Прашање за Христијанството III

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
liberij zosto se trudis da objasnis nesto za koe odnapred znaes deka drugite ili nema da go razberat ili nema da sakaat da go razberat?
Од љубов. Знаеш, сеачот кога сее, семето паѓа на плодна но и неплодна земја.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Напишав „личност./испостас„, не „лично„.

Да: Христос дојде ради сите, дури и ради оние кои не Го примаат и Го мразат. Он Е Вистината уште пред да постои Светов и животов.
Ама се' се сведува на личното, индивидуалното, а не на апсолутното како што се трушиш да го преставиш. Тука е маката, ТОА е твое и ОК е акодо тука застанува. Но за жал НЕ. Ти и понатаму тврдиш дека тој некој е апсолут, дека дошол за сите......... Дека неговата вистина е и моја. Мало морген. Но кога веќе велиш дека е индивидуално, тогаш не си ништо поасален од мене. Зошто? Па мојата вистина е само моја, а твојата само твоја. И тука нема ништхо христијанско[DOUBLEPOST=1409829083][/DOUBLEPOST]
Од љубов. Знаеш, сеачот кога сее, семето паѓа на плодна но и неплодна земја.
Ај ти погоди каква си? Јас велам плодна. Ти?[DOUBLEPOST=1409829262][/DOUBLEPOST]
:facepalm: Оф жална Македонијо, а како да не си со “вакви“...
Заборавив и ова да ти го реплицирам, ..... Страшни сме, опасни по ................. црквата. Не ти паше, а? Ако, баш ми е мило:love:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ама се' се сведува на личното, индивидуалното, а не на апсолутното како што се трушиш да го преставиш. Тука е маката, ТОА е твое и ОК е акодо тука застанува. Но за жал НЕ. Ти и понатаму тврдиш дека тој некој е апсолут, дека дошол за сите......... Дека неговата вистина е и моја. Мало морген. Но кога веќе велиш дека е индивидуално, тогаш не си ништо поасален од мене. Зошто? Па мојата вистина е само моја, а твојата само твоја. И тука нема ништхо христијанско[DOUBLEPOST=1409829083][/DOUBLEPOST]
Ај ти погоди каква си? Јас велам плодна. Ти?
Јас велам да апстинираш малку, ту мач доуз.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Јас велам да апстинираш малку, ту мач доуз.
Скраја да е, па да бидам ко тебе. :cautious:[DOUBLEPOST=1409829588][/DOUBLEPOST]Толку од аргументите, а? ;)
Ај сега седни прочитај некоја книга, доста апстинираш, малку образувај се, особено во здраворазумското размислување па врати се да се помуабетиме. Да видиме колку си напреднал:cool:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ама се' се сведува на личното, индивидуалното, а не на апсолутното како што се трушиш да го преставиш. Тука е маката, ТОА е твое и ОК е акодо тука застанува. Но за жал НЕ. Ти и понатаму тврдиш дека тој некој е апсолут, дека дошол за сите......... Дека неговата вистина е и моја. Мало морген. Но кога веќе велиш дека е индивидуално, тогаш не си ништо поасален од мене. Зошто? Па мојата вистина е само моја, а твојата само твоја. И тука нема ништхо христијанско
Се‘ дур‘ тргнуваш од својата вистина, сите туѓи (вистини) ќе ти бидат невистинити, без да обрнеш бар‘ грам вмнимание на истите и да потиспиташ од каде доаѓаат и за/кон кого се насочени...

Овде не прамав муабет за лични вкусови и вистини, туку за објавени вистини, кои се насочени од Создателот до созданието.

И да: нема ништо похристијанско, а кое не доаѓа од Христа.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Се‘ дур‘ тргнуваш од својата вистина, сите туѓи (вистини) ќе ти бидат невистинити, без да обрнеш бар‘ грам вмнимание на истите и да потиспиташ од каде доаѓаат и за/кон кого се насочени...

Овде не прамав муабет за лични вкусови и вистини, туку за објавени вистини, кои се насочени од Создателот до созданието.

Јас не те драпам,цело време те прашувам за некои работи од писмото да дадеш разумни и логични аргументи,а ти цело време прескокнуваш и вешто избегнуваш.И велиш,треба да се прифати тоа како што е решено на соборите,како што е пишано,без сомнеж,туку само да се верува дека тоа е така.Па која е тогаш разликата помеѓу ова ваше размислување со радикалните фундаменталисти од исламот,они кои проповедаат шеријат.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас не те драпам,цело време те прашувам за некои работи од писмото да дадеш разумни и логични аргументи,а ти цело време прескокнуваш и вешто избегнуваш.И велиш,треба да се прифати тоа како што е решено на соборите,како што е пишано,без сомнеж,туку само да се верува дека тоа е така.Па која е тогаш разликата помеѓу ова ваше размислување со радикалните фундаменталисти од исламот,они кои проповедаат шеријат.
- Логични аргументи барај на други теми од форумов, оти овде муабетиме за духовност, не за рационалност.
- Многу нешта не се запишани во Светото Писмо, така да не можеш да бараш оправдувања за нечие паганство или нечие отстапување во верата, а и самиот не знаеш и не можеш да знаеш каква била првата/раната Црква, оти таа состојба не ти е достапна на никој начин.
- Вселенските Собори не неразделен дел од учењето и битисување од овоземнава Црква.
- Одлуките од Црквата се прифаќаат доброволно и слободно волно, имајќи полна доверба во Црквата, а отпосле и во своите лични сознанија.
- Разликата меѓу „нас„ и „радикалите„ е во ненасилието и ненаметнувањето на своите ставови и вистини на другите, кои со „нас„ не се истомисленици. Слободната волја мора да остане слободна и неповредена.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
- Логични аргументи барај на други теми од форумов, оти овде муабетиме за духовност, не за рационалност.
Па тогаш што ја мешаш духовноста и негираш рационални заклучоци и одкритија како на пример еволуцијата?
Ако духовноста и рационалноста се различни категории, зошто се дрзнуваш да тврдиш дека еволуцијата била лага?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

Мики1, види го овој твој пост и кажи дека нешто лажам. Тука ТИ кажуваш дека се работи за лична вистина. Сега кога не ти чини, прибегнуваш во воопштување на работите се со цел да избегнеш од вистинската вистина. Дека и ти си ко мене, поаѓаш од личното кое ти е прифатливо

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Па тогаш што ја мешаш духовноста и негираш рационални заклучоци и одкритија како на пример еволуцијата?
Ако духовноста и рационалноста се различни категории, зошто се дрзнуваш да тврдиш дека еволуцијата била лага?
Со оваквиот став,тој отворено признава дека во православието нема рационалност,нема логика,а и со тоа нема докази.Потребна е само вера во зборовите дека некое небесно битие се објавило,на поединци.А додека другите биле нечисти и грешни,и нив не може да им се објавува Бог,туку само да поверуваат на зборовите на тој тоа што го сведочел.А додека ниту Мојсеј,ниту Авраам,ниту Исак биле безгрешни,што ним им се објавил лично Бог.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики1, види го овој твој пост и кажи дека нешто лажам. Тука ТИ кажуваш дека се работи за лична вистина. Сега кога не ти чини, прибегнуваш во воопштување на работите се со цел да избегнеш од вистинската вистина. Дека и ти си ко мене, поаѓаш од личното кое ти е прифатливо
Кон болтот: не наведов дека се работи за твоја лична вистина, туку дека ставот, според кој џезот е сатанска музика, има во себе вистинитост, но тоа треба да се подобајсни, што веќе е сторено не од тебе, туку од денешните апологети во Црквата.[DOUBLEPOST=1409839078][/DOUBLEPOST]
- Еволуцијата, е „..лага која трае...„, односно процес кој е непознат во целата забележана човекова историја. Рационалните заклучоци дека еволуцијата постои се изнесени само од умови, кои се априорно „загадени„ со таа лага. Непристрасните истражувачи не забележуваат еволуција, туку деградација, што се согласно со природните текови, како што се ентрпоијата, односно целата термодинамика.

Ако еволуцијата сака да стане наука, нека се прилагоди кон постојните и проверени научни заклучоци, а не да ги запоставуа па дури и надминува истите, небаре еволуцијата е исклучок од природните правила.

- Духовноста е квалитет од човековото битие, со кој човекот тежнее кон трајните и бесконечните нешта. Рационалноста е квалитиет од човековото битие, со кој човекот може да спознае само овосветовни нешта и најмногу што може да постиге со рационалноста, тоа е т.н. природен закон, според кој „...се‘ што постои, има свој Создател...„.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Поштеди ме од лекции и реферати за тоа што била духовноста! Што и да е, ти рече дека нема врска со рационалност и логика! Тогаш зошто негираш нешто кое се базира на рационалност и логика, користејќи нешто кое нема никаква поврзаност со рационалност и логика?!

Како ти дојде до заклучок дека еволуцијата била лага? Преку духовноста која нема допирни точки со рационалноста?

Kajgana Shop

На врв Bottom