Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Што сте запнале да се вратат долговите?
Зарем САД или Јапонија ги враќаат долговите?
Во цел свет државите и понатаму се задолжуваат, Тоа е особина на капитализмот. 1694 година е формирана:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_England
со цел да се соберат средства од кои државата ќе се задолжи
Тоа е вистината... Капитализмот функционира на задолжување на државите, од тогаш до денес

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Модерниот свет се „ врти “ околу парите поточно околу задолжувањето на државите
Почнувајќи од Славната револуција 1688 па се наваму е борба државите да се задолжуваат. Кој ќе успее повеќе да се задолжи тој ќе „ победи “.
Не можеме да живееме во илузии, дека долговите се „ лоша работа “
Европјаните го трпат ЕУ само поради еврообврзниците. Инаку сите глупости што ги прават бриселските бирократи - никој не би можел да го истрпи ни два дена
А што ќе се случи во односите Кина - САД, тоа никој не знае, ќе видиме
Прочитај жити се што е всушност еврообврзница. И да ние не сме Америка и Јапонија, па да не враќаме. Америка го има доларот како валута и моќ да си го сервисира долгот преку продавање на обврзници. Јапонија преку 90% од својот долг го има пласирано во вид на домашно задолжување ( што на крај би значело редистрибуција на доходот и ништо повеќе). Ние сме мала држава која плаќа огромни камати и кај која лимитот за одржливост на јавниот долг е веќе минат.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Прочитај жити се што е всушност еврообврзница. И да ние не сме Америка и Јапонија, па да не враќаме. Америка го има доларот како валута и моќ да си го сервисира долгот преку продавање на обврзници. Јапонија преку 90% од својот долг го има пласирано во вид на домашно задолжување ( што на крај би значело редистрибуција на доходот и ништо повеќе). Ние сме мала држава која плаќа огромни камати и кај која лимитот за одржливост на јавниот долг е веќе минат.
Jас никогаш не сум рекол дека се разбирам во финансии, затоа те молам крегирај ме

Еве што најдов за еврообврзница
http://en.wikipedia.org/wiki/Eurobond
Еве вака разбрав: Се работи за обврзница која е изразена во странска валута - евро. И таа на доносителот му носи годишна камата.
Со неа може да се тргува на сите берзи во светот
Ако добро разбрав:
Македонија ја емитира и ја нуди оваа обврзница по електронски пат,
Богатите инвеститори ја купуваат и со неа тргуваат понатаму или ја користат за меѓусебни плаќања

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Jас никогаш не сум рекол дека се разбирам во финансии, затоа те молам крегирај ме

Еве што најдов за еврообврзница
http://en.wikipedia.org/wiki/Eurobond
Еве вака разбрав: Се работи за обврзница која е изразена во странска валута - евро. И таа на доносителот му носи годишна камата.
Со неа може да се тргува на сите берзи во светот
Ако добро разбрав:
Македонија ја емитира и ја нуди оваа обврзница по електронски пат,
Богатите инвеститори ја купуваат и со неа тргуваат понатаму или ја користат за меѓусебни плаќања
A eurodollar bond that is denominated in U.S. dollars and issued in Japan by an Australian company would be an example of a eurobond. The Australian company in this example could issue the eurodollar bond in any country other than the U.S.

Еве преку пример најјасно ќе ти биде. Затоа тоа што ти го означив со црвено не држи вода. Инаку да не те буни називот ЕВРОобврзница е поради тоа што овој вид обврзници најпрво се појавуваат во Европа и нема никаква врска со Еврото како валута.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
A eurodollar bond that is denominated in U.S. dollars and issued in Japan by an Australian company would be an example of a eurobond. The Australian company in this example could issue the eurodollar bond in any country other than the U.S.

Еве преку пример најјасно ќе ти биде. Затоа тоа што ти го означив со црвено не држи вода. Инаку да не те буни називот ЕВРОобврзница е поради тоа што овој вид обврзници најпрво се појавуваат во Европа и нема никаква врска со Еврото како валута.
Кој ја гарантира исплатата на еврообврзниците кои ги издава Македонија?
Каде се пласираат, македонските еврообврзници?

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Владата.
На приватни или институционални странски инвеститори.
Ете и јас научив нешто
Јас мислев дека ЕУ ги гарантира еврообврзниците и затоа сите се лакомат да станат членки на ЕУ. Инаку не можам да разберам зошто некој би бил член во ЕУ
Уште зе една информација те молам
Како Грција, Шпанија, Италија и тн ги финансираат своите огромни буџетски дефицити? Дали и тие издаваат еурообврзници или имаат некој поефтин начин на финансирање?

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Ете и јас научив нешто
Јас мислев дека ЕУ ги гарантира еврообврзниците и затоа сите се лакомат да станат членки на ЕУ. Инаку не можам да разберам зошто некој би бил член во ЕУ
Уште зе една информација те молам
Како Грција, Шпанија, Италија и тн ги финансираат своите огромни буџетски дефицити? Дали и тие издаваат еурообврзници или имаат некој поефтин начин на финансирање?
Сите сакаат да станат членки на ЕУ, затоа што најголем бенефит што го имаат се намалените каматни стапки. Ако порано издавале обврзници со 8% сега издаваат со 1.5 до 2%. Инаку имаат и други бенефити: немаат царини, немаат курсни трошоци од конвертирање на различни валути, немаат валутен ризик, како унија се поконкуренти на САД, Кина, Јапонија и сл. Должничките земји ги финансираат дефицити со издавање на свои хартии од вредност и ги продаваат исто како и Македонија само што имаат помали каматни стапки.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Сите сакаат да станат членки на ЕУ, затоа што најголем бенефит што го имаат се намалените каматни стапки. Ако порано издавале обврзници со 8% сега издаваат со 1.5 до 2%. Инаку имаат и други бенефити: немаат царини, немаат курсни трошоци од конвертирање на различни валути, немаат валутен ризик, како унија се поконкуренти на САД, Кина, Јапонија и сл. Должничките земји ги финансираат дефицити со издавање на свои хартии од вредност и ги продаваат исто како и Македонија само што имаат помали каматни стапки.
Tи благодарам
Претпоставува дека е нешто така
Се се врти околу парите...
Цезар ја освоил Галија за да ги присвои рудниците за злато.
Трајан истото го правел во Дакија
Нема тука храброст, патриотизам и тн
Да се надеваме на некој подобар Свет.....

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Ќе ги вратат, ќе ги вратат ак не стигниме ние, децата наши ќе ги вратат, па децата нивни и така се до даље.

Т

Триптико

Гостин
Постои опција и да не се врати ништо. Барем не одеднаш. Едноставно ќе "банкротираме". Тоа значи одбивање да се исплатат долговите кон доверителите на државата. Тоа не е отпис на долгови, туку купување време и смислување стратегија каде и како понатаму. Ќе го девалвираме денарот до крај, државата ќе си признае дека не може да враќа долгови и да исплати плати и пензии...и толку. Од тој момент никој нема да сака да ни даде ни евро (дури ни со астрономски камати) и ќе мора да заживее домашната економија. Како знае и умее. Во меѓувреме, за да не добиеме по уши и еден куп тужби, ќе се преговара со доверителите за репрограмирање на долгот. Ќе ни дадат фора некое време "да почнеме да мрдаме" и полека, полека ќе се враќа. Ова би било најдобро решение. Нема нови задолжувања, економијата ќе МОРА да се развие, а долгот ќе почне да се намалува. Ама ај најдете некој министер што има храброст да го предложи ова.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Постои опција и да не се врати ништо. Барем не одеднаш. Едноставно ќе "банкротираме". Тоа значи одбивање да се исплатат долговите кон доверителите на државата. Тоа не е отпис на долгови, туку купување време и смислување стратегија каде и како понатаму. Ќе го девалвираме денарот до крај, државата ќе си признае дека не може да враќа долгови и да исплати плати и пензии...и толку. Од тој момент никој нема да сака да ни даде ни евро (дури ни со астрономски камати) и ќе мора да заживее домашната економија. Како знае и умее. Во меѓувреме, за да не добиеме по уши и еден куп тужби, ќе се преговара со доверителите за репрограмирање на долгот. Ќе ни дадат фора некое време "да почнеме да мрдаме" и полека, полека ќе се враќа. Ова би било најдобро решение. Нема нови задолжувања, економијата ќе МОРА да се развие, а долгот ќе почне да се намалува. Ама ај најдете некој министер што има храброст да го предложи ова.
Тоа ти е најлоша варијанта. Отсечен од пазар на капитал мин. 10год. за земја без капацитет како нас би значело крај на постоње на државата. Економските кризи кои се појавуваат после банкротство на некоја земја се од огромни размери. Види што се случи со Русија или Аргентина кога прогласија банкрот. Со крах на економијата се доведува до политичка нестабилност, па не ретко и до граѓански војни во кои најдебелиот крај секогаш го јаде широката народна маса. Уште една девалвација на денарот поаѓајќи од психолошкиот фактор би значело екстремен пад во довербата на домашната валута и тогаш комотно може да го земеме еврото или доларот како официјална валута. За второто црвено:
Еднаш кога банкротираш, долгот ти се брише, нема што да преструктираш. Кај првото. Постои казна за натамошно задолжување, па и да сака некој да ти позајми нема да може.

Т

Триптико

Гостин
@_Rocky_
Не знам кој ти зборел за Аргентина, ама воопшто не погрешиле што го направиле тоа. Види ја пред 12 години, види ја сега каде е (за Русија не знам што и како било). Тоа прво.
Второ, која е логиката економија да оди надолу 20+ години, а денарот да остане со иста вредност? Тоа само Худини држава може да го изведе.
Трето, банкрот на држава не значи дека државата нема да постои повеќе, туку дека не може да ги подмири СВОИТЕ обврски, а во исто време не може да земе заем.
Четири, што е политичка нестабилност? Кога оние дибеци од позиција и опозиција нема повеќе да јадат и пијат по кафани заедно?
Со девалвација на денарот има начин како да го вратиш долгот или поголем дел од него, а да не "изгубиш".
Ако преку целиот одговор сакаш да ми кажеш дека ние како НАЦИЈА сме НЕСПОСОБНИ за било што, тогаш се согласувам со тебе.

Само ова ќе те прашам: дали МКД денес е веќе банкротирана држава?

......

Немаме ние проблем со враќање на долг. Имаме со идиоти што размислуваат: Јас сум на власт 4 год, ќе си земам кредитче и к*р ме боли после кој ќе го враќа. Па барем тие кредити да бидат искористени за подобрување на квалитетот на живот. Имаме проблем со мрзлива нација. Сите сакаат директори со телефонот во рака по цел ден да бидат. Имаме проблем со ПОЛУПИСМЕНИ експерти, кои не ни излегле од оние нивни кабинети. Имаме проблем со Гувернер на НБРМ (не овој сега, рано е за него да се коментира), кој бил и ќе остане најголемо пи*е на планетава. Никогаш немал гз да каже што и како е....кога ќе го прашаат било што, одма добиваш одговор како од Марс да паднал (демек тој ништо не знаел, никој не го информирал..бла бла). А најголем проблем имаме со ГЛУПАВА нација (кој сака нека се лути), која се продава за бесплатно возење во автобус/воз, за неколку дена во бања и слично.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
@_Rocky_
Не знам кој ти зборел за Аргентина, ама воопшто не погрешиле што го направиле тоа. Види ја пред 12 години, види ја сега каде е (за Русија не знам што и како било). Тоа прво.
Второ, која е логиката економија да оди надолу 20+ години, а денарот да остане со иста вредност? Тоа само Худини држава може да го изведе.
Трето, банкрот на држава не значи дека државата нема да постои повеќе, туку дека не може да ги подмири СВОИТЕ обврски, а во исто време не може да земе заем.
Четири, што е политичка нестабилност? Кога оние дибеци од позиција и опозиција нема повеќе да јадат и пијат по кафани заедно?
Со девалвација на денарот има начин како да го вратиш долгот или поголем дел од него, а да не "изгубиш".
Ако преку целиот одговор сакаш да ми кажеш дека ние како НАЦИЈА сме НЕСПОСОБНИ за било што, тогаш се согласувам со тебе.

Само ова ќе те прашам: дали МКД денес е веќе банкротирана држава?

......

Немаме ние проблем со враќање на долг. Имаме со идиоти што размислуваат: Јас сум на власт 4 год, ќе си земам кредитче и к*р ме боли после кој ќе го враќа. Па барем тие кредити да бидат искористени за подобрување на квалитетот на живот. Имаме проблем со мрзлива нација. Сите сакаат директори со телефонот во рака по цел ден да бидат. Имаме проблем со ПОЛУПИСМЕНИ експерти, кои не ни излегле од оние нивни кабинети. Имаме проблем со Гувернер на НБРМ (не овој сега, рано е за него да се коментира), кој бил и ќе остане најголемо пи*е на планетава. Никогаш немал гз да каже што и како е....кога ќе го прашаат било што, одма добиваш одговор како од Марс да паднал (демек тој ништо не знаел, никој не го информирал..бла бла). А најголем проблем имаме со ГЛУПАВА нација (кој сака нека се лути), која се продава за бесплатно возење во автобус/воз, за неколку дена во бања и слично.
Никој не ми зборел за Аргентина тоа го знам по струка.
Знам дека државата ќе продолжи да постои (лошо ме имаш сфатено, јас зборев што би се случило со нас, а не што по дефиниција се случува по банкротирање на една држава).
За политичката нестабилност мислам на потреси во функционирањето на државата и загрозување на безбедноста (не дека сега ова го нема, но е во прикриена форма).
Со девалвација само ќе си зголемиме долгот и тоа за многу, затоа што долгот во поголем процент е во странска валута или со валутна клаузула.
Во скоро никој Гувернер нема да дозволи девалвација, прво поради тоа што го кажав погоре, а второ поради психолошкиот момент кој кај нас сеуште владее од пропаѓањето на СФРЈ и проблемите со замрзнатите девизни депозити. Ова ти го тврдам дека доколку денарот девалвира ќе има системска банкарна криза.

Т

Триптико

Гостин
Тогаш да си печатиме пари бесконечно, само да не ни снема хартија :cautious:

Инаку мислев на намалување на вредноста од 30% на денарот и внатрешна девалвација од 30-40% (намалување на плати во јавен сектор) и замрзнување на пензиите.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom