Прашања за Исламот III

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
oh, sweet summer child, ме изнасмеја со прашањава, кои му ги постави сега.
Зш?, па кога е слаткоречлив, мора да се постават прашања кои се многу спротивни од реалната слика, инаку не би била дискусијата интересна, нели лорде? :)

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Дали шеријатот ги загрозува христијаните кои би живееле на тие простори, доколку не би постоел истиот?
naprotiv ne gi zagrozuva sekoj ima svoe pravo na veruvanje i nikoj nema pravo da nametnuva nesto vo prisila i da vrsi ugentuvanje na toa naselenie koe e so hristijanska veroispved.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
zatoa sto e religija na mir (selam alejkum)i zatoa sto ja zboruva i ja kazuva vistinata za i oni koi zboruvaat deka isus e sin bozji ili nekoi go smetat za bog i del ot trojstvoto,...
Како да му веруваме на муслиман што зборува за исламот коа викате дека смее да се лажат немуслимани во името на наведената религијата?

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Ако Исус е божји син (а бил само обичен човек како јас и ти, пример) зошто тогаш толкав гнев се истура врз Христијанството и христијаните?
istoto prasanje mozes da si go postavis i obratno zosto se istura tolkav gnev vrs muslimanite i islamot?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.640
Поени од реакции
9.254
istoto prasanje mozes da si go postavis i obratno zosto se istura tolkav gnev vrs muslimanite i islamot?
Eве зошто:

4.СУРА
ЕН-НИСА (Жени)

89. Оние би сакале вие да бидете неверници како што оние се неверници: да бидете еднакви. Па, нив не земајте ги за заштитници се додека не се иселат на Аллаховиот пат.А ако ги свртат плеќите - тогаш, пофаќајте ги и убивајте гикаде било да ги најдете. Од нив не земајте ни заштитник ни поддржник!

Босанскиот превод:

Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte,

Sahih International
They wish you would disbelieve as they disbelieved so you would be alike. So do not take from among them allies until they emigrate for the cause of Allah . But if they turn away, then seize them and kill them wherever you find them and take not from among them any ally or helper.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
naprotiv ne gi zagrozuva sekoj ima svoe pravo na veruvanje i nikoj nema pravo da nametnuva nesto vo prisila i da vrsi ugentuvanje na toa naselenie koe e so hristijanska veroispved.
Точно, но во нормалните општества кои се регулирани со закони, има општествени норми, и луѓето имаат донекаде развиен морал.
Сликата, за жал, не е таква каква што ја прикажуваш. И јас би сакал муслиманите, христијаните, будистите, суфистите, хиндуистите, атеистите, торајанците итн. да бидат рамноправни на секој агол на планетата Земја. Зш јас гледам луѓе и нелуѓе, а не атеисти и теисти. Конташ? :)

Читни го шеријатското право за да видиш како се третира жената, да видиш колку е измачувана, дискриминирана, многу од законите се свртени против најопштите човекови права и слободи (слобода, што е тоа?). Не прави од денешниов Ислам совршенство затоа што е премногу далеку од тоа.:)

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Ова можеби важи за шеријатот на Кајгана, сепак членот прашуваше за вистинскиот шеријат.
Вака и Ратко Младиќ се прашуеше, после Сребреница - зашто ли сите гневот врз Србите го истураат?
zarem ne zabelezuvas kako ne ti odgovaram na tvoite postovi ? si se zaprasal li zasto? si se zaprasal li kako covek si?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
pa zarem ti bi poveruval?
Ако е вистина би поверувал.
Но прашањето беше за општата појава,не специјално за моето верување.

Како нормален човек да ви верува на муабетот кога самата света книга, Коранот, вика дека е баш ок да се лаже, се додека е во корист на ислмот.

Знаеш како се викаат малициозните верски групи кои имаат за цел да остварат лична корист?:icon_lol:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
zarem ne zabelezuvas kako ne ti odgovaram na tvoite postovi ? si se zaprasal li zasto? si se zaprasal li kako covek si?
Секогаш кога немате одговор, ја префрлате темата на мене - ја каков човек сум. Тоа и не е така лоша тема, треба некој да ја отвори, па да дискутираме.
Сепак, за жал, прашањата ќе останат неодговорени - во врска со оваа тема.:(

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Ако е вистина би поверувал.
Но прашањето беше за општата појава,не специјално за моето верување.
odam sega na iftar bidete pozdraveni ,[DOUBLEPOST=1406052220][/DOUBLEPOST]
Секогаш кога немате одговор, ја префрлате темата на мене - ја каков човек сум. Тоа и не е така лоша тема, треба некој да ја отвори, па да дискутираме.
Сепак, за жал, прашањата ќе останат неодговорени - во врска со оваа тема.:(
ke te ostavam samiot da si razmislis so ladna glava kakov covek si.mozebi ke svatis .

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
zatoa sto e religija na mir (selam alejkum)i
Зошто исламот е религија на мирот, кога другите ги прогласува за заблудени и залутани? Одговор - Затоа што исламот е религија на мирот.....

The Force is strong with this one. ...
This reminds me of another powerful jedi:

Kajgana Shop

На врв Bottom