Freedom2say
only the sky is the limit
- Член од
- 23 август 2010
- Мислења
- 196
- Поени од реакции
- 229
Мажите генерално заработуваат повеќе зошто работат повеќе (overtime), земаат помалку одмор, не ја паузираат кариерата поради породилно отсуство, чување деца и сл. и бираат поризични и попрофитабилни кариери. Сега јас ако на пример отидам да работам на нафтена платформа а ти се вработиш како учителка, нормално дека ќе заработувам повеќе од тебе. Но тука не станува збор за полова дискриминација, туку за различен избор. Јас и ти не работиме иста работа и не може да бидеме исто платени.
Тоа дека жените заработуваат помалку за истата работа (со ист стаж) е мит кој е дебанкиран уште во 80тите.
Изгледај го видеово до крај:
100%се согласувам. Дури ако сме реални, треба да признаеме дека жените во Македонија полесно доаѓаат до работно место. И мажите се дискриминирани во тој поглед. Земете ги училиштата за пример, соодносот жени-мажи е 90% спрема 10% во корист на жените. Иста слика во продавници, кафулиња, банки...секаде каде што работата е повеќе на „столче“. Тоа што нема работа е друга приказна, но и реално, ниедна жена нема да ја видиш да оди во рудник да бара работа. Или во некое сточарство. Или да крева сандаци и да вози вилушкари. Значи, ако се бараат права, треба да се „наследат“ и обврските.
Во овој контекст ќе дадам личен пример. Додека беше во МК, мојот маж го сметаа за „неработник“ оти не можеше да најде салам работа. Среднист. Толку биваше. Јас на државна работа, секогаш заработував повеќе од него. Тука во САД не само што има работа, туку има и по 20-25 часа прекувремено. Секој саат прекувремено ти се плаќа како саат и пол. Така е во земјите на запад. Јас се вработив во администрација, на државно пак. Кај мене нема прекувремено. Мојата плата е 15 долари на час, неговата е 18. Тој носи чек од 1000 долари неделно, јас носам 350. Е па сега, за жените кои се сметаат дискриминирани - статистиката е проста!