APIPA

• Креатор на темата Креатор на темата Nikolov82
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Локација
Виница
Ми се јави интересен проблем, на пријателот го форматирав комп. со ОС 7, јас имам t-home интернет и е се во ред доделува 192.168.....,додека кај него компјутерот покажува 169.254.х.х т.е. APIPA или непозната мрежа на прозорчето за lan- има кабелски интернет, мојот лаптоп го однесовме кај него и без никаков проблем му додели приватна адреса 10.х.х.х. Што може да е проблемот кај него, кај мене DHCP најнормално доделува приватни адреси а кај него не.

Поздрав

Ми се јави интересен проблем, на пријателот го форматирав комп. со ОС 7, јас имам t-home интернет и е се во ред доделува 192.168.....,додека кај него компјутерот покажува 169.254.х.х т.е. APIPA или непозната мрежа на прозорчето за lan- има кабелски интернет, мојот лаптоп го однесовме кај него и без никаков проблем му додели приватна адреса 10.х.х.х. Што може да е проблемот кај него, кај мене DHCP најнормално доделува приватни адреси а кај него не.

Поздрав
Види во Device manager дали му е инсталирана мрежната ко што треба.
Второ, стави и рачно адреса на мрежната од истиот ранг. Или, види што адреса добиваш на лаптопот, запиши ја, исклучи го од мрежа и стаи му ја истата адреса на неговиот PC. Поради некоја причина, мрежната од PC-то не зема DHCP адреси. Не ќе да е до модемот, чим тебе ти доделува на лаптоп... Ако работи со фиксната, нека тера така.

Види во Device manager дали му е инсталирана мрежната ко што треба.
Второ, стави и рачно адреса на мрежната од истиот ранг. Или, види што адреса добиваш на лаптопот, запиши ја, исклучи го од мрежа и стаи му ја истата адреса на неговиот PC. Поради некоја причина, мрежната од PC-то не зема DHCP адреси. Не ќе да е до модемот, чим тебе ти доделува на лаптоп... Ако работи со фиксната, нека тера така.
Веќе пробав и со статичка адреса како 10.х.х.х и 192.168.х.х и пак неќе, додека кај мене на т-хоме без проблем истиот компјутер си доделува адреса. Чудно ми е што на т-хоме работи, а на кабелскиот оператор несака и дава апипа, додека мојот лаптоп без проблем работи на кабелскиот со динамичка адреса

Пред да се деси ова, некогаш во минатото, си го поврзал твојот лаптоп на модемот на другар ти?
Муабетот ми е, да не имаат некое глупо ограничување по MAC адреси, па твојата веќе да ја има во листата и затоа да добиваш адреса без проблем... А по reinstall-от на Windows-от се дешава некогаш мрежната да ја смени адресата (иако е хардверска, се менува и софтверски).

Ако е така, тогаш можеби е добро да се јавите во кабелскиот оператор и да напоменете дека поврзувате ново ПЦ на модемот и да прашате дали треба да се напраи нешто од нивна страна. Или, пробај со првата работа што се прави при вакви случаи - исклучи/вклучи модем :)

не прв пат го приклучувам и од прва додели адреса направив PPPoE и добив интернет конекција, кабелскиот оператор не работи со МАС адреси туку со username i password na PPPoE.

Последно уредено:
И на PPPoE се врзуваат јузерите по MAC иначе... :)
Што не мора да е случајот со овој оператор. Не знам, неам идеја. Ама се ми иде натаму дека самата мрежна има мака, најверојатно со драјверите...

Друже компјутерот го средив и сега се е во ред. Испадна дека не е инсталиран
reliably multicast protocol за IPv4.
Благодарам за помошта

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom