Кучиња (грижа, општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mkdpro.AceBoy
  • Време на започнување Време на започнување
@LazarG се надевам дека „не знаеме што е ветеринар“ го мислиш во смисол на болести, зашто сепак куче треба да иде на ветеринар на проверка и за вакцини како и ние луѓето.
Ние храниме со купечка храна, и немаат никаков здравствен проблем кучињава. Не ја купуваме најскапата зашто мислам дека не секогаш најскапото е најдобро... Ама имаме истражувано и ја купуваме најдобрата што можеме да си ја дозволиме.

Иначе имам читано за сирова храна, али немам баш креирано мислење на таа тема :D Баш ме интересира дали некој друг го храни кучето така? И други мислења на таа тема? И ако некој не го мрзи да подобјасни нешто повеќе :)

@Papillon.Papi не сакав да кажам дека одредени градници се лоши, туку дека било кој градник ако не се користи правилно може да му наштети на кучето. Не дека сум ги пробала сите градници, ама не верувам дека има лоши градници, само треба да го најдеш правиот за твоето куче :D И незнам зашто би било лошо носење градник кога се помали... Јас немам ништо такво слушнато

За дали сте забегани си има институции, проверете си, јас не сум меродавен.
Кога цитираш, прави го тоа до крај, за да не излезе од контекст реченицата: За моите деца да не се замараш, гледај си ја ти својата нива. Такви како тебе деца не ги интересираат, живејте со кучиња цел живот.
Доктор Дулитл, гледам почна телепатски да разговараш со моето куче, те молам прашај го што сака сабајле за јадење да му направам.
Очигледно не ја разбираш поентата на дискусијата! Не е поента да го мачиш кучето. Но запамти, и ако можеш свати: човек>куче. Ако цел комшилук не може да спие и ги нервира лаењето на твоето куче, значи дека сите се ненормални што се жалат, а само ти си нормален што многу го сакаш твоето куче и дозволуваш што сака да прави?
Ако можеш одговори ми кратко и јасно, за да не губам време: Зошто воопшто да ги дресирате?
Зошто не ги прекинете борбите со кучиња што се случуваат секојдневно во градов, или страв ви е, па полесно е филозофски мисли на форуми да кажувате?

Сакам да видам како се воспитани вашите кучиња на хуман начин, да научам и јас нешто, а не јас со 220 V да му создавам болка и да го оставам да пати.
п.с. за твоето куче имам огрлица со swarovski кристали, ќе биде бонбона, а ти ќе бидеш задоволен:tapp:.[DOUBLEPOST=1408452184][/DOUBLEPOST]
Дечко, ти ништо не знаеш. Они имаат искуство од 1 година, прво кутре кое им пружило љубов во недостаток од човечка, и сега ќе се прават Dog Whisperer. До кога ќе ве лажат Американците :свиркам:.
Очекувам покани за свадба кога ќе се земаат со "љубените"

Еј друже фала што не просветли, стварно фала, генија си нема што, нема ни да се потрудам да ти одговарам, ни сега ни понатаму, едноставно џабе е да се дискутира со такви како тебе што мислат дека се нормални тие работи што му ги правиш на кучето. Биди ми поздравен, те молам и понатаму советувај не, затоа е и темата - Кучиња (грижа) :cuc:

У буквална смисла не знаеме што е ветеринар, иако имам куче увезерно од странство, јас сум против вакцинација, не е вакцинирано ни еднаш па ете 8 година ни еднаш не сме имале проблем со здравјето...има прекрасен карактер и многу е социјализирано...јас сум од луѓето што веруваат дека храната влијае на карактерот.
Ма веќе има и луѓе што не се вакцинираат т.е паметни луѓе не дозволуваат децата да им бидат третирани со вакцини....

Луѓе што јадат конзервирана храна, сендвичи, пакувано благо и сл....т.е фабрички продукти, кога тогаш ќе се раболат, познато ви е дијабет, рак и еден куп други модерни болести. Исто е и соо процесираната храна за кучиња, штом е пржено, сушено и сл, во него не останало ништо витално.

Долга и многу сериозна е темата, а јас немам толку време, просто само давам насока. Кој сака да научи нека си истражува сам :)[DOUBLEPOST=1408488196][/DOUBLEPOST]Те ви една сировојатка, на 61 :)...исто е и со кучињата, тие се многу повитални, поздрави, енергични кога се на роу...
Упс 73 беше за Мими Кирк :) :)

Последно уредено:
@LazarG се надевам дека „не знаеме што е ветеринар“ го мислиш во смисол на болести, зашто сепак куче треба да иде на ветеринар на проверка и за вакцини како и ние луѓето.
Ние храниме со купечка храна, и немаат никаков здравствен проблем кучињава. Не ја купуваме најскапата зашто мислам дека не секогаш најскапото е најдобро... Ама имаме истражувано и ја купуваме најдобрата што можеме да си ја дозволиме.

Иначе имам читано за сирова храна, али немам баш креирано мислење на таа тема :D Баш ме интересира дали некој друг го храни кучето така? И други мислења на таа тема? И ако некој не го мрзи да подобјасни нешто повеќе :)

@Papillon.Papi не сакав да кажам дека одредени градници се лоши, туку дека било кој градник ако не се користи правилно може да му наштети на кучето. Не дека сум ги пробала сите градници, ама не верувам дека има лоши градници, само треба да го најдеш правиот за твоето куче :D И незнам зашто би било лошо носење градник кога се помали... Јас немам ништо такво слушнато
Па јас имам кучиња што во крв им е да влечат и добив опомена дека со градник неможам да го контролирам убаво додека е мало за да го научам како да се движи покрај мене. Затоа пишав, може не е за секоја раса тоа.

Па јас имам кучиња што во крв им е да влечат и добив опомена дека со градник неможам да го контролирам убаво додека е мало за да го научам како да се движи покрај мене. Затоа пишав, може не е за секоја раса тоа.

Могуче :D

У буквална смисла не знаеме што е ветеринар, иако имам куче увезерно од странство, јас сум против вакцинација, не е вакцинирано ни еднаш па ете 8 година ни еднаш не сме имале проблем со здравјето...има прекрасен карактер и многу е социјализирано...јас сум од луѓето што веруваат дека храната влијае на карактерот.
Ма веќе има и луѓе што не се вакцинираат т.е паметни луѓе не дозволуваат децата да им бидат третирани со вакцини....

Луѓе што јадат конзервирана храна, сендвичи, пакувано благо и сл....т.е фабрички продукти, кога тогаш ќе се раболат, познато ви е дијабет, рак и еден куп други модерни болести. Исто е и соо процесираната храна за кучиња, штом е пржено, сушено и сл, во него не останало ништо витално.

Долга и многу сериозна е темата, а јас немам толку време, просто само давам насока. Кој сака да научи нека си истражува сам :)[DOUBLEPOST=1408488196][/DOUBLEPOST]Те ви една сировојатка, на 61 :)...исто е и со кучињата, тие се многу повитални, поздрави, енергични кога се на роу...
Упс 73 беше за Мими Кирк :) :)

Значи, ок што ти не си за вакцинација, ти имаш мозок и размислуваш и си донесуваш твои одлуки и после си живееш со тие. Ама кучето ја нема таа привилегија и ти си тој што треба да размислува за него и да гледа што е најдобро. А што е најдобро за кучето не секогаш значи ти треба да се согласуваш или да го одобруваш, ама сепак треба да сфатиш дека е добро за кучето. Не ти викам да идеш и да го вакцинираш, твое куче е и сигурна сум дека си го сакаш и не направил ништо да го повредиш. Ама, дали имаш убаво истражувано какви последици имаат тие работи што ги правиш или не ги правиш?
Друга работа, можеби ти контролираш што јаде и каде се движи, ама има други кучиња кои може не се до толку контролирани и може да му пренесат болви или крлежи или недај боже нешто полошо. Што ако го касне некое куче со беснило? Нема да се осеќаш подобро ако знаеш дека кучето ти е заштитено? Затоа што после веќе ќе биде касно.
И остај видеото прво што го постираше, тој што вика порано немало процесирана храна и вакцини па живееле... Порано било многу различно... Порано немало многу работи што денес постојат, како добри така и лоши.
Многу ми е мило што не си во Америка зашто овде има многу многу лоши болести што ако не го вакцинираш може да умре дур се свестиш. Во Македонија не е толку лошо, ама исто така и ветеринарите врска немаат што прават (со чест на исклучоци) и недај боже нешто да му се случи, ќе прекрстат раце само и ќе креваат рамења... Или уште полошо, ќе го третираат за нешто сосема трето што може само ќе ја влоши состојбата.... Па ќе шеташ по Бугарии, Словении и уште каде не, за да дознаеш што му е, ако болеста не е толку лоша па имаш време....
Не ти попувам или нешто слично, ова чисто од срце совет, зашто евен ние чуваме едно куче што има црви во срцето (heartworm - многу честа болест овде и преголем број кучиња ја имаат, за жал) затоа што претходниот сопственик не се грижел и не му давал апчиња што го штитат кучето од тоа. И не е баш лесно нити убаво да се гледа, затоа што му ставаат отров на кучето за да ги убијат црвите. И не му посакувам на никој да поминува низ било каква болест или било што лошо со куче, особено ако има начин да го спречи тоа.
Баш супер што не се има разболено 8 години, се надевам така и ќе продолжи :)

Работам на проекти кои ќе ги постирам од септември...и повремено се пуштам да видам што има...видов дека си пишала :)

Се е така...Ако кучето од мало изгради силен имунитет, ништо нема да допре до него. Баба не била вакцинирана па живеа 110 години, дедо исто...плус во нивно време немало чоколади и фабрики за бомбони, конзерви од триста артикли и сл.... ги залажувале со оревче, со јаболко, со слива, крушка...Јас со сирова исхрана имам решено многу здравстевени проблеми на себе и многу верувам во тоа што го правам. Значи се работи за искуство...
Од време на време му купувам конзерви со едно бело Вести и Пурина, не сака ни да ги помириса...тоа е и негов животен стил, инстинктивно знае што е добро. И да морам да напоменам дека се е исклучиво органско, не паковани, печени, солени лешници, бадеми и сл...значи јадеме живи, а најчесто си нарачувам производи од едно Беровско село, сами си одиме да си земеме се што ни треба и купувам од една добра продавница за здрава храна тоа што го немам. Јас трошам мнооогу пари на исхрана за мене и кучето :)
За вакцините не ми се дискутира, веројатно и некој друг ќе се јави против, но јас најдобро си знам....
Кај нас ветеринарите попрво ќе го разболат отколку да го излечат....И не сум против одење на ветеринар, да се разбереме, едноставно здраво си е кучето и нема потреба.
Треба да го снимам кога јаде морков или јаболко...обожава зеленчуци и така без месо. Како зајченце ми е а кога ќе почне да грицка лешници како верверичка...
Најважно од се е дека јас следам и никогаш не покажало симптом дека нешто не е во ред...ма нема жив човек што ќе ме убдеи дека тоа е погрешно.

Инаку да, водам многу грижа каде се движи, на што стапнува, на улица не го пуштам во корпа го носам, едно чудо ропаци има што плукаат кај им текне :)...не го пуштам многу со други кучиња си има свој проверен круг на пријатели. Јас едноставно гледам дека така е среќен, плус имам голем двор каде си играме и трчиме заедно. Тие моменти осеќам дека е најсреќен....значи кога е со мене и си играме. А му смислувам многу креативни игри...Кај нас нема висока култура на одгледување кучиња и воопшто не го шетам по паркови, каде се собираат невоспитани кучиња кои чекаат само да се здават....моето си е научено со луѓе повеќе. Дури кога се сретнеме со некое куче се крева на нозе и бара да го земам во раце...На мене тоа ми одговара, јас сум творечка личност и не ми требаат непотребни стресови како што читам искуства на форумот...
Кај нас и луѓе напаѓаат...вината не ја гледам во кучињата а во сопствениците. Со европските закони многу нешта ќе се решат, кој бил нагоре по Скандинавија...знае.
И така :)

Btw јас на почеток и пишав на Papillon.Papi, по аватарот мислам дека има ердел териер, али ти се убаци и те направихме си муабет...мен тука никој не ме дружи, ама и поарно...се нешто на кавга го избива тове народ...а ја многу сакам кога има убава дума и погодија :)
Ај поздрави до УСА :)

Kaj vi otide muabetov od edno laenje...... :icon_lol: BTW eden kup zeleni se istresoa, od site strani,ama ovde-onde izleze i ponesto upotreblivo. Toa e procesot na ucenje.
Aj da pocnam hronoloski, cisto onaka i jas da istresam ponekoja... zelena ili ne... Kuceto lae rano nautro oti taka e nauceno, nekoj mu obrnuval vnimanie pa sega toa i go bara. Pretpostavuvam deka koga lae najcesto nekoj izleguva da go pusti ili iskara i samata taa postapka go pottiknuva kuceto da lae sekoe utro. I karanjeto e vnimanie i za kuceto e dovolen pottik da prodolzi da lae. Najdobro e da ne mu se obrnuva nikakvo vnimanie dodeka lae, a ke go hranis, pustis, igras ISKLUCIVO KOGA E SMIRENO I TIVKO, nikako dodeka lae, pa makar laelo i so saati. Edinstveno taka ke svati deka vnimanie ke dobie samo koga e miren. Istoto vazi i za skokanjeto-nauci go da sedne i ostane da sedi miren, vo sprotivno nema igranje i setanje. Makotrpno e, no efektivno. Sto se odnesuva do komsiite, prakticno e da im cuknes na vrata, da se izvinis za laenjeto i da im objasnis deka se trudis da go oducis od toa (vakov razgovor e nezamisliv z makedonceto a moze da ti go spasi kuceto od truenje) Sto se odnesuva do elektrnskite ogrlici, toa e mrzeliv i kratkotraen "lek" Vo slucajot na Kurto, bazirano na toa sto go napisa za negovoto iskustvo so toa, moe mislenje e deka ima srekja sto nema kuce sto preterano lae, a 10 te evra mu se promasena investicija. Edinstvenoto dobro vo EO e sto "kaznuvaat" vednas vo momentot na greskata-vo slucajov laenjeto. Megjutoa se glupav instrument vo smisla sto ne mozat da funkcioniraat samo koga laenjeto e bez potreba. A ako dresirame protiv laenje - EO e isto taka dresura(nzs. celoto "zabeguvanje" anti dresurata ti e protivrecno, bidejki i sam ja praktikuvas) treba istoto da go kaznuvame POSTOJANO za voopsto kuceto da svati deka toa ne treba da go pravi. Taka, ako ogrlcata ja koristime povremeno, ja gubi efektivnosta. A koga se koristi nepravilno.... imam videno i premnogu mentalno poremeteni kucinja od nepravilno koristenje na EO. Taka da, namesto bespolezno da se macis da go prekines laenjeto, otstrani ja pricinata za laenje i istoto ke go snema.
Za ishrana so surova hrana se slagam, sekogas ke go izberam toa nasproti i najkvalitetnata suva hrana, a za vakciniranjeto, tuka bas ne se slagam, osobeno za vo Makedonija, kade parvoto i stenecakot se vo sostojba za 24 casa da pokosat vozrasni prethodno zdravi kucinja, a znaat da se pojavat i kaj prethodno vakcinirani kucinja. Premnogu tocno gi znam posledicite za da ne veruvam vo vakcinacija.

Работам на проекти кои ќе ги постирам од септември...и повремено се пуштам да видам што има...видов дека си пишала :)

Се е така...Ако кучето од мало изгради силен имунитет, ништо нема да допре до него. Баба не била вакцинирана па живеа 110 години, дедо исто...плус во нивно време немало чоколади и фабрики за бомбони, конзерви од триста артикли и сл.... ги залажувале со оревче, со јаболко, со слива, крушка...Јас со сирова исхрана имам решено многу здравстевени проблеми на себе и многу верувам во тоа што го правам. Значи се работи за искуство...
Од време на време му купувам конзерви со едно бело Вести и Пурина, не сака ни да ги помириса...тоа е и негов животен стил, инстинктивно знае што е добро. И да морам да напоменам дека се е исклучиво органско, не паковани, печени, солени лешници, бадеми и сл...значи јадеме живи, а најчесто си нарачувам производи од едно Беровско село, сами си одиме да си земеме се што ни треба и купувам од една добра продавница за здрава храна тоа што го немам. Јас трошам мнооогу пари на исхрана за мене и кучето :)
За вакцините не ми се дискутира, веројатно и некој друг ќе се јави против, но јас најдобро си знам....
Кај нас ветеринарите попрво ќе го разболат отколку да го излечат....И не сум против одење на ветеринар, да се разбереме, едноставно здраво си е кучето и нема потреба.
Треба да го снимам кога јаде морков или јаболко...обожава зеленчуци и така без месо. Како зајченце ми е а кога ќе почне да грицка лешници како верверичка...
Најважно од се е дека јас следам и никогаш не покажало симптом дека нешто не е во ред...ма нема жив човек што ќе ме убдеи дека тоа е погрешно.

Инаку да, водам многу грижа каде се движи, на што стапнува, на улица не го пуштам во корпа го носам, едно чудо ропаци има што плукаат кај им текне :)...не го пуштам многу со други кучиња си има свој проверен круг на пријатели. Јас едноставно гледам дека така е среќен, плус имам голем двор каде си играме и трчиме заедно. Тие моменти осеќам дека е најсреќен....значи кога е со мене и си играме. А му смислувам многу креативни игри...Кај нас нема висока култура на одгледување кучиња и воопшто не го шетам по паркови, каде се собираат невоспитани кучиња кои чекаат само да се здават....моето си е научено со луѓе повеќе. Дури кога се сретнеме со некое куче се крева на нозе и бара да го земам во раце...На мене тоа ми одговара, јас сум творечка личност и не ми требаат непотребни стресови како што читам искуства на форумот...
Кај нас и луѓе напаѓаат...вината не ја гледам во кучињата а во сопствениците. Со европските закони многу нешта ќе се решат, кој бил нагоре по Скандинавија...знае.
И така :)

Btw јас на почеток и пишав на Papillon.Papi, по аватарот мислам дека има ердел териер, али ти се убаци и те направихме си муабет...мен тука никој не ме дружи, ама и поарно...се нешто на кавга го избива тове народ...а ја многу сакам кога има убава дума и погодија :)
Ај поздрави до УСА :)

Извини што се убацив, знам дека на Папилон ѝ пиша, ама ми се виде интересно тоа со храната па ти одговорив, а и јавен форум е нели ;)
Воопшто не ми беше поентата на кавга да сврти работава. Ама исто така неможеш да очекуваш дека сите ќе се согласуваат со тебе нели :). Јас со најдобри намери ти пишав, зашто имам видено еден тон болни кучиња овде и не е убава глетка, а да не збориме па кога тоа куче не е на некој друг туку твое. Според мене, превенцијата е најдобра одбрана за болести. И како што ти пишав и погоре, не ти кажувам да идеш и да го вакцинираш, ама да си размислиш убаво. Друго е кога не си видел ништо лошо, па не размислуваш на тоа нели, нормално е, ама ти кажувам дека не е баш така едноставно. Земи приклучи се на некоја група активисти што им помагаат на улични кучиња и кога ќе видиш што се случува, веруј ми ќе трчаш да го вакцинираш. Јасно ми е дека ти ги земаш сите потребни мерки да го заштитиш, ама има работи кои ти неможеш да ги контролираш, колку и да мислиш дека не е така.

Ајде да видиме кој се сеќава на Комесарот Рекс? Јас израснав со серијата. Моја прва омилена раса беа Германските овчари и ден денес ми се посебни. Првата желба за професија ми беше токму таа- водич во армијата. Сеуште е желба :rolleyes:

Уште ја даваат серијава, на AXN e и од време на време си ја гледам.:D Кога бев мала, мислам дека на сител ја даваа... не сум сигурна... но ако пропуштев епизода се корнев од плачење.:X3: Го обожавав и го обожавам Рекс. И сега гледам какви се’ не трикови изведувал додека е снимана серијата.

Мислам дека на Телма ја даваа, фалат серии слични на оваа..:) Во тоа време кај нас во населба на сите кучињата ни се викаа Шарко или Рекс, моето се викаше Рекс :D

Мега популарна серија...веќе две години немам контакт со телевизија, но порано ја имав фаќано и на германски канали, на италијански...значи Рекс е многу гледан ширум светот, и супер е што и кај нас е донесен.

Во Оваа тема имам постирано две добри филмчиња со кученца....

Во Велс ги забраниле Електирчните Огрлици! :D Ако некој од Велс става на куче ЕО ќе си плаќа
£2,000. :rolleyes:

http://www.telegraph.co.uk/lifestyl...ectric-shock-collar-on-dog-is-fined-2000.html

Ете го линкот, за подетални информации. Јас баш би сакала и во Македонија нешто вакво да се направи, ама не можат на луѓето да им угодат, а не па на животните...:unsure:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom