- Член од
- 6 август 2012
- Мислења
- 174
- Поени од реакции
- 77
Види,ако ти понудам сеа да бираш на кој јазик ќе учиш,а ти понудам грчки и бугарски,што ќе одбереш?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Sega po temata.
Srpski falsifikat e deka slovenofonoto naselenie vo Makedoija bilo amorfna masa.
Site fakti pokazuvaat deka bilo jasno osvesteno kako etnicko bugarsko naselenie pa se borelo za svoi bugarski ucilista i za svoja bugarska crkva vo vremeto na Prerodbata.
Ako bilo makedonsko, sigurno ke se borelo za makedonski ucilista i makedonska crkva,
Neli?
Не е точнодека тогаш немалокодифициран бугарски јазик.Nema tuka ponuda. Samite lugje se borele za svojot BUGARSKI jazik. Togas nemalo kodificiran bugarski jazik. Sekoj Bugarin go sakal svojot dijalekt. Ohridskite Bugari go sakale svojot, trnovskite - svojot.
Ne gledam tuka nikakav amorfizam.
I mnogu me cudi so koj um borcite za BUGARSTINATA vo Makedonija, nekoi skopski istoricari gi proglasile za "makedonski prerodbenici".
Makedonskite prerodbenici se pojavile vo vtorata polovina na 30te godini na 20 vek i site do eden bile komunisti, koi ja ispolnuvale naredata na Kominternata.
Ако Миладиновци, Прличев, Шапкарев, Жинзифов и сите други борци за бугарштината во Македонија за тебе се вулгарни, ако Илинденците ти се вулгарни, ако ВМРО ти е вулгарно, значи доаѓаш до моето мислење дека пред НОБ немате ништо невулгарно.[DOUBLEPOST=1405759433][/DOUBLEPOST]Тоа што за тебе е бугарски,за целиот лингвистички свет е вулгарно .
Драганов бил руски службеник кој ја спроведувал руската антибугарска политика во крајот на 19 век.Лингвиста(Бугарин) Петар Драганов е првиот научник кој пишува дека македонскиот јазик е посебен јазик, и дека Македонците се посебен народ.
Кои се тие личности? Крале Марко? Па тој е херој во сите бугарски краишта. Ги имаме песните на Миладиновци кои јасно ја покажуваат сликата од тој период.Тој, исто така напиша дека е впечатливо очигледно дека епската поезија на македонските Словени опишувасамо личности од српската историја ...
Кој ја спроведувал „насилната бугаризација“ кога немало Егзархија? Зошто „македонските преродбеници“ се бореле сами за бугарски јазик, бугарски училишта, бугарска црква?Тоа што напиша Јован Цвијиќ за национална аморфност беше точно и не е фалсификат. Тоа е малку повеќе комплицирано и не е тема на дискусија. Не е коректно датој период на насилна бугаризација (за који има многу западни сведоштва!) во текот на егзархија опишуваш тако "романтично" како «Преродбата».
Точно е. Сега се достапни сите весници и книги од тој период. Отвори, спореди, па сам ќе видиш дека секој си пишувал како сака.Не е точнодека тогаш немалокодифициран бугарски јазик.
Одлично!Имаше многу "национален работници" и пред комунистите. Да го именувамеТемкоПоповиќ, Коста Грипчевиќ, Деспот Баџовиќ.
Nema tuka ponuda. Samite lugje se borele za svojot BUGARSKI jazik. Togas nemalo kodificiran bugarski jazik. Sekoj Bugarin go sakal svojot dijalekt. Ohridskite Bugari go sakale svojot, trnovskite - svojot.
Ne gledam tuka nikakav amorfizam.
I mnogu me cudi so koj um borcite za BUGARSTINATA vo Makedonija, nekoi skopski istoricari gi proglasile za "makedonski prerodbenici".
Makedonskite prerodbenici se pojavile vo vtorata polovina na 30te godini na 20 vek i site do eden bile komunisti, koi ja ispolnuvale naredata na Kominternata.
Драганов може да бил и марсовски шпион, но тој пишува за македонски јазик, и Македонци, многу години пред НОВ, кога според теориите на пропагандата која ти ја подржуваш се појавиле Македонците.Драганов бил руски службеник кој ја спроведувал руската антибугарска политика во крајот на 19 век.
Кои му се аргументите на Драганов? Нема. Се било политика.
Дали си веруваш дека ти го зборуваш јазикот на Александар Македонски?
Оди се расправај со Јоаким Крчовски, Кирил Пејчинович, Теодосиј Синаитски, Партениј Зографски, браќа Миладинови, Рајко Жинзифов, Шапкарев, Прличев и кој сакаш од борците за бугарштината во Македонија.
Дали си веруваш дека ти го зборуваш јазикот на Александар Македонски?
Ако Миладиновци, Прличев, Шапкарев, Жинзифов и сите други борци за бугарштината во Македонија за тебе се вулгарни, ако Илинденците ти се вулгарни, ако ВМРО ти е вулгарно, значи доаѓаш до моето мислење дека пред НОБ немате ништо невулгарно.[DOUBLEPOST=1405759433][/DOUBLEPOST]
Драганов бил руски службеник кој ја спроведувал руската антибугарска политика во крајот на 19 век.
Кои му се аргументите на Драганов? Нема. Се било политика.
Кои се тие личности? Крале Марко? Па тој е херој во сите бугарски краишта. Ги имаме песните на Миладиновци кои јасно ја покажуваат сликата од тој период.
Кој ја спроведувал „насилната бугаризација“ кога немало Егзархија? Зошто „македонските преродбеници“ се бореле сами за бугарски јазик, бугарски училишта, бугарска црква?
Точно е. Сега се достапни сите весници и книги од тој период. Отвори, спореди, па сам ќе видиш дека секој си пишувал како сака.
Одлично!
Токму тоа се националните работници на денешната македонска нација. Целата национална идеологија на денешните етнички Македонци е заснована на идеите на овие дејци.
Не знам зошто сакате да ги освоите борците за бугарштината.
Ако ќе бидете антибугари би требало да се држите за србомакедонците, бидејќи ги прифаќате нивните идеи.
Кога напишал неговите дела Петар Драганов беше егзархијски професор. Поради нив беше протеран. Руската политика во тоа време беше анти-турска и пробугарска. Тоа е општо познато. Неговите аргументибеалингвистички.
Не само крал Марко. Цар Лазар и царица Милица и други личности на неодамнешнита и постарa српска историја. Една песна за војвода Мицко поречки (19. век):
„...Оној су српски комити!
Тој што ти сокол одлетнал,
Ој, леле, туго, туго ле,
Оно је Мицко војвода!
Одлетнал сокол-газија
У краљска земља Србија,
Да српског Краља прашује
За наши јади казује:
''Бре, Краље, татко, татко ле,
Праќај ни твоје соколе.''
Говорејќи во формирањето на бугарскиотегзархат во Македонија, Карл Oстрајх забележува: "Значаен дел од сеокото население, иако тогаш се чувствуваше како Срби, го зграби прва можност да си добие словенски свештеници и така се прогласи за Бугари ..... Кој пријде на бугарскиот егзархат беше регистриран во турски пописни документи како Бугар-Милет и пред светот беше во голема мера беше Бугар ".
Karl Oestreich "Die Bevolkerung von Makedonien", Geographische Zeitschrift, Vol. XI, No.1, 1905, pp.291
Теодор фон Сосонски пишува о бугарската пропаганда во Македонија:. "Кои беа овие методи Грците, Србите и Турците на оваа несреќна земја се чувствуваат на свој грб. Со кражба и подметнување на пожари, силувања и убиства, вооружени банди се обидуваат да ги принуди да се приклучат на бугарската страна.
Theodor von Sosnosky "Die Balkanpolitik Osterreich-Ungars seit 1886, Stuttgart-Berlin, 1914, Vol.II, pp.129
Се смета дека 1863 година, кога за прв пат Библијата е во целост отпечатена на бугарски јазик, заснован на североисточните говори од околината на Трново, е почеток на кодифицирани јазик.
Србомакедонците знаеле свое потекло, но тие беа свесни дека Македонците станале нова нација. Македонската политика денес е повеќе анти-српска, помалку анти-бугарска.
P.S. Твоите коментари немаат никаква врскасо темава!
Србоман е бугарски навредлив збор за Србите во Македонија (од србоман-ијак). Сепак, јас го разбирам како комплимент, бидејќи дека сум Србијанец од Белград. Во Македонија, јас бев помалку од десет пати секогаш само неколку дена. Јас само читав весниците од Скопје и така научив јазикот, изгледа добро.Србомакедонци не постојат исто како и Македонскуи Бугари. Имаш посрбени Македонци после Илинденско востание кои за пари се продале и станале српски четници. По аватарот се гледа дека си србоман.
јас како Бугарин да ти кажам србомани се користи не за навреда на Срби а за Македонци кои се продале за пари и помагаат на Србите да вршат пропаганда во македонија.Србоман е бугарски навредлив збор за Србите во Македонија (од србоман-ијак). Сепак, јас го разбирам како комплимент, бидејќи дека сум Србијанец од Белград. Во Македонија, јас бев помалку од десет пати секогаш само неколку дена. Јас само читав весниците од Скопје и така научив јазикот, изгледа добро.
Темко Поповиќ напиша: „Да не се лажиме, Деспоте, националниот дух у Македониа до такво дередже денеска је стигнал, штото и сам Исус Христос ако слезит от небоно неможит да го уверит Македонеца, оти је Блгарин или Србин, освен оние Македонци у кои веке пропагандата блгарска се имат вкоренено.“ Темко Поповиќ се чувствуваше како Србомакедонец.
Овие приказни за "србомани" и четниците за пари се бугарска фикција. Поречје и Дримкол некогаш биле наречени "Мала Шумадија". Што мислиш зошто?