Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    762
Хаха... дури и меинстрим медиум како Вашингтон Пост пишува дека Украина вели:
Ukraine says Russian forces cross border in tanks, armored vehicles
http://www.washingtonpost.com/world...b7d1d4-2c3f-11e4-994d-202962a9150c_story.html

Но mkd.mk на Саше Ступидико подобро знаат:
Киев: Украинските граничари се борат со руски воен конвој
:P :rolleyes:

Потоа самиот текст им го побива бомбастичниот наслов:

Портпаролот на украинската војска „препознал„ дека возилата со обележја на самопрогласената Народна Република Доњецк, се всушност руски официјални возила. ;)

Мое прашање, може ли некако да се провери сметката на mkd.mk?
Многу ме интересира кој го плаќа Саше Ступидико да пишува вакви текстови... :sneaky:
Eпа јас не поверував ама се подисплашив ако вистина се случи тоа нема назад мразот пука во таа ситуација и отворен конфликт се ствара.

Знам доволно за Суворов орденот да знам дека се доделува за воени операции. http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_Suvorov
За кои тоа војни операции добиле орден?

Значи ти претпоставуваш и многу БИ САКАЛ да веруваш дека Путин дава ордени некому за нивните борби во Украина. Каде е тоа наведено?

Има голема разлика во тоа како интерпретираш нешто кога немаш никакви докази туку само инсинуираш.

И тоа не беа слики од тенкови, туку од тешка артилерија. И ако се сеќавам правилно, сликите не беа од ноќно време.
И повторно не ми одговори на моето прашање туку со многу ниски навреди пробуваш да избегнуваш одговор. Не ме чуди.

Константно користиш шпекулации и креираш инсинуации, не проверуваш информации туку се обидуваш да ја приспособиш веста до сликата која ти одговара.
Кога јас вложувам екстра напор да овозможам колку што можам поконкретни аргументи, оставам отворени можности и да погрешам и затоа сум претпазлив кога постирам нешто, а тогаш истотака очекувам ферски однос и чесен пристап од другата страна.

Глумење емотивност не проаѓа кога сме возрасни и добро знаеме што постираме, јас ти потенцирав многу конкретно:
1. Инсинуираш со орденот Суворов, да не кажам дрско лажеш бидејќи немаш со што да поткрепиш освен со твојата “убеденост“
2. Паралелно со редица други далеку побанални работи за кои си редовен сезнајко, наеднаш не ти ни текнува да прогуглаш заможностите на сателитите, туку се впушташ повторно со тврдења кои ги адаптираш на целта која сакаш да ја постигнеш.

Врз основа на ова не би требало да се чувствуваш погоден или да глумиш таков, туку прифати го или како сугестија да промениш нешто во начинот на дискутирање или продолжи со истото глупирање и не симулирај емотивност.

Твоите шеги полни со арогантност, потсмевање на другите задржи си ги за себе.Ако имаш нешто паметно да кажеш кажи.Ако можеш да докажеш нешто дека е фалсификат бујрум контраргумент наместо млатење празна слама и одење оф топик.
П.С. И не реков дека си постирал слики туку дека имаше една група со ставови компатибилни со твоите кои тврдеа дека по паѓање на Слвјанск ке се праќале руси во логори а нигде не видовме докази од тие фамозни логори.
Јас па се си мислев дека е паметно да ти укажам на фактот дека евтини монтажи на јутјуб/фејсбук не се ниту аргументи, не па докази.

Пази ваму, постираш јутјуб видео кое уствари не е ни видео, туку се состои од пар фотографии и некоја музика. Првата фотографија е некој тип, некаде до некое оружје (малокалибарски топ ли е, што ли е). Втората фотографија е скриншот од мобилен телфон од тој рускиот В'контакти (или како веќе им се вика социјалната мрежа). Третата фотографија е исто скриншот од мобилен телефон, како таа женатамУ вели дека типот починал.

Ај сега ти, пошто нели си многу паметен (:rolleyes:)... објасни ми како на мало дете, како тоа евтинава приказна ни докажува дека руската регуларна армија е инволвирана во Украина?
Плус тоа, биди љубезен и објасни ни на сите како мојата (евтина, ама сепак посмешна) приказна за тебе и тројцата напалени банту црнци, не е исто толку веродостојна како и приказнава за наводниов погинат руски војник од П'сков?

Твоите шеги полни со арогантност, потсмевање на другите задржи си ги за себе.
Ех да, ќе го заборавев ова.
Види вака... кога пишуваш нешто на јавен форум треба да очекуваш дека некој ќе ти реплицира.
Во секој случај ако си напишал нешто издржано и објективно лесно ќе ти биде да си го одбраниш ставот. Но ако постираш смешни и ступидни работи, кој си па ти да се лутиш кога ќе ти се мава сеир? :P

Оваа мапа пореално ја пресликува состојбата. Мапата на украинското министерство ги прикажува како освоени градови, села и територии кои одамна не ги контролираат. На мапата не прикажуваат ниедно губење територија. Дури и нивни бројни сопствени изјави не соодветствуваат со прикажаното

Оваа што ја постирам е подобра, со можно благо фаворизирање на сепаратистите
И украинската мапа што ја цитираше и оваа сепаратистичка мапа се премногу оптимистички.
Фактот е дека голем дел од територијата е ‘сива‘ зона, посебно големите ниви со сончоглед и др. каде што има минимални битки кои се сконцентрирани по населени места и автопати. Многу може да се смени на бојно поле во 24 саата и затоа треба да се почека ден-два за да објективно се види што се сменило.
Ова ме потсеќа на случка во Јули каде што украинскиот министер за одбрана избрза на својот фејсбук профил да објави дека АТО ослободиле одреден град, за после саат-два пак да го изгубат.
Спред мене, најобјективна мапа е онаа на Foreign Policy Watcher.
https://twitter.com/FPWatcher/status/503770246000676864
Значи ти претпоставуваш и многу БИ САКАЛ да веруваш дека Путин дава ордени некому за нивните борби во Украина. Каде е тоа наведено?

Има голема разлика во тоа како интерпретираш нешто кога немаш никакви докази туку само инсинуираш.

Константно користиш шпекулации и креираш инсинуации, не проверуваш информации туку се обидуваш да ја приспособиш веста до сликата која ти одговара.
Кога јас вложувам екстра напор да овозможам колку што можам поконкретни аргументи, оставам отворени можности и да погрешам и затоа сум претпазлив кога постирам нешто, а тогаш истотака очекувам ферски однос и чесен пристап од другата страна.

Глумење емотивност не проаѓа кога сме возрасни и добро знаеме што постираме, јас ти потенцирав многу конкретно:
1. Инсинуираш со орденот Суворов, да не кажам дрско лажеш бидејќи немаш со што да поткрепиш освен со твојата “убеденост“
2. Паралелно со редица други далеку побанални работи за кои си редовен сезнајко, наеднаш не ти ни текнува да прогуглаш заможностите на сателитите, туку се впушташ повторно со тврдења кои ги адаптираш на целта која сакаш да ја постигнеш.

Врз основа на ова не би требало да се чувствуваш погоден или да глумиш таков, туку прифати го или како сугестија да промениш нешто во начинот на дискутирање или продолжи со истото глупирање и не симулирај емотивност.
Дадов руски извор за издавањето на орденот на Суворов на руската бригада, наведов за што точно се издава истиот орден и го поткрепив со извор, но според тебе тоа сеуште е интерпретација, инсинуација и дрско лажење, а не релевантен доказ. И јас не го спомнав воопшто Путин, не знам од каде го извади.
Дадов и слики од освоено руско воено возило со сериски број и документација кој припаѓа на истата бригада на руската армија. Имаше и список на војници на истата бригада со прешкртани имиња на загинати (повредени?) војници.
Но, ако сето тоа не е доволно, еве уште еден руски извор за одржан затворен погреб на локални војници од Псков.
https://translate.google.com/translate?sl=ru&tl=en&js=y&prev=_t&hl=ru&ie=UTF-8&u=http://slon.ru/fast/russia/v-pskove-proshli-zakrytye-pokhorony-mestnykh-desantnikov-1147710.xhtml&edit-text=&act=url

Ова доволна промена е во дискутирање или според тебе е дрско лажење? Јас докази за моите тврдења за инволвираноста на руската армија дадов, ти освен празни зборови за дрско лажење немаш придонесено никакви контра-аргументи.

