Прашања до Атеистите II

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Сектата преминува во религија кога до толку ќе се зголеми нејзиното членство, материјално богатство и влијание, што може да биде прогласено и наметнато врз остатокот како религија.

Повторно еклатантен пример ти е Исламот со вахабизмот.

Атеизмот потекнува од теизмот. Тоа е едно множество.
црвен болд: очекував ваков коментар, али ќе те демантирам со тоа дека атеизмот е постар од теизмот. дискутирано и докажано дека е така. значи, ова не ти држи вода. за да држи тогаш треба да се согласиш и со она исламското дека сите сме муслимани, нели? иста логика користиш, али само до моментот додека ти одговара.

даље! првиот дел, ...... колку треба да се зголеми? 1000?10 000? 1 000 000?
П.С. дали со ова “наметнато врз остатокот“ значи дека се согласуваш со мене дека христијанството е секта која прераснала во религија?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Прашање до напаѓачите на атеистите, за кои е дискутабилно дали се атеисти, @Атеист , @kooperativa , @Lord Raven , @Ipsissimus и новата нивна аквизиција @Dumbledore, нели е време да се пензионирате после еден куп дебакли, промашени зицери, пенали, и да се преселите во аматерски ранг во темите како прашања за исламот, научни чуда у куранот и слично.

Ионака тука настапувате со вајлд карта:D

Сеуште има време да си признаете дека ве интересираат еден куп прашања на кои нема одговор во 21 век од современата наука, а ги нуди во своевидна форма религиската философија, иако тоа ќе ве донесе да играте за нас:cool:

Плус треба да си признаете дека ве копка вистината што ја осознал @Bog :cool:
@Donald Sikert баш ти си тој кој најмногу збори за чудата у Куранот (од христијаните и атеистите нормално). :P
@Bog има црвен (нон- стоп) зш не знае да игра фер- плеј. А и кога игра не додава.
@MIKI1 , е он си е на место. Супер си е дечкото. Само многу ми ги цепка прашањата, а Ацето е у пензија (со него имав одлична приватна дискусија, мора да признаам).
Треба да си земете подмладок, зш 10 на 2 не бива.

И навистина не можам да најдам одговор на едно прашање, зш твоето другарче не ги сака атеистите? Исус рекол- Сакајте си ги непријателите (навистина он во еден пост рече дека сите нас не сака), но колку е тоа вистина можеме да заклучиме по неговите коментари. :)

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Жив ќе гориш во пеколот...:pos:
Друже илјадници (можда и милиони) години сум горел у некоја супер нова колку може пеколот да биде потопол од тоа, и ништо не се секавам од тоа :D

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Ајде да ве просветлам да не останете слепци.
Модераторот го поттекна ова прашање, за да ги одбрани секташите оти немаа одговор на моето прашање за тоа што ќе ми прават ако мојата Воља се коси со начелата на сектата.
Постојат 3 религиозни школи, зависи кој центар користат за да се спојат со Бога.
Во секоја од овие школи се крие по една Апсолутна Вистина, и поради тоа се нарекуваат религии.
Сектите не кријат никаква Вистина, завршуваат во ќорсокаци и со трагичен крај.

Вие грешите што различните варијанти на религиозните школи ги ставате во исти кош со сектите.
Еве ќе го земам Будизмот, има многу варијанти на истиот,меѓутоа суштината е иста на сите варијанти.
Исто е и со Христијанството, Исус е еден,а постојат територијални варијанти кои менуваат само ситници, додека Апсолутната Вистина е застапена во сите нејни варијанти.
Дали ќе постои автоќефалност или ќе има Папа кој е главен на сите католици, не менува ништо на Вистината, тоа е само институционално питање.
Дали модераторот ќе се крсти со 3 прста или со 5, не го прави ни попаметен ни просветлен, битно е да се крсти!

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Исто е и со Христијанството, Исус е еден,а постојат територијални варијанти кои менуваат само ситници, додека Апсолутната Вистина е застапена во сите нејни варијанти.
Јас верувам во Исус, дека живеел, постоел,кренал бунт против римската окупација, не успаел, бил фатен од римската војска осуден и убиен на крст. Верувам во неговата правеедна борба за ослободување на Јудеја и Ерусалем од паганските окупатори. Значи не сум секташ туку само една варијанта на христијанството во кое се крие апсолутната вистина.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ајде да ве проасветлам да не останет слепци.
Модераторот го поттекна ова прашање, за да ги одбрани секташите оти немаа одговор на моето прашање за тоа што ќе ми прават ако мојата Воља се коси со начелата на сектата.
Постојат 3 религиозни школи, зависи кој центар користат за да се спојат со Бога.
Во секоја од овие школи се крие по една Апсолутна Вистина, и поради тоа се нарекуваат религии.
Сектите не кријат никаква Вистина, завршуваат во ќорсокаци и со трагичен крај.

Вие грешите што различните варијанти на религиозните школи ги ставате во исти кош со сектите.
Еве ќе го земам Будизмот, има многу варијанти на истиот,меѓутоа суштината е иста на сите варијанти.
Дали ќе постои навтоќефалност или ќе има Папа кој е главен на сите католици, не менува ништо на Вистината, тоа е само институциално питање.
Дали модераторот ќе се крсти со 3 прста или со 5, не го прави ни попаметен ни просветлен, битно е да се крсти!
ај, во корист на дискусијава да се согласам со тебе, али ме буни еден твој дел во кој зборуваш за секти и школи? ако христијанството е религија, а нејзините деноминациии се школи, тогаш се поставува прашањето кои се сектите од христијаснтвото и как осе одрредува дека се секти? тоа едно, а второ, дали посочената дефиницја за секти НЕ важи?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
црвен болд: очекував ваков коментар, али ќе те демантирам со тоа дека атеизмот е постар од теизмот. дискутирано и докажано дека е така. значи, ова не ти држи вода. за да држи тогаш треба да се согласиш и со она исламското дека сите сме муслимани, нели? иста логика користиш, али само до моментот додека ти одговара.

даље! првиот дел, ...... колку треба да се зголеми? 1000?10 000? 1 000 000?
П.С. дали со ова “наметнато врз остатокот“ значи дека се согласуваш со мене дека христијанството е секта која прераснала во религија?
Ми ја промашуваш поентата. И те како држи вода.

Не е битно длаи е постар атеизмот од теизмот. Ете нека е така, тогаш ти викај ги теистите секташи.

Битно е дека тоа се ставови кои припаѓаат на исто множество.

Како прашуваш колу треба да се зголеми:P Додека дојде до критичната бројка со која ќе може да го наметне своето влијание врз останатите.

п.с. Јас лично не се слагам. Секта според твоето размислување може да го наречат само припадниците на јудаизмот сметајќи дека се издвоиле од изворното учење земајќи го ликот и делото на Исус како разлика во учењата. Ти лично не можеш да го наречеш секта, бидејќи не припаѓаш на Јудаизмот:)

Затоа ти реков не можеш да го унифицираш поимот секта.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
...Вие грешите што различните варијанти на религиозните школи ги ставате во исти кош со сектите....
Па баш тие религиозни школи и практикувањата на нивните учења ја прават сектата - секта.

Подгрупа луѓе со поинакви верувања од оние на поголемата група на која припаѓаат.[DOUBLEPOST=1405428149][/DOUBLEPOST]
Како мислиш да се унифицира?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Како мислиш да се унифицира?
За многумина различно значи, и се користи за различна намена.

Секој од своја гледна точка нарекува некого секта.[DOUBLEPOST=1405428986][/DOUBLEPOST]
@Donald Sikert баш ти си тој кој најмногу збори за чудата у Куранот (од христијаните и атеистите нормално). :P
@Bog има црвен (нон- стоп) зш не знае да игра фер- плеј. А и кога игра не додава.
@MIKI1 , е он си е на место. Супер си е дечкото. Само многу ми ги цепка прашањата, а Ацето е у пензија (со него имав одлична приватна дискусија, мора да признаам).
Треба да си земете подмладок, зш 10 на 2 не бива.

И навистина не можам да најдам одговор на едно прашање, зш твоето другарче не ги сака атеистите? Исус рекол- Сакајте си ги непријателите (навистина он во еден пост рече дека сите нас не сака), но колку е тоа вистина можеме да заклучиме по неговите коментари. :)
Судбина пријателе. Многумина се повикани, малкумина се избрани.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.814
Ајде да ве просветлам да не останете слепци.
Ovie 3 relig skoli site li veruvaat vo ist " Бога "?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ми ја промашуваш поентата. И те како држи вода.

Не е битно длаи е постар атеизмот од теизмот. Ете нека е така, тогаш ти викај ги теистите секташи.

Битно е дека тоа се ставови кои припаѓаат на исто множество.

Како прашуваш колу треба да се зголеми:P Додека дојде до критичната бројка со која ќе може да го наметне своето влијание врз останатите.

п.с. Јас лично не се слагам. Секта според твоето размислување може да го наречат само припадниците на јудаизмот сметајќи дека се издвоиле од изворното учење земајќи го ликот и делото на Исус како разлика во учењата. Ти лично не можеш да го наречеш секта, бидејќи не припаѓаш на Јудаизмот:)

е како не може да се унифицира, кога веќе си постои конкретна дефиниција за истото. така да не е ова квантна механика па да важи до тука, а од тука да не важи. како надоврзување на ова, што е битно на која групација припаѓам? дали сум јудеј или не?
понатаму, не може заради тоа што атеизмот е постар од теизмот да ги викам религионзите секташи. така да НЕ ја промашувам поентата. теистите не се одвоиле од некое учење, него си створиле свое како последица/потреба од истото, за да си ги објаснат некои необјасниви работи.
и затоа НЕ припаѓаат на исто множество. едното е став, другото е учење. едното е нешто што е променливо заради напредокот на науката/филозофијата/психологијата/осознавањето, а другото е непроменливо (догма) .............. немаат ниедна допирна точка.
битно во целиов муабет е она “критична маса“, кое мене најмногу ме интересира. сакаш да кажеш, дека во богомила, пошто во тоа време биле 1000 луѓе, а 600 од нив го делеле истото мислење, дека богомилите се религија? нели, критична маса која го наметнала своето влијание?
значи ќе дојдеме до тоа дека секоја деноминација која има приврзаници на определен простор повеќе од 50% може да се нарече религија?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
е како не може да се унифицира, кога веќе си постои конкретна дефиниција за истото. така да не е ова квантна механика па да важи до тука, а од тука да не важи. како надоврзување на ова, што е битно на која групација припаѓам? дали сум јудеј или не?
понатаму, не може заради тоа што атеизмот е постар од теизмот да ги викам религионзите секташи. така да НЕ ја промашувам поентата. теистите не се одвоиле од некое учење, него си створиле свое како последица/потреба од истото, за да си ги објаснат некои необјасниви работи.
и затоа НЕ припаѓаат на исто множество. едното е став, другото е учење. едното е нешто што е променливо заради напредокот на науката/филозофијата/психологијата/осознавањето, а другото е непроменливо (догма) .............. немаат ниедна допирна точка.
битно во целиов муабет е она “критична маса“, кое мене најмногу ме интересира. сакаш да кажеш, дека во богомила, пошто во тоа време биле 1000 луѓе, а 600 од нив го делеле истото мислење, дека богомилите се религија? нели, критична маса која го наметнала своето влијание?
значи ќе дојдеме до тоа дека секоја деноминација која има приврзаници на определен простор повеќе од 50% може да се нарече религија?
Постои конкретна дефиниција, ете ја погоре, ја пишав.

Меѓутоа никој не се држи до нарекувањето некого секта, согласно таа дефиниција. ВО игра велгуваат други елементи.

Сакаш да кажеш дека атеизмот оди рака под рака со напредокот на науката? Па нели е само став, односно неверување во Бог? Откај сега ова.

Црвеното - Да бе друже. Имаш приврзаници, сакаш да си напраиш религија ќе си напраиш.
Нејќеш да се вика религија, ќе му смислиш друго име.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
За многумина различно значи, и се користи за различна намена.

Секој од своја гледна точка нарекува некого секта.
Дефиницијата е доста јасна и едноставна. Тоа што некој решава да си создаде ад-хок дефиниција за да си угоди самиот на себе (или на некој друг) се најобични манипулации за да се исполни некоја цел.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дефиницијата е доста јасна и едноставна. Тоа што некој решава да си создаде ад-хок дефиниција за да си угоди самиот на себе (или на некој друг) се најобични манипулации за да се исполни некоја цел.
Се слагам.

И мислам дека овој поим секта е небитен у дискусииве, оти секој секого нарекува секта, од разни побуди, само не од онаа вистинската.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Сакаш да кажеш дека атеизмот оди рака под рака со напредокот на науката? Па нели е само став, односно неверување во Бог? Откај сега ова.
Постоењето на каузалност е, шпекулативно. Да се биде атеист не значи да се биде учен, писмен, паметен, мудар. Едноставно не верува во богови атеистот и толку.

Ама па коа ќе видиеш дека најголемиот дел од напредокот во облата на науката и технологијата е направен во период и места каде што опаѓа верувањето во божества, било едно или повеќе, во системи кои негуваат секуларни принципи , одредена корелација може да се забележи.

Башка коа ќе ги споредиш со денешниве места каде што владее религиозна затуцаност и "прозиводите" од истиве места, сликата станува појасна.

Kajgana Shop

На врв Bottom