Прашање за Христијанството III

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нормално тој што е во темница како ќе ја познае вистината? Треба да се просветли.
Тој што седи во темница посакува светлина, не значи дека и ја добил. Може да е само илузија. Или да не речам “пуста желба“.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Ke mozes li da objasnis kako ti go primi slovoto bozje aka svetlinata?
Светото писмо е слово божје. Значи тоа е живо слово. На почетокот Бог беше словото и словото беше Бог. Така е запишано. Све е енергија. Ако читаш друга литература ти влага или потпаѓаш по таква енергија. Колку повеќе се придржуваш до христијанскиот начин на живот толку повеќе гледаш некои работи кои додека си бил во темнина или под друго влијане не си можел да ги видиш тие работи.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Светото писмо е слово божје. Значи тоа е живо слово. На почетокот Бог беше словото и словото беше Бог. Така е запишано. Све е енергија. Ако читаш друга литература ти влага или потпаѓаш по таква енергија. Колку повеќе се придржуваш до христијанскиот начин на живот толку повеќе гледаш некои работи кои додека си бил во темнина или под друго влијане не си можел да ги видиш тие работи.
Again prasanjeto e kako znaes deka seto toa ne e laga i deka ti si na praviot pat za ralizka od drugite veri ? Potenciraj go toj del!

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Многу битен дел е ова. Со ова се отвараат и други можности нели?
Како беше онаа сцена од матрих? Блажено е незнаењето. Кога си излажан лесно се манипулира со тебе. Затоа е потребна вистината. Вербата е во царството небесно, во нешто што не сме виделе и му веруваме и прифаќаме христијански начин на живот кој значи откажување од земни задоволства за да се добие вечен живот. Но на тој пат има многу лага која треба да ја познаеме за да не бидеме прелажани.
Уште еден многу битен детал. Само останува прашњето кој е излажан? Јас што ги имам во опција сите можни сценарија, и оние на кои ми текнало и оние на кои не, или пак ти кој си приклоник на САМО едно сценарио? Некако нема логика да бидеш прелажан затоа што СЕ' е во игра, а да НЕ си прелажан затоа што САМО едно си прифатил :confused:

Ај уште еднаш да прашам, од кај знаете.сигурни дека има загробен живот? Некој дошол и кажал? Со научни докази е потврдено?[DOUBLEPOST=1409084704][/DOUBLEPOST]
Лудоста е шо не разбираш шо ти е важно да дознаеш.
П.С. Верата и те како е дознавање наспроти атеистичкиот редукционизам, но ваша волја е да чмаете во квазиакадемизмот...
Што дозна ти од верата? Дозна дека водата се состои од молекули? Или пак колкав е коефицинетот на ширење кај материјалите? И дека секој материјал си има свој коефициент? Или пак дека пеницилинот лекува? Дека не морало да умрат милиони луѓе од глупава настинка пред да биде откриен пенцилинот?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Науката не е атеистичка. Нема нужна поврзаност на науката и атеизмот. И не мешај фамилија.
Јас тебе те прашав што ти со верата дозна?
атеист=научно типче, што се дознава докажувајќи научно...
А ти може да мешаш?
Да, пошто ти прашуваш, ја МОРАМ да одговорам.
Па, доволно за актуелниот егзистент и апсолутот...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
атеист=научно типче, што се дознава докажувајќи научно...
А ти може да мешаш?
Да, пошто ти прашуваш, ја МОРАМ да одговорам.
Па, доволно за актуелниот егзистент и апсолутот...
Никаде не спомнав фамилија.
Не, атеист не е научно типче и нема врска атеизмот со науката.
Ништо не си дознал, само веруваш, а верување не е знаење.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
[DOUBLEPOST=1409084704][/DOUBLEPOST]
Што дозна ти од верата? Дозна дека водата се состои од молекули? Или пак колкав е коефицинетот на ширење кај материјалите? И дека секој материјал си има свој коефициент? Или пак дека пеницилинот лекува? Дека не морало да умрат милиони луѓе од глупава настинка пред да биде откриен пенцилинот?
Како што реков претходно: атеистички ограничено и исфрустрирано со суетен, надмен однос кон христијанството, а сака да Го знае Знаењето!???
Чудни заробеници!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Како што реков претходно: атеистички ограничено и исфрустрирано со суетен, надмен однос кон христијанството, а сака да Го знае Знаењето!???
Чудни заробеници!
Очекувано од христијанин. Ништо чудно.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Чудни заробеници!
ОК, со навредите ништо нема да промениш. Особено фактот дека за ништо од набројаното не излажав. Или излажав ... според тебе?[DOUBLEPOST=1409086771][/DOUBLEPOST]
Не ми веруваш? Докажи дека незнам!
Не се пенали со ваков коментар. Ова е пенал за атеистите

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Очекувано од христијанин. Ништо чудно.
И мене ми е очекувано “знаењето“ на @kooperativa да те “задоволува“.[DOUBLEPOST=1409087049][/DOUBLEPOST]
ОК, со навредите ништо нема да промениш. Особено фактот дека за ништо од набројаното не излажав. Или излажав ... според тебе?
Што толку те задоволува набројаното?
Дека нема да умреш од настинка, а пак ќе умреш?!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не ми веруваш? Докажи дека незнам!
Нема потреба, еве сам си докажа.
И мене ми е очекувано “знаењето“ на @kooperativa да те “задоволува“.[DOUBLEPOST=1409087049][/DOUBLEPOST]
Очигледно е твоето “знаење“. Веројатно твојава црква има часови по ад хоминем аргументи. Такво “знаење“ не ви недостига. И тоа не ме изненадува.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Што толку те задоволува набројаното?
Дека нема да умреш од настинка, а пак ќе умреш?!
Да, но едно е да умреш од проста настинка на ............... 15-20 год, а друго е да НЕ умреш од таква проста работа.
Не спинувај, него врати се на темата за тоа дали во библијата го има пеницилинот или пак струјата или планетите ..... било што друго?
Или тоа е откриено од луѓето со својата љубпитност која сега со сите сили ја осудивате, а воедно и ги користите тие придобивки од неверниците? Вие со вашата НЕљубопитност ќе си останете зачаурени во тој свој кожурец и својата комфорт зона, од пусти страв дека можеби има нешто поинакво надвор. Вие сте тие кои сте ингорантни, со осудивање гледате на се' што не е според библијата, а истата таа црква во која се крстите од пред неколку години го прифати разводот како нормално нешто иако нели еднаш-засекогаш беше?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Нема потреба, еве сам си докажа.
Толку ли е инфективен зборот “верувам“, се плашиш да го употребиш?! Не ми се верува дека е дотаму...
Очигледно е твоето “знаење“. Веројатно твојава црква има часови по ад хоминем аргументи. Такво “знаење“ не ви недостига. И тоа не ме изненадува.
Не бе душо, само си ја препознаваш сопствената реторика.

Kajgana Shop

На врв Bottom