Радикален ислам во Македонија

Член од
6 ноември 2013
Мислења
215
Поени од реакции
50
јас живеам во Тетово и во последните 5-6 години се појавија доста чудни фаци забрадени поготово Бошњаци и Торбеши они некако највише го примаат и практикуваат овој радикален ислам вахабизам а и сигурен сум дека пари земаат за тоа.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.359
Поени од реакции
84.582
Тогаш прочитај за Тиквешкото востание и бугарските масакри во Поречието.Ете мојот дедо е убиен од бугарите колку за пример.Ти рече последните 10 години,а сакаш да кажеш треба да се прости и заборави масакрите од пред 100 години ? знаеш како се вика.. Историјата се повторува се додека не ги научиме грешките(ако воопшто ги научиме).
Секако, така е. Но, најголемите душмани, според оваа логика, ни се Турците и Римјаните. Секој од нив има повеќе Македонци убиено од Албанците, Србите, Бугарите и Грците заедно.

Не тропај глупости и не го ставај газот таму каде што се мерат курови.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
брадата и облеката се обележја на еден муслиман. не значи дека секој што има долга брада е бахабија. правилно следење на исламот подразбира и такво облекување и изглед. а тоа што некој веројатно само за брадата и хиџабот знае е друго.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.359
Поени од реакции
84.582
брадата и облеката се обележја на еден муслиман. не значи дека секој што има долга брада е бахабија. правилно следење на исламот подразбира и такво облекување и изглед. а тоа што некој веројатно само за брадата и хиџабот знае е друго.
Тоа што тие со бради и хиџаби, низ целиот свет извршуваат терористички напади врз невини луѓе и ред други работи, не е вина на набљудувачот.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Тоа што тие со бради и хиџаби, низ целиот свет извршуваат терористички напади врз невини луѓе и ред други работи, не е вина на набљудувачот.
да ама јас зборам дека тоа се обележја на муслиман а не на терорист. нивната цел е тоа. да се створи омраза кон исламот и тоа како им успева.
кога ќе разгледаш како се понашаат особено овие кај нас за монструм не личат на муслимани. барем според мене. дури и да војуваат муслиманите имаат правила како се војува.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.359
Поени од реакции
84.582
да ама јас зборам дека тоа се обележја на муслиман а не на терорист. нивната цел е тоа. да се створи омраза кон исламот и тоа како им успева.
кога ќе разгледаш како се понашаат особено овие кај нас за монструм не личат на муслимани. барем според мене. дури и да војуваат муслиманите имаат правила како се војува.
Те молам информирај се за ставот на сите други Муслимани на форумов околу болдираното, околу исправноста на протестите.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Те молам информирај се за ставот на сите други Муслимани на форумов околу болдираното, околу исправноста на протестите.
реков според мене. за време за рамазан такви ствари и такво дивеење од некој што треба да е тотално понизен не ми е сватливо. плус осудени беа албанци а не муслимани, и протестираа албанци ради албанците. тоа е др тема.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.359
Поени од реакции
84.582
реков според мене. за време за рамазан такви ствари и такво дивеење од некој што треба да е тотално понизен не ми е сватливо. плус осудени беа албанци а не муслимани, и протестираа албанци ради албанците. тоа е др тема.
И покрај тоа што осудените беа Албанци, сепак СИТЕ Муслимани на форумов застанаа зад нив. Ако знаеш некој Муслиман од форумов, кој рекол - грозно е што убија дечиња на празник, нека цркнат, молимте кажи ми кој е. Од сите Муслимани форумџии, дали двајца-тројца има такви.
Уапсените беа Албанци, а сепак се вееја знамиња на Саудијска Арабија, се носеа маици Islam will rule the wold, се извикуваше Смрт за Каури. Се вееше и црното знаме на џихадот, неодвоив орнамент на целиот исламски терор.
А насилните протести започнуваат секогаш во Јаја-пашина џамија (која, види чудо, е под контрола на вехабии)

Член од
6 ноември 2013
Мислења
215
Поени од реакции
50
Во право си дека ако некој муслиман има брада голема не мора да е автоматски терорист или вехабија меѓутоа многу некако се појавија во последно време последниве години заедно во ист временски термин со растот и влијанието на вехабизмот во Македонија поготово во Тетово така да мора да е повржано со тоа а тоа дека ниеден муслиман нема да застане против друг муслиман ми е одамна јасно без разлика дали се работи за убиец криминалец или што и да е...

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
И покрај тоа што осудените беа Албанци, сепак СИТЕ Муслимани на форумов застанаа зад нив. Ако знаеш некој Муслиман од форумов, кој рекол - грозно е што убија дечиња на празник, нека цркнат, молимте кажи ми кој е. Од сите Муслимани форумџии, дали двајца-тројца има такви.
Уапсените беа Албанци, а сепак се вееја знамиња на Саудијска Арабија, се носеа маици Islam will rule the wold, се извикуваше Смрт за Каури. Се вееше и црното знаме на џихадот, неодвоив орнамент на целиот исламски терор.
А насилните протести започнуваат секогаш во Јаја-пашина џамија (која, види чудо, е под контрола на вехабии)
тоа ти викам. тоа е една џамија, незнам дали имаа подршка од други. плус тој на ИВЗ ги осуди протестите.
како прво беше чиста глупост што на протест за нешто што нема везе со исламот имаше такви ствари. ама еве што им е целта.[DOUBLEPOST=1405509387][/DOUBLEPOST]
Во право си дека ако некој муслиман има брада голема не мора да е автоматски терорист или вехабија меѓутоа многу некако се појавија во последно време последниве години заедно во ист временски термин со растот и влијанието на вехабизмот во Македонија поготово во Тетово така да мора да е повржано со тоа а тоа дека ниеден муслиман нема да застане против друг муслиман ми е одамна јасно без разлика дали се работи за убиец криминалец или што и да е...
не збори така. вистински муслиман свесен за судот Аллахов треба да е на страна на вистината и мирот. во мк според мене некако исламот им е вера под дифолт на албанците, а уствари младите не ја практикуваат.[DOUBLEPOST=1405509558][/DOUBLEPOST]
тоа е проблем што они имаат исламски обележја и неможеш да знаеш. ама добар човек се познава, верник. само треба да се даде до знаење што е ислам и што проповедал Мухаммед а што е политика и глупост.

Последно уредено:
Член од
6 ноември 2013
Мислења
215
Поени од реакции
50
а еве ти како муслиман дали јавно ги осудуваш радикалните исламски групи?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
а еве ти како муслиман дали јавно ги осудуваш радикалните исламски групи?
јас не сум муслиман а кога би бил да. читам куран и не најдов оправдување за такви ствари.

Член од
6 ноември 2013
Мислења
215
Поени од реакции
50
јас не сум муслиман а кога би бил да. читам куран и не најдов оправдување за такви ствари.
извини за грешната проценка,тоа што не си нашол во куранот оправдување иако мислам дека има некои работи со повикуваат на насилство или на лажење на останатите не значи дека радикалниот ислам не е во подем напротив многу е во нагорна линија поготово во Македонија а најсмешно е што ретко некој муслиман да ги осуди ваквите движења

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
извини за грешната проценка,тоа што не си нашол во куранот оправдување иако мислам дека има некои работи со повикуваат на насилство или на лажење на останатите не значи дека радикалниот ислам не е во подем напротив многу е во нагорна линија поготово во Македонија а најсмешно е што ретко некој муслиман да ги осуди ваквите движења
тоа е. верниците секогаш се во искошенија и тешкотии. така било и е.

Член од
6 ноември 2013
Мислења
215
Поени од реакции
50
тоа е. верниците секогаш се во искошенија и тешкотии. така било и е.
па и не би рекол дека се во искушенија туку многу разумно си ќутат `умерените`муслимани кога радикалните групи делуваат а кога некаде низ светот на пример сега во Израел муслиманите се на мета тогаш даваат подршка безрезервна а ги нема да осудат радикални исламски групи или дејствија,пример за ова протестот прв со беше за монструм.

Kajgana Shop

На врв Bottom