Патријахалноста како неправеден систем кон жената

Член од
15 август 2014
Мислења
79
Поени од реакции
80
не би требало воопшто да има “фамилијарен ќотек“. Ако мислеш дека насилството во кој било случај е ОК оди кај психолог.
Очигледсно не се разбираме. Значи не зборуваме за насилство. Скраја да е подалеку насилството.

Тука зборуваме за стариот добар патријархален фамилијарен воспитен ќотек.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
200
Поени од реакции
97
Очигледсно не се разбираме. Значи не зборуваме за насилство. Скраја да е подалеку насилството.

Тука зборуваме за стариот добар патријархален фамилијарен воспитен ќотек.
“насилство: Примена на сила врз некого против неговата волја и неговите права.“ не се зафркавав за тој психолог.[DOUBLEPOST=1408571884][/DOUBLEPOST]
https://en.wikipedia.org/wiki/Simone_de_Beauvoir#Sexuality.2C_existentialist_feminism_and_The_Second_Sex ти ја препорачувам книгата, само за тебе ;)
In the chapter "Woman: Myth and Reality" of The Second Sex, de Beauvoir argued that men had made women the "Other" in society by application of a false aura of "mystery" around them. She argued that men used this as an excuse not to understand women or their problems and not to help them, and that this stereotyping was always done in societies by the group higher in the hierarchy to the group lower in the hierarchy. She wrote that a similar kind of oppression by hierarchy also happened in other categories of identity, such as race, class and religion, but she claimed that it was nowhere more true than with gender in which men stereotyped women and used it as an excuse to organize society into a patriarchy.

Последно уредено:
Член од
15 август 2014
Мислења
79
Поени од реакции
80
“насилство: Примена на сила врз некого против неговата волја и неговите права.“ не се зафркавав за тој психолог.
Aман зафрканција да не се разбирала. се зафркаваф . нормално дека е насилство и е недозволиво во 21 век.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.148
Поени од реакции
30.267
Не знам дали е за тука, но некаде да напишам.
Ми се гади кога ќе видам ,,мажиња,, кои се занимаваат со литература, уметности, пеење, играње ора, скокање, денсање.
Исто ми се гади и од хипстерчиња со црвени панталони.
Добро бе толку ли е тешко да се занимавате на стрелачко, на карате, на бокс. Толку ли е тешко одвреме навреме да изедете по некој бокс.
Но добро тоа се лични вкусови, а за вкусови не се расправа.

Сепак ми се чини дека има нов пичкарски тренд, Мажите наместо да се занимаваат со спортови како бокс, карате, стрелаштво, се насочуваат во уметност, балет. Далеку далеку од било каква патријархалност. Не сакам ни да помислам по дома што се дешава. Ако продаваат стрепон веројатно има и купувачи за такви намирници.

Баш ме интересира колку од новите генерации можат да се пофалат дека изеле дебел ќотек при растењето. Тоа е патријархалност. Стариот да ти привлезе со каишот, а старата да го искриви сукалото од тебе. А пред тоа учителот нашколо раката да му отрпнала од мавање шамари по тебе, а немаш појма зашто. :icon_mrgr:
Глеј сеа, од една страна, балетаните се опкружени со жени :D

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Навремето кога КШК оперираше се беше фино лепо, културно, разбирање, слога југомаднат, кујните светнати...

П.С. овој Андродаира е у Анима Дунди.

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Не ми одговори на прашањето, ќе го земам ова како да. Не срами се SuBZerO, тоа е нормална биолошка функција. (y)
Vo nedostatok na paznja si odgovori sama. Ovoa go postuem epten.Bravos!

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
:pos::pos::pos: Си ме насмеала за сите пари алал да ти е.

Него да не бегаме од темата. Какво е твоето мислење за следнава работа. Мажо на жената да и опали сочен шамар кога ќе претера со трошење и кога ќе згреши, а и жената да има право да го удри со еднаква сила кога ќе се врати во 3 по полноќ начукан мажот. Значи и мажот и жената иста болка да трпат за секој грев што ќе го сторат. Дали тоа треба да се воведе?
Значи зборуваме за прашањето фамилијарен ќотек. Како според тебе треба да се регулира тоа. Кога тоа треба да е дозволено и какви реквизити треба да се употребуваат при фамилијарното воспитување.
Треба да излезaт заедно да трошат и да се вратат заедно начукани во 3 по полноќ. Компромис. :D

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Треба да излезaт заедно да трошат и да се вратат заедно начукани во 3 по полноќ. Компромис. :D
Vazi ama da pijat ist alkohol....Zs posle ko se laapaat da ne se izmesaa sve!

Последно уредено од модератор:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Еј, дај или вратете се на темата или ќе ја заклучам. Ве оставив да си поправите муабет, ама дај не забегавајте. Истото важи и за темата “Феминизам“.

Kajgana Shop

На врв Bottom