абе абе прилепска работа ....
RISE OF THE PLANET OF THE APES (2011)
не ми беше гледан првиот дел а му се мислев од порано, ај сега ај после, ама ете се погоди моментот да имам шанса да го гледам вториот дел на кино во скопје па набрзина 4 саати пред тргнување го изгледав првиот.
си немав појма буквално за шо се работи филмот и додека го чекав да се симни си замислував тотално некакви сценарија што испаднаа дека врска немаат со приказната во филмот. тоа за мене беше огромен плус.
филмот трае саат и четириесет минути и една за тоа релативно кратко време успеа да покажи повеќе од доволно информации кој на нас гледачите ни стана прилично многу појасно. малку наликуваше на дизни сторија на почетокот кога ете Цезар растеше и си гледаше низ прозор. НО тоа набрзо се смени, прилично подруг тоналитет и правец доби филмот, едноставно искусивме развиток на еден лидер, едно суштество со натприродна интелегенција и страшен еволуциски прогрес. Голумчо (Andy Serkis) се надмина уште еднаш и ни го долови ова суштество во најдобро светло. моментот кога прозбори мајмунот беше епик сцена, ќе ми држи влага долго време.
Џејмс Франко беше прилично солиден во филмот, на моменти имаше застој и монотоност ама тоа беа мал број, незабележителен бидејќи
немаше апсолутно ниту еден момент кога си помислив чекај да направам пауза што многу често ми се случува да направам кога гледам филм или серија. едноставно залепен за дрвена столица и како што сум седнал да така станав по завршувањето на филмот. уште еднаш тотално подруга замисла имав за филмот и филмот како целина ме хајпна до даска пред да тргнам за скопје за да го гледам новиот филм.
сума сумарум 8.5/10 шо е супер одлична оценка за него и сметам дека да го гледам одново филмот нема воопшто да ми се расипи чувството шо си го имам сега.
одиме дајле ...
DAWN OF THE PLANET OF THE APES (2014)
филмот веднаш почнува каде што застана приквелот, со информациите за вирусот и изумирање на човештвото, војните меѓу луѓето за превласт, едноставно човештвото оди наназад, додека мајмуните се повеќе и повеќе се поорганизирани и "поцивилизирани"
ликови на кој најмногу му обрнав внимание и со право беа : Ceasar, Koba, и ликот на гери олдман.
буквално ги крадеа сцените кога и да се појавеа на екранот.
за приказната малку сум разочаран, клише и веќе видено сценарио, ми изгледаше на комбинација на Avatar и Lion king. не беше оригинално, но сепак филмот ќе го ставам како забавен ама со многу изгубен потенцијал, потенцијал за нешто епско. сепак се забавував кога го гледав и во 3-D е стварно е авантура да се гледа филмот, одлично направено и пошо за првпат гледав филм во 3D бев презадоволен.
7.5/10 причина е најверојатно што ме хајпна премногу првиот и овој бидејќи го гледав неколку часа покасно ми беше за некоја нијанса послаб. сепак вреди да се гледа и двата имаат препорака за гледање.