Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Gledam ispisani se 240 strani , a me interesira temata no na pocetokot koga vlegov vidov retardirana copy paste objava na nekoi citati ili sto se tamu veza nemam pa sakam da mi objasne nekoj sto e telemata , a sto telemiti ?

Член од
4 јули 2014
Мислења
289
Поени од реакции
74

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334

"I am alone: there is no God where I am." - Liber AL,II:23

To admit God is to look up to God, and so not to be God. The cures of duality.

Why this ingrained conviction that self is unrighteous? It is the heritage of the whip, the brand of the born slave. Incidentally, we cannot allow people who believe in this 'God;' they are troglodytes, as dangerous to society as any other thieves and murderers.

The quintessence of this verse is (however) its revelation of the nature of Hadit as a self-conscious and individual Being, although impersonal.

It is important to understand Hadit as the 'core of every star' when we come to consider the character of those stars, his 'friends' or sympathetic ideas grouped about him, who are 'hermits,' individualities eternally isolated in reality though they may appear to be lost in their relations with external things.“

- The New and Old Commentaries to Liber AL vel Legis

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
@Ipsissimus ќе ти објасни најдобро во врска со твоето интересирање што е Телема, и што го прави еден човек да биде Телемит :)
Мрза на стари години почна да те фаќа. :D[DOUBLEPOST=1408910749][/DOUBLEPOST]
Gledam ispisani se 240 strani , a me interesira temata no na pocetokot koga vlegov vidov retardirana copy paste objava na nekoi citati ili sto se tamu veza nemam pa sakam da mi objasne nekoj sto e telemata , a sto telemiti ?
За да знаеш што се телемити, треба да знаеш што е телема. Телемата е грчки назив што значи Волја.
Во овој случај под Волја не се мисли на намера или желба, туку на суштината во секој човек, на неговата предодреденост, таа е динамичкиот аспект на битието, "орбита" по која секој треба да се "движи".

Оваа Волја е дел од универзалната - космичка или Божја волја, што значи секој акт со кој би ја спречиле волјата на некој друг би значело дека е акт што не потекнува од нашата чиста волја.
Според ова, телемит е човек што се стреми да ја открие и да живее според својата чиста волја. Човек што ја открива својата суштина или предодреденост и живее во склад со неа.

Последно уредено:

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Мрза на стари години почна да те фаќа. :D[DOUBLEPOST=1408910749][/DOUBLEPOST]
За да знаеш што се телемити, треба да знаеш што е телема. Телемата е грчки назив што значи Волја.
Во овој случај под Волја не се мисли на намера или желба, туку на суштината во секој човек, на неговата предодреденост, таа е динамичкиот аспект на битието, "орбита" по која секој треба да се "движи".

Оваа Волја е дел од универзалната - космичка или Божја волја, што значи секој акт со кој би ја спречиле волјата на некој друг би значело дека е акт што не потекнува од нашата чиста волја.
Според ова, телемит е човек што се стреми да ја открие и да живее според својата чиста волја. Човек што ја открива својата суштина или предодреденост и живее во склад со неа.

Thank you ...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Мрза на стари години почна да те фаќа. :D
Не можам поеќе... чекав сосема други муабети до сега, а постојано се оди на едни исти муабети.
Што е многу, многу е :)

Телема - телема, ама и овие се заборавија тука на форумов :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Порака од Големиот Ѕвер!

Ваше е која патека ќе ја изодите додека сте тука на Земјата, самата слобода што ја имате да бидете или кралеви или робови е успех за нас! :)

П.С. Ако сакате, повелете и текстот на македонски јазик! [линк]

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Bre bre sve lami na patot

A niedna lamija
Не ни се поклопиле патеките, затоа :)

„Meaning of the letter ט
Hide the force of בפומת !“

P.S.
בפומת with אתבש becomes שופיא !

After this song, you can hear „The Perennial Sophia“ or „Wisdom and the Cage“ from the „Gothic Kabbalah“ album

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Едно е што сакаме, друго е што ни е Волја! :)
Колку пати се има зборувано за ова... и тука, и на мојот блог, и по нашите книги!!!

Малкумина знам што знаат штом и е волја и зошто се на Земјата, а тоа да е поврзано со она што го сакаат! Сите нешто сакате или мразите, како да е тоа многу битно... А каде е Волјата?

Те разбирам јас, ама што да правиме со целиот тој хаос во кој си западнал. Дедо Мраз, Ѕвер, Ламија, Лам, Л(АМЕН), Ламбада... лесно е вака човек да се глупира и да не зборува ништо, а потрошил толку време за да се обиде да си ја покаже омразата. А зошто? Штом во 4 наутро се заморуваш со Телема вака, нешто не е во ред... :)

Да те потсетам на Розенкројцерскиот Благослов, за да одмориш и научиш нешто повеќе:

“Нека Умот ти биде отворен за Повисокото
Нека Срцето ти биде центар на Светлина!
Нека Телото ти биде Храм на Ружиниот Крст!”

П.С. Во врска со X погледни ја Liber AL vel Legis или како што популарно е позната како „Книга на Законот“, исто и овој есеј кој што фрла светло врз Liber Resh или дневните четирикратни Поздрави на Сонцето!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
The True Will is the will of the deepest inmost Self — the core of who you really are as a spiritual being. Also, and importantly, it is an expression of the universal will, as particularized and expressed in your individual life. This is why, when we are living in accordance with our True Will, we find that much of the time the universe seems to open up a path right in front of us, as if in sympathy with our aims. Likewise, when we feel as though we are swimming upstream against life it is very often the case that we have veered a bit from the path of our True Will; or perhaps we’re receiving a lesson from the HGA (Holy Guardian Angel) and/or the universe itself that is helping to nudge us back onto the path…

…All too often, the True Will is erroneously conceptualized as a singular choice of a career or a single task to be accomplished in life. This is far too restrictive. The True Will is the essence of your Self. It encompasses you, your actions, your thoughts, your feelings, and your behaviours; and it pertains to the way you live, moment-to-moment, as well as the entire arc of your life itself — and even beyond one life into other incarnations. As you can see, it’s really much, much more than a choice of career or a single task to complete. There is often, however, a great deal of overlap between the True Will and what one chooses to spend one’s time doing in life — one’s occupation or favourite hobbies, for example…

…Much of the time, the discovery of the True Will is a slow and gradual process, occasionally punctuated by breakthroughs of insight. For example, you may have been reflecting on your life choices over the past several years and discover that there has been a certain trend that had escaped your notice at the time; but then, in looking back on it, you gain some insight into the True Will. In contrast, there are those moments when you’ll simply be stopped in your tracks when a realization appears as an instantaneous flash, causing you to laugh or cry (or both) with the clarity of the insight.

The process is incredibly individualized, and no two seekers will experience its peaks and valleys in the same way. To put it somewhat poetically: Think of yourself as the prophet of your own Angel — as the high priest or priestess of a religion you are developing that is yours alone. The aim of that religion is to deepen, intensify, and delineate with ever-increasing clarity the mystical and magical procedures that effectively invoke your Holy Guardian Angel.

Dr. David Shoemaker, Living Thelema

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Потполно се слошувам со читателот кој исправно го констатира редовното ретардирано копи пејст објави кои со право само ним ги интересира а на останатиот дел од логичниот аудиториум им ги отекува расадницие на потомството (ако се припадници на машкиот пол, разбира се).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Потполно се слошувам со читателот кој исправно го констатира редовното ретардирано копи пејст објави кои со право само ним ги интересира а на останатиот дел од логичниот аудиториум им ги отекува расадницие на потомството (ако се припадници на машкиот пол, разбира се).
Незнам за тебе, но обично останатиот дел од логичниот аудиториум, не губи време и не чита нешта што не ги интересираат. Тебе никој не те запре на улица да ти ги отекува расадниците или ти дојде дома да ти кажува што е телема.
Така да, со оглед на тоа дека ти и сличните на тебе се тие што киснат на темава а тоа не го прават затоа што истата ги интересира, вие сте тие што отекувате нечии расадници за потомство! А поретардирано од тоа тешко дека има.

Kajgana Shop

На врв Bottom