Не викам дека не е вистина, но си помислив да не има некаков доказ кој ќе биде бајаги од корист. Иначе немора да е исто сценарио, според мене има повеќе можни сценарија.
1. Да се симулирала формација на транспортен авион со воена заштита и наверојатно со помош на лажна разознавачка информација и така да се навела Проруската ПВО да го бутне авионот.
2. Да го бутнале самите авиони што го следеле. Интересно беше инсистирањето во прв момент дека е авионот бутнат со БУК систем. Тоа беше главната лажна патка на САД.
3. Да е бутнат од Украински БУК систем и после да се обвинат прорусите бидејќи имаат таков систем.(ако воопшто имаат).
Според мене, нема никаква логика, Русите сами да го бутнале намерно авионот. Од причина што така си ставаат трн у здрава нога. А и подготвената пропаганда која го следеше цел тој настан, која се движеше многу бргу. Одма се знаеше дека авионот е бутнат, па и со каков систем е бутнат. Тие информации не се толку бргу достапни, бидејќи бараат време за анализа.
Во сите 3 можни сценарија што ги наведов целосна одговорност има хунтата.
Што знам, според мене ако се впуштаме во шпекулации, се случило следново:
Сценариото “Нортвудс“ сигурно било применето и во Украина, сепак замислата на американците не била комплетно реализирана.
Ги имаме следниве факти:
1. забележано друго летало во близина на цивилниот авион (сателитската снимка од руска страна е неоспорлив факт)
2. веројатни се две експлозии, една на крилото, а другата го преполовила трупот
3. контролата за летови (во сопственост на Коломојски кој на 100% одработува за ЦИА), го наведувала авионот специјално по друг курс
4. во неверојатна брзина од моментот на несреќата, беше покрената синхронизирана медиална кампања со манипулирање на причините за соборувањето
5. медиумската пропаганда беше до тој степен однапред организирана, што во краток период кулминираше со непотврдени слики и видеа и наводно прислушкувани разговори, лажни интервјуа каде бунтовниците наводно признаваат вина
6. до денес, не видовме
ниту еден доказ за обвинувањата од Западот, иако американските сателити во целост ја покриваат ситуацијата во Украина
7. од страна на украинската војска преку директното гранатирање во реонот на несреќата, специјално се попречуваше пристигнувањето на меѓународните набљудувачи со цел да се купи додатно време да “запали“ медиумската пропаганда
...
Според мене сценариото во некој момент тргнало наопаку, на пример бунтовниците не реагирале на поставената мамка, при што украинскиот борбен авион ја завршува задачата, а авионот паѓа на погрешно место, многу веројатно да било замислено тој да се сруши непосредно на руско-украинската граница.
Ова го велам бидејќи во тој случај, со цел да се обезбеди местото бунтовниците ќе мораа да дозволат пристап на украинската армија што би овозможило да бидат опколени од сите страни.
Доколку не би дозволиле пристап тогаш ова исто така ќе им послужеше на западните медиуми да ја оцрнуваат руската страна.
Јас не верувам дека била воопшто користена ракета земја-воздух.
Ова е војна, и не треба да имаме заблуди за некакво етичко војување овде или во било која војна, се работи за тоа кој ќе победи, а цената е живот. Нема овде правила ниту пак при влоговите кои што се во игра некој би ризикувал да се бори на рицерски чесен двобој.
Немаме веројатно ни престава какви ужасни работи се случуваат во Украина.