Искуства со не одговорни сопственици на кучиња

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Секако браво, јас како неискусен (и помалку стрплив кон идиоти) барем во прво време куче би шетал со голем стап (и штрафцигер во џеб). Морам некако да имам план на делување, нели.
Прво му давам шанса на газдата да си го прибере кучето. Второ кучето попива неколку кендо удари, прво во тело а после по глава. Трето... штрафцигерот.

Ова не го сметам за паничење туку за самоодбрана, посебно кога има голем диспаритет меѓу големината кучињита, или интензитетот на нападот е видлив (упорен непопустлив угриз, па посебно на витално место, па уште и со тресење на главата). Стапот може да се најде и за газдата на агресивното куче, ако истиот испадне исто агресивен.

Алал да ти е тебе, а и на Цезар... а јас можам и како оФчар ;) да изгледам со ластегарка од 2 метри, ама не планирам да гледам како ми го касапат кучето.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Lu

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Значи само што помислувам на темава, почнувам да се нервирам... Сум сретнала неколку неодговорни сопственици, али како еден типац, никој друг, досега барем...
Кога ја земав Тила (Маламут) на почетокот, ја шетав на различни места, за да видам што луѓе има, дали има можеби други кучиња за да си игра со нив и слично... Еден ден отидов накај она паркчето на ќошот карши на НЛБ зградата. И видов бааги кучиња, повеќето лабрадори и една џукела, не многу голема, ама помала од Тила. Си направив муабет со луѓето, ми кажаа се собираат таму секој ден. И си викам супер, Тила може да си игра :) И почнаа да си трчаат сите заедно, на една па на друга страна. И незнам што и како се случи, ама џукелава одеднаш и рипна на Тила. Тила нормално, прво почна да се трга од неа, и кога виде дека нема абер и се сврте да се одбрани. И јас тргнав да ги одвојам, иако не бев нешто многу растревожена, зашто прво и основно, Тила има бааги крзно, што тоа запчињата на џукелата тешко дека ќе го пројдат, друго помала е и тешко беше да ја фати за врат, трето на врат и го имав ставено ланецот со боцки, ама нанадвор (тоа беше единствен ланец што го имав во моментот, што ми остана од Ротвајлерот што го чувавме, кој исто така нанадвор го носеше). Без разлика што џукелава не и можеше ништо, едноставно не сакав да има тепачка. И типов ми вика „Абе, остај ги, сами да си го решат проблемот“. И јас таква „МОЛАМ?“. Ми идеше да му кажам „Ти нормален ли си бе?“, ама си преќутев, јас како јас... Нема везе, ги одвоив, и типов примети што има Тила околу врат. И почна да ми јаде гомна еј. Со цел памет, он на мене. Ептен беше постар од мене, па не сакав да му вратам. А причината што ланецот е нанадвор е баш поради такви луѓе ко него. Не мислам јас да си жртвувам куче само зашто некој не знае како да се справи со неговото... Нема везе, си отиде типот, ваљда се наљути... И после тоа останативе луѓе ми рекоа дека џукелата се има степано со неколку други кучиња. И дека неможат баш да му кажат дека не сакаат да доаѓа и го трпат... Јас неможев да прејдам преку тоа, и гледав да го одбегнувам времето кога знаев дека се таму. После некое време и почнаа да го копаат паркот, па никој веќе не ни идеше...
И убаво ќе беше тука да завршеше приказната нели. Очигледно типов живее негде во наша близина, па сега мајка ми си има проблем. Ми кажува дека типов ја шета џукелата пуштена, и таа кога ќе ја види Тила, се стрчува да ја нападне. И типов гајле си нема. Не ни пробува да смени нешто. А Тила веќе го нема тој околувратник, сега има нормален, платнен. Мајка ми ми вика незнам што да правам, кога ќе се доближи, ја шутирам. Среќа ја не сум таму. Џукелата е чиста злоба, исто ко сопственикот. А јас обично не мразам кучиња...
@Papillon.Papi да ми кажеш кај е тоа пит-рот миксот, да го пратам таму, да видиме дали ќе остави сами да си го решат проблемот со него...
А иначе, Тила после тоа, не ги обожава женските кучиња многу многу. Идиот.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Кутрето може физички да биде покрупно од некое друго возрасно куче, но тоа не значи дека ќе има фер тепачка. Тепачката сама по себе не е нормална да се толерира од газдите, не па да се поттикнува.

Уште една причина за носење стап. И фала за идејата, за огрлица со боцки.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.035
Поени од реакции
6.633
Скокнал во Брегалница за да се спаси од ротвајлер
Штипјанец, кој сакал да ги прошета своите две малолетни деца покрај реката Брегалница, во близина на бањата Кежовица, морал да се спасува од куче ротвајлер, кое не само што немало заштитна маска, туку и неговиот сопственикот воопшто не бил заинтересиран да реагира на паничните повици на децата, пишува Канал 77
Никој не е повреден ниту искасан, но стравот и паниката биле преголеми кај децата, кога кучето тргнало кон нив, а таткото немајќи како и каде да ги заштити децата, заедно со нив влегол во реката.
Од МВР потврдиле дека ваков случај е пријавен, но не како напад туку пријава за сопственикот на куче водено и без надзор и заштитна маска. Според член 29 од Законот за јавен ред и мир, кој без заштитни средства, без надзор и невнимателно држи кучиња и други опасни животни кои можат да престрашат или повредат ќе му се изрече глоба во износ од 100 до 400 евра.
Минатата година речиси на истото место, покрај реката Брегалница, ротвајлер искаса момче кое што како и преплашениот татко, се обидело во водата да се спаси од разбеснетото куче. Случајот требаше да оди на суд, но се заврши со парична спогодба.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Џабе е зборување ако не се пријавува во полиција. И само пријавување кога некој е нападнат, туку секогаш кога ќе се види пуштено куче без маска (нормално, на несоодветно место).
После редовни и чести пријавувања од граѓани, полицајците и комуналните инспектори едноставно ќе мораат (барем делумно) да си ја вршат работата... Нешто што сега дефинитивно не го прават.

Затоа, треба да се разбере дека одговорноста е во сите нас. Дефетистички е размислувањето „џабе ќе пријавам„ и „нека пријави некој друг„. Пријавувајте вакви работи и воопшто секаков криминал, секаде и секогаш.
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Aj sega i jas malku da se vmesam i da ve popravam ;)
90% od vakvite slucki pomegju kucinjata vrska nemaat so dominacija, alfa-omega i drugi bukvi od azbukata :) Vsusnost agresivnite incidenti vo najveke slucai ne se rezultat na vospostavuvanje hierarhija, tuku ednostavno na nedostatok na vospituvanje i poznavanje na tipovite na interakcija na kucinjata. Ova vazi za kucinjata, sopstvenicite se druga prikazna. Dobermankata/Stafordot, Malamutkata/Dzukelata, Mixot/Erdelceto - NEVOSPITANI I NENAUCENI NA PRAVILNA INTERAKCIJA kucinja.
Papilon - nemoj ni slucajno da ja zemas Beki v race i da begas - taka mu pravis custvo na lotarija i diznilend na toa kuce, sega znae deka ima sto da brka, deka moze da go fati i stom ne znae tocno koga minete od tamu, postojano se nadeva pa seto toa mu e uste pozabavno. So drugi zborovi Papi, ti nesvesno go pottiknuvas toa kuce da ve brka i napagja, a na toj nacin toa samo ke eskalira i nekoj pat Beki ili ti, ili i dvete seriozno ke bidete povredeni. A pak na Beki so sekoe povtorno minenje tamu i so tvoite reakcii i go zgolemuvas stravot od pretrpenata trauma i uste odsega stvaras kuce koe ke se plasi od drugi kucinja i koe ke bide agresivno. Pologicno e veke da ne ja setas na taa strana neli?
Kiss, trebalo da ja ostavis prvata interakcija da ja zavrsat kucinjata - so toa i dzukelata i gazdata ne naucile edna vazna lekcija - deka napagjanjeto ne e prifatlivo odnesuvanje i deka sekoe kuce toa nema da go trpi. Znaci, ako dzukelata izedela kjotek togas od Tila, kje naucela deka treba da ja ostavi na mir kako i deka treba povnimatelno da igra so drugi kucinja za da ne ja snajde istoto a gazdata ke naucel deka treba ponekogas da si go pribira kuceto za da ne bide povredeno. Ne e zloba toa kuce, samo nikogas ne naucilo pravilna interakcija so drugo kuce, a gazdata nikogas ne go popraval nejzinoto odnesuvanje pa toa eskaliralo do agresija. Lu, isto, ako stafordot sakal da ja ubie astra, toa i ke go napravel, i ne ke ste mozele da go sprecite - zatoa toa ne e napad vo prava smisla tuku uste edna nepravilna interakcija. Vanlok druze, i minofrlac da nosis, osobeno prvpat koga ke ti se sluci takvo nesto, mozokot ke ti zamrzne i nema da izreagiras, ednostavno takva e situacijata. Pravilno e da ne se panici a udiranje i sl samo ke predizvika eskaliranje na napadot i pogolemo ostetuvanje na kucinjata. I Zina, kastracijata NEMA da go resi problemot na pincerot, ako sakas da ne eskalira da seriozni kasnuvanja problemot moras da go resis so dresura i pozitivno kondicioniranje, kuceto ne ti reagira na baza na hormonalna drazba, reagira na baza na strav i kastracijata nema da pomogne, duri i toa iskustvo moze da go vlosi problemot.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Lu, isto, ako stafordot sakal da ja ubie astra, toa i ke go napravel, i ne ke ste mozele da go sprecite - zatoa toa ne e napad vo prava smisla tuku uste edna nepravilna interakcija. Vanlok druze, i minofrlac da nosis, osobeno prvpat koga ke ti se sluci takvo nesto, mozokot ke ti zamrzne i nema da izreagiras, ednostavno takva e situacijata. Pravilno e da ne se panici a udiranje i sl samo ke predizvika eskaliranje na napadot i pogolemo ostetuvanje na kucinjata.
ОК, како ти би се справила со ситуацијата...?
Ама не во смисла на превенција, туку од моментот кога нападот е во тек.
 
Последно уредено:
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Vanlok, za zal najdobra odbrana e tokmu prevencijata - tocno, ne mozes da znaes sto ke napravi drugoto kuce no mozes da pretpostavis, isto taka ke znaes kako reagira tvoeto kuce vo slicni situacii. Zatoa velam deka 99% od incidentite mozat da se sprecat. na primer, go setam moeto kuce vo park kade sto sekoj den go setam i gledam nepoznato kuce pusteno. NALEVO KRUG i odam na DRUGA STRANA! Ne me interesira koe e, kakvo e, kaj mu e gazdata a pak boze me sachuvaj aj, moevo e mirno pa valjda ke si igraat. Ne, ne eksperimentiram so niedno od dvete kucinja vo situacija koja nemozam da ja kontroliram, si odam na druga strana i ic nema da me boli glavata. Ili pak istata situacija ama kuceto na povodnik so gazdata - prvo ke se najavam od daleku, ke prasam dali voopsto moze da prijdam (ako toa kuce lae rzi skoka - pak nalevo krug) i odkoga ke se dusnat kucinjata nekolku sekundi bez incident duri togas moze da razmislam da gi pustam da si igraat. I da imam najvospitano kuce na svetot, zosto da mu stvaram nepotrebni traumi bidejki drugite kucinja ne mozat da se kontroliraat? Eve i Lu - ne si ispanicila vo momentot bidejki imalo okolu tebe mnogu poiskusni luge koi izreagirale. Ne sakam da te navredam, te molam ne me razbiraj taka, no toa e tolku stresna situacija sto i iskusni lugje "zamrznuvaat" a ne pak neko na koj sto prvpat toa mu se slucuva. I mene mi se slucuvale takvi situacii poveke odkolku sto sakam da se setam i koga imalo poveke luge i koga nemalo nikoj drug, pa znam kako e.
Za volja na vistinata, mislam deka e mnogu tesko da razdvois dve kucinja ako si sosema sam. Za bezbedno dvoenje potrebni se dvajca. na primer krevanjeto na zadnite noze vo vis moze da pomogne, no moze da bide i sovrsen recept kuceto da go preusmeri napadot od drugoto kuce kon toj sto go fatil za nozete. Jas ke recam vaka - se koristi se sto moze sto e okolu vas za da se razdvojat kucinjata na bezbeden nacin i za niv i za vas. Klocanje sutiranje udiranje so race noze ili drugi "pomagala" ima kontraefekt - mesto da se razdvojat, uste poveke ke se grabnat ( logika, isto koga ke probas da mu zemes koska na kuceto od usta - kolku poveke tegnes tolku poveke ja zagrizuva. Toa sto e dresirano i pripitomeno znaci deka nema da ve napadne za nea, no instinktot za cuvanje na resursite si postoi bez razlika) Mene mi se sluci da mi se zdavat dve kucinja dodeka miev dvor i nemase nikoj naokolu, pa go piknav crevoto so poln mlaz voda vo ustata na napagjacot. Toa gi razdvoi, pa go fativ drugoto kuce i go drzev pozadi mene a so mlazot od crevoto go sprecuvav drugoto pak da dojde dodeka poleka da se trgnam pozadi ograda so kuceto sto go drzev. Rezultat - samo skinato uvo, namesto potencijalno iskasapeno kuce. Nema sablon, sekoja situacija e razlicna, zatoa pak ke recam - prevencija.
 
L

Lu

Гостин
Eve i Lu - ne si ispanicila vo momentot bidejki imalo okolu tebe mnogu poiskusni luge koi izreagirale. Ne sakam da te navredam, te molam ne me razbiraj taka, no toa e tolku stresna situacija sto i iskusni lugje "zamrznuvaat" a ne pak neko na koj sto prvpat toa mu se slucuva. I mene mi se slucuvale takvi situacii poveke odkolku sto sakam da se setam i koga imalo poveke luge i koga nemalo nikoj drug, pa znam kako e.
Па да, тоа што бевме 7 луѓе и имав голема помош при раздвојувањето, и најважниот фактор, тоа што Стафордот ја држеше Астра само за кожата од вратот и дел од увото (значи не беше во животна опасност), тоа беа клучните 2 фактори за мојата присебна реакција.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
@Uluru тоа се одлични совети, превенцијата е најважна.

Но мене првенствено ме интересира што да се прави во момент на напад, а во недостаток на присуство на поискусни (или пуштено црево со јак млаз вода) ;)
Мислам дека повеќе се наклонувам кон реакција отколку пасивно посматрање. И тука не мислам на паничење и врискање и влечење, туку еден многу јак удар со стап (ама крвнички јак) во телото на кучето кое напаѓа. Ете како во случајот со стафордот и доберманот на Лу (секако не зборувам за занесување на некој „лут„ пинч).

Ако тоа резултира со повреда на агресивното куче, тоа не би го разбрал како негативни поени за мојата карма... туку повеќе како животна лекција за агресивниот напаѓач.
На крајот на краиштата, таква ситуација е избор меѓу животот (или здравјето) на моето куче, наспроти тоа на кучето напаѓач. Дилемата не е многу тешка, за мене.

Не ме разбирајте погрешно, ама излегува дека кога ќе се исцрпат сите други опции... работата се сведува на чиста агресија и борба за живот.
 
L

Lu

Гостин
И тука не мислам на паничење и врискање и влечење, туку еден многу јак удар со стап (ама крвнички јак) во телото на кучето кое напаѓа. Ете како во случајот со стафордот и доберманот на Лу (секако не зборувам за занесување на некој „лут„ пинч)
Колку и да удираш силно со стап, при веќе укочена вилица кај Стафорд / Питбул, нема да пушти, туку уште повеќе ќе го згрчи телото и вилицата, и уште повеќе нема да сака да пушти.

Ова зборам за напад од Стафорд / Питбул, колку повеќе чувствуваат удари на телото, толку повеќе им се дига адреналинот, и автоматски кога би удирал Стафорд / Питбул со стап по телото, уште толку ќе го загрееш и ќе му пукне адреналин до даска.
Затоа никакво мавање со стап и слични предмети, или мавање со нозе, раце.

Единствено по глава да го маваш за да се онесвести.

Исто многу зависи и генетиката на кучето, некои кучиња имаат појаки гени за напад, а некои послаби.
На пример во клипов, мажјакот Германски Овчар има појаки гени, посамоуверен е во нападот и сл. додека пак женката само отстрана пробува да нападне, и само еден мал удар од човекот е доволен за таа да се повлече на 1:21 во клипот.


Мада газдава изреагира тотално кретенски и аматерски, доволно ќе беше само да го фатеше мажјакот, наместо да врти кругови пред тој другиот човек.
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Epa bas zaradi toa i pisav - nema sema - go koristis toa sto e okolu tebe. Jak udar ima kontra efekt iako logicki a i vo panika toa e prvo na sto ke pomislis. Megjutoa eve pak da se posluzam so na Lu primerot, ako stafordot go klocale ili udirale astra ke bese dosega ili mrtva ili dobro parce od vratot kje i falelo ili druga alternativa e da go pusti kuceto i propisno da go iskasapi koj sto go udril. Zatoa i koga ke proguglas razdeluvanje na kucinja pri borba prvo pravilo sto sekade e naznaceno e prvo grizi se za tvojata bezbednost. Zatoa e biten momentot preventiva, bidejki dotogas mozebi mozes da vospostavis kontrola, no stom gi zarijat zabite edno vo drugo-kucinjata se na avto-pilot i rabotat isklucivo na instinkt. Vprocem, koga ke razmislis istoto vo tie momenti go pravime i nie - ti go kinat kuceto, pisti, kvici, krv leta na site strani, insktinktivno sakajki da go zastitis ke udris po drugoto kuce. Ama koga se vo program borba, kucinjata ne gledaat koj e i sto e pred niv, ednostavno ima neprijatel pred niv, trpat bolka i se branat . Taka da (i mene mi se ima sluceno ova pred edno 10-15 godini) moze da se sluci pri raskacuvanjeto tebe da te iskasapi ne drugoto tuku tvoeto kuce. A treba dvajca po moznost bidejki vo borbata ucestvuvaat podenakvo i dvete kucinja i da uspees fizicki da gi razdvois i ednoto da go drzis, drugoto ke se vrati pak da napadne.
Na primer ako si sosema sam prvo zemi go povodnikot i obidi se da go vrzes ednoto kuce. Ne se priblizuvaj okolu glavata zatoa sto poprvo ke te iskasaat odgolku sto ke uspees da vrzes edno od kucinjata za vratot. Mesto toa, napravi jamka okolu kolkovite na kuceto so povodnikot i drugiot kraj zakaci go ili vrzi go za nesto. Taka bar ke imas edno fiksirano kuce. Vtoro mozes vnimatelno da go izvedes obidot na Lu - fati go drugoto kuce za zadnite noze, kreni gi vo vis i nisaj go kuceto poleka od edne ne druga strana.Koga ke osetis deka saka da go premesti ugrizot i ja olabavuva vilicata togas povleci go nazad do drugoto kuce. I koga go vleces nazad treba da go nosis nastrana, od edna na druga strana, vo sprotivno moze da ti se svrti i da te iskasa tebe. Zatoa principot e sekogas da se naogjas najdaleku sto mozes od ustata na kuceto. I seto ova vaka pisano zvuci fino no pak ke recam realnosta e nesto podrugo.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Добро, а тејзер или пепер спреј... не ги бива во вакви ситуации?
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Isto kako i udiranjeto - kontraefekt od istite pricini. Znaci vo situacija koja vo ocite na kuceto e borba za zivot ili resurs, vnesuvas nova drazba na bolka - mnogu jasno, ke se svrti da go napadne noviot izvor na bolka za da se odbrani. Isto kako ti da se stepas onaka zdravo so nekogo i sega jas za da ve razdelam ti udram tebe boks. Sto ke napravis? Ke se svestis - ejjj sto pravam be, ne treba vaka, ke go resime problemov so razgovor - ili ke reagiras instinktivno i ke se svrtis da udris po toj sto te napadnal? Toa e toa, togas ne mislis tuku samo reagiras, isto e i so kucinjata.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom