Ментализам

D

Daedalus

Гостин
Со магија?
Ќе си го прашам....

Ти веројатно мислиш на магионичарски трикови, а тие имаат нула врска со магија.

Знаев дека ќе почне некој да меша баби и жаби, а кој знае зашто темава е отворена во ЧекДисАут. Треба да биде во Хоби или можда во Литература и Уметност.
Темата беше отворена у психологија, послем Разиел ја премести у Чек Дис Аут.

Абе добро, сум ти кажал што се подразбира под „магија“ у ситуацијава. :)
Иначе комплетно се слагам за муабетов. Навредувачки е што ментализам го ставаат у чек дис аут. Професија која е стара и која е комплетно уметност како што се и другите форми на уметност, не заслужува непочит и вакво дисање. Али прост менталитет, бем ли га.

Последно уредено од модератор:

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
534
Поени од реакции
1.101
"
Ne e mentalec tuku e mentalist.ocigledno imas disrespekt kon luge sto se umetnici.
Isto kako mnogu jak matematicar da go nareces "nerd".
Imam ogromen respekt kon umetnici bidejki i samiot sum umetnik, izrabotuvam ornamentirani uplatnici za mojata mesna zaednica. Ovde problemot bil sto ja ne razlikuvam mentalist od mentalec, pa bi zamolil da me upatite vo terminologijata.

D

Daedalus

Гостин
Imam ogromen respekt kon umetnici bidejki i samiot sum umetnik, izrabotuvam ornamentirani uplatnici za mojata mesna zaednica. Ovde problemot bil sto ja ne razlikuvam mentalist od mentalec, pa bi zamolil da me upatite vo terminologijata.
Вака, сеа сериозно ти пишувам, не планирам тролање, заебанции и слично..
Ментализам е вид на илузионизам (магионичарство). Менталистот остава илузија на натприродни способости кај публиката. За разлика од шарлатаните како Ури Гелер и сличните на нив, професионалниот изведувач кажува дека не се работи за натприродни способности туку за трикови.
Еве ти, разгледај го Дерен Браун и неговите емисии.
Ликот кој самиот по себе е скептик, открива преваранти со тоа што ги реплицира комплетно иситите ефекти кои они ги постигнуваат само со трикови.

Самото магионичарство во кое спаѓа ментализмот бара многу тренинг, посвета, знаења од глума, шоуменство и ред други работи. Исто како и пеење, глума и други услужни дејности заслужува почит. Ти може да стоиш на тоа дека секој изведувач од ваков карактер не треба да биде сфатен сериозно, ама по таа аналогија не гледам зошто не би ги вклучил и сите останати изведувачи.
Сеа ти пробуеш да исмеваш луѓе кои со години и години работат и постигнуваат нешто, живеат професионално од тоа, а истото само по себе е форма на уметност и бара способности од различен карактер, што на пример го дели Дерен Браун или Баначек од некој си Петре од Свирипичино којшто гледа на кафе и сето тоа го тривијализираш со некои погрдни зборови и твојот репетитивен хумор.

Па чекај бе дечко, што имаш ти постигнато?
Си даваш за право да исмеваш луѓе кои работат нешто од љубов и постигнуваат ствари на тоа поле. Работи си го тоа што ти праи мерак, али поштувај други луѓе кои го прават истото. Тој „менталец“ посветил години и години за да ентертејна публика, да му го развесели секојдневниот посран ден на обичниот човек за некој серко ко тебе да дое и да плука на цел тој труд и работа, пошто нели ти си интелектуално супериорен и мора да ги исмеваш „менталците“.

Последно уредено од модератор:
Член од
29 јули 2014
Мислења
7
Поени од реакции
5
Ти не си информиран, мислам дека на MIT пред.. ако не се лажам, 4-5 години отворија смер за НЛП. Иако нема нели никаков доказ дека воопшто работи, ама ситен детал е тоа, најмногу пријавени има таму и доста квалитетни во најмала рака магистри по неуро лингвистичко програмирање имаат искочено, за MIT збориме.
Малку доцна се приклучувам на дискусијава, но морам. Те молам просветли ме пријателе кои се тие факултети за ментализам и нлп. :) (Секако, кога велам НЛП мислам на Неуро-Лингвистичко Програмирање).

Ова е еден од главните проблеми зошто магионичарство, поготово ментализам нема НИКОГАШ да успеат на нашите простори. Баш поради фактот што 90% од луѓето одбиваат да го уклучат мозокот и реагираат како тебе, мислејќи дека се смешни и интересни. Навистина патетично. :)

Член од
29 јули 2014
Мислења
7
Поени од реакции
5
Не ме интересира магионичарство, тоа ти е само лажење и ништо друго. Ментализмот си нема врска со магионичарство. НЛП мора да знаеш ако сакаш да бидеш добар менталист.
Ууууу, брилијантно! Ни случајно ментализмот не е гранка на магионичарството, и ни случајно магионичарството не е уметност која што (на страна од техничките вештини потребни за за да се изведе илузијата и притоа се зачува тајната, исто како и ментализмот (што не е гранка на магионичарството, секако)) бара да бидеш добар наратор и да имаш барем минимални познавања од психологија и актерство (исто како и ментализмот, што нема везе со магија, повторувам). Магионичарството е ништо повеќе од обично лажење! А и дефинитивно на никаков начин нема поврзаност со ментализмот![DOUBLEPOST=1406644964][/DOUBLEPOST]
eazy dark side nema potreba od persiranje ali po so sum neinformiran jaden i beden diferenciraj od moralno eticki aspekt scam/con man od magionicar.
Магионичарот е забавувач. Con-men користат слични техники за материјални придобивки од жртвите. Мислам дека не е толку тешко да се направи разлика, можеби и не сум во право.

Последно уредено:
M

mar30

Гостин
Магионичарот е забавувач. Con-men користат слични техники за материјални придобивки од жртвите. Мислам дека не е толку тешко да се направи разлика, можеби и не сум во право.
To od kriminalen aspekt da,ali ne mi e jasno od moralno/eticki koja e razlikata.

D

Daedalus

Гостин
To od kriminalen aspekt da,ali ne mi e jasno od moralno/eticki koja e razlikata.
Од морално етички аспект, разликата е во тоа што магионичарот ТВРДИ дека не поседува никакви способности и дека цело шоу се праи за забава.
Шарлатанот од друга страна ги лаже луѓето дека има нешто мистично за да се импонира како авторитет и да постигне некој социјален статус што може да му донесе бенефит.

Не дека нема магионичари шарлатани, али сеа зборуваме за тие чија намера е да ја забавуваат публиката, а не да постигнат некакво влијание со помош на лажни премиси.

Ни двете не се „криминални“, али првото е сасим друго од морално етички аспект.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.266
Поени од реакции
84.364
Темата беше отворена у психологија, послем Разиел ја премести у Чек Дис Аут.

Абе добро, сум ти кажал што се подразбира под „магија“ у ситуацијава. :)
Иначе комплетно се слагам за муабетов. Навредувачки е што ментализам го ставаат у чек дис аут. Професија која е стара и која е комплетно уметност како што се и другите форми на уметност, не заслужува непочит и вакво дисање. Али прост менталитет, бем ли га.
Сепак, мешањето баби и жаби, не е на штета на ментализмот, според мене, туку поради поистоветување на магија со правење трикови. Магијата не е вештина за забава на публиката.

ОК, разбирам ја дека вие магија зборот го употребувате за немагијски вештини, како ментализам или праење трикови, али за мене (а и општо) тоа што вие го правите, нема благе везе со магија, затоа и пререков за тоа.

Иначе, свака част на секој што се труди во некоја област да биде успешен.

Последно уредено:

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
534
Поени од реакции
1.101
Па чекај бе дечко, што имаш ти постигнато?
Си даваш за право да исмеваш луѓе кои работат нешто од љубов и постигнуваат ствари на тоа поле. Работи си го тоа што ти праи мерак, али поштувај други луѓе кои го прават истото. Тој „менталец“ посветил години и години за да ентертејна публика, да му го развесели секојдневниот посран ден на обичниот човек за некој серко ко тебе да дое и да плука на цел тој труд и работа, пошто нели ти си интелектуално супериорен и мора да ги исмеваш „менталците“.
Што е минимумот за арбитрарно одбран серко да има постигнато, за да може да дојде и да плука по менталци овде? Кажувај побрзо, да се фатам за работа.

Член од
29 јули 2014
Мислења
7
Поени од реакции
5
Што е минимумот за арбитрарно одбран серко да има постигнато, за да може да дојде и да плука по менталци овде? Кажувај побрзо, да се фатам за работа.
Зошто толку сакаш да плукаш уствари?

D

Daedalus

Гостин
И да си Ајнштајн на новите времиња, ако сереш луѓе кои вложуваат труд у нешто си серко.
Дури И да важеше „да постигнеш нешто, па да сереш муабетот“ буквално како што ти го разбра, повише од сигурен сум дека не си Хокинг у физика или Џејмс Вотсон у генетика, како што се Дерен Браун у ментализам или Блејн у close up.
Зошто толку сакаш да плукаш уствари?
Огорченост. Никој не ја гледа неговата „интелектуална супериорност“. Другото објаснување е дека ужива да се импонира како супериорен, ваљда нешто со мерење пениси.

M

mar30

Гостин
Од морално етички аспект, разликата е во тоа што магионичарот ТВРДИ дека не поседува никакви способности и дека цело шоу се праи за забава.
Шарлатанот од друга страна ги лаже луѓето дека има нешто мистично за да се импонира како авторитет и да постигне некој социјален статус што може да му донесе бенефит.

Не дека нема магионичари шарлатани, али сеа зборуваме за тие чија намера е да ја забавуваат публиката, а не да постигнат некакво влијание со помош на лажни премиси.

Ни двете не се „криминални“, али првото е сасим друго од морално етички аспект.
david copperfield,criss angel,dynamo... ne se bas socialni slucaevi i imaat skromen" finansiski i socijalen benefit od nivnite sposobnosti spored tvoeto napisano magionicar kako profesija(ako profesija e definicija za egzistencija) e scam no kako hobi e ok po sto e samo za zabava bez benefit?

sekako prasanjeto ne mi bese za komparacija magionicar vs magionicar sarlatant tuku scam/con man od magionicar i se slozuvam deka nema klasicen kriminal kaj vtorive no dali ima eticki ili moralen to e diskutabilno malce dali voopsto moze da se razgranicat od toj aspekt.

D

Daedalus

Гостин
Да постоеше таа интелектуалана супериорност немаше *ако ништо друго, на овој начин* да лечи комплекси на форум, можеби?
Фрустрации. Илузијата за грандиозност е и те како сериозно психијатриско пореметување.

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
534
Поени од реакции
1.101
Фрустрации. Илузијата за грандиозност е и те како сериозно психијатриско пореметување.
Па има ли побогу чаре за този фристрации и огорчености? Лесно ви е вам, се потсмевате тука на психички растроени луѓе, зошто не сте го искусиле товарот на растроената психа. Ама ако, гледа госпот!

Kajgana Shop

На врв Bottom