Прашања до Атеистите II

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.290
Поени од реакции
12.288
Што па јас? За мене беше прашањево? Прашај се прво себе си :vozbud: Не знам дали има такви богови, ти знаеш? :)
Абе јас одговорив, тебе те тагнав дали имаш слично или различно мислење од моето, да ме дополниш или поправиш...

А @Donald Sikert прашува постојано нешто во врска со атеистите... сака да ни покаже како иако верникот верува и не знае, така пак атеистот не верува но и тој не знае со сигурност... тој е филмот, се гледа, се чита ликот :)

Ти не го разбираш што сака да ти покаже...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Абе јас одговорив, тебе те тагнав дали имаш слично или различно мислење од моето, да ме дополниш или поправиш...

А @Donald Sikert прашува постојано нешто во врска со атеистите... сака да ни покаже како иако верникот верува и не знае, така пак атеистот не верува но и тој не знае со сигурност... тој е филмот, се гледа, се чита ликот :)

Хепта гледам што сака, малку смеа не е на одмет, нели?
Истото го пишува и ќе сврти пак на негово, не знам во што тоа не се согласува. Ако, ни прв ни последен обид за тролање. :P

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Исто ама не e исто.

Еве што реков

Ех друже:) Исто е, и те како е исто. Различна е волјата да се признаат одредени работи кажани на друг начин.

Кога јас ја сменив општоприфатената дефиниција за религија и ја однесов во субјетивност, ти велеше не е така.

Ти постапи исто, и ја однесе духовноста во субјективност, а ја разграничи со религијата

Исти к.. у друго паковање.

Искрено ги прифатив и двете дефиниции (иако се толку општи, што дозволуваат огромен маневар и негирање околу поедини поими), бидејќи целта ми беше да укажам дека не можеш нешто што е на субјективно ниво за секоја индивидуа, да му ја оспоруваш и негираш на другиот.

А ти тоа го правиш, кога велиш дека христијанството немало духовност.

А бидејќи духовноста е индивидуална карактеристика, таа се однесува на секој поединец, односно секој Христијанин у случајов, ти им велиш дека ја нема.[DOUBLEPOST=1405596238][/DOUBLEPOST]

Хепта гледам што сака, малку смеа не е на одмет, нели?
Истото го пишува и ќе сврти пак на негово, не знам во што тоа не се согласува. Ако, ни прв ни последен обид за тролање. :P
Живо ме интересира што верникот не знае, и што атеистот не знае.:)

Тоа не е филм бе Хепта. Реалност е.

Едниот вика верувам во Бог, другиот му вика не верувам. А и двајцата немаат претстава што е Бог. Капираш?

Ја ти викам Милан е најдобар, ти ми викаш Јувентус е најдобар.

Јас сум на страната на Милан, односно тие што веруваат, оти другите се малку повеќе дрски во покажувањето на незнаењето:)

Не е обид за тролање, нешто кое укажува на реални факти.

Последно уредено:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ех друже:) Исто е, и те како е исто. Различна е волјата да се признаат одредени работи кажани на друг начин.

Кога јас ја сменив општоприфатената дефиниција за религија и ја однесов во субјетивност, ти велеше не е така.

Ти постапи исто, и ја однесе духовноста во субјективност, а ја разграничи со религијата

Исти к.. у друго паковање.

Искрено ги прифатив и двете дефиниции (иако се толку општи, што дозволуваат огромен маневар и негирање околу поедини поими), бидејќи целта ми беше да укажам дека не можеш нешто што е на субјективно ниво за секоја индивидуа, да му ја оспоруваш и негираш на другиот.

А бидејќи духовноста е индивидуална карактеристика, таа се однесува на секој поединец, односно секој Христијанин у случајов, ти им велиш дека ја нема.
Стварно турски не знам, може така ќе разберевме ама пусто 5 века тука, никој у фамилија не ми научил турски.
Ај да поедноставиме. Секој може да има некакви духовни практики, методи, начини или како сакаш веќе речи ги. Без разлика дали е христијанин, муслиман, хиндуист, будист, атеист...... Колку сакаш нарекувај се христијанин, духовноста само со тоа нема да ти дојде (општо зборам, не за тебе лично). Ма колку сакаш познавај си ја верата, духовноста од верата (религијата) нема да ти дојде. Ти како апологет на Христијанството (жалам не гледам христијанин во тебе, ти нарекувај се како сакаш) не понуди ниту што е тоа што христијанството како духовност го има ниту пак некоја друга религија. Сакаш докази некои дека боговите и духовноста немаат врска со религиите, ти реков истражи малку. Не е се така црно како изгледа. Поцрно е.

А бидејќи духовноста е индивидуална карактеристика, таа се однесува на секој поединец, односно секој Христијанин у случајов, ти им велиш дека ја нема.
Која е таа, кажи ја ако ја знаеш.
Живо ме интересира што верникот не знае, и што атеистот не знае.:)

Тоа не е филм бе Хепта. Реалност е.

Едниот вика верувам во Бог, другиот му вика не верувам. А и двајцата немаат претстава што е Бог. Капираш?

Ја ти викам Милан е најдобар, ти ми викаш Јувентус е најдобар.

Јас сум на страната на Милан, односно тие што веруваат, оти другите се малку повеќе дрски во покажувањето на незнаењето:)

Не е обид за тролање, нешто кое укажува на реални факти.
Доказ дека само тролаш. Атеизмот да се послужам со твојот пример не е да викам Јувентус е најдобар. Атеизмот е „има 1493,73 и пол клубови, нека играат сите против милан па ќе видиме дали Милан е најбољи“

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Стварно турски не знам, може така ќе разберевме ама пусто 5 века тука, никој у фамилија не ми научил турски.
Ај да поедноставиме. Секој може да има некакви духовни практики, методи, начини или како сакаш веќе речи ги. Без разлика дали е христијанин, муслиман, хиндуист, будист, атеист...... Колку сакаш нарекувај се христијанин, духовноста само со тоа нема да ти дојде (општо зборам, не за тебе лично). Ма колку сакаш познавај си ја верата, духовноста од верата (религијата) нема да ти дојде. Ти како апологет на Христијанството (жалам не гледам христијанин во тебе, ти нарекувај се како сакаш) не понуди ниту што е тоа што христијанството како духовност го има ниту пак некоја друга религија. Сакаш докази некои дека боговите и духовноста немаат врска со религиите, ти реков истражи малку. Не е се така црно како изгледа. Поцрно е.
:confused:

Еве се си у право, ти.

Само кажи ми како некој да ти понуди нешто што се сведува на лични искуства?

Та нели духовноста е индивидуална.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.290
Поени од реакции
12.288
Реалност?
Тебе ти е исто што иако и двајцата немаат ама никаква престава за боговите, ама едниот се дрзнува да проповеда и да гради палати од злато и да наплаќа за смрт па дури и да се дрзнува да ни кажува ете и што е морално што не бидејќи богот за кој што не знае ништо, ами само верува така рекол?
Тебе ти се исти атеисти и верници во однос на боговите?
Сосема погрешна реалност имаш ти... ете ти си верник, дали ги подржуваш верниците дека боговите може да се мешаат во правните закони на една држава?

Верникот сешто прави за својот бог за кој што како што велиш ти „нема никаква престава“ ниту доказ дека постои. Атеистот само зборува дека нема богови и пак е човек!

Атеистот едноставно не прифаќа верувањето да биде еднакво со знаење и искуство!
Подобро да не знаеш за боговите и да си атеист отколку верник, според мене...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Реалност?
Тебе ти е исто што иако и двајцата немаат ама никаква престава за боговите, ама едниот се дрзнува да проповеда и да гради палати од злато и да наплаќа за смрт па дури и да се дрзнува да ни кажува ете и што е морално што не бидејќи богот за кој што не знае ништо, ами само верува така рекол?
Тебе ти се исти атеисти и верници во однос на боговите?
Сосема погрешна реалност имаш ти... ете ти си верник, дали ги подржуваш верниците дека боговите може да се мешаат во правните закони на една држава?

Верникот сешто прави за својот бог за кој што како што велиш ти „нема никаква престава“ ниту доказ дека постои. Атеистот само зборува дека нема богови и пак е човек!

Атеистот едноставно не прифаќа верувањето да биде еднакво со знаење и искуство!
Подобро да не знаеш за боговите и да си атеист отколку верник, според мене...
:facepalm: Батка тотално си аут изгледа:P

Какви бе сега проповеди, цркви , палати и слично.

Исти се бе Хепта аман. Двата става се субјективни.

Едниот вика има Бог, другиот му вика нема.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.290
Поени од реакции
12.288
Лесно ти е тебе да ти кажам право во однос на овие прашања... се гледа.
Едниот само вика дека нема бог, другиот за тој бог свашта прави, не зборува само!

Разликата е што верникот субјективното ни го продава како објективно.
Зарем не вели христијанинот(и муслиманинот) дека еден е бог и дека иако ти не веруваш во него ќе бидеш суден според законот даден од бог за кој што атеистот не верува?
Тотално сум аут?
Не, само не гледаш што ти зборувам во врска со атеистот што не знае за боговите и верникот кој што не знае, но зборува како да знае бидејќи верува...

Ако двата става се субјективни: верата дома заедно со религијата...
Бидејќи за субјективни работи не треба да се проповеда како за апсолутни вистини ниту пак да субјективните морални и етички вредности од религијата базирана на вера да биде исто за сите! ;)

Ти викам подобро од незнаење да си атеист отколку верник - помалку проблеми се прават така...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
:facepalm: Батка тотално си аут изгледа:P

Какви бе сега проповеди, цркви , палати и слично.

Исти се бе Хепта аман. Двата става се субјективни.

Едниот вика има Бог, другиот му вика нема.
Грешка си, не вика другиот став, нема бог, аман 1458917,3 пати сме го праеле муабетов.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Лесно ти е тебе да ти кажам право во однос на овие прашања... се гледа.

Разликата е што верникот субјективното ни го продава како објективно.
Зарем не вели христијанинот(и муслиманинот) дека еден е бог и дека иако ти не веруваш во него ќе бидеш суден според законот даден од бог за кој што атеистот не верува?
Тотално сум аут?
Не, само не гледаш што ти зборувам во врска со атеистот што не знае за боговите и верникот кој што не знае, но зборува како да знае бидејќи верува...

Ако двата става се субјективни: верата дома заедно со религијата...
Бидејќи за субјективни работи не треба да се проповеда апсолутни вистини!
;)
Па кој рече дека верата не е за по дома и не е индивидуална?

Па јас цело време го трубам тоа. И цело време зборам дека религија е нешто друго, сведено на индивидуалност, а не ова што денес го имаме. Денес имаме институции.

Црниот болд - а успеал ли верникот да ти продаде нешто?Мене не:)
Вие што продавате во ОТО - субјективност или објективност?

Христијанинот и муслиманинот си велат тоа што им е волја.

Зарем тоа што го велат тие и мислат посебно за судењето, може да влијае врз некој што не го дели истото мислење? НЕ.

Секој си мисли, тоа што сака.

Може да зборува како да знае, и тоа е само негов проблем, не и мој, така:)[DOUBLEPOST=1405597669][/DOUBLEPOST]
Грешка си, не вика другиот став, нема бог, аман 1458917,3 пати сме го праеле муабетов.
Ок тој вели верувам во Бог, ти му велиш е како па да не, не верувам во тоа што ти веруваш;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ок тој вели верувам во Бог, ти му велиш, не верувам во тоа што ти веруваш;)
Вака донекаде личи.
Пошто очигледно пак не добиваш претстава, морам пример со твојата ти омилена религија фудбалот.
Имаш неколку става.
Став 1. Јувентус е најбољи.
Став 2. Манчестер е најбољи.
Став 3. Баерн е најбољи.
Став 4. Милан е најбољи.
Став 5. Работнички е најбољи.
Став 6. Лирија е најбољи.
..
...
...
...
Став 9786,7. Фенербахче е најбољи.

Ставот на атеистите е. Не верувам на ниеден став од овие 9786,7 става додека не видам кој е најбољи
Да не испадне дека и ти си атеист...... бууу плаши се, знаеш колку е тоа страшно?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Вака донекаде личи.
Пошто очигледно пак не добиваш претстава, морам пример со твојата ти омилена религија фудбалот.
Имаш неколку става.
Став 1. Јувентус е најбољи.
Став 2. Манчестер е најбољи.
Став 3. Баерн е најбољи.
Став 4. Милан е најбољи.
Став 5. Работнички е најбољи.
Став 6. Лирија е најбољи.
..
...
...
...
Став 9786,7. Фенербахче е најбољи.
Ставот на атеистите е. Не верувам на ниеден став од овие 9786,7 става додека не видам кој е најбољи
Да не испадне дека и ти си атеист...... бууу плаши се, знаеш колку е тоа страшно?
Ок. Сигурно е така.

Сите 9786,7 ставови се субјективни, а твојата негација е објективна:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.290
Поени од реакции
12.288
Сите цело време „трубиме“ нешто и ете не пак тука се расправаме...

Не, но заморува со неговото викање „земете црни чорапи од кај нас, за вечностаа!“. Исто така ги има насекаде со своите симболи во општевствените настани... и нормално: мешање во правните закони на државите што мора да прекине бидејќи нивното непознавање на боговите не им дава за право да зборуваат за моралност и етика дадена од тој некој бог во кој што веруваат но немаат поима од него и за него!
Гледаш.. турнете ја црковната хиерархија за почеток, вие индивидуалните верници во православието, па ќе видиме за каде сме сите... :)
Може че бидеме сите атеисти=христијани=муслимани :) Без судење после смртта ;)

Штета што не ти е проблем што те лаже некој што нема поима од боговите ама бидејќи верува во нив, па заморува за „апсолутните работи“ и како сите до еден сме или муслимани или сите ќе не суди еден ист бог...
Каков бре бог може да суди еден атеист? Какви глупости се тоа кажани од верник кон атеист - како може така да исклучуваат? Тоа е сериозен проблем...

Нема што да ти објаснувам за О.Т.О. - прави разлика за што зборуваме... Да требаше да знаете за О.Т.О. ќе знаевте.

Христијанинот и муслиманинот се дискутабилни во однос на својата чиста волја и нивното верување - според мене! Така да, да не почнувам со тоа.

И религијата и верата во старо-еонските религии е јалова работа бидејќи води кон поделба. Едното не оди без другото, што и да измислиш за тие религии и да си ги оправдуваш - исто е!
Индивидуално е разбирањето на тие религии - што според тебе сигурно тоа е „верата“.

ТИ што си? Православен? Ако не одиш во црква, верата ти е дома?
Тогаш не си православен христијанин... ниту пак си верник! Толку е едноставно - христијанството е сериозна работа и не ти допушта да „шеташ“ како ти сакаш!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ок. Сигурно е така.

Сите 9786,7 ставови се субјективни, а твојата негација е објективна:)
Нема негација атеисту еден низаеден. :P Сакам да знам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Сите цело време „трубиме“ нешто и ете не пак тука се расправаме...

Не, но заморува со неговото викање „земете црни чорапи од кај нас, за вечностаа!“. Исто така ги има насекаде со своите симболи во општевствените настани... и нормално: мешање во правните закони на државите што мора да прекине бидејќи нивното непознавање на боговите не им дава за право да зборуваат за моралност и етика дадена од тој некој бог во кој што веруваат но немаат поима од него и за него!
Гледаш..

Штета што не ти е проблем што те лаже некој што нема поима од боговите ама бидејќи верува во нив, па заморува за „апсолутните работи“ и како сите до еден сме или муслимани или сите ќе не суди еден ист бог...
Каков бре бог може да суди еден атеист? Какви глупости се тоа кажани од верник кон атеист - како може така да исклучуваат? Тоа е сериозен проблем...

Нема што да ти објаснувам за О.Т.О. - прави разлика за што зборуваме... Да требаше да знаете за О.Т.О. ќе знаевте.

Христијанинот и муслиманинот се дискутабилни во однос на својата чиста волја и нивното верување - според мене! Така да, да не почнувам со тоа.

И религијата и верата во старо-еонските религии е јалова работа бидејќи води кон поделба. Едното не оди без другото, што и да измислиш за тие религии и да си ги оправдуваш - исто е!
Индивидуално е разбирањето на тие религии - што според тебе сигурно тоа е „верата“.

ТИ што си? Православен? Ако не одиш во црква, верата ти е дома?
Тогаш не си православен христијанин... ниту пак си верник! Толку е едноставно - христијанството е сериозна работа и не ти допушта да „шеташ“ како ти сакаш!

Јас сепак мислам дека премногу си оптоварен како може да влијае нечие мислење врз твоето.

Абе нека си продава чорапи, ако има кој да му ги купи, тоа е негов проблем.

Ако верникот му кажува глупости на атеистот, зарем ќе му го смени мислењето или пак реалноста околу глупоста?

Стварно не можам да разберам, како нечие субјективно мислење би го сменило моето мислење и посебно реалноста, ако јас не го дозволам тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom