Прашања до Атеистите II

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
edinstven korisen zaklucok e deka e najdobro da gi ostavis lugjeto vo sopstvenite uveruvanja deka znaat za duhovnost i religija makar da tie bidat i lazni:)

jas vo idnina ke praktikuvam da ne im ja rasturam idilata vo koja smetaat deka se naogjaat:rolleyes:
Дали е тоа, или со повлекувањето признаваш пораз? ;)[DOUBLEPOST=1405614818][/DOUBLEPOST]
Јас никогаш и не реков дека ти или некој друг лаже:)

Тоа што не го знаеш, не е лага.
Па се водев према дефинициите, но ти се повлекуваш, .... чудно зошто?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дали е тоа, или со повлекувањето признаваш пораз? ;)
Види вака.

Кога се обидуваш некому да му објасниш нешто од се срце, да го подучиш некои работи, а истиот тој најбитно му е да биде неговиот став во право, по секоја цена, тогаш го оставаш во неговото уверување, бидејќи истото не ти штети тебе.

Затоа ве оставам. Ако знаеш што е духовност, ќе знаеш и каде си згрешил. Знаеш ли?

Dio7

Apsolut
Член од
14 јули 2014
Мислења
10
Поени од реакции
1
Чекам одговор...

Не-религиозна духовност?

Што значи ова?
Кој ја измисли, кој е основоположникот?
Што се подразбира под овој термин?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Види вака.

Кога се обидуваш некому да му објасниш нешто од се срце, да го подучиш некои работи, а истиот тој најбитно му е да биде неговиот став во право, по секоја цена, тогаш го оставаш во неговото уверување, бидејќи истото не ти штети тебе.

Затоа ве оставам. Ако знаеш што е духовност, ќе знаеш и каде си згрешил. Знаеш ли?
Се надевам (мада многу се сомневам) ти знаеш така? И то христијанската нарочито. Повели кажи ни што е духовност по христијанството.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Види вака.

Па нели се прфати тоа за духовноста? Дека нема врска со религијата? дека е посебно нешто, согласно тој некој собир во 19-иот век? ДА, се согласивме, бар јас добив таков впечаток, особено за тебе внимавав
Е сега, кога е тоа одделено од религијата, како може тогаш да се каже за некој дека е со христијанска духовност, или исламска духовност, или било кое верување?
Тука ми е спорот со твојот исказ. Ем христијанин, ем духовен?!?!?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Чекам одговор...

Не-религиозна духовност?

Што значи ова?
Кој ја измисли, кој е основоположникот?
Што се подразбира под овој термин?
Spirituality is an emotion. Religion is an obligation. Spirituality soothes. Religion mobilizes. Spirituality is satisfied with itself. Religion is dissatisfied with the world.

Dio7

Apsolut
Член од
14 јули 2014
Мислења
10
Поени од реакции
1
Може мнопгу да се зборува за духовноста, не само во Христијанството него ви сите религии.

Еден дел од духовноста во Христијанствоте е „грижа на совеста“. секој Христијанин ќе се придржува на христијанските норми и ако некаде ќе погреши ќе осеќа „грижа на совета“.

Токму и тука е разликата од сектите. Ниедна секта нема „грижа на совеста“. Ниедна секта нема да се претвори во религија, затоа што совеста на толку низок степен 6от, не постои, уништена е уште на 1от!
Тоа е одговорот на прашањето кога сектата преминува во религија. Само правиот пат до врвот доведува до Бог, и кога ќе се пронајде патот тогаш настанува нова религија. Сектите се губат по патот и завршуват во сокак без излас

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Ајде да ве просветлам да не останете слепци.
Модераторот го поттекна ова прашање, за да ги одбрани секташите оти немаа одговор на моето прашање за тоа што ќе ми прават ако мојата Воља се коси со начелата на сектата.
Постојат 3 религиозни школи, зависи кој центар користат за да се спојат со Бога.
Во секоја од овие школи се крие по една Апсолутна Вистина, и поради тоа се нарекуваат религии.
Сектите не кријат никаква Вистина, завршуваат во ќорсокаци и со трагичен крај.
Edvaj cekam da go slusnam objasnuvanjeto za patot na 3te reg skoli do eden bog!:D
Samo da te potsetam Gjurgice deka uste cekame da ne prosvetlis!

Може мнопгу да се зборува за духовноста, не само во Христијанството него ви сите религии.

Еден дел од духовноста во Христијанствоте е „грижа на совеста“. секој Христијанин ќе се придржува на христијанските норми и ако некаде ќе погреши ќе осеќа „грижа на совета“.
Vika koj? Navedi sors...izvor...ime...!

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Абе чуда невидени, ниеден сем христијанин нема грижа на совест :pos:
Ma neka toa izgleda vazi samo za hrstijanskite normi! Neznam samo dali mojava griza na sovest deka Gurgjo go baniraat zaradi nas e vo tie hristijanski normi?

Dio7

Apsolut
Член од
14 јули 2014
Мислења
10
Поени од реакции
1
Јас ви дадов одговор.
Кој разбра разбра, кој не амин.

Вие не дадовте одговор на прашањето:
НЕ-религиозна духовност?

Некој спомна дека емоциите се духовноста.
Сите монотеистички религии работат на емоциите.
Дајте некое друго поимање, ова ви пропаѓа во вода.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Јас ви дадов одговор.
Кој разбра разбра, кој не амин.

Вие не дадовте одговор на прашањето:
НЕ-религиозна духовност?

Некој спомна дека емоциите се духовноста.
Сите монотеистички религии работат на емоциите.
Дајте некое друго поимање, ова ви пропаѓа во вода.
Pa ti dadov primer...Jas imam griza na sovest deka te baniraat zaradi nas na formumov. Ete...НЕ-религиозна духовност!

Dio7

Apsolut
Член од
14 јули 2014
Мислења
10
Поени од реакции
1
Абе чуда невидени, ниеден сем христијанин нема грижа на совест :pos:
Прочитај поубаво, или да ти купам цвиќери?
Никаде не реков САМО во Христијанството, напротив реков: не само во Христијанството.
Твоето е само извитуперување на зборовите во неможност да ја одбраниш терминологијата на Не-религиозна духовност.

Еден атеист има ли „грижа на совеста“

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Прочитај поубаво, или да ти купам цвиќери?
Никаде не реков САМО во Христијанството, напротив реков: не само во Христијанството.
Твоето е само извитуперување на зборовите во неможност да ја одбраниш терминологијата на Не-религиозна духовност.

Еден атеист има ли „грижа на совеста“
Дали јас тебе Ѓурѓа те цитирав? Што ми се обраќаш мене? Ти додека дебело не се извиниш и тоа не само мене туку на сите атеисти на форумов со тебе нема муабет. Не ме цитирај, не разговарам со тебе.

Kajgana Shop

На врв Bottom