Дадов руски извор за издавањето на орденот на Суворов на руската бригада, наведов за што точно се издава истиот орден и го поткрепив со извор, но според тебе тоа сеуште е интерпретација, инсинуација и дрско лажење, а не релевантен доказ. И јас не го спомнав воопшто Путин, не знам од каде го извади.
.

Ова станува трагикомично, дали воопшто го прочита со внимание тоа што го постираше?

Напомним, Владимир Путин подписал Указ о награждении 76-ј дивизии орденом Суворова 18 августа. В частности, в Указе говоритсја: «За успешное выполнение боевых заданиј командованија и пројавленные при этом личным составом мужество и героизм наградить орденом Суворова 76-Ју гвардејскују десантно-штурмовују Черниговскују Краснознаменнују дивизију». Псковскаја дивизија - втораја дивизија, котораја получает этот орден.

Ајде посочи го делот каде се соопштува конкретно за кој настан го добиваат орденот, посебно ме интересира како го поврза со Донбас?

Затоа што нели, прикаските дека руска армија се бори во Донбас се само измислици и оправдувања за неуспехот на украинската армија.
[DOUBLEPOST=1408983942][/DOUBLEPOST]
Наса има ставено бесплатен сервер (за ентузијасти) за вакви топлински слики, ама не е многу прецизен. Сликите се апдејтирааат секој ден. барај modis satellite ; eosdis earthdata ...

Сигурно циа како дел од американската воена машина има на располагање далеку попрецизни сателитски сензори од бесплатните на наса кои се монтирани 1999. Тоа треба да ни е на сите јасно. Циа сигурно знае кој и каде дејствува во украина и сигурно има информации за малезискиот авион. Ама еден висок американски државник кажа дека нема да објавуваат слики поради страв да не се дознае за технологијата на американците.
.

Петре, он сето ова го знае само му одговара да симулира. Ова што ти го наведе се познати карактеристики дури и за метереолошките сателити, а камоли напредни воени.

Последно уредено:
Ова станува трагикомично, дали воопшто го прочита со внимание тоа што го постираше?

Напомним, Владимир Путин подписал Указ о награждении 76-ј дивизии орденом Суворова 18 августа. В частности, в Указе говоритсја: «За успешное выполнение боевых заданиј командованија и пројавленные при этом личным составом мужество и героизм наградить орденом Суворова 76-Ју гвардејскују десантно-штурмовују Черниговскују Краснознаменнују дивизију». Псковскаја дивизија - втораја дивизија, котораја получает этот орден.

Ајде посочи го делот каде се соопштува конкретно за кој настан го добиваат орденот, посебно ме интересира како го поврза со Донбас?
Ти тоа сериозно бараш врска со Донбас?
Добиваат орден за успешно извршени воени задачи во битка во слично време кога се појавуваат многубројни други докази за инволвираност на истата таа дивизија во Донбас.
Свесна игнорантност е страшна работа.

Фала за објаснувањето.

Мора некои многу опасни комбајни да се користат во Русија чим имаат способност целосно да уништат цел батаљон.

Еве и видео од комбајн aftermath-от

Ни Раша Тудеј не се доволно забегани да ја тераат прикаската со комбајните.
можеби се трактори можеби се комбајни можеби се тенкови можеби се и слонови.. од сликата презентирана не се добива никаква информација, камо ли да се користи како доказ против Русија.

Како што кажав Американците имаат толку развиена висока технологија што новите сателититски слики имаат резолуција и до 20 сантиметри (дури верувам и повеќе, за некоја година ќе можат да прават и препознавање на лице преку сателит) Годишниот буџет на National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) им е 5 милијарди долари. Американците знаат се што се случува во Украина и на нејзините граници. Тоа е факт. Ги знаат кои и каде се бунтовниците, колку се, веројатно и што оружја имаат. Зошто Американците не им даваат инфо на Украинците никој неможе да ти каже (Сноуден проба нешто, ама сега животот му виси на конец).Паралелено на нив и Русите ги имаат истите информации за украинците.

Тоа што Американците објавиле слика со резолуција како Гугл Мапс со наводни објекти со дополнително објаснување дека се руска артилерија , докажува дека апсолутно не се случува ништо такво. Да имаше стварно Руска артилерија, ќе објавеа слики каде што се гледа и серискиот број на топот и ќе испратеа дронови да испитаат подетално.
Очајно пробуваат да ги најдат тие руски војници во Доњецк и Луганс. Толку очајно што платените репортери прават статии за непостоечки рововски битки меѓу русите и украинците.

Ако стварно постоеа руски војници во доњецк и луганс досега ЦНН и ББЦ ќе ги објавеа дури и нивните имиња, наместо да се занимаваат со ќерките на Путин.

ако толку му веруваш на американците тогаш зошто не се запрашаш,
Во 1962 со U-2 авионите кои летаат на 21 км висина, со апаратите кои сликаат АНАЛОГНИ слики и тоа додека авионот се ДВИЖИ и пробува да им избега на советските радари инсталирани во Куба и советските мигови. За на крај да може од земените фотографии да препознаат вистински советски ракети, а денес со сета развиена технологија, со секакви сателити со врвни сензори и пак да неможат да најдат доказ за руски тенкови во Украина. Потоа користат слика која јас можам да најдам на дигитал глобе (секако ако си платам) со резолуција како гугл мапс и прикажува неколку објекти подредени по ред и како демек тоа е руска артилерија?

Јас не им верувам. Никој не им поверува, дури и почнаа да се зафркаваат со таа слика. На таа слика ни премиерот на украина и верува. Таа само му служи на премиерот да ја префрли кривицата на Руските за огромните загуби на Украинците.

Можеби и стварно ги гаѓале, а Амеканците знаат, но зошто не објавуваат ништо сериозно?

Добиваат орден за успешно извршени воени задачи во битка во слично време кога се појавуваат многубројни други докази за инволвираност на истата таа дивизија во Донбас.
зашто би го правеле сеа?Вајда не се идиоти цело руско раководство кога се под лупа на цел свет да даваат ордени на војници кој се борат во украина.

Јас сериозно барам доказ дека орденот Суворов им е даден за борбите во Донбас.

Запази, јас не велам дека 100% не учествувале нити дека учествувале, само барам да ми докажеш дека баш за нивното инволвирање во Донбас ја добиле оваа награда. Ти тоа се обидуваш да го накалемиш, ајде повели биди доследен на тврдењето и докажи го.

Ќе почекам уште малце да омекнеш и признаеш дека не си сигурен, т.е. дека не знаеш за што точно го добиле орденот, а тогаш можеби и ќе ти помогнам со одговорот на моето прашање.

@Vanlok

Секоја чест што сеуште обидуваш да дискутираш со некои членови.

Па тие истите испраните молчеа кога ги запалија живи цивилите во Одеса.
Кога беа убиени над 90тина луѓе на Маидан, поголемиот дел од снајпер.
Па тие истите имаа тврд став дека Русија го оборила Боингот.
А доказ ниту имаа, ниту имаат сега.

Со такви амеби сакаш дискусија? Живи луѓе гореа, нив мува не ги лазеше.

Уште па Дарданија кога пише со неговите небулуози сфаќаш со какви заостанати личности имаш работа. Амеби што би рекол проф. Љубомир Данило Ф.

Последно уредено:
можеби се трактори можеби се комбајни можеби се тенкови можеби се и слонови.. од сликата презентирана не се добива никаква информација, камо ли да се користи како доказ против Русија.

Како што кажав Американците имаат толку развиена висока технологија што новите сателититски слики имаат резолуција и до 20 сантиметри (дури верувам и повеќе, за некоја година ќе можат да прават и препознавање на лице преку сателит) Годишниот буџет на National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) им е 5 милијарди долари. Американците знаат се што се случува во Украина и на нејзините граници. Тоа е факт. Ги знаат кои и каде се бунтовниците, колку се, веројатно и што оружја имаат. Зошто Американците не им даваат инфо на Украинците никој неможе да ти каже (Сноуден проба нешто, ама сега животот му виси на конец).Паралелено на нив и Русите ги имаат истите информации за украинците.

Тоа што Американците објавиле слика со резолуција како Гугл Мапс со наводни објекти со дополнително објаснување дека се руска артилерија , докажува дека апсолутно не се случува ништо такво. Да имаше стварно Руска артилерија, ќе објавеа слики каде што се гледа и серискиот број на топот и ќе испратеа дронови да испитаат подетално.
Очајно пробуваат да ги најдат тие руски војници во Доњецк и Луганс. Толку очајно што платените репортери прават статии за непостоечки рововски битки меѓу русите и украинците.

Ако стварно постоеа руски војници во доњецк и луганс досега ЦНН и ББЦ ќе ги објавеа дури и нивните имиња, наместо да се занимаваат со ќерките на Путин.

ако толку му веруваш на американците тогаш зошто не се запрашаш,
Во 1962 со U-2 авионите кои летаат на 21 км висина, со апаратите кои сликаат АНАЛОГНИ слики и тоа додека авионот се ДВИЖИ и пробува да им избега на советските радари инсталирани во Куба и советските мигови. За на крај да може од земените фотографии да препознаат вистински советски ракети, а денес со сета развиена технологија, со секакви сателити со врвни сензори и пак да неможат да најдат доказ за руски тенкови во Украина. Потоа користат слика која јас можам да најдам на дигитал глобе (секако ако си платам) со резолуција како гугл мапс и прикажува неколку објекти подредени по ред и како демек тоа е руска артилерија?

Јас не им верувам. Никој не им поверува, дури и почнаа да се зафркаваат со таа слика. На таа слика ни премиерот на украина и верува. Таа само му служи на премиерот да ја префрли кривицата на Руските за огромните загуби на Украинците.

Можеби и стварно ги гаѓале, а Амеканците знаат, но зошто не објавуваат ништо сериозно?
На почетокот на конфликтот имаше доста информации дека ЦИА им дава логистичка поддршка на украинските власти, сигурен сум дека во таа логистичка поддршка се вклучени сателитски снимки. Зошто тие не се објавуваат? Најверојатно затоа што се работи за воени тајни.

Сликите кои беа објавени и за кои ние дискутираме се слики на комерцијална компанија која продава сателитски снимки на mapmart и слични страни. Секој може да купи снимки од нив и да ги објави.[DOUBLEPOST=1408985623][/DOUBLEPOST]
Јас сериозно барам доказ дека орденот Суворов им е даден за борбите во Донбас.

Запази, јас не велам дека 100% не учествувале нити дека учествувале, само барам да ми докажеш дека баш за нивното инволвирање во Донбас ја добиле оваа награда. Ти тоа се обидуваш да го накалемиш, ајде повели биди доследен на тврдењето и докажи го.

Ќе почекам уште малце да омекнеш и признаеш дека не си сигурен, т.е. дека не знаеш за што точно го добиле орденот, а тогаш можеби и ќе ти помогнам со одговорот на моето прашање.
Јас ти ја дадов поврзаноста и тајмингот според кој сметам дека орденот е даден за борбите во Донбас.
Можеби не е даден за Донбас, можеби е даден за Крим, иако технички во Крим немаше борби.
зашто би го правеле сеа?Вајда не се идиоти цело руско раководство кога се под лупа на цел свет да даваат ордени на војници кој се борат во украина.
И што ќе направи целот свет? Нов круг на бескорисни санкции кои имаат минимален ефект?
ОН ќе реагираат? ОН никој не ги шиша, се виде со бомбардирањето во Србија.
Според мене, русите провоцираат и чекаат кикс на Порошенко. Дали ќе го добијат, ќе видиме.

Јас ти ја дадов поврзаноста и тајмингот според кој сметам дека орденот е даден за борбите во Донбас.
Можеби не е даден за Донбас, можеби е даден за Крим, иако технички во Крим немаше борби.

Ми ја даде поврзаноста која повеќе ти одговара, нели е така?

Процедурата за доделување на ордени и номинации не е од ден за ден така да и тајмингот со последните настани во Донбас е само случаен.

Никаде не е стриктно кажано дека мора да дошло до борба гради в гради за да се заслужи овој орден, тоа е твоја интерпретација.
За волја на вистината од Кремљ никаде не беше официјално соопштено за кои конкретни настани се однесува овој орден, но доколку непристрасно ги следиш руско јазичните вести имаше интервјуа со официјални претставници и коментатори дека се работи за брзата интервенција во Крим без притоа и да се даде шанса на непријателот да реагира.

Поуката е да не се избрзува со вестите и да не се прават слободни интерпретации, како што беше случај досега, потребни се неколку дена за да се оформи целата слика.
Можете да се љутите што после никому не му е дојдено повеќе до дискусија кога се служите со ќор фишеци аргументи со многу краток рок на траење.

Повеќе време губам во исправување на вашите грешки, отколку да земам и напишам свое мислење.
Во моментов нема ништо ново од Украина освен секојдневните борби пред се’ од информациски карактер. Не може да се утврди вистинитоста за напредокот на воените дејствија кога се суди исклучиво според медиумската покриеност.
Јасно е дека далеку од воспоставување контрола се украинските сили, а судејќи според тактикчките потези на Русија, се оди кон де факто прогласување на хуманитарна катастрофа и замрзнување на воените дејствија.

Ми ја даде поврзаноста која повеќе ти одговара, нели е така?

Процедурата за доделување на ордени и номинации не е од ден за ден така да и тајмингот со последните настани во Донбас е само случаен.

Никаде не е стриктно кажано дека мора да дошло до борба гради в гради за да се заслужи овој орден, тоа е твоја интерпретација.
За волја на вистината од Кремљ никаде не беше официјално соопштено за кои конкретни настани се однесува овој орден, но доколку непристрасно ги следиш руско јазичните вести имаше интервјуа со официјални претставници и коментатори дека се работи за брзата интервенција во Крим без притоа и да се даде шанса на непријателот да реагира.

Поуката е да не се избрзува со вестите и да не се прават слободни интерпретации, како што беше случај досега, потребни се неколку дена за да се оформи целата слика.
Можете да се љутите што после никому не му е дојдено повеќе до дискусија кога се служите со ќор фишеци аргументи со многу краток рок на траење.

Повеќе време губам во исправување на вашите грешки, отколку да земам и напишам свое мислење.
Во моментов нема ништо ново од Украина освен секојдневните борби пред се’ од информациски карактер. Не може да се утврди вистинитоста за напредокот на воените дејствија кога се суди исклучиво според медиумската покриеност.
Јасно е дека далеку од воспоставување контрола се украинските сили, а судејќи според тактикчките потези на Русија, се оди кон де факто прогласување на хуманитарна катастрофа и замрзнување на воените дејствија.
Дури и да се доделени за Крим, повторно се работи за воена интервенција на Русија на туѓа територија.
Е сега може да зборуваме како Крим историски и демографски е руско подрачје, но тоа не ја прави воената инволвираност помалку нелигитимна.

И ако ништо друго, покажува дека Русија е спремна да внесе своја војска за анексација на туѓа територија и длабока инволвираност во војните и логистички дејствија на сепаратистите. Иако фактот дека скоро сите сепаратистички лидери се руси без никаква врска со Украина и одозгора сегашни или поранешни членови на руската тајна служба, е доволен факт за инволвираноста.

‘Партизани‘ кои сосема случајно оперираат на самата граница со Русија.
Вие стварно верувате дека тоа се локалци а не борци преминати од руска граница?

И смешно и е како Раша Тудеј вади артикли за запленети тенковски бригади и огромен број на артилерија и муниција неколку дена после информациите за голем број на тенкови и артилерија кои ја преминуваат руската граница во Украина. Посебно што тенковите што сепаратистите ги користат се со маскирани ознаки.
И доказите за присуството и активноста на руската 76-та дивизија од Псков.

Види вака.

1. Кога почнаа ополченците со заплените на првите тенкови, артилериски орудија... од сето тоа нешто требаше да оди на рекламација кај производителот.
2. Производителот им дава ново за старо.
3. Кога новиот н.пр. тенк доаѓа кај ополченците, со проста делба почнува да се множи... 1, 2, 4, 8, 16... Професор Балтазар на дело.

И, штом чуеш дека имаат запленето 1-2 чамци, знај дека за некоја седмица ќе имаат и морнарица.

Сега јасно ти е?

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom