Колекционери на Драгоцени Камења

• Креатор на темата Креатор на темата mmakedonn
  • Време на започнување Време на започнување
Така е има се во нашите планини,доволно е само да ги споменам Кожув(Алшар),Бабуна која е богата со секакви видови на кварцниот кристал,но сеуште нема фирма која би ги експлоатирала.Кога може во Авганистан и во Пакистан,зошто не би можело и во оваа мала но сепак изобилно богата земја.
Тој кварцниот камења колкави имавме. Како мали земавме во темница мававме по него и како да пушташе светки. :D

Licno mene omilen kristal mi e crniot turmalin premnogu e silen i ubav. Imam procitano deka niedna vazna odluka Aleksandar Makedonski ne ja dal bez crn turmalin vo desnata raka...
Ovaka izgleda i jas bi go sakal ovakov sto po priroden taka kako sto go dala majka priroda. :)il_fullxfull.210830721.jpg

Licno mene omilen kristal mi e crniot turmalin premnogu e silen i ubav. Imam procitano deka niedna vazna odluka Aleksandar Makedonski ne ja dal bez crn turmalin vo desnata raka...
Ovaka izgleda i jas bi go sakal ovakov sto po priroden taka kako sto go dala majka priroda. :)Прегледај го приврзокот 101436
Ова ти е од интернет,или ти го имаш пронајдено?Баш би сакал да знам места каде го има,бидејќи Македонија е навистина богата со минерали.

Нешто книга на македонски/српски јазик за ова? Мислам на права книга што може да се најде по книжарници. Не .pfd и нешто слично.

Ова ти е од интернет,или ти го имаш пронајдено?Баш би сакал да знам места каде го има,бидејќи Македонија е навистина богата со минерали.
Go nemam pronajdeno kamenov i voopsto nemam pronajdeno nikakov. Ovaa vrsta mi e omilena i ponatamu ke si ja kupam se nadevam... Inache ovoj na slikava e brazilski i od internet e. Pred nekoja godina otkrija kaj nas eden mnogu dobar i mnogu silen kristal Makedonski rubin se vika. Imav prilika da vidam i da fatam... nemam komentar bese mal kristalot kako 1 denar a moken premnogu.

Go nemam pronajdeno kamenov i voopsto nemam pronajdeno nikakov. Ovaa vrsta mi e omilena i ponatamu ke si ja kupam se nadevam... Inache ovoj na slikava e brazilski i od internet e. Pred nekoja godina otkrija kaj nas eden mnogu dobar i mnogu silen kristal Makedonski rubin se vika. Imav prilika da vidam i da fatam... nemam komentar bese mal kristalot kako 1 denar a moken premnogu.
Da poznato mi e rubinot e mnogu zastapen vo prilepskiot region.Bi sakal da iskopuvam tamu,ama treba organizacija i sredstva.Navistina se isplati,ima dobra cena.

Da poznato mi e rubinot e mnogu zastapen vo prilepskiot region.Bi sakal da iskopuvam tamu,ama treba organizacija i sredstva.Navistina se isplati,ima dobra cena.
Mnogu e pofalen od svetskive iskopuvaci i pronaogjaci na kristali isto taka go falat i lugjeto so se zanimavaat so kristalo terapija pretpostavuvam znaesh za sto stanuva zbor... Inache lugje sto imaat kupeno kazuvaat deka e dosta skap i interesna rabota vtor ili tret kristal vo svetot najtezok za obrabotka. :)

Mnogu e pofalen od svetskive iskopuvaci i pronaogjaci na kristali isto taka go falat i lugjeto so se zanimavaat so kristalo terapija pretpostavuvam znaesh za sto stanuva zbor... Inache lugje sto imaat kupeno kazuvaat deka e dosta skap i interesna rabota vtor ili tret kristal vo svetot najtezok za obrabotka. :)
Da,rubinot po tvrdina i po vrednost e vtor vednas po dijamantot.

Ако сте слободни скокнете до градежен/архитектура факултет до Буњаковец, долу во лабораторијата имаат како музејче. Секако ќе прашате таму на портата дали може да се симнете или ако има некој професор кој е послободен не прават проблем.

Aventurin kade moze da se najde i sto cena e? P.S dali odgovara so septemvri mesecot? :)

Се убаво ова за благородниве камења. Ок. Ама мене не ми е јасно како може едно мало камче кое ете би го носеле на привезок, ќе ни ја зголеми енергијата или ќе не штити од лоши влијанија и останато натаму според описите.
Убаво би било и некој линк за инфо како тоа можат де делуваат. Сепак, малку е тешко да се поверува.

Се убаво ова за благородниве камења. Ок. Ама мене не ми е јасно како може едно мало камче кое ете би го носеле на привезок, ќе ни ја зголеми енергијата или ќе не штити од лоши влијанија и останато натаму според описите.
Убаво би било и некој линк за инфо како тоа можат де делуваат. Сепак, малку е тешко да се поверува.
Земи носи вакво камче па кажи искуство дали зрачи позитивно или негативно, дали е благороден или неблагороден.:)
uranium.jpg

Убаво изгледа, не дека не. А што е ова?
Од ова се прават атомски бомби па сеа ти види дали има зрачење и какво и дали постои поинакво кое може да делува позитивно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom