Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    758
Бројот на Украинци кои побарале досега руско државјанство надмина 27.000, пренесува РИА „Новости“, повикувајќи се на извор во Федералната служба за миграција на Русија.

Според податоците на ФМС, околу 160.000 граѓани на Украина побарале консултативни услуги за процесот за регулирање на престојот во Русија, а повеќе од 48.000 – за доделување привремен престој и статус бегалец.

Досега статус на бегалци во Русија добиле 233.000 лица од Украина.

http://mk.rbth.com/news/2014/07/30/golem_broj_ukrainci_pobaraa_rusko_drzavjanstvo_35679.html

Значи каква западна срање пропаганда кога Русија ке прави воена вежба тоа е закана , а кога Западот со УСА тоа е за стабилност боже господе како некој циклон не ја избрише УСА

Не знам какви вежби се и кој/колку бродови ќе учествуваат од НАТО (ме мрзи да проверам). Но освен земјите кои излегуваат на Црно Море, другиве можат да имаат максимум 2 воени бродови од било која класа.

Тоа значи дека немаат многу шанси да и наштетат на руската црноморска флота или на поморската база. Но целта и не би им била тоа. Ако има некое р'чкање тоа може да биде само за генерирање на нов false flag.
Се појасно станува дека САД немаат намера да престанат да провоцираат војна.

А сега замислете Русија да врши воени вежби со Мексико (пример) и да симулира напад (одбрана по дипломатски речник) на Тексас? Интернетот и телевизиите би имплодирале!

Турција беше контратежата РМ да не биде поделена меѓу СРЈ и Грција.
Русиja,а не Турциja[DOUBLEPOST=1406809385][/DOUBLEPOST]
Не знам какви вежби се и кој/колку бродови ќе учествуваат од НАТО (ме мрзи да проверам). Но освен земјите кои излегуваат на Црно Море, другиве можат да имаат максимум 2 воени бродови од било која класа.

Тоа значи дека немаат многу шанси да и наштетат на руската црноморска флота или на поморската база. Но целта и не би им била тоа. Ако има некое р'чкање тоа може да биде само за генерирање на нов false flag.
Се појасно станува дека САД немаат намера да престанат да провоцираат војна.
Движенето на корабите во Црно море се регулира от декларациjaта от Монтрио.
И ако декларациjaта е нарушавана веке многу пати и са влегували многу повеке кораби от 9 на нецрноморски држави и са престоували повеке от 21 дена.
Последно време во Црно море идат разузнавателни кораби-Френскиот - Дупри дио Лом и италианскиот Електра.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1278976

Последно уредено:
Ова требаше вака да биде напишано "Добро е што банкарите и олигарсите на Западот ги поставија банкарите и олигарсите на Истокот во ситуација да бираат меѓу богатството и праведноста."

Би те замолил да ми објасниш како се користат болници, старечки домови, градинки за напад врз контролните пунктови на украинската армија оддалечени со километри оттаму?

На ист начин како што се користат на пр. стадиони и станбени згради.
[DOUBLEPOST=1406816064]
[/DOUBLEPOST]
Кога ги убиваа и гореа во Одеса не ни имаше сепаратисти во источна Украина; училиштата и домовите за старци не се користени од сепаратистите, сепаратисти не пукаа од руска територија но тоа не ги спречи бомбардирањата. Украинците рандом пукаат и бомбардираат со артилерија и авијација. Не знам како не ти е јасно. Украинската армија и паравоените формации напаѓаат, треба сепаратистите да се предадат? Ги бранат нивните домови. Има волонтери и платеници од други земји, но мнозинството се луѓе од Донбас и Луганск. Додека агресорите не се од Донбас ниту од Луганск.

Овде дискутираме за Украина а не за Чеченија.
Еве и видео каде сепаратистите отвараат оган од двор на црква

Одеса се случи после Крим каде што загина украински војник при анексијата која бтњ беше извршена како што милувате да кажете без ниеден испукан куршум.

Последно уредено:
[DOUBLEPOST=1406816064][/DOUBLEPOST]

Одеса се случи после Крим каде што загина украински војник при анексијата која бтњ беше извршена како што милувате да кажете без ниеден испукан куршум.
Да за жал ова им се случува затоа што во Крим не пружија никаков отпор. Секако дека и без тоа ќе го изгубеа Крим, но барем ќе им дадеа дознаење на Русите дека имаат намера да се бранат.
Одеса исто ја гледам како Украинска слабост, не смееја да дозволат да излезат од контрола фашистите. За жал секогаш се појавуваат такви во криза, истото се случуваше и во Југославија кога се појавиле Усташи и Четници.

[DOUBLEPOST=1406816064][/DOUBLEPOST]

А кој тоа го уби украинскиот војник? Русите? Јас колку што знам убиецот (се потврди дека е снајперист) уби и мештан од Крим, но тој не е важен а? Кој го шиша локалното население битно Украинците гинеле. Секоја смрт е трагична но крајно лицемерно е да се актуелизира едната смрт а другата да не се ни спомнува како да не се ни случила.

PS убиецот не е пронајден.

Украинската војска користи оружја како на пример Град (http://en.wikipedia.org/wiki/BM-21_Grad) во урбани места, тоа е против Женевска конвенција ака тоа е воен злочин!

Последно уредено:
Ова е крвава ѓранска војна и такви работи како во Одеса, се случуваа и овде во бивша југославија, а ќе се случуваат и во Украина и на многу други места. Јебига војна е.

Инаку најголем број од бунтовнициве се припадници на специјалните војски на Русија. Многу мал дел се локалци.

Така да овие приказниве за угнетено малцинство повеќето се приказни за мали деца, составени од големата руска пропаганда машинерија.

Да за жал ова им се случува затоа што во Крим не пружија никаков отпор. Секако дека и без тоа ќе го изгубеа Крим, но барем ќе им дадеа дознаење на Русите дека имаат намера да се бранат.
Одеса исто ја гледам како Украинска слабост, не смееја да дозволат да излезат од контрола фашистите. За жал секогаш се појавуваат такви во криза, истото се случуваше и во Југославија кога се појавиле Усташи и Четници.
Rusija saka teritorija da se shiri...Ti ova seriozno go velish. Rusija ima teritorija i poveke otkolku i treba i fizichki teshko ja pokriva i ja kontrolira.
A shto se odnesuva do Krim, Ukraina ne go zagubi, Ukraina samo go vrati Krim kade shto si pripagja istoriski. Ne primetuvash deka Krim vo MSM dali voopshto se spomnuva, it is a done deal.[DOUBLEPOST=1406820947][/DOUBLEPOST]
Ова е крвава ѓранска војна и такви работи како во Одеса, се случуваа и овде во бивша југославија, а ќе се случуваат и во Украина и на многу други места. Јебига војна е.

Инаку најголем број од бунтовнициве се припадници на специјалните војски на Русија. Многу мал дел се локалци.

Така да овие приказниве за угнетено малцинство повеќето се приказни за мали деца, составени од големата руска пропаганда машинерија.
Imash ti nekoi verodostojni statistiki za ova shto go tvrdish deka vo Ukraina ima Ruski specijalci.
A sigurno deka ima, kako shto ima platenici od Zapad, privatni firmi, "dobrovolci" itn.
Klin se klinom izbija brachko.

А кој тоа го уби украинскиот војник? Русите? Јас колку што знам убиецот (се потврди дека е снајперист) уби и мештан од Крим, но тој не е важен а? Кој го шиша локалното население битно Украинците гинеле. Секоја смрт е трагична но крајно лицемерно е да се актуелизира едната смрт а другата да не се ни спомнува како да не се ни случила.

Украинската војска користи оружја како на пример Град (http://en.wikipedia.org/wiki/BM-21_Grad) во урбани места, тоа е против Женевска конвенција ака тоа е воен злочин!

Ги чепна ли некој русите на Крим пред да се отцепат? Чии беа војниците во нови униформи наоружани до заби без ознаки кој го анексираа Крим? Под чива команда беа тие?Немој да ми кажеш само дека беа локални жители. А за женевска конвенција ја кршат и двете страни.Имаш видеа погоре каде и сепаратисти отвараат оган од станбени згради, места н цркви исто забранети со Женевска конвенција ама тоа никој не го ни приметува а камоли да го осуди.

Еве едно видео каде сепаратисти исто користат Град од Славјанск

Закана е затоа што Русија сака територијално да се шири, не гледаш дека малку им е територија. Они би да окупираат, асимилираат,
Сталин пак им стана идол, утре ќе им текне како за време на Сталин да прават демографски експерименти и да селат цели народи.
Нема да го спорам фактот дека Руската Федерација е доста појака од времето кога се распадна СССР. Нема да спорам ни дека си имаат своја агенда како една од големите светски сили, агенда која вклучува ширење на сферата на влијание.

Но не се согласувам дека агендата на Руската Федерација вклучува окупации и освојување на земји/држави.
Тоа се приказни за мали деца. Приказни кои кога не би биле вистина, ти (или било кој писмен, и чесен дискутант), тоа многу лесно ќе го покажеш со факти.
Ајде конечно да се најде некој со прозападни (проамерикански всушност) гледања, што со факти може да ги потркепи ставовите. Пошто до сега овде на темава не видовме таков.

Ова што го кажуваш се непромислени глупости, инсинуации непоткрепени со никаков доказ... тотално истото што се рецитира на американските меинстрим медиуми како CNN, повторно без НИКАКВИ ДОКАЗИ.

Ама знаеш што, ајде за момент да кажеме дека си во право. Можеш ли искрено и објективно да кажеш како тоа САД се почесни и „по...демократски„ во спроведувањето на својата агенда?

Зошто сите што не се слепи, глупи, или не лажат, гледаат што тоа прават САД низ белиов свет.
Колку воени интервенции имаше Русија во последниве стотина години, а колку воени интервенции имаше/има САД??

И еве со ФАКТИ, да не биде дека зборуваме на памет:
http://academic.evergreen.edu/g/grossmaz/interventions.html
https://www.globalpolicy.org/us-military-expansion-and-intervention/26024.html
USA_intervention_bleu.gif

Rusija saka teritorija da se shiri...Ti ova seriozno go velish. Rusija ima teritorija i poveke otkolku i treba i fizichki teshko ja pokriva i ja kontrolira.
A shto se odnesuva do Krim, Ukraina ne go zagubi, Ukraina samo go vrati Krim kade shto si pripagja istoriski. Ne primetuvash deka Krim vo MSM dali voopshto se spomnuva, it is a done deal..
Се шират го окупираа Крим, ако не е тоа територијално ширење не знам што е. А имаат многу територија но никогаш не им е доста.
Ако бил Руски тоа не значи дека треба насила да го окупираат. Ако се отворат сите разноразни територијални спорови,ќе нема крај од војни, во Европа барем онаа Западната тоа е расчистено, границите се формални и не е битно чија територија на кого му припаѓала во минатото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom