Солено тесто за моделирање

• Креатор на темата Креатор на темата LazarG
  • Време на започнување Време на започнување
Пробано и направено пред 2 недели. Одлична занимација за детенце. Нормално со прости форми, и после боење. Е сега, некако мана му најдов деке тешко се суши. Рецептот со 1вода, 1сол и 2брашно.
Заради потребата беа направени подебели, значи рассукувањето не беше ко за кори бурек и сл. И, сушењето го направив на два начина. Првиот, пошто ми се брзаше пробав во микро, ..... Или не знам да ракувам со микрото или не може така, но ем не се исуши ни за 5 мин во микро, ем испука од едната страна. Другиот дел го оставив така природно да се исуши и беше поарен.
И во двата случаи тестото станува порозно (со душчиња) од предната страна. Слики не смеам да поставам, извинете однапред.

ПВА лепак...кај нас незнам дали го има, но замена за него е течен бел лепак за дрво.
Папие машето не мувлосува ако се суши на јако сонце или радијатор, но треба да се работи слој по слој...туторијали

Ако сакаш да правиш ептен фини фигури, како од порцелан, има алтернатива... домашно изработена смеса полимерна глина...се прави од скроб, лепак и оцет :) ...многу е мазна и фина за работа но скапичко излегува.[DOUBLEPOST=1410327742][/DOUBLEPOST]kooperativa...првите обиди и на мене ми беа неуспешни и се нервирав многу....се се учи. Значи треба да се вежба...Ако правиш големи форми, треба структура, арматура, на неа се лепи потенок слој...така нема да се суши долго. За да не напукнува 1-2 лажички лепак, а како завршен слој може гресо маса од малку бела темперна, гипс и лепак. Тоа ќе ги пополни сите пукнатини на формата...и ќе ја направи погодна за боење...за децата е добро да го допираат самото тесто...
[DOUBLEPOST=1410328239][/DOUBLEPOST]Мој совет е да си направите вк профил и да ги следите тие групи што ве интересираат, се има...подобар од фб....барем за учење.
http://vk.com/papiermashe
http://vk.com/club28426774

Последно уредено:
Фала за советите, али мене ми беше за занимација и развивање на креативноста на детето. Така да тоа, арматура и тенки слоеви ................ АКО/МОЖДА развие уметничка црта, па да треба да се иде понатаму. Сега за сега, доволно е со “модли“, знаеш оние за форми за ванилиции сл, ко елка, ѕвезда, месечинка, ѕвонче, .......... такви ептен прости форми. Но убавината е во тоа што детето само креира од почеток до крај. Само замесувањето е на нас возрасните, другото му го даваш сукалото и тераш. Па колку е само нестрпливо и едвај чека да го обои. Па го зезаш да дува, побрзо да се исуши и сл:pos:
Затоа сфатив дека ако сакаш континуитет, треба .............. да не кажам секојдневно, но почесто да ги правиш фигурите, а кога ќе ги правиш новите, ..... старите од пред 2 дена да ги боиш. Па и дупчиња за да ги закачиш во собата, .... абе мераци:love:

Паметно и во право си тие активности развиваат многу особини кај детето, како фина моторика и сл. Ако е за деца, лепак подобро не, иако ни ефтиниот пластелин не е баш многу проверен, има штетни состојки. Соленото тесто е многу еколошко, а од искуство знам дека фигурите ако се сушат добро и не се многу дебели, се како камен :)
Кога ќе станете подобри во меделирање, сликај да видиме што сте направиле :)
Дупчиња правете додека е меко...Вие веројатно правите вака нешто...

Паметно и во право си тие активности развиваат многу особини кај детето, како фина моторика и сл. Ако е за деца, лепак подобро не, иако ни ефтиниот пластелин не е баш многу проверен, има штетни состојки. Соленото тесто е многу еколошко, а од искуство знам дека фигурите ако се сушат добро и не се многу дебели, се како камен :)
Кога ќе станете подобри во меделирање, сликај да видиме што сте направиле :)
Дупчиња правете додека е меко...Вие веројатно правите вака нешто...
Да знаеш дека темава ми дојде ко кец на десетка. Баш сме во тој период кога бараше и купувавме пластелин, но ......... тоа што е направено НЕ смее да се унишит, а со тоа и мора да се купува пак пластелин. Јбга, скапо е друже, а ова ем поефтино, да не кажам џабе, ем како што кажа поеколошко.
и ДА, баш такви работи правиме, и ДА, и имиња ставаме и сл. Следно е рачиња и ноџиња да направиме, отисок поточно.
Го гледав оној клипот со куќата, ........ со картончињата и се мислам тоа да ни биде следен чекор. Можда е рано за така фини работи, моториката и сл, али тука сум јас па ќе видам што и како ќе успееме. Сепак, дете е и нема многу трпение, но, ...... ќе видиме:cautious:
За слики, ........... не сум љубител на приватни слики да ставам, така да ќе видам, не ветувам

Zatoa moite doma mene mi praele testo da igram :D

Im too much inteligent than other :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom