Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    758
Училишта, болници, домови за старци, странски градови... И од тука ли пукаат сепаратистите? Украинската армија е неефикасна и непрофесионална и затоа пред да нападнат, бомбардираат се живо и диво и се надеваат дека ќе погодат некој сепаратист а потоа почнуваат со офанзива. Одеса е пример како се справуваат со цивилите. Или и од таму пукаа сепаратисти?

Училишта, болници, домови за старци, странски градови... И од тука ли пукаат сепаратистите? Украинската армија е неефикасна и непрофесионална и затоа пред да нападнат, бомбардираат се живо и диво и се надеваат дека ќе погодат некој сепаратист а потоа почнуваат со офанзива. Одеса е пример како се справуваат со цивилите. Или и од таму пукаа сепаратисти?

Оној што ги користи цивили како жив штит е поденакво одговорен како и оној што пука врз нив, што не ти е јасно.

Кога ке споредиш со Чеченија многу помалку се уништуваат цивилни објекти .

Оној што ги користи цивили како жив штит е поденакво одговорен како и оној што пука врз нив, што не ти е јасно.

Кога ке споредиш со Чеченија многу помалку се уништуваат цивилни објекти .

Кога ги убиваа и гореа во Одеса не ни имаше сепаратисти во источна Украина; училиштата и домовите за старци не се користени од сепаратистите, сепаратисти не пукаа од руска територија но тоа не ги спречи бомбардирањата. Украинците рандом пукаат и бомбардираат со артилерија и авијација. Не знам како не ти е јасно. Украинската армија и паравоените формации напаѓаат, треба сепаратистите да се предадат? Ги бранат нивните домови. Има волонтери и платеници од други земји, но мнозинството се луѓе од Донбас и Луганск. Додека агресорите не се од Донбас ниту од Луганск.

Овде дискутираме за Украина а не за Чеченија.

За сите што тврдат дека нема Американска вмешаност во украинска криза !

Американски генерал раководи со операциите во Источна Украина
Е сега најдобро е НАТО да прати модерно оружје во Украина , и од далечина милиметарски да ги уништат сепаратистите.
Хеј море Дарди, зошто ти како припадник на едно малцинство кое било угнетувано и систематски опресирано не се солидаризираш со руското малцинство во Украина кое му се случува истото па земало пушка во рака да си ги бара правата ? Па дури и лидерите им се Марксисти - ленинисти . Ах на кога ме потсеќа тоа :cautious:

Последно уредено од модератор:
Една работа која се занемарува кога станува збор за цивили е тоа кој користи цивилни објекти за свои упоришта и отвара оган од нив. И после гинеле цивили. Епа како нема да гинат.

Хммм... ти изгледа дека демонстрантите -бунтовници ги разбираш како армија, пандан на украинската армија. Дури и со очигледната руска помош, тие не се армија.

Инаку од аспект на тоа што делуваат од урбани места, па тоа во поголемиот дел и се жители на тие населени места. Каде да одат, во Киев?
Или да излезат на отворено во некое поле, а? Неколку илјади локални доброволци (ОК, плус руски доброволци како Стрелков) со лесно наоружување + понекој заробен транспортер и тенк (ОК, плус понешто шверцано од Русија). Но тоа технички и бројчано не е ни 100ти дел од бројчаноста и техниката на украинската армија, засилена со платеници.

Инаку, не верувам дека украинците намерно гаѓаат во болници и училишта... проблемот е што најголемиот дел од украинскта воена техника е постаро и релативно непрецизно оружје. На пример, ГРАД ракетните проектили никако не се фино прецизно оружје, но без дискриминација и масовно се употребуваат во урбани услови.

И дај биди (и ти и сите други што работиве ги гледате проамерикански) малку фер во споредувањето на двете страни. Зарем на почетокот на кризата, на Мајдан во Киев, таму заедно со другите демонстранти не „демонстрираа„ и солидна бројка американски платеници... а таму Јануковиќ не употреби ни 0.5% од силата што денес се употребува против демонстрантите (сегашни бунтовници) во Новорусија.

Дали би рекол дека и тие демонстранти од Мајдан, Киев, требаше да испаднат некаде на некое поле. Па таму да ја чекаат специјалната полиција (и армијата) да „водат фер војна„ со нив??
Зошто така во центарот на Киев, страдаа и цивилите... Нели?

Тотално не ми е јасно откаде ви оволкав недостаток од објективност и фер гледање на сите работи? Да бевте портпароли или некои политичари ќе ве разберев, плата треба да земате па макар и од прљави пари. Ама зарем овде на форумов не можеме да бидеме (барем делумно) фер и објективни во дискусиите?

Кога ги убиваа и гореа во Одеса не ни имаше сепаратисти во источна Украина; училиштата и домовите за старци не се користени од сепаратистите, сепаратисти не пукаа од руска територија но тоа не ги спречи бомбардирањата. Украинците рандом пукаат и бомбардираат со артилерија и авијација. Не знам како не ти е јасно. Украинската армија и паравоените формации напаѓаат, треба сепаратистите да се предадат? Ги бранат нивните домови. Има волонтери и платеници од други земји, но мнозинството се луѓе од Донбас и Луганск. Додека агресорите не се од Донбас ниту од Луганск.

Овде дискутираме за Украина а не за Чеченија.
@МакедонероЗначи Гаг сака да ти каже дека уктаинската војска е распашана банда без предходно да собере шти би рекле америте интелеџенс за теренот и упориштата туку си играат еци пеци пец ако се погоди се погоди ако не колатерална штета.

Еве како јаки држави се справуваат со шљамот:
http://rt.com/politics/176044-russian-officials-foreigners-ban/[DOUBLEPOST=1406620461][/DOUBLEPOST]

И мене ме заинтересира, човеков да ти бил писател.

А инаку ако имаше и ронка сомнеж на чив платен список е авторот на текстовите и воопшто целово „Окно„, еве да појасниме:
term-6208.jpg
tragrdijata-na-EU_2_0.jpg

Сорос НВО аpproved! ;)
http://okno.mk/taxonomy/term/6208

Мал извадок од текстовите на Борис камчев е доволен за лесно да ја воочиме музата на неговото „творештво„:

Како многупати досега во историјата, европската кратковидност и овојпат треба да ја исправи американската одлучност да се реагира во пресудни моменти. Макар тоа и да биде подложено на жестоки критики од меѓународната јавност. На какви што беа подложени на пример од САД предводените воени интеревнции во Југославија 1999, и во Ирак 2003.

Белата куќа во понеделник донесе решение претекнувајќи ја неодлучноста на бриселската технократија. САД во средата навечер објавија воведување нови санкции насочени кон сектори од руската економија како банкарскиот, нафтениот и одбранбениот, но и кон политичари. Тоа е нов притисок врз Владимир Путин со надеж да се омекне тврдиот став на Москва која не направи ништо во изминативе месеци (после дипломатските средби на виоско ниво во Женева во април) да ги убеди милитантите во источна Украина - се верува дека тие се кооординирани од руски безбедносни служби - да го положат оружјето и да започнат директни преговори со новата украинска власт.

Шта да се каже, напишаново кажува СЕ. ;)

Работите во Украина започнаа со зголемени активности на НеВладините Организации, кои се спонзорирани од банкарите што ги управуваат САД, најчесто преку Џорџ Сорос кој ја спроведува токму нивната агенда.
Тоа што некои и овде во Македонија се на платен список на оваа НВО петта колона, конкретно на платен список на Џорџ Сорос... тоа само ни зборува за нивната вмешаност насекаде низ светот.

Повеќето овде сме критични на се што заслужува критика, барем јас сум. Аргументи прифаќам, ако се базирани на факти (значи не на трачеви од социјалните мрежи). Но не поднесувам лицемерија и еднострано критизирање на само едната страна по принцип на двојни аршини.
Не може некој да има 100% исти ставови како соросидната НВО петта колона, а да не биде разобличен како петтоколонаш.

Туку, кога сме веќе кај петтоколонашите (а таквите како врапчето се дефинитивно петтоколонаши)... и ти си ми нешто сомнителен. Колеги да не ти се овие посочениве, па вака срдечно го браниш нивниот светол лик и дело.

Сметаш дека овдешниот однос кон петтоколонашите не е фер?
Штом ги делиш нивните ставови, обиди се да ги одбраниш тие ставови со аргументи што се базирани на факти и на вистини, така ќе ги одбраниш и врабецеот и останатите посочени.

Но агитирање со НВО пропаганда тука не проаѓа и за тоа можеме сите да му се заблагодариме на модераторот. (y)
Господ знае дека и мене ме нервира, купишта постови ми има избришано, повеќето од нив сосема валидно изложени мислења... но човекот си држи до стандардите (а јас немам влакна на јазикот, плус имам и склоност кон вметнување на комично-графички елементи) и затоа ги разбирам бришењата и модерирањата од негова страна.

Затоа Ти @teneke ако имаш што да кажеш на темава, повели. Нема потреба да ги браниш петтоколонашите... освен ако и ти не си таков.

Искрено целиот пост ти е плукање и квалификација, и реално админот треба да го избриши.

Инаку скоро сите постови овде се руска или анти глобалистичка пропаганда.

Не сум од вчера на форум, како и секогаш одредена тема e hijacking од одредена група, која во реалност е малцинство, но кога ќе се соберат на одредена тема ги истураат сите свои животни фрустрации, потикнати од своето мнозинство.

Ако сакате дискусија тогаш мора да се прекине со овие навреди, затоа што на одредни кутри души на темава му е скроз испран мозокот.

Ова е брутална војна, и како во секоја војна прво страда вистината.

Нови построги санкции против Русија

http://www.makdenes.org/archive/news/20140729/428/428.html?id=25474353
@teneke а ова на што ти личи??
http://tocka.com.mk/1/132970/monstruozni-pesni-vo-tel-aviv-utre-nema-uciliste-vo-gaza-nema-veke-deca[DOUBLEPOST=1406650622][/DOUBLEPOST]Јас сум сигурен да имаше ваква ситуација мегу САД и Мексико и да се вмешаше Русија сите ќе ја критикуваа Русија бидејќи се меша во комшиски спор. зато има овде повеќе Руско настроени личности се работи за Руска граница руски народ и Украина братски народ на Русите (сега незнам баш дали се)

Последно уредено:
@teneke тебе контрадикторност мора да ти е средното име.
Ти мора да си многу збунет човек. Никако не можам со сигурност да разликувам дали за себе или за мене (и други овде) зборуваш.

Прво велиш:
„Искрено целиот пост ти е плукање и квалификација, и реално админот треба да го избриши.„

Веднаш потоа следи:
„Инаку скоро сите постови овде се руска или анти глобалистичка пропаганда.„

Повеќе од очигледно е дека токму Ти самиот во овие први две реченици, мене лично и на повеќемината овде ни ги поплука мислењата. Преку твои лични квалификации.
Прилично иронично, и всушност патетично... со оглед на замислената улога на објективен посматрач и критичар, што сам си ја зададе. :)

Понатаму велиш:
„Ако сакате дискусија тогаш мора да се прекине со овие навреди, затоа што на одредни кутри души на темава му е скроз испран мозокот.„

Ова се само понатамошни блатантни навреди, но тоа и не е најлошото.
Најлошото во ова вокализирање на твоиве мозочни ветрови (се обидувам да асоцирам на тие долните... ветрови), е што за сите работи што ги напиша: тотално како да зборуваш сам за себе.

Патетично и смешно. Помалку и жално, но не многу.
Добро, ОК.
Сосема малку жално, како кога ќе видиш смачкан комарец и си велиш „греотка„ но после ти текнува дека истиот тој паразит мора да цица нечија животна есенција за да живее.

Дап, сите правиме грешки. Дефинивно не е за жалење работата.
Се извинувам на сите, нема да се повтори.

П.С. Ако кажувањето на вистината за глобалистичките агенди на банкарите кои ја контролираат САД, има за цена да јас лично бидам квалифициран како русофил и пред се, „испран мозок„... тогаш со задоволство прифаќам „испран мозок„ да бидам наречен (од испраните мозоци).

П.П.С. Ова погоре испадна малку... поинаку одошто замислував, ама C'est la vie! (y)

Искрено целиот пост ти е плукање и квалификација, и реално админот треба да го избриши.

Инаку скоро сите постови овде се руска или анти глобалистичка пропаганда.

Не сум од вчера на форум, како и секогаш одредена тема e hijacking од одредена група, која во реалност е малцинство, но кога ќе се соберат на одредена тема ги истураат сите свои животни фрустрации, потикнати од своето мнозинство.

Ако сакате дискусија тогаш мора да се прекине со овие навреди, затоа што на одредни кутри души на темава му е скроз испран мозокот.

Ова е брутална војна, и како во секоја војна прво страда вистината.
Ти го препорачувам овој форум, за Украјна. Администрацијата е поставува неутрално и не се бришат постови. Ако немаш проблем што е Српски форум. Другите наши форуми за жал се неактивни.
http://forum.b92.net/topic/73462-ukrajinska-kriza/page-765

Може. Што се однесува до мене, многу добра идеја е да си одите -штом веќе не ви се учествува во нормална, објективна и аргументирана со факти, дискусија.

За културолошки да го збогатам постов со мултијазична содржина, ќе додадам и... GOOD RIDDANCE! Don't let the door hit you on the way out.

Kaко и да е... Во меѓувреме во Украина:

Нови построги санкции против Русија

http://www.makdenes.org/archive/news/20140729/428/428.html?id=25474353
@teneke а ова на што ти личи??
http://tocka.com.mk/1/132970/monstruozni-pesni-vo-tel-aviv-utre-nema-uciliste-vo-gaza-nema-veke-deca[DOUBLEPOST=1406650622][/DOUBLEPOST]Јас сум сигурен да имаше ваква ситуација мегу САД и Мексико и да се вмешаше Русија сите ќе ја критикуваа Русија бидејќи се меша во комшиски спор. зато има овде повеќе Руско настроени личности се работи за Руска граница руски народ и Украина братски народ на Русите (сега незнам баш дали се)

Нема што да има ваква ситуација или онакава. ОВДЕ ИМА ЕДНА СИТУАЦИЈА, и тоа е јасно и гласно, РУСИЈА СЕ МЕША ВО ВНАТРЕШНАТА ПОЛИТИКА НА УКРАИНА, дотаму што си дозволи да и окупира и присоедини дел од нејзината територија.

Русија долго време си играше со Украина, и реално сета оваа гомнарска ситуација во која што се наоѓа државата е последица на тоа. Од самостојноста кон Украина, а и кон другите бивши држави од СССР, се постави со ОГРОМНА ароганција и надмоќ, и тргна со претпоставка дека мора да и се покорат на Русија, притоа користејќи ги како закана, нивните огромни ресурси и големото руско население во тие земји.

Сите банкари и олигарси од запад кои ги спомнувате овде и за кои "НИЕ НЕ СМЕ СВЕСНИ" што му прават на кутриот глобализиран свет, не се полоши од нивните пандани на исток во Русија, кои истото му го прават на пост комунистичкиот свет од СССР, а и на сопствениот народ во Русија.

Во секој случај, за брзо време ќе видиме какви "цвеќина" се банкарите и олигарсите од исток, предводени од Путин. Добро е што западот ги постави во ситуација да бираат меѓу богаството и праведноста. Тие се на потег.[DOUBLEPOST=1406662318][/DOUBLEPOST]
Може. Што се однесува до мене, многу добра идеја е да си одите -штом веќе не ви се учествува во нормална, објективна и аргументирана со факти, дискусија.

За културолошки да го збогатам постов со мултијазична содржина, ќе додадам и... GOOD RIDDANCE! Don't let the door hit you on the way out.

Kaко и да е... Во меѓувреме во Украина:

Убаво што приметуваш дека гомнарите од маинстрим медиумите од запад коментираат по реално, отколку што го прави тоа телевизијата на најголемиот хуманитарец во светот Mr. Putin, him self.

Инаку на РТ, убаво ти објаснија дека тоа, комбајните кога ќе се преполнат со жито ги исфрлаат балината со слама дури преку Украинска граница.

ОВДЕ ИМА ЕДНА СИТУАЦИЈА, и тоа е јасно и гласно, РУСИЈА СЕ МЕША ВО ВНАТРЕШНАТА ПОЛИТИКА НА УКРАИНА...

Чекај малку, Русија плати и организираше насилна смена на демократски избрана власт во Украина?

П.С. CNN не го постирав како пример за објективност, едноставно прв објавува информација која засега ја нема кај другите медиуми (и ете гледаш, ништо не ми стана што постирав меинстрим РПП медиа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom