книгата на Законот“ која што го содржи зборот на Законот - ТЕЛЕМА!
Јасно?

Малку на темата:
Еве уште една од оние Источни приказни за тебе!

Некој си Јогин мислел дека ќе биде извонредно достигнување ако научи да оди преку реката Ганг. По четириесет години успеал и отишол кај својот Гуру за да ја демонстрира својата моќ и да ја прими очекуваната награда. Се случило овој Гуру да биде ист како мене, барем во однос на неговиот Непријатен Карактер; кога ученикот пристигнал весело чекорејќи преку Светата Река, очекувајќи комплименти, се сретнал со: „Па добро, мислам дека ти си комплетен будала, сите овие години твоите соседи одеа преку река со сплав за две парички!“. - Магиска моќ

П.С.
Повели сега, објасни се - со добро средени цитати, да те разберам.. Да не биде се јас зборувам а ти ништо.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Среди цитатот.
Твоето мислење е празно ако не дадеш мислење и зошто така мислиш и од каде си го добил тоа мислење.
Рече Законот на Телема кој што е даден во Книгата на Законот е оној на некои си вавилонци.
Повели, сподели и направи паралели, можеби е и така како што зборуваш, но не даваш никакво објаснување за твоите размисли.
Нон стоп ќе го цитирам Законот. Треба да се помирите со тоа!
Постојано ќе ве упатувам на „Книгата на Законот“ која што го содржи зборот на Законот - ТЕЛЕМА!
Јасно?

Малку на темата:
Еве уште една од оние Источни приказни за тебе!

Некој си Јогин мислел дека ќе биде извонредно достигнување ако научи да оди преку реката Ганг. По четириесет години успеал и отишол кај својот Гуру за да ја демонстрира својата моќ и да ја прими очекуваната награда. Се случило овој Гуру да биде ист како мене, барем во однос на неговиот Непријатен Карактер; кога ученикот пристигнал весело чекорејќи преку Светата Река, очекувајќи комплименти, се сретнал со: „Па добро, мислам дека ти си комплетен будала, сите овие години твоите соседи одеа преку река со сплав за две парички!“. - Магиска моќ

П.С.
Повели сега, објасни се - со добро средени цитати, да те разберам.. Да не биде се јас зборувам а ти ништо.
sto mislis hepta sto e porakata od prikaznata so joginot?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Poznati mi se tie prikazni za mali decinja,ti decko kao da znaev deka sakas guru da bides i da iniciras devojcinja so prst vo Malkuth ali tesko taa rabota so sedum kraci
Не ти се познати никакви сказни на тебе во врска со Редот и Телемата. Ти имаш само читано за Гилгамеш и некои Дејвид Ајк сказни за тајни учења и НЛО :) Гледам по муабетот.

Девојчиња не можеме да иницираме, ниту момчиња - не можеме никој да биде дел од Редот ако не е полнолетен и слободен да одлучува сам! И нормално да добие подршка од двајца иницијанти кои се веќе во Редот
Ти тоа по се изгледа не го знаеше... а ете шириш дезинформации.
Еве да научиш!

О. Да, постојат неколку услови за да се стекне право за иницирање во овој Степен

1. возраст од најмалку 18 години
  2. да се биде неосудуван на затворска казна
  3. способност да се преземе и чува обврзувачка заклетва кон Редот
  4. да не се биде претходно инициран во О.Т.О.
  5. да се добие гаранција од два членови од I степен или повисок
- FAQ за Минервал (0 степен во О.Т.О. или Ordo Templi Orientis)

Се читаме момак, можеби ќе омекнеш во врска со мене и Редот вака, полека... :)
[DOUBLEPOST=1410359442][/DOUBLEPOST]
sto mislis hepta sto e porakata od prikaznata so joginot?
Кликни на линкот даден таму. Исто види ја и Liber Librae или Книгата на Рамнотежа исто така на мојот блог.
Да научиш да резбариш без раце не е ништо посебно ако не создаваш величествени дела! :) Така би му дошло. Призивањето на духови е ништо ако не се надминуваш и не раснеш со тоа! Ништо посебно не е таа моќ! Обични спиритуалистички сеанси кои јас не ги подржувам.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Да, а тоа за шпиунажа во неговите дела ќе го бараш во историскиот дел, а не во делот за научна фантастика и детски приказни...
Ништо не те сватив,и незнам зошто воопшто ми одговараш на постот,ако немаш нешто паметно да кажеш.Што си ти протестант,нововерец,калуѓер,не можам никаква поврзаност да најдам за човек кој одговара на тема,а не мора.Ако не те интересираат овие окултни работи,тогаш оди барај го @MIKI1.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Кликни на линкот даден таму. Исто види ја и Liber Librae или Книгата на Рамнотежа исто така на мојот блог.
Да научиш да резбариш без раце не е ништо посебно ако не создаваш величествени дела! :) Така би му дошло. Призивањето на духови е ништо ако не се надминуваш и не раснеш со тоа! Ништо посебно не е таа моќ! Обични спиритуалистички сеанси кои јас не ги подржувам.
Хепта бе, батали блог и книга на рамнотежа.

Прашав за твое лично мислење за приказната, оти ја имав сретнато и порано и дискутирано за истата.

Дали можам болдот да го сфатам дека е всушност одговор на прашањето, што е пораката на приказната?

Kajgana Shop

На врв Bottom