Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ако мислите дека стан се купува од десетгодишна заштеда без кредит дебело се лажете. Не знам ни дали да пишувам, ама антипатијата на народот кон земање кредит за такви инвестиции е тема што била дискутирана тука на долго и на широко и просто нема што повеќе да се објаснува кога никој не може да се убеди. Кредитот не е знак на неуспех или дека државата не чини, просто тоа е средство за обезбедување имот во време кога другарот не ви е повеќе жив да ви дели станови како чоколадни бананчиња. Доколку сте финански совесни нема ништо лошо во кредит, се додека знаете да си ја пуштите раката колку што ви е долга чергата, или како и да беше таа народната.

Ако мислите дека стан се купува од десетгодишна заштеда без кредит дебело се лажете. Не знам ни дали да пишувам, ама антипатијата на народот кон земање кредит за такви инвестиции е тема што била дискутирана тука на долго и на широко и просто нема што повеќе да се објаснува кога никој не може да се убеди. Кредитот не е знак на неуспех или дека државата не чини, просто тоа е средство за обезбедување имот во време кога другарот не ви е повеќе жив да ви дели станови како чоколадни бананчиња. Доколку сте финански совесни нема ништо лошо во кредит, се додека знаете да си ја пуштите раката колку што ви е долга чергата, или како и да беше таа народната.
Дадов a rule of thumb. Не ми се дебатира тука за кредитирања и слично, во една друга тема зе позафркаваф и тоа е тоа.
Кажав за некои млади наивни луѓе да не залутаат во безвезантски држави како јас што се заебав и изгубив некоја година еден период од животот на локација која не сакам ни да ја спомнам и се надевам дека ќе успеам да ја заборавам иако и во сон ми доаѓаат флешбекови од доживљаите.
Фала богу на време сватив дека сум во тој момент на полошо место дури и од најцрните транзициски денови на македонија каде можеш само да пропаднеш како личност, како професионалец, на финансиски план па и здравјето да ти попушти.
За среќа брзо ми дојде умот и ги пакуфам последните кутии во да се надеваме подобар живот со моите rules of thumb.

Странство да, вреди да се оди ама со ум, и не каде било туку само во одредени држави односно градови.
Ќе повторам уште еднаш. Ако во првата година не успееш да тргнеш настрана 10 000 евра долари што и да се бегај што побрзо како од огон. Во иднина само полошо ќе ти е.

Последно уредено:
Дадов a rule of thumb. Не ми се дебатира тука за кредитирања и слично, во една друга тема зе позафркаваф и тоа е тоа.
Кажав за некои млади наивни луѓе да не залутаат во безвезантски држави како јас што се заебав и изгубив некоја година еден период од животот на локација која не сакам ни да ја спомнам и се надевам дека ќе успеам да ја заборавам иако и во сон ми доаѓаат флешбекови од доживљаите.
Фала богу на време сватив дека сум во тој момент на полошо место дури и од најцрните транзициски денови на македонија каде можеш само да пропаднеш како личност, како професионалец, на финансиски план па и здравјето да ти попушти.
За среќа брзо ми дојде умот и ги пакуфам последните кутии во да се надеваме подобар живот со моите rules of thumb.

Странство да, вреди да се оди ама со ум, и не каде било туку само во одредени држави односно градови.
Ќе повторам уште еднаш. Ако во првата година не успееш да тргнеш настрана 10 000 евра долари што и да се бегај што побрзо како од огон. Во иднина само полошо ќе ти е.

Заштеда од 10 000 евра долари во првата година не е никаков репер за квалитет на живот. Оди америка со work and travel како келнер на по елитна дестинација и ќе ги направиш за 3-4 месеци но како живееш таму што можности имаш за во иднина дали и останал на црно итн.

Одење во странство зависи од два многу важни фактори :
1.Одиш печалбарски односно набрзина да заработиш пари , да штедиш и живееш лошо само за да донесиш што повеќе пари назад.
2.Одиш да се преселиш за секогаш и почнуваш да градиш кариера(односно ризикуваш 3-5 години додека успееш да стигнеш ан повисоко ниво каде што ќе можиш да си дозволиш многу добар живот.)

Иди види како праат пари на Запад ! По 100000 евра месечно праат

Иди види како праат пари на Запад ! По 100000 евра месечно праат

Точно така. Јас лично познавам еден што ништо не работи, само телефонира и вози, и заработува по 150 000 евра месечно. Плус има време да јаде сончоглед на некој ќош со неговите пријатели. Тоа ти е Запад. :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Work and Travel e мизерија ама се прават добри пари. Ако е паметен студентот, може да заврши факултет со позитива од некои си 10-15 000 евра.
Има луѓе што живеат на запад, има луѓе што се печалбари на запад. Лошо е кога си на запад, да се споредуваш со македонски стандард. :-)

Точно така. Јас лично познавам еден што ништо не работи, само телефонира и вози, и заработува по 150 000 евра месечно. Плус има време да јаде сончоглед на некој ќош со неговите пријатели. Тоа ти е Запад. :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Work and Travel e мизерија ама се прават добри пари. Ако е паметен студентот, може да заврши факултет со позитива од некои си 10-15 000 евра.
Има луѓе што живеат на запад, има луѓе што се печалбари на запад. Лошо е кога си на запад, да се споредуваш со македонски стандард. :)

У никој случај нема со позитива да завршиш факултет ако седиш под ќирија у скопје.
~2300 евра од година
-2200 е ти е програмата со сите трошкови да уплатиш
-ќе спечалиш колку да му купиш по 1 мајчка на сите роднини и за тебе ситна играчка

У никој случај нема со позитива да завршиш факултет ако седиш под ќирија у скопје.
~2300 евра од година
-2200 е ти е програмата со сите трошкови да уплатиш
-ќе спечалиш колку да му купиш по 1 мајчка на сите роднини и за тебе ситна играчка

Зборуваш од лично искуство или од рекла-казала?

Има луѓе што живеат на запад, има луѓе што се печалбари на запад. Лошо е кога си на запад, да се споредуваш со македонски стандард. :)

Work n Travel не беше толкава мизерија на времето, само мораш да намирисаш кај ќе одиш! Е тука треба едно добро истражување! Башка треба да се оди на таква работа, која што никој не сака да ја работи, и каде што секогаш има недостиг од персонал! Од лично искуство, само што моето беше и со учење, можам да кажам дека работав прекувремено зошто никој не се нафаќаше на таква работа... Ама в џепче на месец по 3500 долари! Трошок за соба и јаденје на месец 1000! 2500, ајде ако не 2000, чисти! А, и лапни тамо, лапни ваму, за храна не одеа многу пари, ама ризик јбг!

Сега е мизерија, гледам какви услови им даваат, и како ги лажат студентиве! Истотото се случува и со работата на брод! Не е така ко што беше порано.

А некој од вас има заработено толку месечно или од други сте слушнале? Мислам дека, економијата е секаде така направена, да одговара на стандардот. Платите на запад се високи но и стандардот е висок...кафе под 5 евра да седнеш некаде нема, кило домати под 6 евра нема,на вечера да излезеш без 50-100 еур нема да поминеш, заби обично се враќаат тука да прават...плус имаат многу други давачки. Самите Американци кога одат на одмор во Скандинавија викаат дека се е скапо, Осло да се избегнува, дури имам сретнато коментари како Everyone is rich in Norway...
Кај нас сите овие услуги се многу евтини, не за џабе многу наши кога ќе се вратат на одмор од странство викаат- таму да печалиш, а тука да трошиш. Немаат никаков живот, само работа-дома, дома-работа.
Во македонија платите се стварно смешни и мизерни, но мислам дека со плати од 500-600 еур средна, и цени како што се сега(без поскапувања), ќе го имаме европскиот стандард.
Многу пари заработуваат само бизнисмени, но тие пак трошат многу...Јас лично знам наши деца во америка, кои работат по 2 работи, за да живеат нормално.
Еве една компарација на потрошувачка кошничка помеѓу норвешка и финска...

А некој од вас има заработено толку месечно или од други сте слушнале? Мислам дека, економијата е секаде така направена, да одговара на стандардот. Платите на запад се високи но и стандардот е висок...кафе под 5 евра да седнеш некаде нема, кило домати под 6 евра нема,на вечера да излезеш без 50-100 еур нема да поминеш, заби обично се враќаат тука да прават...плус имаат многу други давачки. Самите Американци кога одат на одмор во Скандинавија викаат дека се е скапо, Осло да се избегнува, дури имам сретнато коментари како Everyone is rich in Norway...
Кај нас сите овие услуги се многу евтини, не за џабе многу наши кога ќе се вратат на одмор од странство викаат- таму да печалиш, а тука да трошиш. Немаат никаков живот, само работа-дома, дома-работа.
Во македонија платите се стварно смешни и мизерни, но мислам дека со плати од 500-600 еур средна, и цени како што се сега(без поскапувања), ќе го имаме европскиот стандард.
Многу пари заработуваат само бизнисмени, но тие пак трошат многу...Јас лично знам наши деца во америка, кои работат по 2 работи, за да живеат нормално.
Еве една компарација на потрошувачка кошничка помеѓу норвешка и финска...
So plata od 500€ ti plakjas ista cena Na gorivo,ista cena pa I poskapa za odmori.a defintivno poskapa cena Na struja.isto taka i vozilata se slicna cena gore dole.kako Toa standardot nas so 500evra e ist so norveskiot standard so 5000evra?kolku raspoloziv income imas za trosenje posle plakjanjeto Na trosocite za zivot?isto kolku I norvezanecot?
I da best zaboravime deka gotvac vo VLADATA zarabotvuva 12000 denari.IMA lugje Sto vo zivot ne videle 500€ Na edno mesto naednas.

А колку заработуваат готвачи во холидеј ин, палас и слични? Затоа и убаво реков, мора да се стремиме кон тие плати од 500-600 еур, за да го постигнеме тој западен стандард, но цените на сите услуги да си останат како сега, а не да се поскапуваат, како што е тенденција. Направи споредба ќе видиш дека кај нас се е на пола цена(и помалку) од тоа што го плаќаат тие...ние обратно правиме, цените на добрата растат, а платите си остануваат исти.
Да купиш кола назапад или север во случајот, може не е скапо ...но да ја возиш е скапо. Тие повеќе користат јавен превоз, зошто е многу добар и далеку поефтин.
Пример за стан да изнајмиш во осло-еднособен, под 950-1000 еур нема, немора да ја гледаш таа страна што ја постирав, побарај и на други извори...кај нас може да се најде лукс еднособен стан за 300-400 еур...
Мене инаку многу ме влече на север, но не од финансиски причини...Норвешка и финска се приказни :)
Norway_fornaturalreasons.jpg
[DOUBLEPOST=1410245700][/DOUBLEPOST]Lol...на страната може да се направи компарација со било кој град...скопје-осло

Последно уредено:
лично....ретко може да се снајдиш (ако сакаш) да работиш додека студираш па да извадиш некоа позитивна нула
Дали проба да работиш градежништво? Минималец 20-25 на час. И најчесто работа има по 10-12 часа на ден.

Работење и учење некако не ми се вклопува во Work and Travel.

И да, најубаво е ако си организираш сам.

Лазе, ништо лично ама делуваш како човек кој нема живеено надвор од границите на Македонија. А тоа, во најмала рака, те прави доста неадектватен да зборуваш за животот на Запад.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom