Прашања за Исламот III

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.643
Поени од реакции
9.256
Moже ли некој да ми одговори кој им наметна таква бесмислица на Албанците па да веруваат дека Шиитите се пропаганда на САД и Израел? Дали го чуле во џамија, зашто не верувам дека постојат толку неписмени имами?
И ако ваква елементарна работа не познаваат, прашање е ШТО од Исламот познаваат?
И дали исламот предвидува исклучување (екскомуникација) од верата за ваква заблуда и за доведувањето на други лица во заблуда?

Шија муслиманите веруваат дека кога Господ лично го назначил пророкот,само тој има право да го назначи неговиот наследник.Господ го избрал Али да биде наследник на Мухамед,несомнено првиот исламски калиф (калифа,поглавар на државата).Пред својата смрт Мухамед го назначи Али за негов наследник.Али беше прв братучед на Мухамед и најблиската жива машка роднина и воедно и негов зет,бидејќи се ожени со неговата ќерка Фатима.Али подоцна ќе стане четвртиот муслимански калиф.По последниот аџилак,Мухамед нареди собир на муслиманите кај езерцето Кхум и на тоа место го предложи Али за негов наследник.Хадисот од езерото Кхум беше раскажан на 18ти од Дуа-ал-Хиџа според исламскиот цалендар(10ти Март 632) на место наречено Гадир Кхум,кое се наоѓа близу до градот ал-Џунфа во Саудиска Арабија.

Quick Facts
Formed632 CE
OriginMiddle East
Followers150,000,000
DeityAllah
Sacred TextsQur'an (Nahjul Balagha)
HeadquartersNone

Последно уредено:
Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
прашање за МУСЛИМАНИТЕ:
како треба да се постапи со некој што ти се претставува како брат во верата а отворено и на најнеубав начин ја прља твојата вера? зборувам за исламот нормално.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
прашање за МУСЛИМАНИТЕ:
како треба да се постапи со некој што ти се претставува како брат во верата а отворено и на најнеубав начин ја прља твојата вера? зборувам за исламот нормално.
Сеа ќе ти објаснат дека мачениците во борба против кафирите никако не ја прљаат верата.

Т

Триптико

Гостин
Ваљда оваа тема е вистинската за вакво прашање. Што е ова "пеење" во 3 и 30 сабајле? Порано беше во 4 и во 6, ама одеднаш, ко да сменија временска зона. Сериозен сум со прашањево.

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Ваљда оваа тема е вистинската за вакво прашање. Што е ова "пеење" во 3 и 30 сабајле? Порано беше во 4 и во 6, ама одеднаш, ко да сменија временска зона. Сериозен сум со прашањево.
Zatoa sto okolu 3 casot e imsak (vreme koga go pocnuvas postot za naredniot den ) i normalno muslimanite vo toa vreme se budni za da jadat i pijat . Preku cela godina sabah ( utrinskata molitva ) se obavuva odprilika vo toa vreme vo koe napisa ti znaci od 4-6 , no poradi golemoto rastojanie nekoi dzamii so cel da im olesnat na vernicite se odlucuvaat na toj cekor da gi doblizat tie dve raboti i vernicite posle imsak da mozat da odat na molitva . Mislam deka ova e pricinata.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Zatoa sto okolu 3 casot e imsak (vreme koga go pocnuvas postot za naredniot den ) i normalno muslimanite vo toa vreme se budni za da jadat i pijat .
А тие што не се муслимани и што сакаат да се одморат и наспијат кој ги е*бе?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
А тие што не се муслимани и што сакаат да се одморат и наспијат кој ги е*бе?
не е кој ги ебе, него со тоа ги силуваат кафирите, нон стоп под нивната агресија, но се надевам дека еден ден ќе профункционира законот за јачина на звукот.
П.С. некако ми фали одговор на моето предтходно прашање?
дали и христијаните/јудејците се секта? пошто спаѓаат во категоријата “следбеници на книгата“ ко и муслиманите, па затоа и ова прашање

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
не е кој ги ебе, него со тоа ги силуваат кафирите, нон стоп под нивната агресија, но се надевам дека еден ден ќе профункционира законот за јачина на звукот.
П.С. некако ми фали одговор на моето предтходно прашање?
toa ne e siluvanje na kafirite.

toa se samo vospitni merki i priprema za tretiot po red kalifat.

S

Samurai_Sk

Гостин
Кафирите боље нека се навикнат, пошто све ова до Беч, ќе биде дел од калифатот.
Знаеш дека си најдосаден во форумов, значи немаш крај со провокаци, иди стварно на преглед, патиш од комплекси, се гледа дека немаш никаков живот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Знаеш дека си најдосаден во форумов, значи немаш крај со провокаци, иди стварно на преглед, патиш од комплекси, се гледа дека немаш никаков живот.
Не ја измислив јас картата.
ИСИЛ ја објави.
ИСИЛ знаеш што е?
Онаа организација за која одат Албанците преку пола свет, да се борат.

S

Samurai_Sk

Гостин
Значи овде темата е за Исламот а не за групи,и јас сега можам да ти ја пцујам верата со некои православни радикални групи, а и има не дека нема православни радикални групи кои немат врска со православната вера, ти треба да разликуваш што е вера а што е политика.

Kajgana Shop

На врв Bottom