- Член од
- 28 октомври 2005
- Мислења
- 8.293
- Поени од реакции
- 1.646
Нормално тој што е во темница како ќе ја познае вистината? Треба да се просветли.Аха, со други зборови знаеш затоа што ти сакаш да е вистина. Јака логика![]()
Нормално тој што е во темница како ќе ја познае вистината? Треба да се просветли.Аха, со други зборови знаеш затоа што ти сакаш да е вистина. Јака логика![]()
Тој што седи во темница посакува светлина, не значи дека и ја добил. Може да е само илузија. Или да не речам “пуста желба“.Нормално тој што е во темница како ќе ја познае вистината? Треба да се просветли.
Светото писмо е слово божје. Значи тоа е живо слово. На почетокот Бог беше словото и словото беше Бог. Така е запишано. Све е енергија. Ако читаш друга литература ти влага или потпаѓаш по таква енергија. Колку повеќе се придржуваш до христијанскиот начин на живот толку повеќе гледаш некои работи кои додека си бил во темнина или под друго влијане не си можел да ги видиш тие работи.Ke mozes li da objasnis kako ti go primi slovoto bozje aka svetlinata?
Again prasanjeto e kako znaes deka seto toa ne e laga i deka ti si na praviot pat za ralizka od drugite veri ? Potenciraj go toj del!Светото писмо е слово божје. Значи тоа е живо слово. На почетокот Бог беше словото и словото беше Бог. Така е запишано. Све е енергија. Ако читаш друга литература ти влага или потпаѓаш по таква енергија. Колку повеќе се придржуваш до христијанскиот начин на живот толку повеќе гледаш некои работи кои додека си бил во темнина или под друго влијане не си можел да ги видиш тие работи.
Многу битен дел е ова. Со ова се отвараат и други можности нели?Светото писмо е слово божје. Значи тоа е живо слово. На почетокот Бог беше словото и словото беше Бог. Така е запишано. Све е енергија. Ако читаш друга литература ти влага или потпаѓаш по таква енергија. Колку повеќе се придржуваш до христијанскиот начин на живот толку повеќе гледаш некои работи кои додека си бил во темнина или под друго влијане не си можел да ги видиш тие работи.
Уште еден многу битен детал. Само останува прашњето кој е излажан? Јас што ги имам во опција сите можни сценарија, и оние на кои ми текнало и оние на кои не, или пак ти кој си приклоник на САМО едно сценарио? Некако нема логика да бидеш прелажан затоа што СЕ' е во игра, а да НЕ си прелажан затоа што САМО едно си прифатилКако беше онаа сцена од матрих? Блажено е незнаењето. Кога си излажан лесно се манипулира со тебе. Затоа е потребна вистината. Вербата е во царството небесно, во нешто што не сме виделе и му веруваме и прифаќаме христијански начин на живот кој значи откажување од земни задоволства за да се добие вечен живот. Но на тој пат има многу лага која треба да ја познаеме за да не бидеме прелажани.
Што дозна ти од верата? Дозна дека водата се состои од молекули? Или пак колкав е коефицинетот на ширење кај материјалите? И дека секој материјал си има свој коефициент? Или пак дека пеницилинот лекува? Дека не морало да умрат милиони луѓе од глупава настинка пред да биде откриен пенцилинот?Лудоста е шо не разбираш шо ти е важно да дознаеш.
П.С. Верата и те како е дознавање наспроти атеистичкиот редукционизам, но ваша волја е да чмаете во квазиакадемизмот...
атеист=научно типче, што се дознава докажувајќи научно...Науката не е атеистичка. Нема нужна поврзаност на науката и атеизмот. И не мешај фамилија.
Јас тебе те прашав што ти со верата дозна?
Никаде не спомнав фамилија.атеист=научно типче, што се дознава докажувајќи научно...
А ти може да мешаш?
Да, пошто ти прашуваш, ја МОРАМ да одговорам.
Па, доволно за актуелниот егзистент и апсолутот...
Како што реков претходно: атеистички ограничено и исфрустрирано со суетен, надмен однос кон христијанството, а сака да Го знае Знаењето!???[DOUBLEPOST=1409084704][/DOUBLEPOST]
Што дозна ти од верата? Дозна дека водата се состои од молекули? Или пак колкав е коефицинетот на ширење кај материјалите? И дека секој материјал си има свој коефициент? Или пак дека пеницилинот лекува? Дека не морало да умрат милиони луѓе од глупава настинка пред да биде откриен пенцилинот?
Очекувано од христијанин. Ништо чудно.Како што реков претходно: атеистички ограничено и исфрустрирано со суетен, надмен однос кон христијанството, а сака да Го знае Знаењето!???
Чудни заробеници!
Не ми веруваш? Докажи дека незнам!Ништо не си дознал, само веруваш, а верување не е знаење.
ОК, со навредите ништо нема да промениш. Особено фактот дека за ништо од набројаното не излажав. Или излажав ... според тебе?[DOUBLEPOST=1409086771][/DOUBLEPOST]Како што реков претходно: атеистички ограничено и исфрустрирано со суетен, надмен однос кон христијанството, а сака да Го знае Знаењето!???
Чудни заробеници!
Не се пенали со ваков коментар. Ова е пенал за атеиститеНе ми веруваш? Докажи дека незнам!
И мене ми е очекувано “знаењето“ на @kooperativa да те “задоволува“.[DOUBLEPOST=1409087049][/DOUBLEPOST]Очекувано од христијанин. Ништо чудно.
Што толку те задоволува набројаното?ОК, со навредите ништо нема да промениш. Особено фактот дека за ништо од набројаното не излажав. Или излажав ... според тебе?
Нема потреба, еве сам си докажа.Не ми веруваш? Докажи дека незнам!
Очигледно е твоето “знаење“. Веројатно твојава црква има часови по ад хоминем аргументи. Такво “знаење“ не ви недостига. И тоа не ме изненадува.И мене ми е очекувано “знаењето“ на @kooperativa да те “задоволува“.[DOUBLEPOST=1409087049][/DOUBLEPOST]
Да, но едно е да умреш од проста настинка на ............... 15-20 год, а друго е да НЕ умреш од таква проста работа.Што толку те задоволува набројаното?
Дека нема да умреш од настинка, а пак ќе умреш?!
Толку ли е инфективен зборот “верувам“, се плашиш да го употребиш?! Не ми се верува дека е дотаму...Нема потреба, еве сам си докажа.
Не бе душо, само си ја препознаваш сопствената реторика.Очигледно е твоето “знаење“. Веројатно твојава црква има часови по ад хоминем аргументи. Такво “знаење“ не ви недостига. И тоа не ме изненадува.