Прашања за Исламот III

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.608
И што сега муслиманите се криви??? или одредени криминални групаци каде што немало само албанци да бидеш сигурен во тоа.
Не ги гледам поинаку тие кои го негираат или подржуваат овој грозоморен чин. Исто како за Смилковско и секаде каде што, кога ќе му се направи штета на кафир, такви како тебе излагаат и бараат алиби, ослободување, изземање, оправданост на делото и сл.

S

Samurai_Sk

Гостин
Немаше протести, но и самиот гледаш дека во одбрана на тоа злосторство застана највисокиот државен врв на Албанија! Тоа е трагедијата што ти не ја гледаш.

Туку, ако сакаш нешто од теологија, ќе го репостирам прашањето на кое никој не ми одговори:

Moже ли некој да ми одговори кој им наметна таква бесмислица на Албанците па да веруваат дека Шиитите се пропаганда на САД и Израел? Дали го чуле во џамија, зашто не верувам дека постојат толку неписмени имами?
И ако ваква елементарна работа не познаваат, прашање е ШТО од Исламот познаваат?
И дали исламот предвидува исклучување (екскомуникација) од верата за ваква заблуда и за доведувањето на други лица во заблуда?

Шија муслиманите веруваат дека кога Господ лично го назначил пророкот,само тој има право да го назначи неговиот наследник.Господ го избрал Али да биде наследник на Мухамед,несомнено првиот исламски калиф (калифа,поглавар на државата).Пред својата смрт Мухамед го назначи Али за негов наследник.Али беше прв братучед на Мухамед и најблиската жива машка роднина и воедно и негов зет,бидејќи се ожени со неговата ќерка Фатима.Али подоцна ќе стане четвртиот муслимански калиф.По последниот аџилак,Мухамед нареди собир на муслиманите кај езерцето Кхум и на тоа место го предложи Али за негов наследник.Хадисот од езерото Кхум беше раскажан на 18ти од Дуа-ал-Хиџа според исламскиот цалендар(10ти Март 632) на место наречено Гадир Кхум,кое се наоѓа близу до градот ал-Џунфа во Саудиска Арабија.

Quick Facts
Formed632 CE
OriginMiddle East
Followers150,000,000
DeityAllah
Sacred TextsQur'an (Nahjul Balagha)
HeadquartersNone

Tука не е наведено, па јас ќе надополнам дека Ибадетските муслимани живеат во Оман кадешто Ибади Исламот има статус на државна религија.

Чекам одговор!
Види вака ако си политичар функција (државен врв) не значи дека си народот,верник,чесен...туку спротивното нели сите тоа го
велиме за политичарите...сега немој тие од Албанија биле вакви,такви од Македонија светци,чесни,души и сам знаеш каков
криминал имало,има од нашите политичари и сам знаеш како експресно гледале да го игнорираат направениот криминал,криминалот
не познава нација,вера криминалот има само едно име криминалец...но сепак вие секогаш ке се фатите на тоа дека албанците,
муслиманите се криминалци,терористи и ред други навреди,понижувања,прерасуди ставејќи ги сите во ист кош сите се такви...
зошто денеска германците никој не ги вика нацисти,а знаеме втората светска војна не било и далеку туку и ги пофалат какви
работници се,и како си ја сакат работата и државата,колку се чесни а секој го обвинува Хитлер за направеното,Хитлер не
вршил убиства туку милион германски војници,зошто никој не го обвинува Србија за направеното туку ги обвинувате Милошевиќ,
Аркан,Младич,Карадџич,четници ама не обвинувате србска нација,православна вера туку индивидуалци,криминалци и различни
групации...и сега како една нација,вера добива етикета криминал,терорист а на другата индивидуалци и групаци се виновници
а не нацијата и верата...тоа е вашата (brainwash) празна глава логика.За другото се надевам ке ти
одговарам подоцна.[DOUBLEPOST=1405590731][/DOUBLEPOST]
Не ги гледам поинаку тие кои го негираат или подржуваат овој грозоморен чин. Исто како за Смилковско и секаде каде што, кога ќе му се направи штета на кафир, такви како тебе излагаат и бараат алиби, ослободување, изземање, оправданост на делото и сл.
Тебе ист одговор ти дадов 100 пати и пак ке се вратиш на истото.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.640
Поени од реакции
9.254
Види вака ако си политичар функција (државен врв) не значи дека си народот,верник,чесен...туку спротивното нели сите тоа го
велиме за политичарите...сега немој тие од Албанија биле вакви,такви од Македонија светци,чесни,души и сам знаеш каков
криминал имало,има од нашите политичари и сам знаеш како експресно гледале да го игнорираат направениот криминал,криминалот
не познава нација,вера криминалот има само едно име криминалец...но сепак вие секогаш ке се фатите на тоа дека албанците,
муслиманите се криминалци,терористи и ред други навреди,понижувања,прерасуди ставејќи ги сите во ист кош сите се такви...
зошто денеска германците никој не ги вика нацисти,а знаеме втората светска војна не било и далеку туку и ги пофалат какви
работници се,и како си ја сакат работата и државата,колку се чесни а секој го обвинува Хитлер за направеното,Хитлер не
вршил убиства туку милион германски војници,зошто никој не го обвинува Србија за направеното туку ги обвинувате Милошевиќ,
Аркан,Младич,Карадџич,четници ама не обвинувате србска нација,православна вера туку индивидуалци,криминалци и различни
групации...и сега како една нација,вера добива етикета криминал,терорист а на другата индивидуалци и групаци се виновници
а не нацијата и верата...тоа е вашата (brainwash) празна глава логика.За другото се надевам ке ти
одговарам подоцна.[DOUBLEPOST=1405590731][/DOUBLEPOST]
Тебе ист одговор ти дадов 100 пати и пак ке се вратиш на истото.

Toчно така. Но забораваш еден факт. Германците не го оправдуваат Хитлер. Неговото презиме е забрането во Германија, неговата книга Мојата борба е забранета и секое нацистичко однесување драстично се санкционира.

Милошевиќ, Караџиќ, Младиќ направија многу злосторства, но се сеќаваш ли како Тадиќ и целокупното српско раководство им се извинија на Хрватите и Босанците, се посипаа со пепел и целиот свет тоа го виде? А Бамир Топи, Харадинај, ниту било кој друг не им се извинија на Србите за Жолтата куќа. Напротив, нам Македонците, на доброто што им го направивме 1999, видовме како ни вратија 2001.

Го репостирам ова од nihilista без дозвола, но ми се допаѓа како убаво е објаснето:

Ебу Хурејре, радијаллаху анху, пренесува дека Аллаховиот Пратеник, салаллаху алејхи ве селлем, во една прилика ги прашал своите асхаби:
Како ќе се однесувате кога жените ќе ви се одадат на блудот,
а младите ќе ви западнат во фиск – грев,псовки и коцка
!?“
Зарем може да дојде такво време, о Аллахов Пратенику?“ Прашаа тие. Пратеникот, салаллаху алејхи ве селлем, рече:
“Може и полошо од тоа.“
„Па зарем може да биде и полошо од тоа?“-запрашаа повторно.
“Може. Тогаш кога нeма да наредувате добро, и нема да забранувате зло“ рече Аллаховиот Пратеник,салаллаху алејхи ве селлем. “
А зарем може да дојде такво време?“ – повторно прашаа асхабите.
Може и од тоа полошо. Тогаш кога доброто ќе го сметате за зло, а злото за добро.“
„А зарем може да дојде такво време, о Аллахов Пратенику?“-по трет пат прашаа асхабите.
Може и полошо“ – одговори Пратеникот, салаллаху алејхи ве селлем. “
А зарем може да биде полошо,о Аллахов Прaтенику?“ – со чудење прашале асхабите.
“Може. Кога ќе наредувате зло, а ќе го забранувате доброто“ – одговори Пратеникот, салаллаху алејхи ве селлем.“

( Муснед, Ебу Ја'ала, 11/343., бр.5204.; Меџме'ул-Зева'ид, Хејсеми,бр.122110.)

Последно уредено:
S

Samurai_Sk

Гостин
Извинувањето на милион жртви ширум светот и забранетото име Хитлер,неговата книга(и ако знам книгата се продава денешно
време),ке ги врати изгубените животи од тоа време,пази со милиони,невиден геноцид и потенцирав Хитлер не вршил убиства,
стотина уништени градови,села.Колку сакат сега да не го оправдат,зошто не му се спротиставиа кога видеа каде оди неговото
лудило но наспроти доби поголема подршка за време на војната...а не го оправдија кога комунистите им ја поделија саканата
Deutschland на пола,немале 20 години леб да јадат,невидена сиромаштија и понижување на една силна,голема нација и за тоа
го обвинуваат Хитлер само а не себеси,Хитлер не дошол од небо на таа позиција.Друго јас не памтам дека Србија се извинувал
за Сребреница уште помалку за Косово,само на Хрватска и тоа со зборови дека и тие биле малку виновни за војната.Сега околу
1999 година сте земале дебели пари од американците не конретно ти туку вашите чесни политичари,ако добро сте направиле не
знам јас некое семејство македонско што примеа косовари дома,или им нудеа некаква помош,било тоа доброволно илиматриалистичкони државата не дал никаква помош храна,облека,лекови,освен што ги отвори границите а за тоа зимал дебели пари.Сега жолтата
куќа,тоа злосторство прво не е национлна како горе наведените сто пати истото го повторувам,и на тоа злостроство и самите
срби имаат прст,и не биле србите само жртви,значи со еден збор мешаш баби и жаби дечко,и бараш од мене цело време да
дискутирам за ствари кои немат врска со темава.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нека излезе судот со докази, нели беше ти што ме праша од кај знаеш дека верските авторитетните имаат право??? а ти самиот слепо им веруваш на судот, и сам знаеш каква корупција владе во земјата што се правиш тошо, ама кога вам не ви одговара за ситна работа не знам некоја собраќајна и судот суди против вас секој излегува нема кај нас суд, сите се коруптирани, судијата му беше врска на него,немав сила да се спротиставам, ама во ситуации како ово,како судот во Македонија немаш никаде во светот, и православието ве учи да бидете правни и реални, услов е да бидеш добар верник не само православието и исламот сите вери така не учат ама за жал вие работите секогаш ги гледате едностранично и немате да престанете.
Ако ти си убеден дека судот осудил некого без докази, ако си толку убеден дека имало корупција, зошто не покрена иницијатива да се почне нова истрага? Ете, немора во Македонија, има и меѓународни судови! Зошто бре не покренавте нова истрага, туку едноставно одлучивте дека немало докази?! Ти детектив си? Правник? Адвокат? Што си ти што се дрзнуваш да негираш судска пресуда? Што си?
И што ми мешаш православие? Зошто ми се обраќаш во множина? Со еден зборуваш, не зборуваш со повеќемина!

S

Samurai_Sk

Гостин
Ако ти си убеден дека судот осудил некого без докази, ако си толку убеден дека имало корупција, зошто не покрена иницијатива да се почне нова истрага? Ете, немора во Македонија, има и меѓународни судови! Зошто бре не покренавте нова истрага, туку едноставно одлучивте дека нело докази?! Ти детектив си? Правник? Адвокат? Што си ти што се дрзнуваш да негираш судска пресуда? Што си?
И што ми мешаш православие? Зошто ми се обраќаш во множина? Со еден зборуваш, не зборуваш со повеќемина!
Изгледа ке има нова истрага.

S

Samurai_Sk

Гостин
Епа тогаш кога новата истрага ќе потврди или негира нешто, тогаш кажувај дали и како некој бил осуден.
Епа до тогаш и ти и други форумџи не барајте од мене објаснување,оправдување за протестите обраќајќи
исламот е крив,јас сум крив како јас да сум организатор
еве ке ти кажам не сум учуствувал ни на двете
протести бидејќи ке има партиски луѓе,ке има други
што ке гледат протестот да го извлечат во своја
корист.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Епа до тогаш и ти и други форумџи не барајте од мене објаснување,оправдување за протестите обраќајќи
корист.
Протестите без разлика на се немаат никакво оправдување и секој нормален човек би ги осудил! Прво поради тоа што беа насилни, второ поради тоа што иако беа наводно поради незадоволство од судската одлука, на нив можевме да видиме повици за етнички чисти држави, радикални исламски пароли и знамиња од КСА и ред други појави што по дифолт треба да се осудат! И трето, ако постоел сомнеж за таа одлука, постојат начини да се покренат институционални методи за да се открие вистината, а не на улица со камења и столици да се напаѓа полиција.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
корист.
Не си бил на протестите, ама ги оправдуваш? Или немаш "cojones" па да кажеш, не требаше ни да се случат такви насилни протести? Која е вистината? Првото или второто?

S

Samurai_Sk

Гостин
Протестите без разлика на се немаат никакво оправдување и секој нормален човек би ги осудил! Прво поради тоа што беа насилни, второ поради тоа што иако беа наводно поради незадоволство од судската одлука, на нив можевме да видиме повици за етнички чисти држави, радикални исламски пароли и знамиња од КСА и ред други појави што по дифолт треба да се осудат! И трето, ако постоел сомнеж за таа одлука, постојат начини да се покренат институционални методи за да се открие вистината, а не на улица со камења и столици да се напаѓа полиција.
Значи стварно сто пати истото треба да го повторам за протестите,воопшто дали читаш што пишувам?[DOUBLEPOST=1405601648][/DOUBLEPOST]
Не си бил на протестите, ама ги оправдуваш? Или немаш "cojones" па да кажеш, не требаше ни да се случат такви насилни протести? Која е вистината? Првото или второто?
насилството не го оправдувам,ама протестите да,100 пати објаснував од 3000-5000 колку беа првиот пат,беа помалку од 100
души кои вршеа насилство,вториот пат немаше насилство воопшто.вие како ги објаснувате насилствата во Ѓорче?

Последно уредено од модератор:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
насилството не го оправдувам,ама протестите да,100 пати објаснував од 3000-5000 колку беа првиот пат,беа помалку од 100
души кои вршеа насилство,вториот пат немаше насилство воопшто.вие како ги објаснувате насилствата во Ѓорче?
Помалку од 100? Немој бе друже у здрав мозок, од тие помалку од 100, 30 уапсени за нереди, немој бе телевизија имаме, гледаме, да речеше помалку од 1000 може и ќе поверував.
Сигурно оние што извикуваа имиња на терористички организации беа помалку од 10 нели? Оние што носеа знамиња на арапски држави или на којекакви организации беа двајца, така нели?
А за Ѓорче што имам јас врска? Кои тоа ние? Не поддржувам никакви насилни протести. Јас да сум власт направената штета пута 2 да се плати и 3 месеца затвор за насилниците. И тоа казната не сторителот туку ИВЗ да си ја плати, пошто таа е организатор.

S

Samurai_Sk

Гостин
Помалку од 100? Немој бе друже у здрав мозок, од тие помалку од 100, 30 уапсени за нереди, немој бе телевизија имаме, гледаме, да речеше помалку од 1000 може и ќе поверував.
Сигурно оние што извикуваа имиња на терористички организации беа помалку од 10 нели? Оние што носеа знамиња на арапски држави или на којекакви организации беа двајца, така нели?
А за Ѓорче што имам јас врска? Кои тоа ние? Не поддржувам никакви насилни протести. Јас да сум власт направената штета пута 2 да се плати и 3 месеца затвор за насилниците. И тоа казната не сторителот туку ИВЗ да си ја плати, пошто таа е организатор.
Епа број ги што да ти кажам,ако беа 1000 што правеа
нереди богами ситуацијата ке беше многу полошо,
епа ти за Ѓорче немаш врска,јас за бит пазар имам
врска!!!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Епа број ги што да ти кажам,ако беа 1000 што правеа
нереди богами ситуацијата ке беше многу полошо,
епа ти за Ѓорче немаш врска,јас за бит пазар имам
врска!!!
Кои се тоа бе ние и вие не ми кажа? Додека има ние и вие ќе гледаме циркуз. Вакви као сами полицајците се мавале со камења, контерните сами се запалија, стаклата сами се искршија.
ДА за битпазар имаш врска, ти ги оправда, јас во ѓорче не.

S

Samurai_Sk

Гостин
Читај коментар погоре кажав насилствата не ги оправдувам,протестите да,значи секој си има законко право да протестира,
што е лошо тука.и со тоа вие-ние се обраќам на вас во форумов колку сте петорица нон со исти прашања и дискуси.после ова што следи

Kajgana Shop

На врв Bottom